REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2010 nr 256 poz. 1721
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 grudnia 2010 r.
w sprawie szkoleń w zakresie ochrony roślin
Na podstawie art. 75 ust. 8 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2008 r. Nr 133, poz. 849, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
1) warunki organizacyjno-techniczne prowadzenia szkoleń w zakresie ochrony roślin;
2) kwalifikacje osób prowadzących szkolenia w zakresie ochrony roślin;
3) programy szkoleń w zakresie ochrony roślin;
4) maksymalną liczbę osób w grupie, dla jakiej prowadzi się szkolenia w zakresie ochrony roślin;
5) sposób dokumentowania działań związanych z prowadzeniem szkoleń w zakresie ochrony roślin;
6) wzór zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w zakresie ochrony roślin oraz okres ważności tego zaświadczenia.
1) zapewnia pomieszczenia umożliwiające prowadzenie zajęć, w tym wykorzystywanie w ich trakcie pomocy audiowizualnych;
2) udostępnia uczestnikom szkoleń w szczególności:
a) pomoce audiowizualne, w tym prezentacje multimedialne, filmy szkoleniowe, zestawy foliogramów, przeźrocza,
b) materiały szkoleniowe.
1) zapewnia miejsce do prowadzenia zajęć praktycznych z wykorzystaniem opryskiwaczy ciągnikowych polowych i ciągnikowych sadowniczych, wraz z ciągnikiem, lub sprzętu agrolotniczego;
2) udostępnia uczestnikom szkolenia:
a) modelowy zestaw odzieży ochronnej stosowanej przy wykonywaniu zabiegów ochrony roślin w uprawach polowych, sadowniczych i pod osłonami, w tym w szklarniach, inspektach, namiotach foliowych i magazynach,
b) opryskiwacze ciągnikowe polowe i ciągnikowe sadownicze, wraz z ciągnikiem, lub sprzęt agrolotniczy,
c) części do modernizacji opryskiwaczy,
d) przyrządy do regulacji opryskiwacza, w tym stoper, taśmę mierniczą, kalkulator, suwaki do określania parametrów pracy, cylindry miarowe,
e) wiatromierze.
1) ukończoną szkołę ponadpodstawową lub ponadgimnazjalną prowadzącą kształcenie w zawodzie technik rolnik, technik ogrodnik, technik leśnik lub technik mechanizacji rolnictwa i uzyskać tytuł zawodowy w danym zawodzie lub
2) ukończone studia wyższe na kierunku rolnictwo, ogrodnictwo, leśnictwo lub technika rolnicza i leśna
– oraz posiadać co najmniej pięcioletni staż pracy na stanowiskach związanych z ochroną roślin.
1) mieć ukończone studia wyższe na kierunku rolnictwo, ogrodnictwo, leśnictwo lub pokrewnym;
2) posiadać zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie integrowanej produkcji, zgodnie z programem szkolenia określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, prowadzonym przez:
a) Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach lub
b) Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, lub
c) Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie, lub
d) Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu – Państwowy Instytut Badawczy, lub
e) wyższą szkołę rolniczą.
2. Przepisu ust. 1 pkt 2 nie stosuje się do pracowników jednostek naukowych, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o zasadach finansowania nauki (Dz. U. Nr 96, poz. 615), zajmujących się integrowaną produkcją w ramach prowadzonych przez nich badań.
1) integrowanej produkcji jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
2) obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin jest określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
3) stosowania środków ochrony roślin:
a) przy użyciu opryskiwaczy jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia,
b) sprzętem agrolotniczym jest określony w załączniku nr 5 do rozporządzenia,
c) metodą fumigacji jest określony w załączniku nr 6 do rozporządzenia.
1) daty i zakres przeprowadzanych szkoleń;
2) imiona i nazwiska osób prowadzących szkolenia;
3) imiona i nazwiska osób, które ukończyły szkolenia, oraz numery wydanych zaświadczeń o ich ukończeniu.
2. Podmiot prowadzący szkolenia w zakresie ochrony roślin przechowuje wykaz, o którym mowa w ust. 1, przez okres 5 lat od dnia zakończenia szkolenia.
2. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie ochrony roślin:
1) dla osób uczestniczących w szkoleniu jest ważne przez 5 lat;
2) dla osób prowadzących szkolenie w zakresie integrowanej produkcji jest ważne bezterminowo.
1) integrowanej produkcji,
2) obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin,
3) stosowania środków ochrony roślin:
a) przy użyciu opryskiwaczy,
b) sprzętem agrolotniczym,
c) metodą fumigacji
– wydane na podstawie dotychczasowych przepisów zachowuje ważność przez okres, na który zostało wydane.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 20, poz. 106, Nr 31, poz. 206 i Nr 98, poz. 817 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278.
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 maja 2008 r. w sprawie szczegółowych wymagań dla jednostek organizacyjnych prowadzących szkolenia w zakresie obrotu, konfekcjonowania lub stosowania środków ochrony roślin, programów tych szkoleń oraz wzoru zaświadczenia o ukończeniu szkolenia (Dz. U. Nr 105, poz. 671 oraz z 2009 r. Nr 141, poz. 1152), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia na podstawie art. 52 ustawy z dnia 4 marca 2010 r. o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. Nr 47, poz. 278).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2010 r. (poz. 1721)
Załącznik nr 1
PROGRAM SZKOLENIA DLA OSÓB PROWADZĄCYCH SZKOLENIA W ZAKRESIE
INTEGROWANEJ PRODUKCJI
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
| Integrowana produkcja w Polsce i na świecie | 4 |
| Ochrona roślin w konwencjonalnych, integrowanych i ekologicznych systemach produkcji roślinnej |
|
| Ewolucja koncepcji i strategii integrowanej produkcji |
|
| Ekologiczne podstawy integrowanej produkcji |
|
| Prewencja jako ważny element integrowanej produkcji |
|
| Doradztwo w zakresie integrowanej produkcji |
|
2 | Przepisy prawne | 3 |
| Przepisy w zakresie ochrony roślin |
|
| Przepisy w zakresie nasiennictwa |
|
| Przepisy w zakresie nawozów i nawożenia |
|
3 | Tryb uzyskiwania certyfikatów integrowanej produkcji | 1 |
4 | Metody ochrony roślin wykorzystywane w technologiach integrowanej produkcji | 10 |
| Metoda hodowlana |
|
| Metoda biologiczna |
|
| Metoda biotechniczna |
|
| Metody agrotechniczne |
|
| Metody fizyczne i mechaniczne |
|
| Metoda chemiczna |
|
| Strategia zapobiegania uodparnianiu się agrofagów |
|
| System wspomagania decyzji |
|
5 | Planowanie i zakładanie upraw | 20 |
| Stanowisko uprawy |
|
| Rodzaje podłoży do produkcji pod osłonami i ich przygotowanie |
|
| Materiał rozmnożeniowy, jego przygotowanie i ocena jakości |
|
| Dobór odmian |
|
| Płodozmian |
|
| Rola międzyplonów i mulczowania gleby |
|
| Mechaniczne zabiegi agrotechniczne |
|
| Terminy i metody siewu i sadzenia |
|
6 | Racjonalne nawożenie | 14 |
| Metody określania niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych w glebie i w roślinach |
|
| Gospodarka składnikami pokarmowymi |
|
| Nawożenie organiczne, mineralne i dokarmianie dolistne |
|
| Wapnowanie gleb |
|
7 | Ograniczanie zachwaszczenia | 20 |
| Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami |
|
| Rozpoznawanie chwastów i charakterystyka zbiorowisk |
|
| Agrotechniczne metody ograniczania zachwaszczenia |
|
| Dobór herbicydów w integrowanej produkcji |
|
| Technika nanoszenia herbicydów |
|
8 | Zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne | 15 |
| Uprawa gleby |
|
| Nawadnianie upraw |
|
| Zabiegi pielęgnacyjne w poszczególnych uprawach |
|
9 | Ochrona przed chorobami | 30 |
| Wpływ czynników klimatycznych na występowanie patogenów |
|
| Przegląd sprawców chorób roślin |
|
| Ocena stopnia porażenia roślin przez choroby i progi ekonomicznego zagrożenia |
|
| Sygnalizacja i prognozowanie występowania chorób |
|
| Dobór fungicydów i bakteriocydów w integrowanej produkcji |
|
10 | Ochrona przed szkodnikami | 32 |
| Przegląd szkodników roślin |
|
| Sygnalizacja i prognozowanie występowania szkodników |
|
| Metody ograniczania występowania szkodników a progi ekonomicznego zagrożenia |
|
| Dobór zoocydów w integrowanej produkcji |
|
11 | Zbiór, zasady przechowywania i przygotowanie produktów do obrotu | 6 |
| Zbiór i ocena jakości plonów |
|
| Przechowywanie i czynniki wpływające na jakość i trwałość |
|
| Przygotowanie do transportu, obrotu i sprzedaży |
|
| Omówienie zasad funkcjonowania europejskich i światowych systemów jakości żywności |
|
12 | Wytyczne Dobrej Praktyki Rolniczej | 6 |
| Zasady przechowywania nawozów |
|
| Zasady przechowywania środków ochrony roślin |
|
| Utrzymywanie czystości i higieny w gospodarstwie |
|
| Ochrona siedlisk przyrodniczych, wód, gleb i powietrza |
|
| Przeciwdziałanie erozji gleby |
|
13 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin | 21 |
| Technika opryskiwania upraw polowych i sadowniczych |
|
| Rozpylacze i zasady ich stosowania |
|
| Kalibracja opryskiwaczy |
|
| Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy |
|
| Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza |
|
| Zagospodarowanie odpadów |
|
14 | Bezpieczeństwo i higieny pracy (BHP) | 2 |
| Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi |
|
| Sposoby wnikania środków ochrony roślin do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe – spojówki |
|
| Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia |
|
| Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy) |
|
| Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć |
|
15 | Ekonomiczne podstawy uprawy roślin według technologii integrowanej produkcji | 3 |
16 | Prowadzenie dokumentacji związanej z integrowaną produkcją | 6 |
17 | Kontrola integrowanej produkcji | 7 |
18 | Bibliografia uzupełniająca i przygotowanie prac zaliczeniowych w formie indywidualnych projektów pod kierunkiem wykładowcy | 10 |
| Ogółem | 210 |
Załącznik nr 2
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI
Rośliny sadownicze | ||
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji | 0,5 |
2 | Planowanie i zakładanie uprawy sadowniczej | 1 |
| Rola użytków ekologicznych w uprawie integrowanej |
|
| Wybór stanowiska uprawy |
|
| Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na patogeny |
|
| Obsadzanie obrzeży plantacji jako element ograniczający przenikanie zanieczyszczeń |
|
| Przygotowanie gleby pod złożenie upraw sadowniczych |
|
| Systemy sadzenia roślin sadowniczych |
|
| Sposoby cięcia i formowania roślin sadowniczych |
|
3 | Pielęgnacja gleby | 1,5 |
| Niechemiczne metody zwalczania chwastów |
|
| Dobór herbicydów do sadu integrowanego |
|
| Rola ściółkowania |
|
4 | Nawożenie upraw sadowniczych | 1,5 |
| Analiza chemiczna gleby |
|
| Analiza chemiczna liści |
|
| Wizualna ocena roślin |
|
| Racjonalne nawożenie |
|
| Nawożenie upraw sadowniczych, a ochrona środowiska |
|
| Pobieranie próbek gleby |
|
| Pobieranie próbek liści |
|
| Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska |
|
5 | Ochrona upraw sadowniczych przed chorobami | 2 |
| Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w celu wykrycia chorób |
|
| Charakterystyka ważniejszych chorób w poszczególnych uprawach sadowniczych |
|
| Niechemiczne metody ochrony przed chorobami |
|
| Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób |
|
| Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji |
|
6 | Ochrona upraw sadowniczych przed szkodnikami | 3,5 |
| Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w celu wykrycia szkodników |
|
| Charakterystyka ważniejszych szkodników |
|
| Niechemiczne metody ochrony upraw sadowniczych przed szkodnikami |
|
| Rola organizmów pożytecznych i ich introdukcja w sadowniczych uprawach integrowanych |
|
| Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników |
|
| Chemiczne zwalczanie szkodników |
|
| Zwalczanie gryzoni w uprawach sadowniczych |
|
| Ochrona upraw sadowniczych przed ptakami |
|
| Zoocydy zalecane do integrowanej produkcji |
|
7 | Środki ochrony roślin a ochrona środowiska | 1,5 |
| Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji |
|
| Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji |
|
| Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta |
|
| Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin |
|
| Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi |
|
| Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu |
|
| Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody |
|
| Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji integrowanej |
|
| Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku |
|
8 | Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) | 1 |
| Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi |
|
| Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe-spojówki |
|
| Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy) |
|
| Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion |
|
| Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć |
|
9 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin |
|
| Technika opryskiwania |
|
| Rozpylacze i zasady ich stosowania |
|
| Kalibracja opryskiwaczy |
|
| Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy |
|
| Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza |
|
| Zagospodarowanie odpadów |
|
10 | Sposób ewidencjonowania czynności w prowadzeniu upraw sadowniczych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji | 0,5 |
11 | Kontrola integrowanej produkcji | 1 |
| Ogółem | 16 |
Rośliny warzywne | ||
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji | 0,5 |
2 | Lokalizacja plantacji i wybór stanowiska uprawy | 1,5 |
| Rola użytków ekologicznych w uprawie integrowanej |
|
| Wybór stanowiska uprawy |
|
| Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na patogeny |
|
| Płodozmian i zmianowanie (rola roślin strukturotwórczych, międzyplonów i resztek roślinnych w zachowaniu materii organicznej i składników pokarmowych w glebie) |
|
| Przygotowanie gleby pod założenie uprawy warzywnej |
|
| Terminy i sposoby siewu i sadzenia roślin warzywnych |
|
3 | Nawożenie integrowanych upraw warzyw | 1,5 |
| Gospodarka składnikami pokarmowymi a ochrona środowiska |
|
| Analiza chemiczna gleby podstawą racjonalnego nawożenia (technika i terminy pobierania prób) |
|
| Zastosowanie nawożenia organicznego jako podstawowego źródła składników pokarmowych (nawozy naturalne – dopuszczalne dawki i terminy stosowania, nawozy zielone) |
|
| Uzupełniające nawożenie mineralne - bilans składników pokarmowych |
|
| Ocena wizualna wzrostu i rozwoju roślin, analiza chemiczna próbek liściowych (głównie w uprawach pod osłonami), technika pobierania prób |
|
| Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska |
|
4 | Ochrona warzyw przed chwastami | 2 |
| Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami |
|
| Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed chwastami |
|
| Niechemiczne metody ochrony przed chwastami |
|
| Dobór herbicydów w integrowanej ochronie przed chwastami |
|
| Metody ograniczania zużycia herbicydów w integrowanej uprawie (zastosowanie adiuwantów, dawki dzielone, zabiegi pasmowe i precyzyjne) |
|
5 | Ochrona warzyw przed chorobami | 3 |
| Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia chorób |
|
| Charakterystyka ważniejszych chorób roślin warzywnych |
|
| Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed chorobami |
|
| Niechemiczne metody ochrony uprawy przed chorobami |
|
| Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób |
|
| Zwalczanie chemiczne chorób |
|
| Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji |
|
6 | Ochrona warzyw przed szkodnikami | 2 |
| Sposoby prowadzenia lustracji upraw warzyw w celu wykrycia szkodników |
|
| Charakterystyka ważniejszych szkodników warzyw |
|
| Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed szkodnikami |
|
| Niechemiczne metody ochrony upraw warzyw przed szkodnikami |
|
| Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie warzyw |
|
| Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników |
|
| Dobór zoocydów zalecanych w integrowanej produkcji |
|
| Chemiczne zwalczanie szkodników |
|
7 | Środki ochrony roślin a ochrona środowiska | 1 |
| Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji |
|
| Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji |
|
| Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta |
|
| Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin |
|
| Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi |
|
| Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu |
|
| Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody |
|
| Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym konwencjonalnym i w produkcji integrowanej |
|
| Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku |
|
8 | Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) | 1 |
| Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi |
|
| Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe-spojówki |
|
| Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy) |
|
| Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion |
|
| Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć |
|
9 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin | 2 |
| Technika opryskiwania |
|
| Rozpylacze i zasady ich stosowania |
|
| Kalibracja opryskiwaczy |
|
| Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy |
|
| Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza |
|
| Zagospodarowanie odpadów |
|
. | Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach warzywnych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji | 0,5 |
11 | Kontrola integrowanej produkcji | 1 |
| Ogółem | 16 |
Rośliny rolnicze | ||
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji | 0,5 |
2 | Planowanie i organizacja integrowanej produkcji roślinnej | 2 |
| Rola zmianowania w kształtowaniu żyzności gleb i stanu sanitarnego zasiewów |
|
| Znaczenie międzyplonów |
|
| Wybór stanowiska uprawy |
|
| Właściwy dobór odmian |
|
| Terminy i sposoby siewów roślin rolniczych |
|
| Zasady uprawy roli w produkcji integrowanej |
|
| Rola użytków ekologicznych |
|
3 | Pielęgnacja gleby po wykonaniu zasiewów | 1 |
| Niechemiczne metody zwalczania chwastów |
|
| Dobór herbicydów w uprawie integrowanej roślin rolniczych |
|
| Możliwość stosowania zmniejszonych dawek herbicydów |
|
4 | Nawożenie integrowanych upraw rolniczych | 1,5 |
| Plan nawożenia dla gospodarstwa i poszczególnych pól płodozmianu |
|
| Rola nawozów naturalnych w podtrzymaniu żyzności gleby |
|
| Zasady określania potrzeb nawozowych roślin i dawek nawozów |
|
| Doradztwo nawozowe w integrowanej produkcji roślinnej |
|
| Wykorzystanie testów glebowych i roślinnych |
|
| Dolistne dokarmianie roślin |
|
| Zasady bezpiecznego stosowania nawozów mineralnych, naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych |
|
| Nawożenie upraw rolniczych a ochrona środowiska |
|
| Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska |
|
5 | Ochrona upraw rolniczych przed chorobami | 2,5 |
| Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia chorób |
|
| Charakterystyka ważniejszych chorób roślin rolniczych |
|
| Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób |
|
| Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji |
|
6 | Ochrona upraw rolniczych przed szkodnikami | 2,5 |
| Sposoby prowadzenia lustracji upraw rolniczych w celu wykrycia szkodników |
|
| Charakterystyka ważniejszych szkodników upraw rolniczych |
|
| Niechemiczne metody ochrony upraw rolniczych przed szkodnikami |
|
| Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie roślin rolniczych |
|
| Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników |
|
| Chemiczne zwalczanie szkodników |
|
7 | Środki ochrony roślin a ochrona środowiska | 1,5 |
| Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji |
|
| Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji |
|
| Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta |
|
| Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin |
|
| Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi |
|
| Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu |
|
| Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody |
|
| Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji integrowanej |
|
| Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku |
|
8 | Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) | 1 |
| Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi |
|
| Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe-spojówki |
|
| Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy) |
|
| Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion |
|
| Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć |
|
9 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin | 2 |
| Technika opryskiwania |
|
| Rozpylacze i zasady ich stosowania |
|
| Kalibracja opryskiwaczy |
|
| Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy |
|
| Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza |
|
| Zagospodarowanie odpadów |
|
10 | Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach rolniczych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji | 0,5 |
11 | Kontrola integrowanej produkcji | 1 |
| Ogółem | 16 |
Załącznik nr 3
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE OBROTU I KONFEKCJONOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 1 |
1 | Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów | 4 |
| Dopuszczanie środków ochrony roślin do obrotu |
|
| Warunki prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin |
|
| Wymagania w zakresie obrotu, konfekcjonowania i stosowania środków ochrony roślin |
|
| Zakres działania Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i |
|
| Nasiennictwa w ramach nadzoru nad obrotem i stosowaniem środków ochrony roślin, w tym: nakaz wycofania środka ochrony roślin z obrotu, zakaz stosowania środka ochrony roślin, kontrola jakości środków ochrony roślin, kontrola prawidłowości stosowania środków ochrony roślin |
|
| Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin |
|
| Postępowanie ze środkami przeterminowanymi, niepełnowartościowymi oraz z opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin |
|
| Wprowadzanie do obrotu podrobionych środków ochrony roślin, w tym: |
|
| a) niebezpieczeństwa wynikające z wprowadzania do obrotu podrobionych środków ochrony roślin, |
|
| b) metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin |
|
2 | Charakterystyka i stosowanie środków ochrony roślin | 6 |
| Skład środków ochrony roślin |
|
| Formy użytkowe środków ochrony roślin |
|
| Okres karencji i okres prewencji |
|
| Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych |
|
| Podział środków ochrony roślin |
|
| a) ze względu na funkcję: |
|
| - roztoczobójcze (akarycydy), |
|
| - bakteriobójcze (bakteriocydy), |
|
| - grzybobójcze (fungicydy), |
|
| - chwastobójcze (herbicydy), |
|
| - owadobójcze (insektycydy), |
|
| - mięczakobójcze (moluskocydy), |
|
| - nicieniobójcze (nematocydy), |
|
| - regulatory wzrostu roślin, |
|
| - odstraszające szkodniki (repelenty), |
|
| - gryzoniobójcze (rodentycydy), |
|
| - przyciągające szkodniki (atraktanty), |
|
| - kretobójcze (talpicydy), |
|
| - wirusobójcze (wirocydy), |
|
| - inne, |
|
| b) ze względu na sposób oddziaływania na organizmy szkodliwe: |
|
| - kontaktowe, |
|
| - żołądkowe, |
|
| - inhalacyjne, |
|
| - fungitoksyczne, |
|
| - fungistatyczne, |
|
| - desykujące, |
|
| - inhibitujące wzrost i rozwój, |
|
| - inny |
|
3 | Zagadnienia z zakresu ochrony roślin uprawnych | 4 |
| Podstawowe wiadomości o organizmach szkodliwych i ich zwalczaniu, w tym o: |
|
| a) organizmach chorobotwórczych, |
|
| b) chwastach, |
|
| c) szkodnikach |
|
| Przegląd metod ochrony roślin, w tym: agrotechnicznej, hodowlanej, mechanicznej, fizycznej, biologicznej, chemicznej, integrowanej oraz kwarantanna |
|
4 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin | 3 |
| Sposoby stosowania środków ochrony roślin w zależności od ich formy użytkowej: opryskiwanie, |
|
| zaprawianie, rozsiewanie, podlewanie, gazowanie, zamgławianie, sublimowanie, zwabianie |
|
| Sposoby stosowania środków ochrony roślin do dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji pomieszczeń i magazynów |
|
| Badanie sprawności technicznej sprzętu używanego do stosowania środków ochrony roślin |
|
5 | Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko | 2 |
|
| |
| Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne |
|
| Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin |
|
| Ustępowanie ze środkami ochrony roślin i opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin |
|
6 | Bezpieczeństwo i higiena pracy przy sprzedaży środków ochrony roślin | 5 |
|
| |
| Przegląd obowiązujących przepisów |
|
| Zagrożenie dla zdrowia człowieka podczas obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin |
|
|
| |
| Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową |
|
| Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia |
|
| Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin |
|
| Zasady profilaktyki, w tym: |
|
| a) badania lekarskie, |
|
| b) wyposażenie apteczki pierwszej pomocy medycznej, |
|
| c) informacje o najbliższym zakładzie opieki zdrowotnej oraz numery telefonów do ośrodków oksykologicznych |
|
| Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin oraz w razie wystąpienia innych nagłych wypadków |
|
| Przepisy przeciwpożarowe i zasady postępowania w czasie pożaru, w tym: |
|
| Postępowanie w przypadku rozlania lub rozsypania środków ochrony roślin |
|
| Ochrona pracy kobiet i ochrona pracy młodocianych |
|
| Ogółem | 24 |
Załącznik nr 4
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN PRZY UŻYCIU OPRYSKIWACZY
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów | 1 |
| Wymagania w zakresie nabywania i stosowania środków ochrony roślin |
|
| Badania sprawności technicznej opryskiwaczy |
|
| Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin |
|
| Zagrożenia wynikające ze stosowania podrobionych środków ochrony roślin dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska |
|
| Metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin |
|
2 | Charakterystyka i stosowanie środków ochrony roślin | 2 |
| Skład środków ochrony roślin |
|
| Formy użytkowe środków ochrony roślin |
|
| Okres karencji i okres prewencji |
|
| Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych |
|
| Podział środków ochrony roślin: |
|
| a) ze względu na funkcję: |
|
| - roztoczobójcze (akarycydy), |
|
| - bakteriobójcze (bakteriocydy), |
|
| - grzybobójcze (fungicydy), |
|
| - chwastobójcze (herbicydy), |
|
| - owadobójcze (insektycydy), |
|
| - mięczakobójcze (moluskocydy), |
|
| - nicieniobójcze (nematocydy), |
|
| - regulatory wzrostu roślin, |
|
| - odstraszające szkodniki (repelenty), |
|
| - gryzoniobójcze (rodentycydy), |
|
| - przyciągające szkodniki (atraktanty), |
|
| - kretobójcze (talpicydy), |
|
| - wirusobójcze (wirocydy), |
|
| - inne, |
|
| b) ze względu na sposób oddziaływania na organizmy szkodliwe: |
|
| - kontaktowe, |
|
| - żołądkowe, |
|
| - inhalacyjne, |
|
| - fungitoksyczne, |
|
| - fungistatyczne, |
|
| - desykujące, |
|
| - inhibitujące wzrost i rozwój, |
|
| - inne, |
|
| Czynniki warunkujące skuteczne działanie środków ochrony roślin: |
|
| a) dobór środka ochrony roślin, |
|
| b) termin przeprowadzenia zabiegu, |
|
| c) dawka środka ochrony roślin, |
|
| d) warunki atmosferyczne, |
|
| e) łączne stosowanie agrochemikaliów |
|
3 | Zagadnienia z zakresu ochrony roślin uprawnych | 2 |
| Podstawowe wiadomości o organizmach szkodliwych i ich zwalczaniu, w tym o: |
|
| a) organizmach chorobotwórczych, |
|
| b) chwastach, |
|
| c) szkodnikach, |
|
| Przegląd metod ochrony roślin, w tym: agrotechniczna, hodowlana, mechaniczna, fizyczna, biologiczna, chemiczna, integrowana oraz kwarantanna |
|
| Podstawowe wiadomości z zakresu dobrej praktyki ochrony roślin |
|
| Zwalczanie szkodników artykułów rolno-spożywczych |
|
4 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin | 5, w tym 4 godziny zajęć praktycznych |
| Sposoby stosowania środków ochrony roślin w zależności od ich formy użytkowej: opryskiwanie, zaprawianie, rozsiewanie, podlewanie, gazowanie, zamgławianie, sublimowanie, zwabianie | |
| Przygotowanie opryskiwacza do pracy, w tym: |
|
| a) sprawdzenie stanu technicznego poszczególnych urządzeń opryskiwacza pod kątem ich wpływu na jakość wykonania zabiegu, |
|
| b) dobór parametrów pracy i regulacja opryskiwaczy, |
|
| c) dobór rozpylaczy |
|
| Technika opryskiwania - użytkowanie opryskiwaczy |
|
| Badania sprawności technicznej opryskiwaczy: |
|
| a) organizacja systemu badań w regionie, |
|
| b) wymagania techniczne dla opryskiwaczy, |
|
| c) przygotowanie opryskiwacza do badania |
|
5 | Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko | 2 |
| Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne |
|
| Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin |
|
| Postępowanie ze środkami ochrony roślin i opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin |
|
| Postępowanie z opryskiwaczem przed zabiegiem i po zabiegu wykonanym przy użyciu środków ochrony roślin |
|
| Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody |
|
6 | Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu środków ochrony roślin | 2 |
| Przegląd obowiązujących przepisów |
|
| Zagrożenia dla zdrowia człowieka podczas |
|
| stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy |
|
| Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową |
|
| Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia |
|
| Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin |
|
| Ocena zagrożenia na poszczególnych stanowiskach pracy, w tym przy: |
|
| a) sporządzaniu cieczy roboczej, |
|
| b) zabiegach wykonywanych opryskiwaczem ciągnikowym, |
|
| c) zabiegach wykonywanych opryskiwaczem plecakowym, |
|
| d) zabiegach wykonywanych w uprawach pod osłonami, |
|
| e) zaprawianiu nasion |
|
| Zasady profilaktyki, w tym: |
|
| a) badania lekarskie, |
|
| b) wyposażenie apteczki pierwszej pomocy medycznej, |
|
| c) informacje o najbliższym zakładzie opieki zdrowotnej oraz numery telefonów do ośrodków oksykologicznych |
|
| Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin oraz w razie wystąpienia innych nagłych wypadków |
|
| Przepisy przeciwpożarowe i zasady postępowania w czasie pożaru, w tym: |
|
| a) przyczyny i rodzaje zagrożenia, |
|
| b) drogi pożarowe |
|
| Postępowanie w przypadku rozlania lub rozsypania środków ochrony roślin |
|
| Ogółem | 14 |
Załącznik nr 5
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHONY ROŚLIN SPRZĘTEM AGROLOTNICZYM
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów | 1 |
| Dopuszczanie środków ochrony roślin do obrotu |
|
| Wymagania w zakresie nabywania i stosowania środków ochrony roślin |
|
| Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin |
|
| Zagrożenia wynikające ze stosowania podrobionych środków ochrony roślin dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska |
|
| Metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin |
|
2 | Ochrona roślin uprawnych i lasów przed szkodnikami i organizmami chorobotwórczymi | 2 |
| Podstawowe wiadomości o biologii niektórych organizmów szkodliwych |
|
| Zastosowanie zabiegów agrolotniczych w zwalczaniu organizmów szkodliwych |
|
3 | Charakterystyka i podział środków ochrony roślin oraz możliwości ich stosowania sprzętem agrolotniczym | 1 |
4 | Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko, w tym na organizmy pożyteczne w uprawach, lasach i strefach ekotonowych | 1 |
5 | Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu środków ochrony roślin | 1 |
| Przegląd obowiązujących przepisów |
|
| Zagrożenia dla zdrowia człowieka podczas stosowania środków ochrony roślin sprzętem agrolotniczym |
|
| Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, Pszczół i organizmów wodnych |
|
| Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową |
|
| Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia |
|
| Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin |
|
6 | Sprzęt agrolotniczy w zabiegach ochrony roślin, w tym: podział, budowa, zastosowanie, sprawność techniczna | 3 |
7 | Naprowadzanie samolotów i śmigłowców na pola zabiegowe oraz zasady bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin sprzętem agrolotniczym | 2 |
8 | Organizacja i koszty prac agrolotniczych | 1 |
9 | Badanie sprawności technicznej opryskiwaczy | 2 |
| Ogółem | 14 |
Załącznik nr 6
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN METODĄ FUMIGACJI
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów | 1 |
| Dopuszczanie środków ochrony roślin do obrotu |
|
| Zasady nabywania i stosowania środków ochrony roślin |
|
| Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin |
|
| Zagrożenia wynikające ze stosowania podrobionych środków ochrony roślin dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska |
|
| Metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin |
|
2 | Charakterystyka i zasady stosowania środków ochrony roślin | 2 |
| Skład środków ochrony roślin |
|
| Formy użytkowe środków ochrony roślin |
|
| Okres karencji i okres prewencji |
|
| Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych |
|
| Podział środków ochrony roślin |
|
| a) ze względu na funkcję: |
|
| - roztoczobójcze (akarycydy), |
|
| - bakteriobójcze (bakteriocydy), |
|
| - grzybobójcze (fungicydy), |
|
| - chwastobójcze (herbicydy), |
|
| - owadobójcze (insektycydy), |
|
| - mięczakobójcze (moluskocydy), |
|
| - nicieniobójcze (nematocydy), |
|
| - regulatory wzrostu roślin, |
|
| - odstraszające szkodniki (repelenty), |
|
| - gryzoniobójcze (rodentycydy), |
|
| - przyciągające szkodniki (atraktanty), |
|
| - kretobójcze (talpicydy), |
|
| - wirusobójcze (wirocydy), |
|
| - inne, |
|
| b) ze względu na sposób oddziaływania na organizmy szkodliwe: |
|
| - kontaktowe, |
|
| - żołądkowe, |
|
| - inhalacyjne, |
|
| - fungitoksyczne, |
|
| - fungistatyczne, |
|
| - desykujące, |
|
| - inhibitujące wzrost i rozwój, |
|
| - inne |
|
| Czynniki warunkujące skuteczne działanie środków ochrony roślin: |
|
| a) dobór środka ochrony roślin, |
|
| b) termin przeprowadzenia zabiegu, |
|
| c) dawka środka ochrony roślin, |
|
| d) warunki atmosferyczne |
|
| Środki ochrony roślin przeznaczone do zwalczania szkodników artykułów rolno-spożywczych |
|
3 | Zagadnienia z zakresu ochrony roślin | 4 |
| Podstawowe wiadomości o biologii organizmów szkodliwych - ich oznaczenie i zwalczanie |
|
| Przegląd metod ochrony roślin, w tym szczegółowa charakterystyka metody chemicznej |
|
| Zasady wykonywania zabiegu dezynsekcji gazowej i technika wykonywania tego zabiegu, w tym: |
|
| a) stosowane środki ochrony roślin, |
|
| b) właściwości chemiczne i fizyczne środków ochrony roślin, |
|
| c) mechanizm działania środków ochrony roślin, |
|
| d) warunki zastosowania środków ochrony rośliń, |
|
| e) przygotowywanie pomieszczenia, |
|
| f) dawkowanie i sposób rozmieszczenia środków ochrony roślin, |
|
| g) odwietrzanie pomieszczenia, |
|
| h) kontrola pozostałości gazu w pomieszczeniu |
|
| Wymagania dotyczące ewidencji zabiegów wykonywanych przy użyciu środków ochrony roślin |
|
4 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin | 4, w tym 3 godziny zajęć praktycznych |
| Sposoby stosowania środków ochrony roślin w zależności od ich formy użytkowej: opryskiwanie, zaprawianie, rozsiewanie, podlewanie, gazowanie, zamgławianie, sublimowanie, zwabianie |
|
| Przygotowywanie sprzętu do wykonywania zabiegu |
|
| Rodzaje sprzętu |
|
| Sprawność techniczna i wpływ na jakość zabiegu |
|
| Usuwanie podstawowych usterek |
|
| Zabezpieczenie sprzętu po wykonanym zabiegu |
|
5 | Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko | 2 |
| Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne |
|
| Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin |
|
| Postępowanie ze środkami ochrony roślin i opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony rośliń |
|
6 | Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu środków ochrony roślin | 3 |
| Przegląd obowiązujących przepisów |
|
| Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożenia dla zdrowia człowieka |
|
| Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową |
|
| Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia |
|
| Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin |
|
| Zasady profilaktyki: |
|
| a) badania lekarskie, |
|
| b) wyposażenie apteczki pierwszej pomocy medycznej, |
|
| c) informacje o najbliższym zakładzie opieki zdrowotnej, telefony do ośrodków oksykologicznych |
|
| Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin oraz w razie wystąpienia innych nagłych wypadków |
|
| Przepisy przeciwpożarowe i sposób postępowania w czasie pożaru, w tym: |
|
| a) przyczyny i rodzaje zagrożenia pożarowego, |
|
| b) drogi pożarowe |
|
| Postępowanie w przypadku rozlania lub rozsypania środków ochrony roślin |
|
| Ogółem | 16 |
Załącznik nr 7
ZAŚWIADCZENIE O UKOŃCZENIU SZKOLENIA W ZAKRESIE OCHRONY ROŚLIN
- Data ogłoszenia: 2010-12-30
- Data wejścia w życie: 2011-01-01
- Data obowiązywania: 2011-01-01
- Dokument traci ważność: 2013-05-25
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA