REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2010 nr 255 poz. 1718
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 21 grudnia 2010 r.
w sprawie szczególnych wymagań higienicznych w zakresie transportu morskiego luzem cukru surowego, olejów płynnych i tłuszczów2)
Na podstawie art. 70 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511) zarządza się, co następuje:
1) cukru surowego,
2) płynnych olejów i tłuszczów
– stanowiące odstępstwa od wymagań określonych w rozdziale IV ust. 4 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 139 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319).
2. Pojemniki lub kontenery (zbiorniki), o których mowa w ust. 1, muszą spełniać następujące wymagania:
1) są dokładnie oczyszczone przed załadunkiem cukru surowego luzem, w celu usunięcia pozostałości poprzedniego towaru i innych zanieczyszczeń, co potwierdzane jest przez upoważnioną osobę działającą w imieniu podmiotu odpowiedzialnego za transport cukru surowego na podstawie kontroli mającej na celu stwierdzenie, czy pozostałości te zostały dokładnie usunięte oraz czy pojemnik lub kontener (zbiornik) spełnia wymagania niezbędne do zapobieżenia lub wyeliminowania zagrożenia zanieczyszczenia przewożonego luzem cukru surowego;
2) bezpośrednio przed transportem cukru surowego luzem ładunkiem nie był towar w formie ciekłej luzem.
3. Podmiot działający na rynku spożywczym, odpowiedzialny za transport cukru surowego luzem drogą morską lub za proces rafinacji, jest obowiązany do utrzymywania w czystości pojemników lub kontenerów (zbiorników) oraz sprawdzania, czy spełniają one wymagania, o których mowa w ust. 2 pkt 1, z uwzględnieniem rodzaju uprzednio przewożonego w nich towaru.
1) ładunek przewożony bezpośrednio wcześniej wdanym pojemniku lub kontenerze (zbiorniku);
2) rodzaj i efektywność procesu czyszczenia zastosowanego przed rozpoczęciem transportu ładunku cukru surowego luzem, w celu potwierdzenia spełniania przez dany pojemnik lub kontener (zbiornik) wymagań, o których mowa w § 2 ust. 2 pkt 1.
2. Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, towarzyszy ładunkowi cukru surowego luzem podczas wszystkich etapów transportu do rafinerii. Podmiot działający na rynku spożywczym odpowiedzialny za proces rafinacji jest obowiązany do przechowywania kopii tej dokumentacji.
3. Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, zawiera wyraźny, czytelny i nieusuwalny napis „Ten produkt musi zostać poddany rafinacji przed wykorzystaniem w celu spożycia przez ludzi”, umieszczony w widocznym miejscu, w co najmniej jednym języku urzędowym Unii Europejskiej.
4. Podmiot działający na rynku spożywczym i kapitan statku, odpowiedzialni za transport cukru surowego luzem drogą morską lub za proces rafinacji, mają obowiązek udostępniać na żądanie organów urzędowej kontroli żywności dokumentację, o której mowa w ust. 1.
1) w bezpośrednio poprzedzającym transporcie przewożone były w tym zbiorniku środki spożywcze lub substancje określone w załączniku do rozporządzenia – w przypadku, gdy zbiornik jest wykonany ze stali nierdzewnej lub posiada powłokę z żywicy epoksydowej albo jej technicznego odpowiednika;
2) w trzech bezpośrednio poprzedzających transportach przewożone były w tym zbiorniku środki spożywcze lub substancje określone w załączniku do rozporządzenia – w przypadku, gdy zbiornik jest wykonany z materiałów innych niż wymienione w pkt 1.
1) zbiornik taki jest wykonany ze stali nierdzewnej lub posiada powłokę z żywicy epoksydowej albo jej technicznego odpowiednika;
2) w trzech bezpośrednio poprzedzających transportach w tym zbiorniku przewożone były środki spożywcze.
1) ładunki przewożone w tym zbiorniku w trzech bezpośrednio poprzedzających transportach;
2) rodzaj i efektywność procesu czyszczenia zastosowanego przed rozpoczęciem transportu tych ładunków, w celu potwierdzenia, że pozostałości poprzednich ładunków zostały usunięte i zbiornik spełnia wymagania niezbędne do zapobieżenia lub wyeliminowania zagrożenia zanieczyszczenia przewożonych luzem olejów płynnych lub tłuszczów.
2. W przypadku przeładunku podmiot działający na rynku spożywczym i kapitan statku przyjmującego ładunek, oprócz dokumentacji, o której mowa w ust. 1, są obowiązani do posiadania dokumentacji potwierdzającej spełnianie wymagań określonych w § 5 i 6 na każdym etapie procesu transportu, w tym również w czasie przeładunku.
3. Podmiot działający na rynku spożywczym i kapitan statku mają obowiązek udostępniać na żądanie organów urzędowej kontroli żywności dokumentację, o której mowa w ust. 1 i 2.
Minister Zdrowia: E. Kopacz
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
2) Rozporządzenie wdraża następujące dyrektywy:
1) dyrektywę Komisji 96/3/WE z dnia 26 stycznia 1996 r. przyznającą odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy Rady 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów luzem (Dz. Urz. WE L 21 z 27.01.1996, str. 42; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 15, str. 432, z późn. zm.);
2) dyrektywę Komisji 98/28/WE z dnia 29 kwietnia 1998 r. przyznającą odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego cukru nierafinowanego luzem (Dz. Urz. WE L 140 z 12.05.1998, str. 10; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 20, str. 281);
3) dyrektywę Komisji 2004/4/WE z dnia 15 stycznia 2004 r. zmieniającą dyrektywę 96/3/WE przyznającą odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy Rady 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego płynnych olejów i tłuszczów luzem (Dz. Urz. WE L 15 z 22.01.2004, str. 25; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 33, str. 19).
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 6 lipca 2007 r. w sprawie szczególnych wymagań higienicznych w zakresie transportu morskiego luzem cukru, olejów płynnych i tłuszczów (Dz. U. Nr 133, poz. 931), które na podstawie art. 9 ustawy z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 21, poz. 105) utraci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 21 grudnia 2010 r. (poz. 1718)
WYKAZ SUBSTANCJI UPRZEDNIO TRANSPORTOWANYCH W ZBIORNIKACH, W KTÓRYCH MOGĄ BYĆ PRZEWOŻONE LUZEM PŁYNNE OLEJE LUB TŁUSZCZE
Lp. | Substancja | nr CAS*) |
1 | Kwas octowy | 64-19-7 |
2 | Bezwodnik octowy (bezwodnik etanowy) | 108-24-7 |
3 | Aceton ( keton dimetylowy; 2-propanon) | 67-64-1 |
4 | Oleje kwaśne i destylaty kwasów tłuszczowych - z olejów i tłuszczów roślinnych lub z ich mieszanin oraz z olejów i tłuszczów zwierzęcych, w tym zwierząt morskich | - |
5 | Wodorotlenek amonowy (wodorotlenek amonu, woda amoniakalna) | 1336-21-6 |
6 | Polifosforan amonowy | 68333-79-9 |
10124-31-9 | ||
7 | Oleje i tłuszcze zwierzęce, w tym zwierząt morskich, i roślinne (inne niż olej z łupiny nerkowca i surowy olej talowy) | - |
8 | Wosk pszczeli (biały i żółty) | 8006-40-4 |
8012-89-3 | ||
9 | Alkohol benzylowy (wyłącznie o stopniu czystości zgodnym z wymaganiami farmaceutycznymi i czysty do analizy) | 100-51-6 |
10 | Octany butylu (n-. drugo-, trzeciorzędowy) | 123-86-4 |
105-46-4 | ||
540-88-5 | ||
11 | Roztwór chlorku wapnia jest dopuszczalny jako ładunek poprzedzający jedynie, jeżeli ładunek bezpośrednio go poprzedzający figuruje w tym wykazie i nie jest objęty tym ograniczeniem | 10043-52-4 |
12 | Lignosulfonian wapnia | 8061-52-7 |
Lp. | Substancja | nr CAS*) |
13 | Wosk kandelila | 8006-44-8 |
14 | Wosk karnauba (wosk brazylijski) | 8015-86-9 |
15 | Cykloheksan (heksametylen, heksanaften, heksalhydrobenzen) | 110-82-7 |
16 | Epoksydowany olej sojowy (z co najmniej 7% - maksymalnie 8% zawartością tlenku etylenu) | 8013-07-8 |
17 | Etanol (alkohol etylowy) | 64-17-5 |
18 | Octan etylu (eter octowy, ester octowy, nafta octowa) | 141-78-6 |
19 | 2-etyloheksanol (alkohol (izo)oktylowy) | 104-76-7 |
20 | Kwasy tłuszczowe: |
|
1) | Kwas arachidynowy (kwas eikozanowy) | 506-30-9 |
2) | Kwas behenowy (kwas dokozanowy) | 112-85-6 |
3) | Kwas masłowy (kwas n-masłowy; kwas butanowy; kwas etylo octowy; kwas propylowo mrówkowy) | 107-92-6 |
4) | Kwas dekanowy (kwas n-dekanowy) | 334-48-5 |
5) | Kwas kapronowy (kwas n-heksanowy) | 142-62-1 |
6) | Kwas oktanowy (kwas n-oktanowy) | 124-07-2 |
7) | Kwas erukowy (kwas cis 13-dokozenowy) | 112-86-7 |
8) | Kwas heptanowy (kwas n-enantowy) | 111-14-8 |
9) | Kwas laurynowy (kwas n-dodekanowy) | 143-07-7 |
10) | Kwas laurynolowy (kwas dodekanowy) | 4998-71-4 |
11) | Kwas linolowy (kwas 9,12-oktadekadienowy) | 60-33-3 |
12) | Kwas linolenowy (kwas 9, 12, 15-oktadekatrienowy) | 463-40-1 |
Lp. | Substancja | nr CAS*) |
13) | Kwas mirystynowy (kwas n-tetradekanowy) | 544-63-8 |
14) | Kwas miristynolowy (kwas n-tetradekenowy) | 544-64-9 |
15) | Kwas oleinowy (kwas n-oktadecenowy) | 112-80-1 |
16) | Kwas palmitynowy (kwas n-heksadekanowy) | 57-10-3 |
17) | Kwas palmitolejowy (kwas cis-9-heksadeeenowy) | 373-49-9 |
18) | Kwas pelargonowy (kwas n-nonanowy) | 112-05-0 |
19) | Kwas rycynolowy (kwas cis – 12-hydroksyoktadeka – 9-enowy) | 141-22-0 |
20) | Kwas stearynowy (kwas n-oktadekanowy) | 57-11-4 |
21) | Kwas walerianowy (n-pentanowy) | 109-52-4 |
21 | Alkohole tłuszczowe: | |
1) | Alkohol butylowy (1-butanol, alkohol masłowy) | 71-36-3 |
2) | Alkohol heksylowy (1-heksanol) | 111-27-3 |
3) | Alkohol oktylowy (1-n-oktanol) | 111-87-5 |
4) | Alkohol cetylowy (alkohol C-16; 1-heksadekanol; alkohol heksadekanowy; alkohol palmitynowy) | 36653-82-4 |
5) | Alkohol decylowy (1-dekanol) | 112-30-1 |
6) | Alkohol heptylowy (1-heptanol) | 111-70-6 |
7) | Alkohol lauryIowy (n-dodekanol, alkohol dodecylowy) | 112-53-8 |
8) | Alkohol mirystylowy (1-tetradekanol; tetradekanol) | 112-72-1 |
9) | Alkohol nonylowy (1-nonanol, alkohol pelargonowy) | 143-08-8 |
10) | Alkohol oleilowy (oktadecenol) | 143-28-2 |
11) | Alkohol stearylowy (1-oktadekanol) | 112-92-5 |
Lp. | Substancja | nr CAS*) |
12) | Alkohol tridecylowy (1-tridekanol) | 27458-92-0 |
112-70-9 | ||
22 | Mieszanki alkoholi tłuszczowych: |
|
1) | Alkohol laurylowo-mirystylowy (mieszanka C12-C14) | - |
2) | Alkohol cetyIowo-stearyIowy (mieszanka C16-C18) | - |
23 | Estry kwasów tłuszczowych - wszelkie estry wytworzone poprzez połączenie któregokolwiek z wżej wymienionych kwasów tłuszczowych z którymkolwiek z wyżej wymienionych alkoholi tłuszczowych. Na przykład: mirystynian butylu, palmitynian oleinowy i stearynian cetylu | - |
24 | Estry metylowe kwasów tłuszczowych: |
|
1) | Laurynian metylu (dodecylan metylu) | 111-82-0 |
2) | Palmitynian metylu (heksadecylan metylu) | 112-39-0 |
3) | Stearynian metylu (oktadecylan metylu) | 112-61-8 |
4) | Oleinian metylu (oktadecylan metylu) | 112-62-9 |
25 | Glikole: |
|
1) | Butanodiol | - |
2) | 1,3 butanodiol; (glikol 1,3-butylenowy) | 107-88-0 |
3) | 1,4-bulanodiol (glikol 1,4-butylenowy) | 110-63-4 |
4) | Glikol polipropylenowy (masa cząsteczkowa większa niż 400) | 25322-69-4 |
5) | Glikol propylenowy (glikol 1,2- propylenowy; 1,2-propanodiol; 1,2-dihydroksypropan; glikol monopropylenowy (MPG); glikol metylowy) | 57-55-6 |
6) | Glikol 1,3-propylenowy (glikol trimetylenowy; 1,3-propanodiol) | 504-63-2 |
26 | n-heptan | 142-82-5 |
27 | n-heksan (techniczny) | 110-54-3 |
64742-49-0 |
Lp. | Substancja | nr CAS*) |
28 | Octan izobutylu | 110-19-0 |
29 | Izodekanol (alkohol izodccylowy) | 25339-17-7 |
30 | Izononal (alkohol izononylowy) | 27458-94-2 |
31 | Izooktanol (alkohol izooktylowy) | 26952-21-6 |
32 | Roztwór chlorku magnezowego | 7786-30-3 |
33 | Metanol (alkohol metylowy) | 67-56-1 |
34 | Keton mełylowo-etyiowy (2-butanon) | 78-93-3 |
35 | Keton metylowo-izobutyIowy (4-metylo-2-pentanon) | 108-10-1 |
36 | Eter metylowo-tertbutylowy (MTBE) | 1634-04-4 |
37 | Melasa | 57-50-1 |
38 | Wosk montanowy | 8002-53-7 |
39 | Parafina (jadalna) | 8002-74-2 |
63231-60-7 | ||
40
| Pentan | 109-66-0 |
41 | Kwas fosforowy (kwas ortofosforowy) | 7664-38-2 |
42 | Woda pitna jest dopuszczalna jako ładunek poprzedzający jedynie, jeżeli ładunek bezpośrednio go poprzedzający figuruje w tym wykazie i nie jest objęty tym ograniczeniem |
|
43 | Wodorotlenek potasu (potas żrący) jest dopuszczalny jako ładunek poprzedzający jedynie, jeżeli ładunek bezpośrednio go poprzedzający figuruje w tym wykazie i nie jest objęty tym ograniczeniem | 1310-58-3 |
44 | Octan n-propylu | 109-60-4 |
45 | Tetramer propylenu | 6842-15-5 |
46
| Alkohol propylowy (propan 1-ol, propanol) | 71-23-8 |
Lp. | Substancja | nr CAS*) |
47 | Wodorotlenek sodu (soda żrąca, ług sodowy) jest dopuszczalny jako ładunek poprzedzający jedynie, jeżeli ładunek bezpośrednio go poprzedzający figuruje w tym wykazie i nie jest objęty tym ograniczeniem | 1310-73-2 |
48 | Ditlenek krzemu (mikrokrzemionka) | 7631-86-9 |
49 | Krzemian sodu (szkło wodne) | 1344-09-8 |
50 | Sorbit (D-sorbit; alkohol heksawodorotlenowy; heksanoheksaol) | 50-70-4 |
51 | Kwas siarkowy | 7664-93-9 |
52 | Roztwór azotanu mocznika w wodzie amoniakalnej - (UAN) | - |
53 | Kamień winny (wywary melasowe, surowy wodorowinian potasu) | 868-14-4 |
54 | Białe oleje mineralne | 8042-47-5 |
*) CAS- Chemical Abstracts Service |
- Data ogłoszenia: 2010-12-30
- Data wejścia w życie: 2011-01-14
- Data obowiązywania: 2011-01-14
- Dokument traci ważność: 2016-11-10
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA