REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2010 nr 254 poz. 1705
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW
z dnia 20 grudnia 2010 r.
w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych
Na podstawie art. 130 ust. 7 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1240, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
1) ustala stawki dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych;
2) określa szczegółowy sposób oraz tryb udzielania i rozliczania dotacji, w tym formę składania wniosków, informowania o ich przyjęciu lub odrzuceniu, warunki przekazywania i rozliczenia tych dotacji oraz termin zwrotu dotacji.
1) przedsiębiorcy – rozumie się przez to przedsiębiorcę w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej;
2) surowcach – rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
3) izbie skarbowej – rozumie się przez to izbę skarbową, którą kieruje właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy, dyrektor izby skarbowej;
4) urzędzie skarbowym – rozumie się przez to urząd skarbowy, którym kieruje właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy, naczelnik urzędu skarbowego.
1) wartości ubytków naturalnych, liczonych w cenach gastronomicznych;
2) wartości towarów handlowych i surowców sprzedawanych w stanie nieprzetworzonym oraz wartości surowców zużytych do sporządzania potraw w barze mlecznym i sprzedawanych innym odbiorcom niż konsumentom spożywającym posiłki w barze mlecznym, liczonej w cenach gastronomicznych.
2. W przypadku zakupu surowców poza jednostkami handlu detalicznego, w tym w hurcie, na targowiskach, bezpośrednio od producentów – wartość surowców podwyższa się o 20 %.
2. Wniosek, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1) szacowaną wartość zakupionych surowców;
2) szacowaną wartość surowców zużytych do sporządzanych (dotowanych) posiłków;
3) stawkę dotacji;
4) obliczoną należną kwotę dotacji wraz z podaniem sposobu jej obliczenia;
5) datę sporządzenia wniosku;
6) imię i nazwisko (nazwę) oraz dane teleadresowe wnioskodawcy;
7) numer rachunku bankowego, na który dotacja ma być przekazana.
3. Właściwy dyrektor izby skarbowej może wystąpić do przedsiębiorcy o udzielenie informacji dotyczących posiłków, które mają być objęte dotacją przedmiotową.
2. Podstawę obliczenia kwoty należnej dotacji stanowi ewidencja ilościowo-wartościowa surowców zużytych do sporządzenia posiłków w barach mlecznych.
3. Ewidencja, o której mowa w ust. 2, jest prowadzona w sposób umożliwiający określenie wartości i ilości zużytych surowców oraz kwot należnych dotacji.
2. Dwa egzemplarze obliczenia dotacji przedsiębiorca składa do urzędu skarbowego, który w terminie 5 dni roboczych dokonuje sprawdzenia prawidłowości obliczenia.
2. Do wniosku o udzielenie dotacji przedsiębiorca jest obowiązany dołączyć jeden egzemplarz sprawdzonego i potwierdzonego przez urząd skarbowy obliczenia dotacji.
3. Właściwy dyrektor izby skarbowej informuje w formie pisemnej przedsiębiorcę, w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku o udzielenie dotacji, o przyjęciu lub odrzuceniu wniosku.
2. Przedsiębiorca otrzymuje kwotę należnej dotacji bezpośrednio z rachunku izby skarbowej, w granicach przeznaczonych na ten cel środków budżetowych.
2. Korekta należnej dotacji jest dokonywana w terminie określonym w § 7 ust. 1, za miesiąc, w którym ujawniono okoliczności uzasadniające dokonanie tej korekty.
3. Jeżeli okoliczności uzasadniające korektę dotacji powstały po dokonaniu ostatecznego rozliczenia za dany rok, przedsiębiorca obowiązany jest powiadomić o zaistniałej sytuacji właściwego dyrektora izby skarbowej oraz dokonać zwrotu dotacji pobranych w nadmiernej wysokości na rachunek izby skarbowej, w terminie 14 dni, licząc od dnia ujawnienia okoliczności uzasadniających dokonanie tej korekty.
1) mniej niż 50 groszy pomija się;
2) 50 i więcej groszy podwyższa się do pełnych złotych.
Minister Finansów: w z. W. Szczuka
|
1) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 28, poz. 146, Nr 96, poz. 620, Nr 123, poz. 835, Nr 152, poz. 1020 i Nr 238, poz. 1578).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 202, poz. 1551, Nr 219, poz. 1706 i Nr 221, poz. 1738 oraz z 2010 r. Nr 28, poz. 146, Nr 40, poz. 229, Nr 81, poz. 527, Nr 125, poz. 842 i Nr 217, poz. 1427.
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2006 r. w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych (Dz. U. Nr 112, poz. 760), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, zgodnie z art. 119 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. – Przepisy wprowadzające ustawę o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1241 i Nr 219, poz. 1706 oraz z 2010 r. Nr 96, poz. 620, Nr 108, poz. 685, Nr 152, poz. 1020, Nr 161, poz. 1078, Nr 226, poz. 1475 i Nr 238, poz. 1578).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 20 grudnia 2010 r. (poz. 1705)
Załącznik nr 1
WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE
Lp. | Nr PKWiU | Nazwa surowca |
1. | 01.11.6 | Warzywa strączkowe, świeże |
2. | 01.11.61 | Fasola |
3. | 01.11.62 | Groch |
4. | 01.11.69 | Pozostałe warzywa strączkowe, świeże |
5. | 01.11.71 | Fasola |
6. | 01.11.72 | Bób i bobik |
7. | 01.11.73 | Ciecierzyca (cieciorka) |
8. | 01.11.74 | Soczewica |
9. | 01.11.75 | Groch |
10. | 01.12.1 | Ryż niełuskany |
11. | 01.13.8 | Pieczarki |
12. | 01.13.12 | Kapusta |
13. | 01.13.13 | Kalafiory i brokuły |
14. | 01.13.14 | Sałata |
15. | 01.13.15 | Cykoria |
16. | 01.13.16 | Szpinak |
17. | 01.13.32 | Ogórki |
18. | 01.13.34 | Pomidory |
19. | 01.13.41 | Marchew i rzepa |
20. | 01.13.42 | Czosnek |
21. | 01.13.43 | Cebula |
22. | 01.13.44 | Pory |
23. | 01.13.49 | Pietruszka, seler, buraki |
24. | 01.13.51 | Ziemniaki |
25. | 01.24.1 | Jabłka |
26. | 01.24.27 | Śliwki |
27. | 01.25.12 | Maliny i jeżyny |
28. | 01.25.13 | Truskawki i poziomki |
29. | 01.25.19 | Porzeczki, agrest, borówki czarne |
30. | 01.27.12 | Herbata |
31. | 01.28.11 | Pieprz surowy z rodzaju Piper |
32. | 01.47.21 | Jaja kurze, świeże w skorupkach |
33. | 01.49.21 | Miód naturalny |
34. | 01.61.11 | Ryż łuskany |
35. | 10.31.13 | Ziemniaki suszone w postaci mąki, mączki, płatków, granulek |
36. | 10.32.11 | Sok pomidorowy |
37. | 10.32.12 | Sok pomarańczowy |
38. | 10.32.16 | Sok jabłkowy |
39. | 10.32.17 | Mieszaniny soków z owoców i warzyw |
40. | 10.39.15 | Fasola zakonserwowana w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw |
41. | 10.39.16 | Groszek zakonserwowany w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw |
42. | 10.39.17 | Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw |
43. | 10.39.22 | Dżemy, galaretki owocowe |
44. | 10.41.6 | Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz ich frakcje uwodornione, estryfikowane, ale dalej nieprzetworzone |
45. | 10.41.24 | Olej słonecznikowy surowy |
46. | 10.41.26 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy, surowy |
47. | 10.41.54 | Olej słonecznikowy i jego frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
48. | 10.41.56 | Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
49. | 10.42.1 | Margaryna i podobne tłuszcze jadalne |
50. | 10.51.11 | Mleko płynne przetworzone |
51. | 10.51.12 | Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu > 6 %, niezagęszczone i niesłodzone |
52. | 10.51.21 | Mleko odtłuszczone w proszku |
53. | 10.51.22 | Mleko pełne w proszku |
54. | 10.51.30 | Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania |
55. | 10.51.40 | Sery i twarogi |
56. | 10.51.51 | Mleko i śmietana inne niż w postaci stałej, zagęszczone lub z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego |
57. | 10.51.52 | Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany |
58. | 01.61.11 | Ryż łuskany |
59. | 10.61.21 | Mąka pszenna lub żytnio-pszenna |
60. | 10.61.31 | Kasze i mączki z pszenicy |
61. | 10.61.32 | Kasze, mączki i granulki zbożowe, gdzie indziej niesklasyfikowane |
62. | 10.61.33 | Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych |
63. | 10.71.11 | Pieczywo świeże |
64. | 10.72.11 | Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby |
65. | 10.72.19 | Bułka tarta |
66. | 10.73.1 | Makarony, pierogi, kluski, kuskus i podobne wyroby mączne |
67. | 10.81.12 | Cukier trzcinowy lub buraczany rafinowany |
68. | 10.81.13 | Cukier waniliowy |
69. | 10.83.12 | Substytuty kawy: ekstrakty, esencje i koncentraty z kawy |
70. | 10.84.11 | Ocet winny |
71. | 10.84.12 | Majonez |
72. | 10.89.13 | Proszki do pieczenia gotowe |
73. | 20.13.43 | Soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) |
Załącznik nr 2
OBLICZENIE DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH
- Data ogłoszenia: 2010-12-30
- Data wejścia w życie: 2011-01-01
- Data obowiązywania: 2015-01-01
- Dokument traci ważność: 2015-04-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA