REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2010 nr 245 poz. 1638

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)

z dnia 22 grudnia 2010 r.

w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Określa się wykazy towarów wymienionych w załącznikach nr 3 i 10 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiące odpowiednio załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia.
§ 2.
Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 28 listopada 2008 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 7 % (Dz. U. Nr 211, poz. 1329 oraz z 2009 r. Nr 222, poz. 1759).
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.

Minister Finansów: w z. W. Szczuka

 

1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 14, poz. 113, Nr 90, poz. 756, Nr 143, poz. 1199 i Nr 179, poz. 1484, z 2006 r. Nr 143, poz. 1028 i 1029, z 2007 r. Nr 168, poz. 1187 i Nr 192, poz. 1382, z 2008 r. Nr 74, poz. 444, Nr 130, poz. 826, Nr 141, poz. 888 i Nr 209, poz. 1320, z 2009 r. Nr 3, poz. 11, Nr 116, poz. 979, Nr 195, poz. 1504, Nr 201, poz. 1540 i Nr 215, poz. 1666 oraz z 2010 r. Nr 57, poz. 357, Nr 75, poz. 473, Nr 107, poz. 679, Nr 226, poz. 1476 i Nr 238, poz. 1578.

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2 USTAWY Z DNIA 11 MARCA 2004 R. O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 22 grudnia 2010 r. (poz. 1638)

Załącznik nr 1

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2 USTAWY Z DNIA 11 MARCA 2004 R. O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG

Po-
zycja

Kod CN

Wyszczególnienie

1

0101

Konie, osły, muły i osłomuły, żywe

2

0102

Bydło żywe

3

0103

Świnie żywe

4

0104

Owce i kozy, żywe

5

0105

Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki

 

 

Pozostałe zwierzęta żywe:

 

 

– Ssaki:

6

0106 11 00

– – Naczelne

 

 

– – Pozostałe:

7

0106 19 10

– – – Króliki domowe

8

* 0106 19 90

– – – Pozostałe1)

9

0106 20 00

– Gady (włączając węże i żółwie)

 

 

– Ptaki:

10

0106 31 00

– – Ptaki drapieżne

11

0106 32 00

– – Papugowate (włączając papugi, papugi długoogonowe, ary i kakadu)

12

0106 39

– – Pozostałe

13

* 0106 90 00

Pozostałe2)

14

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

15

0202

Mięso z bydła, zamrożone

16

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

17

0204

Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone

18

0205 00

Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

19

0206

Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

20

0207

Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone

21

0208

Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone

22

* 0209 00

Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone3)

 

23

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów

24

0301

Ryby żywe

25

0302

Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

26

0303

Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

27

0304

Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

28

0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

29

0306

Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi

30

0307

Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi

31

0401

Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego

32

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

33

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao

34

0404

Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

35

0405

Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania

36

0406

Ser i twaróg

37

0407 00

Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane

38

0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

39

0409 00 00

Miód naturalny

40

0410 00 00

Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

 

41

0502

Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści

42

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

43

0506

Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów

44

0507

Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów

45

0510 00 00

Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane

46

ex * 0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi4) – z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39

47

0601

Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212

48

ex 0602

Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia – z wyłączeniem CN 0602 90 41

 

0603

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane

49

0701

Ziemniaki, świeże lub schłodzone

50

0702 00 00

Pomidory, świeże lub schłodzone

51

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

52

0704

Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone

53

0705

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone

54

0706

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone

55

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone

56

0708

Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone

57

0709

Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone

58

0710

Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone

59

0711

Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w

 

 

 

gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia5)

60

0712

Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone

61

0713

Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone

62

0714

Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca

63

0801

Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane

64

0802

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane

65

0803 00

Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone

66

0804

Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone

67

0805

Owoce cytrusowe, świeże lub suszone

68

0806

Winogrona, świeże lub suszone

69

0807

Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże

70

0808

Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

71

0809

Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

72

0810

Pozostałe owoce, świeże

73

0811

Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

74

* 0812

Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia5)

75

0813

Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem

76

* 0814 00 00

Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących5)

77

0904 20 30

– Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone:

– – – Pozostałe

78

0908 20 00 

– Kwiat muszkatołowy

79

0908 30 00

– Kardamony

80

0909

Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca

81

ex * 0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne6) – z wyłączeniem CN 0910 10 00, 0910 20 90, 0910 91 90 , 0910 99 39 i 0910 99 99

 

82

1001

Pszenica i meslin

83

1002 00 00

Żyto

84

1003 00

Jęczmień

85

1004 00 00

Owies

86

1005

Kukurydza

87

1006

Ryż

88

1007 00

Ziarno sorgo

89

1008

Nasiona gryki, prosa i mózgi kanaryjskiej; pozostałe zboża

90

1101 00

Mąka pszenna lub z meslin

91

1102

Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin

92

1103

Kasze, mączki i granulki, zbożowe

93

1104

Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone

94

1105

Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane

95

1106

Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8

96

1108

Skrobie; inulina

97

1109 00 00

Gluten pszenny, nawet suszony

98

1201 00

Nasiona soi, nawet łamane

99

1202

Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane

100

1203 00 00

Kopra

101

1204 00

Nasiona lnu, nawet łamane

102

1205

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane

103

1206 00

Nasiona słonecznika, nawet łamane

104

1207

Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane

105

* 1208

Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy7)

106

1209

Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu

 

1210

Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

107

* 1211

Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane8)

108

1212 91 

– – Burak cukrowy

109

ex 1212 99

– – Pozostałe – z wyłączeniem CN 1212 99 49

110

1213 00 00

Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek

111

1214

Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane

112

ex 1302

Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych – z

 

 

 

wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00 i 1302 19

113

1501 00

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15033)

114

1502 00

Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15033)

115

1503 00

Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej7)

116

* 1504

Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

117

* 1506 00 00

Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

118

* 1507

Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

119

* 1508

Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

120

* 1509

Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

121

* 1510 00

Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15097)

122

* 1511

Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie7)

123

* 1512

Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

124

* 1513

Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

125

* 1514

Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

 

 

Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:

 

 

– Olej lniany i jego frakcje:

126

* 1515 11 00

– – Olej surowy7)

127

* 1515 19

– – Pozostały7)

 

 

Olej kukurydziany i jego frakcje

128

1515 21

– – Olej surowy

129

1515 29

– – Pozostały

130

* 1515 30

– Olej rycynowy i jego frakcje7)

131

* 1515 50

Olej sezamowy i jego frakcje7)

132

* 1515 90

– Pozostałe7)

133

* 1516

Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone7)

134

* 1517

Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych

 

 

 

tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15167)

135

1601 00 

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów

136

* 1602

Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane3)

137

* 1603 00

Ekstrakty i soki, z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych9)

138

1604

Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej

139

1605

Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane

140

1701

Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej

141

ex 1702

Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel – z wyłączeniem CN 1702 20

142

1703

Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru

143

* 1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone10)

144

1902

Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany

145

1903 00 00

Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach

146

1904

Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

147

1905 10 00

– Chleb chrupki

 

 

– – Gofry i wafle:

148

* 1905 32 05

– – – O zawartości wody przekraczającej 10 % masy11)

 

 

– Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe:

149

1905 40 90

– – Pozostałe

150

1905 90 10

– – Mace

151

* 1905 90 20

– – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne

 

 

 

wyroby12)

152

* 1905 90 30

– – – Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5 % masy tłuszczu13)

 

 

– – – Pozostałe:

153

* 1905 90 60

– – – – Z dodatkiem środka słodzącego14)

154

* 1905 90 90

– – – – Pozostałe5)

155

* 2001

Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym5)

156

* 2002

Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym5)

157

* 2003

Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym5)

158

* 2004

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20065)

159

* 2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20065)

160

2006 00

Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)

161

* 2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej5)

162

* 2008

Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone5)

163

2009

Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej

164

2101 30

– Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty

165

ex 2103

Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda – z wyłączeniem CN 2103 30 90

166

2104

Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane

167

2105 00

Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

168

* 2106

Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone5)

 

 

Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg:

169

* 2201 90 00

– Pozostałe16)

 

170

* 2202

Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 200917)

171

2301

Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki

172

2302

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane

173

2303 10

– Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości

174

2303 20

– Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru

175

* 2303 30 00

– Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane18)

176

* 2304 00 00

Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego7)

177

* 2305 00 00

Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych7)

178

* 2306

Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23057)

179

2308 00

Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

180

2309

Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt

181

ex 2401

Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe – z wyłączeniem CN 2401 30 00

182

* 2509 00 00

Kreda19)

183

* 2518 10 00

– Dolomit niekalcynowany ani niespiekany20)

184

2522

Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825

 

 

Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

185

* 2530 90 00

– Pozostałe21)

186

* 2703 00 00

Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany22);

187

* 2802 00 00

Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna23)

188

* 2814

Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym24)

 

 

Azotany:

189

* 2834 21 00

– Potasu25)

190

* 2835

Podfosforyny, fosforyny i fosforany; polifosforany, nawet niezdefiniowane chemicznie26)

 

 

– Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych:

191

2903 51 00

– – 1,2,3,4,5,6– heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO,INN)

192

2903 52 00

– – Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO)

193

2903 59

– – Pozostałe

 

 

 

– Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych:

194

* 2903 62 00

– – Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN),
1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)27)

195

* 2918 21 00

– – Kwas salicylowy i jego sole28)

196

* 2918 22 00

– – Kwas o-acetylosalicylowy, jego sole i estry28)

197

* 2918 23 00

– – Pozostałe estry kwasu salicylowego i ich sole28)

198

* 2922 41 00

– – Lizyna i jej estry; ich sole28)

199

* 2922 42 00

– – Kwas glutaminowy i jego sole28)

200

* 2923

Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie28)

201

ex * 2924

Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego28) – z wyłączeniem CN 2924 21 00

 

 

Organiczne związki siarki:

202

2930 90 13

– – Cysteina i cystyna

203

2930 90 16

– – Pochodne cysteiny lub cystyny

 

 

Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu:

 

 

– Laktony:

204

* 2932 29

– – Pozostałe laktony28)

 

 

Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu:

205

* 2933 11

– – Fenazon (antypiryna) i jego pochodne28)

206

* 2933 19

– – Pozostałe28)

207

* 2933 21 00

– – Hydantoina i jej pochodne28)

208

* 2933 52 00

– – Malonylomocznik (kwas barbiturowy) i jego sole28)

209

* 2933 53

– – Allobarbital (INN), amobarbital (INN), barbital (INN), butalbital (INN), butobarbital, cyklobarbital (INN), metylfenobarbital (INN), pentobarbital (INN), fenobarbital (INN), sekbutabarbital (INN), sekobarbital (INN) i winylbital(INN); ich sole28)

210

* 2933 54 00

– – Pozostałe pochodne malonylomocznika (kwasu barbiturowego); ich sole28)

211

* 2933 55 00

– – Loprazolam (INN), meklokwalon (INN), metakwalon (INN)i zipeprol (INN); ich sole28)

212

* 2933 59

– – Pozostałe28)

213

* 2933 69

– – Pozostałe28)

 

 

Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne:

214

* 2934 30

– Związki zawierające w strukturze fenotiazynowy układ pierścieniowy (nawet uwodorniony), nieskondensowany dalej28)

215

* 2935 00

Sulfonamidy28)

216

* 2936

Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku28)

217

* 2937

Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony28)

 

218

* 2938

Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne28)

219

* 2939

Alkaloidy roślinne, naturalne lub syntetyczne, ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne28)

220

* 2940 00 00

Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 29398)

221

* 2941

Antybiotyki28)

222

* 3001

Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone28)

223

* 3002

Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne28)

224

* 3003

Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej28)

25

* 3004

Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej28)

226

* 3005

Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych8)

227

ex * 3006

Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu28) – z wyłączeniem CN 3006 10 30, 3006 10 90, 3006 40 00, 3006 70 00, 3006 91 00 i 3006 92 00

228

3101 00 00

Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego

 

 

Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe:

229

3102 10

– Mocznik, nawet w roztworze wodnym

230

3102 21 00

– – Siarczan amonu

 

231

3102 29 00

– – Pozostałe

232

3102 30

– Azotan amonu, nawet w roztworze wodnym

233

* 3102 40

– – Mieszaniny azotanu amonu z węglanem wapnia lub pozostałymi nieorganicznymi substancjami niebędącymi nawozami29)

234

* 3102 50

– Azotan sodu30)

235

3102 60 00

– Sole podwójne i mieszaniny azotanu wapnia i azotanu amonu

236

3102 80 00

– Mieszaniny mocznika i azotanu amonu w roztworze wodnym lub amoniakalnym

237

* 3102 90 00

– Pozostałe, włącznie z mieszaninami niewymienionymi w poprzednich podpozycjach29)

238

3103

Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne

239

ex 3104

Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne – z wyłączeniem CN 3104 20

240

* 3105

Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg25)

241

* 3407 00 00

Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako „wosk dentystyczny” lub jako „dentystyczny materiał formierski”, pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)31)

 

 

Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny:

242

* 3501 10 90

– – Pozostałe32)

 

 

Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin:

 

 

– Albumina jaja:

243

3502 11

– – Suszona

244

3502 19

– – Pozostała

245

* 3502 20

– Albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z dwóch lub więcej białek serwatki33)

246

* 3502 90

– Pozostałe34)

247

3503 00 10

– Żelatyna i jej pochodne

248

3505 10

– Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane

249

3507

Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

 

 

Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach:

250

* 3701 10 00

– Do promieni rentgenowskich35)

 

 

Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły,

 

 

 

nienaświetlony:

251

* 3702 10 00

– Do promieni rentgenowskich36)

 

 

Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy):

252

3808 50 00

– Towary wymienione w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu

253

3808 91

– – Środki owadobójcze (insektycydy)

254

3808 92

– – Środki grzybobójcze (fungicydy)

255

3808 93

– – Środki chwastobójcze (herbicydy), opóźniające kiełkowanie oraz regulatory wzrostu roślin

256

* 3808 94

– – Środki odkażające37)

257

3808 99

– – Pozostałe

258

* 3821 00 00

Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych38)

259

* 3822 00 00

Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, gotowe odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe39)

 

 

Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

260

* 3824 90 61

– – – – Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300440)

261

* 3824 90 62

– – – – Produkty pośrednie z produkcji soli monensin40)

262

* 3824 90 64

– – – – Pozostałe40)

263

* 4009

Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)41)

264

4014

Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie z odciągaczami do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu

 

 

Rękawiczki, mitenki i rękawice z jednym palcem:

265

* 4015 11 00

– – Chirurgiczne42)

266

* 4115 20 00

– Skwarki i pozostałe odpadki skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej43)

267

4401 10 00

– Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach

268

 

Pozostałe artykuły z drewna:

 

* 4421 90 98

– – Pozostałe44)

269

4818 40

– Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki i wkładki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne

 

270

* 4818 90 90

– – Pozostałe45)

271

* 4901

Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach46)

272

* 4902

Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe47)

273

* 4903 00 00

Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania46)

274

* 4904 00 00

Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione48)

275

ex * 4905

Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane49) – z wyłączeniem CN 4905 10 00

276

5001 00 00

Kokony jedwabników nadające się do motania

 

 

Wełna:

277

5101 19 00

– – Pozostała

278

* 5301 10 00

– Len surowy lub roszony50)

279

* 5302 10 00

– Konopie siewne, surowe lub roszone50)

280

* 5303 10 00

– Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone50)

281

* 5305 00 00

Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)50)

282

ex * 5601

Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien51) – z wyłączeniem CN 5601 30 00

 

 

Części obuwia (włącznie z cholewkami, nawet przymocowanymi do podeszew innych niż podeszwy); podpodeszwy wyjmowane (wkładki), podkładki pod pięty i podobne artykuły; getry, sztylpy i podobne artykuły oraz ich części:

283

* 6406 91 00

– – Z drewna44)

284

* 7318 23 00

– – Nity52)

 

 

Maszyny, instalacje przemysłowe lub laboratoryjne, nawet ogrzewane elektrycznie (z wyłączeniem pieców, piekarników i pozostałych urządzeń objętych pozycją 8514), do obróbki materiałów w procesach wymagających zmiany temperatury, takich jak: grzanie, gotowanie, prażenie, destylowanie, rektyfikowanie, sterylizowanie, pasteryzowanie, poddawanie działaniu pary wodnej, suszenie, odparowywanie, parowanie, skraplanie lub chłodzenie, inne niż urządzenia lub instalacje, w rodzaju stosowanych do celów domowych; urządzenia do podgrzewania wody przepływowe lub pojemnościowe, nieelektryczne:

285

* 8419 90

– Części53)

 

 

Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowania lub

 

 

 

wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane):

286

* 8442 30

– Maszyny, urządzenia i wyposażenie54)

287

* 8469 00

Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów55)

 

 

Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

288

* 8471 80 00

– Pozostałe urządzenia do maszyn do automatycznego przetwarzania danych56)

289

* 8471 90 00

– Pozostałe56)

290

8713

Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób

291

9001 30 00

– Soczewki kontaktowe

292

9001 40

– Soczewki okularowe szklane

293

9001 50

– Soczewki okularowe z pozostałych materiałów

 

 

Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku:

294

* 9018 31

– – Strzykawki, z igłami lub bez57)

295

* 9018 32

– – Metalowe igły do zastrzyków oraz igły chirurgiczne57)

295

* 9018 39 00

– – Pozostałe57)

297

9018 90 10

– – Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi

298

9018 90 50

– – Aparatura do transfuzji

299

ex * 9021

Urządzenia ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe urządzenia stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe urządzenia zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa58) – z wyłączeniem CN 9021 21

300

* 9602 00 00

Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny59)

 

bez względu na
kod CN

1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach

2. Sznurek do maszyn rolniczych

3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) – wyłącznie:

1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług,

 

 

 

2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe,

 

 

3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki „ZUBER”

 

 

4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych, dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika

 

 

5. Produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium kraju, które uzyskały pozwolenie wydane przez Radę Unii Europejskiej lub Komisję Europejską

 

 

6. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są do użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a

 

 

7. Obuwie dziecięce

 

 

8. Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt

 

 

9. Błony rentgenowskie diagnostyczne

 

Objaśnienia:

– ex – zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

– wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik

– objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:

1) wyłącznie króliki dzikie i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych oraz wielbłądy i zwierzęta wielbłądowate, żywe

2) wyłącznie pszczoły i jedwabniki

3) z wyłączeniem tłuszczów technicznych

4) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń

5) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %

6) wyłącznie: koperek (Anethum qeaveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane

7) wyłącznie jadalne

8) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica

9) wyłącznie ekstrakty i soki z mięsa

10) z wyłączeniem ekstraktów i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %

11) wyłącznie wafle

12) wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty

13) wyłącznie pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni

14) wyłącznie wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni

15) wyłącznie bułka tarta

16) wyłącznie woda w postaci naturalnej i lód, włączając lód do celów chłodniczych innych niż żywnościowe

17) wyłącznie napoje owocowe, napoje owocowo-warzywne, nektary, napoje warzywne oraz napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy

18) wyłącznie wywar

19) wyłącznie kreda mielona, pastewna i kreda mielona, nawozowa

20) wyłącznie mączka dolomitowa

21) wyłącznie ziemia ogrodnicza inna niż zawierająca torf jako zasadniczy składnik i inna niż będąca mieszaniną naturalnej gleby, piasku i minerałów

22) wyłącznie surowiec i półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe dla celów rolniczych

23) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona

24) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa

25) z wyłączeniem nawozów naturalnych

26) wyłącznie związki fosforowe do mieszanek paszowych

27) z wyłączeniem heksachlorobenzenu

28) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego

29) z wyłączeniem cyjanamidu wapnia

30) wyłącznie sprzedawany jako nawóz

31) wyłącznie materiały formierskie dentystyczne na bazie wosku, w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, materiały formierskie dentystyczne na bazie gipsu, pasty modelarskie i pozostałe preparaty; preparaty do stosowania w dentystyce na bazie gipsu, pozostałe

32) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym

33) wyłącznie albumina techniczna, albumina mleka

34) wyłącznie albumina techniczna

35) wyłącznie do stosowania w medycynie, stomatologii i weterynarii

36) wyłącznie do zastosowań nieprzemysłowych – wyłącznie medycznych

37) wyłącznie preparaty odkażające o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i wirusobójczych, mające zastosowanie wyłącznie w ochronie zdrowia, na które zostało wydane pozwolenie tymczasowe albo dokonany wpis do rejestru produktów biobójczych w rozumieniu przepisów ustawy o produktach biobójczych

38) wyłącznie gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów – dla farmacji

39) wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne

40) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego

41) wyłącznie węże medyczne

42) wyłącznie rękawice chirurgiczne

43) wyłącznie odpady ze skór wyprawionych, pył, proszek i mączka skórzana, z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)

44) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

45) wyłącznie wata celulozowa, paczkowana

46) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) – wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek

47) wyłącznie gazety drukowane, czasopisma i pozostałe periodyki oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISSN, wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem: wydawnictw, w których 67 % powierzchni jest przeznaczone na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe

48) wyłącznie nuty w formie drukowanej

49) wyłącznie mapy wytwarzane metodami poligraficznymi

50) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego

51) wyłącznie podpaski i tampony higieniczne z papieru, waty celulozowej lub bibułki tissue; wata celulozowa paczkowana; pieluszki, wkładki do pieluch i podobne artykuły sanitarne dla niemowląt i dla dorosłych

52) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

53) wyłącznie części do narzędzi, przyrządów, aparatów i urządzeń medycyny ogólnej (do sterylizacji narzędzi, dezynfekcji i wyjaławiania itp.)

54) wyłącznie maszyny poligraficzne do pisma Braille'a

55) wyłącznie maszyny do pisania dla niewidomych

56) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)

57) z wyłączeniem weterynaryjnych

58) z wyłączeniem protez dentystycznych

59) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej

Załącznik 2. [WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2A USTAWY Z DNIA 11 MARCA 2004 R. O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG]

Załącznik nr 2

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2A USTAWY Z DNIA 11 MARCA 2004 R. O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

1

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

2

0202

Mięso z bydła, zamrożone

3

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

4

0204

Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone

5

0205 00

Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

6

0206

Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

7

0207

Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone

8

0208

Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone

9

* 0209 00

Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1)

10

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów

11

ex 0301

Ryby żywe – z wyłączeniem CN 0301 10

12

0302

Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

13

0303

Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

14

0304

Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

15

0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

16

0306

Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi

17

0307

Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi

18

0401

Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku

 

 

 

cukru lub innego środka słodzącego

19

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

20

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao

21

0404

Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

22

0405

Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania

23

0406

Ser i twaróg

24

ex 0407 00

Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane – z wyłączeniem CN 0407 00 11 i 0407 00 19

25

0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

26

0409 00 00

Miód naturalny

27

0410 00 00

Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

28

0502

Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści

29

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

30

0506

Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów

31

0507

Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów

32

0510 00 00

Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane

 

 

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi

33

0511 91

– – Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3

34

* 0511 99 10

– – – Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek2)

 

35

* 0511 99 85

– – – Pozostałe2)

36

0701

Ziemniaki, świeże lub schłodzone

37

0702 00 00

Pomidory, świeże lub schłodzone

38

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

39

0704

Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone

40

0705

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp), świeże lub schłodzone

41

0706

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone

42

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone

43

0708

Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone

44

0709

Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone

45

0710

Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone

46

0713

Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone

47

0714

Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca

 

 

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane

 

 

– Orzechy leszczyny (Corylus spp.):

48

0802 21 00

– – W łupinach

49

0802 22 00

– – Bez łupin

 

 

– Orzechy włoskie:

50

0802 31 00

– – W łupinach

51

0802 32 00

– – Bez łupin

 

 

Winogrona, świeże lub suszone:

52

0806 10

– Świeże

53

ex 0807

Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże – z wyłączeniem CN 0807 20 00

54

0808

Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

55

0809

Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

56

ex 0810

Pozostałe owoce, świeże – z wyłączeniem CN 0810 50 00 i 0810 60 00 i 0810 90 20

57

* 0811

Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego3)

 

 

– Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone:

 

 

58

0904 20 30

– – – Pozostałe

59

0908 10 00

– Gałka muszkatołowa

60

0908 20 00

– Kwiat muszkatołowy

61

* 0909

Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4)

 

62

ex * 0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5) – z wyłączeniem CN 0910 10 00, 0910 20 90, 0910 91 90 i 0910 99 99

63

1001

Pszenica i meslin

64

1002 00 00

Żyto

65

1003 00

Jęczmień

66

1005

Kukurydza

67

1006

Ryż

68

1007 00

Ziarno sorgo

69

1008

Nasiona gryki, prosa i mózgi kanaryjskiej; pozostałe zboża

70

1101 00

Mąka pszenna lub meslin

71

1102

Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin

72

1103

Kasze, mączki i granulki, zbożowe

73

1104

Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone

74

1106

Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8

75

1201 00

Nasiona soi, nawet łamane

76

1202

Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane

77

1203 00 00

Kopra

78

1204 00

Nasiona lnu, nawet łamane

79

1205

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane

80

1206 00

Nasiona słonecznika, nawet łamane

81

ex 1207

Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane – z wyłączeniem CN 1207 20

82

* 1208

Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy7)

 

 

Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:– –

83

1209 91

– – Nasiona warzyw

84

ex 1209 99

Pozostałe – z wyłączeniem CN 1209 99 10

85

* 1211

Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane6)

86

1212 91

– – Burak cukrowy

87

1302 20

– Substancje pektynowe, pektyniany i pektany

88

1302 31 00

– – Agar-agar

89

* 1501 00

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15031)

90

* 1502 00

Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15031)

91

* 1503 00

Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej7)

 

92

* 1504

Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

93

* 1506 00 00

Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

94

* 1507

Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

95

* 1508

Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

96

* 1509

Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

97

* 1510 00

Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15097)

98

* 1511

Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie7)

99

* 1512

Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

100

* 1513

Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

101

* 1514

Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)

102

ex * 1515

Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)– z wyłączeniem CN 1515 21 i 1515 29

103

* 1516

Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone7)

104

* 1517

Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15167)

105

1601 00

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów

106

ex 1602

Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane – z wyłączeniem CN 1602 10 00

107

1604

Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej

108

1605

Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane

 

 

– Laktoza i syrop laktozowy:

109

1702 11 00

– – Zawierające 99 % masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę

110

1702 19 00

– – Pozostałe

111

1901 20 00

– Mieszaniny ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905

 

112

1902

Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany

113

1904

Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

114

1905 10 00

– Chleb chrupki

 

 

– Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe

115

1905 40 90

– – Pozostałe

116

1905 90 10

– – Mace

117

1905 90 30

– – – Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy tłuszczu

118

* 1905 90 90

– – – – Pozostałe8)

 

 

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006

119

2004 10

– Ziemniaki

120

2009

Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej

121

2105 00

Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

 

 

Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

122

* 2106 90 98

– – – Pozostałe9)

123

* 2202

Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycja 200910)

124

2301 10 00

– Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki

125

* 2302

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane11)

126

* 2304 00 00

Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego7)

127

* 2305 00 00

Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych7)

128

* 2306

Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23057)

 

 

– Albumina jaja:

129

3502 11

– – Suszona

130

3502 19

– – Pozostała

131

* 4901

Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach12)

132

* 4903 00 00

Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania12)

133

* 4904 00 00

Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione13)

134

ex * 4905

Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane14) – z wyłączeniem CN 4905 10 00

 

bez względu na kod CN

1. Książki wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN

 

 

2. Czasopisma specjalistyczne – w rozumieniu art. 2 pkt 27f ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.)

 

Objaśnienia:

– ex – zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

– wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku

– objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:

1) z wyłączeniem tłuszczów technicznych

2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń

3) z wyłączeniem orzechów

4) wyłącznie kolendra, kmin i kminek

5) wyłącznie koperek (Anethum graveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane

6) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica

7) wyłącznie jadalne

8) wyłącznie bułka tarta

9) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %

10) wyłącznie napoje owocowe, napoje owocowo-warzywne, nektary, napoje warzywne oraz napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy

11) z wyłączeniem śruty

12) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) – wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek; wydawnictwa w alfabecie Braile'a

13) wyłącznie nuty w formie drukowanej

14) wyłącznie mapy – wytwarzane metodami poligraficznymi

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2010-12-24
  • Data wejścia w życie: 2011-01-01
  • Data obowiązywania: 2012-01-01
  • Dokument traci ważność: 2012-01-01

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA