REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2010 nr 245 poz. 1638
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 22 grudnia 2010 r.
w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Minister Finansów: w z. W. Szczuka
|
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 14, poz. 113, Nr 90, poz. 756, Nr 143, poz. 1199 i Nr 179, poz. 1484, z 2006 r. Nr 143, poz. 1028 i 1029, z 2007 r. Nr 168, poz. 1187 i Nr 192, poz. 1382, z 2008 r. Nr 74, poz. 444, Nr 130, poz. 826, Nr 141, poz. 888 i Nr 209, poz. 1320, z 2009 r. Nr 3, poz. 11, Nr 116, poz. 979, Nr 195, poz. 1504, Nr 201, poz. 1540 i Nr 215, poz. 1666 oraz z 2010 r. Nr 57, poz. 357, Nr 75, poz. 473, Nr 107, poz. 679, Nr 226, poz. 1476 i Nr 238, poz. 1578.
Załączniki do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 22 grudnia 2010 r. (poz. 1638)
Załącznik nr 1
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2 USTAWY Z DNIA 11 MARCA 2004 R. O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG
Po- | Kod CN | Wyszczególnienie |
1 | 0101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe |
2 | 0102 | Bydło żywe |
3 | 0103 | Świnie żywe |
4 | 0104 | Owce i kozy, żywe |
5 | 0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki |
|
| Pozostałe zwierzęta żywe: |
|
| – Ssaki: |
6 | 0106 11 00 | – – Naczelne |
|
| – – Pozostałe: |
7 | 0106 19 10 | – – – Króliki domowe |
8 | * 0106 19 90 | – – – Pozostałe1) |
9 | 0106 20 00 | – Gady (włączając węże i żółwie) |
|
| – Ptaki: |
10 | 0106 31 00 | – – Ptaki drapieżne |
11 | 0106 32 00 | – – Papugowate (włączając papugi, papugi długoogonowe, ary i kakadu) |
12 | 0106 39 | – – Pozostałe |
13 | * 0106 90 00 | – Pozostałe2) |
14 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone |
15 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone |
16 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone |
17 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone |
18 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
19 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
20 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone |
21 | 0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone |
22 | * 0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone3) |
23 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów |
24 | 0301 | Ryby żywe |
25 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
26 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
27 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone |
28 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi |
29 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
30 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi |
31 | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
32 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
33 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao |
34 | 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
35 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania |
36 | 0406 | Ser i twaróg |
37 | 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane |
38 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
39 | 0409 00 00 | Miód naturalny |
40 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
41 | 0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści |
42 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
43 | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów |
44 | 0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów |
45 | 0510 00 00 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane |
46 | ex * 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi4) – z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39 |
47 | 0601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212 |
48 | ex 0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia – z wyłączeniem CN 0602 90 41 |
| 0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane |
49 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone |
50 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone |
51 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone |
52 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone |
53 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone |
54 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone |
55 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
56 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone |
57 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone |
58 | 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone |
59 | * 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w |
|
| gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia5) |
60 | 0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone |
61 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone |
62 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca |
63 | 0801 | Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane |
64 | 0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane |
65 | 0803 00 | Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone |
66 | 0804 | Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone |
67 | 0805 | Owoce cytrusowe, świeże lub suszone |
68 | 0806 | Winogrona, świeże lub suszone |
69 | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże |
70 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
71 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
72 | 0810 | Pozostałe owoce, świeże |
73 | 0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
74 | * 0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia5) |
75 | 0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem |
76 | * 0814 00 00 | Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących5) |
77 | 0904 20 30 | – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone: |
– – – Pozostałe | ||
78 | 0908 20 00 | – Kwiat muszkatołowy |
79 | 0908 30 00 | – Kardamony |
80 | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca |
81 | ex * 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne6) – z wyłączeniem CN 0910 10 00, 0910 20 90, 0910 91 90 , 0910 99 39 i 0910 99 99 |
82 | 1001 | Pszenica i meslin |
83 | 1002 00 00 | Żyto |
84 | 1003 00 | Jęczmień |
85 | 1004 00 00 | Owies |
86 | 1005 | Kukurydza |
87 | 1006 | Ryż |
88 | 1007 00 | Ziarno sorgo |
89 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mózgi kanaryjskiej; pozostałe zboża |
90 | 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin |
91 | 1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin |
92 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe |
93 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone |
94 | 1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane |
95 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 |
96 | 1108 | Skrobie; inulina |
97 | 1109 00 00 | Gluten pszenny, nawet suszony |
98 | 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane |
99 | 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane |
100 | 1203 00 00 | Kopra |
101 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane |
102 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane |
103 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane |
104 | 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane |
105 | * 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy7) |
106 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu |
| 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina |
107 | * 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane8) |
108 | 1212 91 | – – Burak cukrowy |
109 | ex 1212 99 | – – Pozostałe – z wyłączeniem CN 1212 99 49 |
110 | 1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek |
111 | 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane |
112 | ex 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych – z |
|
| wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00 i 1302 19 |
113 | * 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15033) |
114 | * 1502 00 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15033) |
115 | * 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej7) |
116 | * 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
117 | * 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
118 | * 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
119 | * 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
120 | * 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
121 | * 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15097) |
122 | * 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie7) |
123 | * 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
124 | * 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
125 | * 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
|
| Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
|
| – Olej lniany i jego frakcje: |
126 | * 1515 11 00 | – – Olej surowy7) |
127 | * 1515 19 | – – Pozostały7) |
|
| – Olej kukurydziany i jego frakcje |
128 | 1515 21 | – – Olej surowy |
129 | 1515 29 | – – Pozostały |
130 | * 1515 30 | – Olej rycynowy i jego frakcje7) |
131 | * 1515 50 | – Olej sezamowy i jego frakcje7) |
132 | * 1515 90 | – Pozostałe7) |
133 | * 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone7) |
134 | * 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych |
|
| tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15167) |
135 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów |
136 | * 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane3) |
137 | * 1603 00 | Ekstrakty i soki, z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych9) |
138 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej |
139 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane |
140 | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej |
141 | ex 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel – z wyłączeniem CN 1702 20 |
142 | 1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru |
143 | * 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone10) |
144 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany |
145 | 1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach |
146 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
147 | 1905 10 00 | – Chleb chrupki |
|
| – – Gofry i wafle: |
148 | * 1905 32 05 | – – – O zawartości wody przekraczającej 10 % masy11) |
|
| – Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe: |
149 | 1905 40 90 | – – Pozostałe |
150 | 1905 90 10 | – – Mace |
151 | * 1905 90 20 | – – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne |
|
| wyroby12) |
152 | * 1905 90 30 | – – – Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5 % masy tłuszczu13) |
|
| – – – Pozostałe: |
153 | * 1905 90 60 | – – – – Z dodatkiem środka słodzącego14) |
154 | * 1905 90 90 | – – – – Pozostałe5) |
155 | * 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym5) |
156 | * 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym5) |
157 | * 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym5) |
158 | * 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20065) |
159 | * 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20065) |
160 | 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) |
161 | * 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej5) |
162 | * 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone5) |
163 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej |
164 | 2101 30 | – Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty |
165 | ex 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda – z wyłączeniem CN 2103 30 90 |
166 | 2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane |
167 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao |
168 | * 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone5) |
|
| Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg: |
169 | * 2201 90 00 | – Pozostałe16) |
170 | * 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 200917) |
171 | 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki |
172 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane |
173 | 2303 10 | – Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości |
174 | 2303 20 | – Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru |
175 | * 2303 30 00 | – Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane18) |
176 | * 2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego7) |
177 | * 2305 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych7) |
178 | * 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23057) |
179 | 2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
180 | 2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt |
181 | ex 2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe – z wyłączeniem CN 2401 30 00 |
182 | * 2509 00 00 | Kreda19) |
183 | * 2518 10 00 | – Dolomit niekalcynowany ani niespiekany20) |
184 | 2522 | Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825 |
|
| Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
185 | * 2530 90 00 | – Pozostałe21) |
186 | * 2703 00 00 | Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany22); |
187 | * 2802 00 00 | Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna23) |
188 | * 2814 | Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym24) |
|
| Azotany: |
189 | * 2834 21 00 | – Potasu25) |
190 | * 2835 | Podfosforyny, fosforyny i fosforany; polifosforany, nawet niezdefiniowane chemicznie26) |
|
| – Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych: |
191 | 2903 51 00 | – – 1,2,3,4,5,6– heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO,INN) |
192 | 2903 52 00 | – – Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO) |
193 | 2903 59 | – – Pozostałe |
|
| – Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych: |
194 | * 2903 62 00 | – – Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), |
195 | * 2918 21 00 | – – Kwas salicylowy i jego sole28) |
196 | * 2918 22 00 | – – Kwas o-acetylosalicylowy, jego sole i estry28) |
197 | * 2918 23 00 | – – Pozostałe estry kwasu salicylowego i ich sole28) |
198 | * 2922 41 00 | – – Lizyna i jej estry; ich sole28) |
199 | * 2922 42 00 | – – Kwas glutaminowy i jego sole28) |
200 | * 2923 | Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie28) |
201 | ex * 2924 | Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego28) – z wyłączeniem CN 2924 21 00 |
|
| Organiczne związki siarki: |
202 | 2930 90 13 | – – Cysteina i cystyna |
203 | 2930 90 16 | – – Pochodne cysteiny lub cystyny |
|
| Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu: |
|
| – Laktony: |
204 | * 2932 29 | – – Pozostałe laktony28) |
|
| Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu: |
205 | * 2933 11 | – – Fenazon (antypiryna) i jego pochodne28) |
206 | * 2933 19 | – – Pozostałe28) |
207 | * 2933 21 00 | – – Hydantoina i jej pochodne28) |
208 | * 2933 52 00 | – – Malonylomocznik (kwas barbiturowy) i jego sole28) |
209 | * 2933 53 | – – Allobarbital (INN), amobarbital (INN), barbital (INN), butalbital (INN), butobarbital, cyklobarbital (INN), metylfenobarbital (INN), pentobarbital (INN), fenobarbital (INN), sekbutabarbital (INN), sekobarbital (INN) i winylbital(INN); ich sole28) |
210 | * 2933 54 00 | – – Pozostałe pochodne malonylomocznika (kwasu barbiturowego); ich sole28) |
211 | * 2933 55 00 | – – Loprazolam (INN), meklokwalon (INN), metakwalon (INN)i zipeprol (INN); ich sole28) |
212 | * 2933 59 | – – Pozostałe28) |
213 | * 2933 69 | – – Pozostałe28) |
|
| Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne: |
214 | * 2934 30 | – Związki zawierające w strukturze fenotiazynowy układ pierścieniowy (nawet uwodorniony), nieskondensowany dalej28) |
215 | * 2935 00 | Sulfonamidy28) |
216 | * 2936 | Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku28) |
217 | * 2937 | Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony28) |
218 | * 2938 | Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne28) |
219 | * 2939 | Alkaloidy roślinne, naturalne lub syntetyczne, ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne28) |
220 | * 2940 00 00 | Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 29398) |
221 | * 2941 | Antybiotyki28) |
222 | * 3001 | Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone28) |
223 | * 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne28) |
224 | * 3003 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej28) |
25 | * 3004 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej28) |
226 | * 3005 | Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych8) |
227 | ex * 3006 | Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu28) – z wyłączeniem CN 3006 10 30, 3006 10 90, 3006 40 00, 3006 70 00, 3006 91 00 i 3006 92 00 |
228 | 3101 00 00 | Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego |
|
| Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe: |
229 | 3102 10 | – Mocznik, nawet w roztworze wodnym |
230 | 3102 21 00 | – – Siarczan amonu |
231 | 3102 29 00 | – – Pozostałe |
232 | 3102 30 | – Azotan amonu, nawet w roztworze wodnym |
233 | * 3102 40 | – – Mieszaniny azotanu amonu z węglanem wapnia lub pozostałymi nieorganicznymi substancjami niebędącymi nawozami29) |
234 | * 3102 50 | – Azotan sodu30) |
235 | 3102 60 00 | – Sole podwójne i mieszaniny azotanu wapnia i azotanu amonu |
236 | 3102 80 00 | – Mieszaniny mocznika i azotanu amonu w roztworze wodnym lub amoniakalnym |
237 | * 3102 90 00 | – Pozostałe, włącznie z mieszaninami niewymienionymi w poprzednich podpozycjach29) |
238 | 3103 | Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne |
239 | ex 3104 | Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne – z wyłączeniem CN 3104 20 |
240 | * 3105 | Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg25) |
241 | * 3407 00 00 | Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako „wosk dentystyczny” lub jako „dentystyczny materiał formierski”, pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)31) |
|
| Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: |
242 | * 3501 10 90 | – – Pozostałe32) |
|
| Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: |
|
| – Albumina jaja: |
243 | 3502 11 | – – Suszona |
244 | 3502 19 | – – Pozostała |
245 | * 3502 20 | – Albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z dwóch lub więcej białek serwatki33) |
246 | * 3502 90 | – Pozostałe34) |
247 | 3503 00 10 | – Żelatyna i jej pochodne |
248 | 3505 10 | – Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane |
249 | 3507 | Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
|
| Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach: |
250 | * 3701 10 00 | – Do promieni rentgenowskich35) |
|
| Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, |
|
| nienaświetlony: |
251 | * 3702 10 00 | – Do promieni rentgenowskich36) |
|
| Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy): |
252 | 3808 50 00 | – Towary wymienione w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu |
253 | 3808 91 | – – Środki owadobójcze (insektycydy) |
254 | 3808 92 | – – Środki grzybobójcze (fungicydy) |
255 | 3808 93 | – – Środki chwastobójcze (herbicydy), opóźniające kiełkowanie oraz regulatory wzrostu roślin |
256 | * 3808 94 | – – Środki odkażające37) |
257 | 3808 99 | – – Pozostałe |
258 | * 3821 00 00 | Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych38) |
259 | * 3822 00 00 | Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, gotowe odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe39) |
|
| Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
260 | * 3824 90 61 | – – – – Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300440) |
261 | * 3824 90 62 | – – – – Produkty pośrednie z produkcji soli monensin40) |
262 | * 3824 90 64 | – – – – Pozostałe40) |
263 | * 4009 | Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)41) |
264 | 4014 | Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie z odciągaczami do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu |
|
| Rękawiczki, mitenki i rękawice z jednym palcem: |
265 | * 4015 11 00 | – – Chirurgiczne42) |
266 | * 4115 20 00 | – Skwarki i pozostałe odpadki skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej43) |
267 | 4401 10 00 | – Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach |
268 |
| Pozostałe artykuły z drewna: |
| * 4421 90 98 | – – Pozostałe44) |
269 | 4818 40 | – Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki i wkładki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne |
270 | * 4818 90 90 | – – Pozostałe45) |
271 | * 4901 | Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach46) |
272 | * 4902 | Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe47) |
273 | * 4903 00 00 | Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania46) |
274 | * 4904 00 00 | Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione48) |
275 | ex * 4905 | Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane49) – z wyłączeniem CN 4905 10 00 |
276 | 5001 00 00 | Kokony jedwabników nadające się do motania |
|
| Wełna: |
277 | 5101 19 00 | – – Pozostała |
278 | * 5301 10 00 | – Len surowy lub roszony50) |
279 | * 5302 10 00 | – Konopie siewne, surowe lub roszone50) |
280 | * 5303 10 00 | – Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone50) |
281 | * 5305 00 00 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)50) |
282 | ex * 5601 | Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien51) – z wyłączeniem CN 5601 30 00 |
|
| Części obuwia (włącznie z cholewkami, nawet przymocowanymi do podeszew innych niż podeszwy); podpodeszwy wyjmowane (wkładki), podkładki pod pięty i podobne artykuły; getry, sztylpy i podobne artykuły oraz ich części: |
283 | * 6406 91 00 | – – Z drewna44) |
284 | * 7318 23 00 | – – Nity52) |
|
| Maszyny, instalacje przemysłowe lub laboratoryjne, nawet ogrzewane elektrycznie (z wyłączeniem pieców, piekarników i pozostałych urządzeń objętych pozycją 8514), do obróbki materiałów w procesach wymagających zmiany temperatury, takich jak: grzanie, gotowanie, prażenie, destylowanie, rektyfikowanie, sterylizowanie, pasteryzowanie, poddawanie działaniu pary wodnej, suszenie, odparowywanie, parowanie, skraplanie lub chłodzenie, inne niż urządzenia lub instalacje, w rodzaju stosowanych do celów domowych; urządzenia do podgrzewania wody przepływowe lub pojemnościowe, nieelektryczne: |
285 | * 8419 90 | – Części53) |
|
| Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowania lub |
|
| wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane): |
286 | * 8442 30 | – Maszyny, urządzenia i wyposażenie54) |
287 | * 8469 00 | Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów55) |
|
| Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
288 | * 8471 80 00 | – Pozostałe urządzenia do maszyn do automatycznego przetwarzania danych56) |
289 | * 8471 90 00 | – Pozostałe56) |
290 | 8713 | Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób |
291 | 9001 30 00 | – Soczewki kontaktowe |
292 | 9001 40 | – Soczewki okularowe szklane |
293 | 9001 50 | – Soczewki okularowe z pozostałych materiałów |
|
| Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku: |
294 | * 9018 31 | – – Strzykawki, z igłami lub bez57) |
295 | * 9018 32 | – – Metalowe igły do zastrzyków oraz igły chirurgiczne57) |
295 | * 9018 39 00 | – – Pozostałe57) |
297 | 9018 90 10 | – – Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi |
298 | 9018 90 50 | – – Aparatura do transfuzji |
299 | ex * 9021 | Urządzenia ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe urządzenia stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe urządzenia zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa58) – z wyłączeniem CN 9021 21 |
300 | * 9602 00 00 | Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny59) |
| bez względu na | 1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach |
2. Sznurek do maszyn rolniczych | ||
3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) – wyłącznie: | ||
1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług, |
|
| 2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe, |
|
| 3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki „ZUBER” |
|
| 4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych, dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika |
|
| 5. Produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium kraju, które uzyskały pozwolenie wydane przez Radę Unii Europejskiej lub Komisję Europejską |
|
| 6. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są do użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a |
|
| 7. Obuwie dziecięce |
|
| 8. Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt |
|
| 9. Błony rentgenowskie diagnostyczne |
Objaśnienia:
– ex – zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
– wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik
– objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) wyłącznie króliki dzikie i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych oraz wielbłądy i zwierzęta wielbłądowate, żywe
2) wyłącznie pszczoły i jedwabniki
3) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
4) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
5) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %
6) wyłącznie: koperek (Anethum qeaveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
7) wyłącznie jadalne
8) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
9) wyłącznie ekstrakty i soki z mięsa
10) z wyłączeniem ekstraktów i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %
11) wyłącznie wafle
12) wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty
13) wyłącznie pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni
14) wyłącznie wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni
15) wyłącznie bułka tarta
16) wyłącznie woda w postaci naturalnej i lód, włączając lód do celów chłodniczych innych niż żywnościowe
17) wyłącznie napoje owocowe, napoje owocowo-warzywne, nektary, napoje warzywne oraz napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy
18) wyłącznie wywar
19) wyłącznie kreda mielona, pastewna i kreda mielona, nawozowa
20) wyłącznie mączka dolomitowa
21) wyłącznie ziemia ogrodnicza inna niż zawierająca torf jako zasadniczy składnik i inna niż będąca mieszaniną naturalnej gleby, piasku i minerałów
22) wyłącznie surowiec i półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe dla celów rolniczych
23) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona
24) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa
25) z wyłączeniem nawozów naturalnych
26) wyłącznie związki fosforowe do mieszanek paszowych
27) z wyłączeniem heksachlorobenzenu
28) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego
29) z wyłączeniem cyjanamidu wapnia
30) wyłącznie sprzedawany jako nawóz
31) wyłącznie materiały formierskie dentystyczne na bazie wosku, w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, materiały formierskie dentystyczne na bazie gipsu, pasty modelarskie i pozostałe preparaty; preparaty do stosowania w dentystyce na bazie gipsu, pozostałe
32) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
33) wyłącznie albumina techniczna, albumina mleka
34) wyłącznie albumina techniczna
35) wyłącznie do stosowania w medycynie, stomatologii i weterynarii
36) wyłącznie do zastosowań nieprzemysłowych – wyłącznie medycznych
37) wyłącznie preparaty odkażające o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i wirusobójczych, mające zastosowanie wyłącznie w ochronie zdrowia, na które zostało wydane pozwolenie tymczasowe albo dokonany wpis do rejestru produktów biobójczych w rozumieniu przepisów ustawy o produktach biobójczych
38) wyłącznie gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów – dla farmacji
39) wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne
40) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego
41) wyłącznie węże medyczne
42) wyłącznie rękawice chirurgiczne
43) wyłącznie odpady ze skór wyprawionych, pył, proszek i mączka skórzana, z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)
44) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
45) wyłącznie wata celulozowa, paczkowana
46) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) – wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek
47) wyłącznie gazety drukowane, czasopisma i pozostałe periodyki oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISSN, wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem: wydawnictw, w których 67 % powierzchni jest przeznaczone na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe
48) wyłącznie nuty w formie drukowanej
49) wyłącznie mapy wytwarzane metodami poligraficznymi
50) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
51) wyłącznie podpaski i tampony higieniczne z papieru, waty celulozowej lub bibułki tissue; wata celulozowa paczkowana; pieluszki, wkładki do pieluch i podobne artykuły sanitarne dla niemowląt i dla dorosłych
52) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
53) wyłącznie części do narzędzi, przyrządów, aparatów i urządzeń medycyny ogólnej (do sterylizacji narzędzi, dezynfekcji i wyjaławiania itp.)
54) wyłącznie maszyny poligraficzne do pisma Braille'a
55) wyłącznie maszyny do pisania dla niewidomych
56) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)
57) z wyłączeniem weterynaryjnych
58) z wyłączeniem protez dentystycznych
59) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej
Załącznik nr 2
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT OBJĘTY JEST STAWKĄ PODATKU, O KTÓREJ MOWA W ART. 41 UST. 2A USTAWY Z DNIA 11 MARCA 2004 R. O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
1 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone |
2 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone |
3 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone |
4 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone |
5 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
6 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
7 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone |
8 | 0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone |
9 | * 0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1) |
10 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów |
11 | ex 0301 | Ryby żywe – z wyłączeniem CN 0301 10 |
12 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
13 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
14 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone |
15 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi |
16 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
17 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi |
18 | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku |
|
| cukru lub innego środka słodzącego |
19 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
20 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao |
21 | 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
22 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania |
23 | 0406 | Ser i twaróg |
24 | ex 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane – z wyłączeniem CN 0407 00 11 i 0407 00 19 |
25 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
26 | 0409 00 00 | Miód naturalny |
27 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
28 | 0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści |
29 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
30 | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów |
31 | 0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów |
32 | 0510 00 00 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane |
|
| Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi |
33 | 0511 91 | – – Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3 |
34 | * 0511 99 10 | – – – Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek2) |
35 | * 0511 99 85 | – – – Pozostałe2) |
36 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone |
37 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone |
38 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone |
39 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone |
40 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp), świeże lub schłodzone |
41 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone |
42 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
43 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone |
44 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone |
45 | 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone |
46 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone |
47 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca |
|
| Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane |
|
| – Orzechy leszczyny (Corylus spp.): |
48 | 0802 21 00 | – – W łupinach |
49 | 0802 22 00 | – – Bez łupin |
|
| – Orzechy włoskie: |
50 | 0802 31 00 | – – W łupinach |
51 | 0802 32 00 | – – Bez łupin |
|
| Winogrona, świeże lub suszone: |
52 | 0806 10 | – Świeże |
53 | ex 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże – z wyłączeniem CN 0807 20 00 |
54 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
55 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
56 | ex 0810 | Pozostałe owoce, świeże – z wyłączeniem CN 0810 50 00 i 0810 60 00 i 0810 90 20 |
57 | * 0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego3) |
|
| – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone: |
|
| |
58 | 0904 20 30 | – – – Pozostałe |
59 | 0908 10 00 | – Gałka muszkatołowa |
60 | 0908 20 00 | – Kwiat muszkatołowy |
61 | * 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4) |
62 | ex * 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5) – z wyłączeniem CN 0910 10 00, 0910 20 90, 0910 91 90 i 0910 99 99 |
63 | 1001 | Pszenica i meslin |
64 | 1002 00 00 | Żyto |
65 | 1003 00 | Jęczmień |
66 | 1005 | Kukurydza |
67 | 1006 | Ryż |
68 | 1007 00 | Ziarno sorgo |
69 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mózgi kanaryjskiej; pozostałe zboża |
70 | 1101 00 | Mąka pszenna lub meslin |
71 | 1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin |
72 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe |
73 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone |
74 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 |
75 | 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane |
76 | 1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane |
77 | 1203 00 00 | Kopra |
78 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane |
79 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane |
80 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane |
81 | ex 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane – z wyłączeniem CN 1207 20 |
82 | * 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy7) |
|
| Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:– – |
83 | 1209 91 | – – Nasiona warzyw |
84 | ex 1209 99 | Pozostałe – z wyłączeniem CN 1209 99 10 |
85 | * 1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane6) |
86 | 1212 91 | – – Burak cukrowy |
87 | 1302 20 | – Substancje pektynowe, pektyniany i pektany |
88 | 1302 31 00 | – – Agar-agar |
89 | * 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15031) |
90 | * 1502 00 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15031) |
91 | * 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej7) |
92 | * 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
93 | * 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
94 | * 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
95 | * 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
96 | * 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
97 | * 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15097) |
98 | * 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie7) |
99 | * 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
100 | * 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
101 | * 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7) |
102 | ex * 1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie7)– z wyłączeniem CN 1515 21 i 1515 29 |
103 | * 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone7) |
104 | * 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15167) |
105 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów |
106 | ex 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane – z wyłączeniem CN 1602 10 00 |
107 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej |
108 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane |
|
| – Laktoza i syrop laktozowy: |
109 | 1702 11 00 | – – Zawierające 99 % masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę |
110 | 1702 19 00 | – – Pozostałe |
111 | 1901 20 00 | – Mieszaniny ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 |
112 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany |
113 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
114 | 1905 10 00 | – Chleb chrupki |
|
| – Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe |
115 | 1905 40 90 | – – Pozostałe |
116 | 1905 90 10 | – – Mace |
117 | 1905 90 30 | – – – Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy tłuszczu |
118 | * 1905 90 90 | – – – – Pozostałe8) |
|
| Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 |
119 | 2004 10 | – Ziemniaki |
120 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej |
121 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao |
|
| Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
122 | * 2106 90 98 | – – – Pozostałe9) |
123 | * 2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycja 200910) |
124 | 2301 10 00 | – Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki |
125 | * 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane11) |
126 | * 2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego7) |
127 | * 2305 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych7) |
128 | * 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23057) |
|
| – Albumina jaja: |
129 | 3502 11 | – – Suszona |
130 | 3502 19 | – – Pozostała |
131 | * 4901 | Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach12) |
132 | * 4903 00 00 | Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania12) |
133 | * 4904 00 00 | Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione13) |
134 | ex * 4905 | Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane14) – z wyłączeniem CN 4905 10 00 |
| bez względu na kod CN | 1. Książki wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN |
|
| 2. Czasopisma specjalistyczne – w rozumieniu art. 2 pkt 27f ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.) |
Objaśnienia:
– ex – zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
– wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku
– objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
3) z wyłączeniem orzechów
4) wyłącznie kolendra, kmin i kminek
5) wyłącznie koperek (Anethum graveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
6) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
7) wyłącznie jadalne
8) wyłącznie bułka tarta
9) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %
10) wyłącznie napoje owocowe, napoje owocowo-warzywne, nektary, napoje warzywne oraz napoje bezalkoholowe zawierające tłuszcz mlekowy
11) z wyłączeniem śruty
12) wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) – wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek; wydawnictwa w alfabecie Braile'a
13) wyłącznie nuty w formie drukowanej
14) wyłącznie mapy – wytwarzane metodami poligraficznymi
- Data ogłoszenia: 2010-12-24
- Data wejścia w życie: 2011-01-01
- Data obowiązywania: 2012-01-01
- Dokument traci ważność: 2012-01-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA