REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2010 nr 116 poz. 778
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 28 czerwca 2010 r.
w sprawie minimalnych warunków utrzymywania gatunków zwierząt gospodarskich innych niż te, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej2)
Na podstawie art. 12 ust. 8 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
Rozdział 1
Przepisy ogólne
§ 1.
1) bydła, z wyjątkiem cieląt,
2) koni, owiec, kóz, strusi, przepiórek, perlic, lisów polarnych, lisów pospolitych, jenotów, norek, tchórzy, królików, szynszyli, nutrii, jeleni i danieli,
3) indyków, gęsi i kaczek, w gospodarstwach utrzymujących co najmniej 100 sztuk tych ptaków
– odrębnie dla każdego gatunku, w tym obsadę zwierząt w zależności od systemów utrzymywania.
1) w pomieszczeniu przeznaczonym do ich utrzymywania, z wyjątkiem lisów polarnych, lisów pospolitych, jenotów, norek i tchórzy;
2) w systemie otwartym, z wyjątkiem:
a) indyków i strusi do ukończenia 6. tygodnia życia,
b) gęsi i kaczek do ukończenia 3. tygodnia życia,
c) przepiórek do ukończenia 20. dnia życia,
d) zwierząt futerkowych.
2. Zwierzętom utrzymywanym w systemie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, zapewnia się możliwość ochrony przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i zwierzętami drapieżnymi.
2. Zwierzęta wymienione w § 1 utrzymuje się w warunkach:
1) nieszkodliwych dla ich zdrowia oraz niepowodujących urazów, uszkodzeń ciała lub cierpień;
2) zapewniających im swobodę ruchu, a w szczególności możliwość kładzenia się, wstawania oraz leżenia;
3) umożliwiających kontakt wzrokowy z innymi zwierzętami.
2. W celu umożliwienia kontroli pomieszczeń, w których utrzymuje się zwierzęta wymienione w § 1, i doglądania umieszczonych w nich zwierząt o każdej porze pomieszczenia te wyposaża się w stałe lub przenośne oświetlenie sztuczne.
1) wykonuje się z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia zwierząt oraz nadających się do czyszczenia i odkażania;
2) czyści się i odkaża.
2. Odchody zwierząt wymienionych w § 1 oraz niezjedzone resztki paszy usuwa się z pomieszczeń, w których utrzymuje się te zwierzęta, tak często, aby uniknąć wydzielania się nieprzyjemnych woni i zanieczyszczenia paszy lub wody. Pomieszczenia te zabezpiecza się przed muchami i gryzoniami.
3. Wyposażenie i sprzęt przeznaczone do karmienia i pojenia zwierząt wymienionych w § 1 umieszcza się w taki sposób, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia paszy lub wody oraz ułatwić bezkonfliktowy dostęp tych zwierząt do paszy i wody.
4. Wyposażenie i sprzęt, o którym mowa w ust. 1:
1) powinny być tak skonstruowane, umieszczone, obsługiwane i utrzymywane, aby nie powodowały nadmiernego hałasu;
2) sprawdza się co najmniej raz dziennie, a wykryte usterki niezwłocznie usuwa.
5. Podłoga w pomieszczeniach, w których utrzymuje się zwierzęta wymienione w § 1, powinna być twarda, równa i stabilna, a jej powierzchnia gładka i nieśliska.
2. W przypadku wyposażenia pomieszczeń, w których utrzymuje się zwierzęta wymienione w § 1, w mechaniczny lub automatyczny system wentylacji system ten łączy się z:
1) systemem alarmowym sygnalizującym awarię systemu wentylacyjnego;
2) systemem wentylacji awaryjnej.
2. Konie poi się wodą co najmniej trzy razy dziennie.
3. Urządzenia do pojenia instaluje się w sposób zabezpieczający wodę przed wylewaniem się.
2. Jelenie, daniele, indyki, gęsi, kaczki, strusie, przepiórki, perlice, lisy polarne, lisy pospolite, jenoty, norki i tchórze karmi się co najmniej raz dziennie paszą dostosowaną do ich gatunku, wieku, masy ciała i stanu fizjologicznego.
2. Jeżeli wymaga tego stan zdrowia chorego lub rannego zwierzęcia wymienionego w § 1, zwierzę to utrzymuje się na ściółce.
Rozdział 2
Minimalne warunki utrzymywania bydła
§ 11.
1) na uwięzi;
2) bez uwięzi wolnostanowiskowo:
a) z wydzielonymi legowiskami, z wyjątkiem bydła opasowego i buhajów,
b) bez wydzielonych legowisk na ściółce,
c) bez wydzielonych legowisk i ściółki, z wyjątkiem buhajów, krów i jałówek cielnych powyżej 7. miesiąca ciąży.
2. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, wymiary stanowiska powinny wynosić w przypadku utrzymywania:
1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży:
a) długość – co najmniej 1,6 m,
b) szerokość – co najmniej 1,1 m;
2) jałówek powyżej 6. miesiąca życia, jednak nie dłużej niż do 7. miesiąca ciąży:
a) długość – co najmniej 1,5 m,
b) szerokość – co najmniej 1 m;
3) buhajów:
a) długość – co najmniej 2,4 m,
b) szerokość – co najmniej 1,4 m;
4) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg:
a) długość – co najmniej 1,3 m,
b) szerokość – co najmniej 0,8 m;
5) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 kg:
a) długość – co najmniej 1,45 m,
b) szerokość – co najmniej 0,95 m.
3. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, wymiary wydzielonego legowiska powinny wynosić w przypadku utrzymywania:
1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży:
a) długość – co najmniej 2,1 m,
b) szerokość – co najmniej 1,1 m;
2) jałówek powyżej 6. miesiąca życia, jednak nie dłużej niż do 7. miesiąca ciąży:
a) długość – co najmniej 1,9 m,
b) szerokość – co najmniej 0,9 m.
4. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. b, powierzchnia, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży – co najmniej 4,5 m2;
2) jałówek powyżej 6. miesiąca życia, jednak nie dłużej niż do 7. miesiąca ciąży – co najmniej 2,2 m2;
3) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg – co najmniej 1,6 m2;
4) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 kg – co najmniej 2,2 m2;
5) buhajów – co najmniej 9 m2.
5. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. c, powierzchnia, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
1) jałówek powyżej 19. miesiąca życia, jednak nie dłużej niż do 7. miesiąca ciąży – co najmniej 2m2;
2) jałówek powyżej 6. miesiąca życia do 19. miesiąca życia – co najmniej 1,6 m2;
3) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg – co najmniej 1,3 m2;
4) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 kg – co najmniej 1,8 m2.
1) jałówek – co najmniej 10 m2;
2) krów – co najmniej 15 m2;
3) buhajów – co najmniej 20 m2.
Rozdział 3
Minimalne warunki utrzymywania koni
§ 13.
1) w boksie;
2) na stanowisku na uwięzi;
3) w systemie wolnostanowiskowym bez uwięzi.
2. Ogiery i klacze powyżej roku życia utrzymuje się oddzielnie.
1) koni dorosłych, których wysokość w kłębie wynosi do 1,47 m – co najmniej 6 m2;
2) koni dorosłych, których wysokość w kłębie wynosi powyżej 1,47 m – co najmniej 9 m2;
3) klaczy ze źrebięciem – co najmniej 12 m2.
2. Wymiary stanowiska, o którym mowa w § 13 ust. 1 pkt 2, powinny wynosić w przypadku utrzymywania:
1) koni dorosłych, których wysokość w kłębie wynosi do 1,47 m:
a) szerokość – co najmniej 1,6 m,
b) długość – co najmniej 2,1 m;
2) koni dorosłych, których wysokość w kłębie wynosi powyżej 1,47 m:
a) szerokość – co najmniej 1,8 m,
b) długość – co najmniej 3,1 m.
3. W przypadku utrzymywania koni w systemie, o którym mowa w § 13 ust. 1 pkt 3, powierzchnia powinna wynosić dla:
1) koni dorosłych lub młodzieży po odsadzeniu od matki, w przeliczeniu na jednego konia – co najmniej 10 m2;
2) klaczy ze źrebięciem – co najmniej 12 m2.
2. Powierzchnię, o której mowa w ust. 1, zabezpiecza się trwałym ogrodzeniem.
Rozdział 4
Minimalne warunki utrzymywania owiec
§ 16.
1) pojedynczo;
2) grupowo.
2. Powierzchnia pomieszczenia dla owiec utrzymywanych pojedynczo powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
1) tryka – co najmniej 3 m2;
2) matki z jagnięciem – co najmniej 2,5 m2 i dodatkowo co najmniej 0,7 m2 dla każdego następnego jagnięcia ssącego;
3) jarki – co najmniej 1,5 m2;
4) tryczka – co najmniej 2 m2;
5) skopka – co najmniej 0,8 m2.
3. Powierzchnia pomieszczenia dla owiec utrzymywanych grupowo, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
1) tryków – co najmniej 2 m2;
2) matek z jagniętami – co najmniej 1,5 m2 i dodatkowo co najmniej 0,5 m2 dla każdego jagnięcia ssącego;
3) jarek – co najmniej 0,8 m2;
4) tryczków – co najmniej 1,5 m2;
5) skopków – co najmniej 0,6 m2.
Rozdział 5
Minimalne warunki utrzymywania kóz
§ 17.
1) na stanowisku na uwięzi;
2) w kojcu bez uwięzi:
a) pojedynczo, z wyjątkiem koźląt, lub
b) grupowo.
2. Na uwięzi utrzymuje się wyłącznie dorosłe samice, z wyjątkiem samic w okresie porodu i odchowu koźląt.
3. Kozom zapewnia się możliwość korzystania z wybiegów.
1) szerokość – co najmniej 0,75 m;
2) długość – co najmniej 1,35 m.
2. W przypadku utrzymywania kóz w kojcu bez uwięzi pojedynczo powierzchnia kojca powinna wynosić dla:
1) kozy dorosłej – co najmniej 1,5 m2 i dodatkowo co najmniej 0,3 m2 dla koźlęcia ssącego;
2) kozła – co najmniej 1,5 m2;
3) kozła reproduktora – co najmniej 3 m2.
3. W przypadku utrzymywania kóz w kojcu bez uwięzi grupowo powierzchnia kojca, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić dla:
1) kóz dorosłych – co najmniej 1,5 m2 i dodatkowo co najmniej 0,3 m2 dla koźlęcia ssącego;
2) kozłów – co najmniej 1,5 m2;
3) kozłów reproduktorów – co najmniej 3 m2;
4) koźląt – co najmniej 1 m2.
4. Powierzchnia wybiegu, o którym mowa w § 17 ust. 3, w przeliczeniu na jedną kozę, powinna wynosić co najmniej 4 m2, a w przypadku kozłów – co najmniej 6 m2.
Rozdział 6
Minimalne warunki utrzymywania indyków, gęsi, kaczek, strusi, przepiórek i perlic
§ 19.
2. Maksymalne zagęszczenie obsady na m2 powierzchni pomieszczenia powinno wynosić w przypadku utrzymywania:
1) indyków – 40 kg;
2) indyków utrzymywanych z przeznaczeniem na produkcję mięsa – 57 kg.
1) gęsi – 19 kg;
2) kaczek – 17 kg.
2. W przypadku utrzymywania gęsi i kaczek w systemie, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2:
1) powierzchnię utrzymywania zabezpiecza się trwałym ogrodzeniem;
2) maksymalne zagęszczenie obsady na m2 powierzchni powinno wynosić dla:
a) gęsi – 6,5 kg,
b) kaczek – 10,5 kg.
1) na ściółce;
2) bez ściółki.
2. Pomieszczenie dla strusi:
1) ogrzewa się do ukończenia przez strusia 6. miesiąca życia;
2) dzieli się na sektory, w których utrzymuje się strusie w różnym wieku.
3. Z każdego sektora pomieszczenia zapewnia się strusiom wyjście na oddzielny wybieg.
4. W sektorach, o których mowa w ust. 2 pkt 2, powierzchnia, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić w przypadku:
1) strusi młodych – co najmniej 0,3 m2, przy czym powierzchnia całego pomieszczenia powinna wynosić co najmniej 5 m2;
2) strusi dorosłych – co najmniej 3,5 m2, przy czym powierzchnia całego pomieszczenia powinna wynosić co najmniej 15 m2.
5. Wysokość pomieszczenia powinna wynosić w przypadku:
1) strusi młodych – co najmniej 2,2 m;
2) strusi dorosłych – co najmniej 3 m.
1) przylegać bezpośrednio do pomieszczenia, w którym są one utrzymywane;
2) posiadać wydzielone miejsce wysypane piaskiem;
3) być zabezpieczony trwałym ogrodzeniem.
2. Strusiom na wybiegu zapewnia się możliwość ochrony przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i zwierzętami drapieżnymi.
3. Powierzchnia wybiegu, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić w przypadku:
1) strusi młodych – co najmniej 5 m2, przy czym powierzchnia całego wybiegu powinna wynosić co najmniej 30 m2;
2) strusi dorosłych – co najmniej 100 m2, przy czym powierzchnia całego wybiegu powinna wynosić co najmniej 400 m2.
1) pojedynczo;
2) grupowo.
1) długość – co najmniej 0,21 m;
2) szerokość – co najmniej 0,1 m;
3) wysokość – co najmniej 0,2 m.
2. W przypadku utrzymywania przepiórek w klatkach jednopoziomowych lub wielopoziomowych grupowo powierzchnia podłogi w klatkach, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić dla:
1) przepiórek nieśnych – co najmniej 0,025 m2, przy czym wysokość klatki powinna wynosić co najmniej 0,2 m;
2) przepiórek mięsnych – co najmniej 0,006 m2, przy czym wysokość klatki powinna wynosić co najmniej 0,2 m.
2. Powierzchnię, na której utrzymuje się przepiórki, trwale zabezpiecza się ogrodzeniem o wysokości co najmniej 2 m i przykrywa siatką.
2. Pomieszczenie dla perlic wyposaża się w:
1) grzędy noclegowe;
2) gniazda.
3. Wymiary gniazda dla perlic powinny wynosić co najmniej:
1) szerokość – 0,4 m;
2) długość – 0,4 m.
4. Maksymalna obsada na m2 powierzchni pomieszczenia powinna wynosić 6 sztuk.
5. Powierzchnia wybiegu, o którym mowa w ust. 1, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić co najmniej 20 m2.
2. Maksymalna obsada na m2 powierzchni powinna wynosić 15 sztuk.
Rozdział 7
Minimalne warunki utrzymywania zwierząt futerkowych
§ 29.
2. Zwierzęta futerkowe stada podstawowego gatunków, o których mowa w ust. 1, utrzymuje się pojedynczo.
3. Wymiary klatki powinny wynosić w przypadku:
1) lisów i jenotów utrzymywanych pojedynczo:
a) wysokość – co najmniej 0,5 m,
b) powierzchnia podłogi – co najmniej 0,6 m2, przy czym jej szerokość powinna wynosić co najmniej 0,6 m, a długość co najmniej 0,9 m;
2) samic lisów i jenotów z młodymi:
a) wysokość – co najmniej 0,5 m,
b) powierzchnia podłogi – co najmniej 1,2 m2, przy czym jej szerokość powinna wynosić co najmniej 0,75 m, a długość co najmniej 0,8 m;
3) norek i tchórzy utrzymywanych pojedynczo oraz samic z młodymi:
a) wysokość – co najmniej 0,35 m,
b) powierzchnia podłogi – co najmniej 0,18 m2, przy czym jej szerokość powinna wynosić co najmniej 0,3 m, a długość co najmniej 0,6 m;
4) lisów i jenotów utrzymywanych grupowo, przy utrzymywaniu 2 sztuk w klatce:
a) wysokość – co najmniej 0,5 m,
b) powierzchnia podłogi – co najmniej 1 m2, przy czym jej szerokość powinna wynosić co najmniej 0,8 m, a drugość co najmniej 0,9 m;
5) norek i tchórzy utrzymywanych grupowo, przy utrzymywaniu 2 sztuk w klatce:
a) wysokość – co najmniej 0,35 m,
b) powierzchnia podłogi – co najmniej 0,18 m2, przy czym jej szerokość powinna wynosić co najmniej 0,3 m, a długość co najmniej 0,6 m;
6) lisów i jenotów utrzymywanych grupowo, przy utrzymywaniu więcej niż 2 sztuk w klatce:
a) wysokość – co najmniej 0,5 m,
b) powierzchnię podłogi, o której mowa w pkt 4 lit. b, powiększa się o co najmniej 0,4 m2 na każdego dodatkowego lisa lub jenota, przy czym jej szerokość powinna wynosić co najmniej 0,8 m, a długość co najmniej 0,9 m;
7) norek i tchórzy utrzymywanych grupowo, przy utrzymywaniu więcej niż 2 sztuk w klatce:
a) wysokość – co najmniej 0,35 m,
b) powierzchnię podłogi, o której mowa w pkt 5 lit. b, powiększa się o co najmniej 0,065 m2 na każdą dodatkową norkę lub tchórza, przy czym jej szerokość powinna wynosić co najmniej 0,3 m, a długość co najmniej 0,6 m.
4. Klatki dla kotnych i odchowujących młode samic lisów i jenotów wyposaża się w domek wykotowy.
1) klatkach;
2) kojcach.
2. Króliki utrzymuje się pojedynczo lub grupowo, przy czym króliki stada podstawowego utrzymuje się pojedynczo.
3. Samce i samice królików po osiągnięciu dojrzałości płciowej utrzymuje się oddzielnie.
4. Wymiary klatki dla królików utrzymywanych pojedynczo oraz samic z młodymi powinny wynosić w przypadku utrzymywania:
1) królików o masie ciała do 2,5 kg:
a) wysokość – co najmniej 0,28 m,
b) powierzchnia podłogi – co najmniej 0,18 m2, przy czym jej szerokość – co najmniej 0,38 m, a długość – co najmniej 0,45 m;
2) królików o masie ciała powyżej 2,5 do 6 kg:
a) wysokość – co najmniej 0,32 m,
b) powierzchnia podłogi – co najmniej 0,24 m2, przy czym jej szerokość – co najmniej 0,38 m, a długość – co najmniej 0,6 m;
3) królików o masie ciała powyżej 6 kg:
a) wysokość – co najmniej 0,43 m.
b) powierzchnia podłogi – co najmniej 0,315 m2, przy czym jej szerokość – co najmniej 0,45 m, a długość – co najmniej 0,7 m.
5. Powierzchnia podłogi w klatce dla królików utrzymywanych grupowo, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
1) królików o masie ciała do 2,5 kg – co najmniej 0,06 m2;
2) królików o masie ciała powyżej 2,5 do 6 kg – co najmniej 0,08 m2;
3) królików o masie ciała powyżej 6 kg – co najmniej 0,1 m2.
6. Powierzchnia podłogi w kojcu dla królików utrzymywanych pojedynczo oraz samic z młodymi powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
1) królików o masie ciała do 2,5 kg – co najmniej 0,18 m2, przy czym jej szerokość – co najmniej 0,4 m, a długość – co najmniej 0,45 m;
2) królików o masie ciała powyżej 2,5 do 6 kg – co najmniej 0,24 m2, przy czym jej szerokość – co najmniej 0,4 m, a długość – co najmniej 0,6 m;
3) królików o masie ciała powyżej 6 kg – co najmniej 0,315 m2, przy czym jej szerokość – co najmniej 0,45 m, a długość – co najmniej 0,7 m.
7. Powierzchnia podłogi w kojcu dla królików utrzymywanych grupowo, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
1) królików o masie ciała do 2,5 kg – co najmniej 0,06 m2;
2) królików o masie ciała powyżej 2,5 do 6 kg – co najmniej 0,08 m2;
3) królików o masie ciała powyżej 6 kg – co najmniej 0,1 m2.
8. Klatkę i kojec dla samic królików, z wyjątkiem samic utrzymywanych na ściółce, wyposaża się w domek wykotowy.
2. Dopuszcza się utrzymywanie w tej samej klatce samca i samicy, z wyjątkiem okresu odchowu młodych przez samicę.
3. Wymiary klatki, o której mowa w ust. 1, powinny wynosić:
1) długość – co najmniej 0,4 m;
2) szerokość – co najmniej 0,45 m, a w przypadku utrzymywania samca i samicy w jednej klatce – co najmniej 0,6 m;
3) wysokość – co najmniej 0,34 m.
1) klatkach;
2) kojcach.
2. Powierzchnia klatki lub kojca, o których mowa w ust. 1, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić co najmniej 0,4 m2, a dla samicy z młodymi – co najmniej 1,5 m2.
3. Klatkę lub kojec dla nutrii wyposaża się w domek wykotowy.
Rozdział 8
Minimalne warunki utrzymywania jeleni i danieli
§ 33.
2. Obsada na ha powierzchni pastwiska powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
1) jeleni – nie więcej niż 7 sztuk,
2) danieli – nie więcej niż 15 sztuk.
3. Powierzchnię pastwiska zabezpiecza się trwałym i wytrzymałym ogrodzeniem o wysokości co najmniej 2 m, wykonanym z siatki, uniemożliwiającym wydostawanie się jeleni i danieli na zewnątrz.
4. Gospodarstwo, w którym są utrzymywane jelenie lub daniele, wyposaża się w zagrodę umożliwiającą wykonywanie zabiegów weterynaryjnych lub zootechnicznych.
5. Jeleniom lub danielom utrzymywanym w systemie, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, zapewnia się możliwość korzystania z zacienionych miejsc.
1) pojedynczo;
2) grupowo.
2. W pomieszczeniu jelenie lub daniele utrzymuje się:
1) poza okresem pastwiskowym lub
2) w przypadku choroby, lub
3) w przypadku kwarantanny.
3. Powierzchnia boksu, o którym mowa w ust. 1, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
1) jeleni do 12. miesiąca życia – co najmniej 2 m2;
2) jeleni powyżej 12. miesiąca życia – co najmniej 3m2;
3) danieli do 12. miesiąca życia – co najmniej 1 m2;
4) danieli powyżej 12. miesiąca życia – co najmniej 1,5 m2.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. A. Ławniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają w zakresie w nim określonym postanowienia dyrektywy Rady 98/58/WE z dnia 20 lipca 1998 r. dotyczącej ochrony zwierząt gospodarskich (Dz. Urz. WE L 221 z 08.08.1998, str. 23; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 23, str. 316).
3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 69, poz. 625, Nr 92, poz. 880 i Nr 96, poz. 959, z 2005 r. Nr 33, poz. 289 i Nr 175, poz. 1462, z 2006 r. Nr 249, poz. 1830, z 2008 r. Nr 199, poz. 1227, z 2009 r. Nr 18, poz. 97, Nr 79, poz. 668 i Nr 92, poz. 753 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278.
- Data ogłoszenia: 2010-06-30
- Data wejścia w życie: 2010-06-30
- Data obowiązywania: 2015-10-16
- Dokument traci ważność: 2017-01-19
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA