REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2010 nr 91 poz. 596
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 18 maja 2010 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety2)
Na podstawie art. 27 ust. 6 i 7 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
1) załącznik nr 1 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;
2) załącznik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia;
3) załącznik nr 3 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 3 do niniejszego rozporządzenia.
Minister Zdrowia: E. Kopacz
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
2) Niniejsze rozporządzenie wykonuje postanowienia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1170/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. zmieniającego dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wykazów witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych, które można dodawać do żywności, w tym do suplementów żywnościowych (Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2009, str. 36) w zakresie zmiany dyrektywy.
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570, z 2009 r. Nr 98, poz. 817 oraz z 2010 r. Nr 21, poz. 105 i Nr 60, poz. 372.
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 18 maja 2010 r. (poz. 596)
Załącznik nr 1
WYKAZ WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE W PRODUKCJI SUPLEMENTÓW DIETY
1. Witaminy:
1) Witamina A (μg ekwiwalentu retinolu);
2) Witamina D (μg);
3) Witamina E (mg ekwiwalentu alfa-tokoferolu);
4) Witamina K (μg);
5) Tiamina (witamina B1) (mg);
6) Ryboflawina (witamina B2) (mg);
7) Niacyna (mg ekwiwalentu niacyny);
8) Kwas pantotenowy (mg);
9) Witamina B6 (mg);
10) Kwas foliowy1) (μg);
11) Witamina B12 (μg);
12) Biotyna (μg);
13) Witamina C (mg).
2. Składniki mineralne:
1) Wapń (mg);
2) Magnez (mg);
3) Żelazo (mg);
4) Miedź (μg);
5) Jod (μg);
6) Cynk (mg);
7) Mangan (mg);
8) Sód (mg);
9) Potas (mg);
10) Selen (μg);
11) Chrom (μg);
12) Molibden (μg);
13) Fluorki (mg);
14) Chlorki (mg);
15) Fosfor (mg);
16) Bor (mg);
17) Krzem (mg).
|
1) Obejmuje wszystkie formy folianów.
Załącznik nr 2
WYKAZ FORM CHEMICZNYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE W PRODUKCJI SUPLEMENTÓW DIETY
1. Witaminy:
1) WITAMINA A:
a) retinol,
b) octan retinylu,
c) palmitynian retinylu,
d) beta-karoten;
2) WITAMINA D:
a) cholekalcyferol,
b) ergokalcyferol;
3) WITAMINA E:
a) D-alfa-tokoferol,
b) DL-alfa-tokoferol,
c) octan D-alfa-tokoferylu,
d) octan DL-alfa-tokoferylu,
e) bursztynian D-alfa-tokoferylu,
f) mieszane tokoferole1),
g) mieszanina tokotrienolu i tokoferolu2);
4) WITAM INA K:
a) filochinon (fitomenadion),
b) menachinon3);
5) TIAMINA (WITAMINA B1):
a) chlorowodorek tiaminy,
b) monoazotan tiaminy,
c) chlorek monofosforanu tiaminy,
d) chlorek pirofosforanu tiaminy;
6) RYBOFLAWINA (WITAMINA B2):
a) ryboflawina,
b) ryboflawiny 5'-fosforan sodowy;
7) NIACYNA:
a) kwas nikotynowy,
b) amid kwasu nikotynowego,
c) heksanikotynian inozytolu;
8) KWAS PANTOTENOWY:
a) D-pantotenian wapnia,
b) D-pantotenian sodu,
c) deksapantenol,
d) pantetyna;
9) WITAMINA B6:
a) chlorowodorek pirydoksyny,
b) pirydoksyny 5'-fosforan,
c) pirydoksalo-5-fosforan;
10) FOLIANY:
a) kwas pteroilomonoglutaminowy,
b) L-metylofolian wapnia;
11) WITAMINA B12:
a) cyjanokobalamina,
b) hydroksykobalamina,
c) 5'-deoksyadenozylokobalamina,
d) metylokobalamina;
12) BIOTYNA:
a) D-biotyna;
13) WITAMINA C:
a) kwas L-askorbinowy,
b) L-askorbinian sodu,
c) L-askorbinian wapnia4),
d) L-askorbinian potasu,
e) 6-palmitynian L-askorbylu,
f) L-askorbinian magnezu,
g) L-askorbinian cynku.
2. Składniki mineralne:
1) octan wapnia;
2) L-askorbinian wapnia;
3) diglicynian wapnia;
4) węglan wapnia;
5) chlorek wapnia;
6) cytrynian i jabłczan wapnia;
7) sole wapniowe kwasu cytrynowego;
8) glukonian wapnia;
9) glicerofosforan wapnia;
10) mleczan wapnia;
11) pirogronian wapnia;
12) sole wapniowe kwasu ortofosforowego;
13) bursztynian wapnia;
14) wodorotlenek wapnia;
15) L-lizynian wapnia;
16) jabłczan wapnia;
17) tlenek wapnia;
18) L-pidolan wapnia;
19) L-treonian wapnia;
20) siarczan wapnia;
21) octan magnezu;
22) L-askorbinian magnezu;
23) diglicynian magnezu;
24) węglan magnezu;
25) chlorek magnezu;
26) sole magnezowe kwasu cytrynowego;
27) glukonian magnezu;
28) glicerofosforan magnezu;
29) sole magnezowe kwasu ortofosforowego;
30) mleczan magnezu;
31) L-lizynian magnezu;
32) wodorotlenek magnezu;
33) jabtczan magnezu;
34) tlenek magnezu;
35) L-pidolan magnezu;
36) cytrynian magnezu-potasu;
37) pirogronian magnezu;
38) bursztynian magnezu;
39) siarczan magnezu;
40) taurynian magnezu;
41) taurynian acetylu magnezu;
42) węglan żelaza (II);
43) cytrynian żelaza (II);
44) cytrynian amonu-żelaza (III);
45) glukonian żelaza (II);
46) fumaran żelaza (II);
47) difosforan sodu-żelaza (III);
48) mleczan żelaza (II);
49) siarczan żelaza (II);
50) difosforan żelaza (III) (pirofosforan żelaza (III));
51) cukrzan żelaza (III);
52) żelazo elementarne (karbonyl + elektrolit + zredukowane wodorem);
53) diglicynian żelaza (II);
54) L-pidolan żelaza (II);
55) fosforan żelaza (II);
56) taurynian żelaza (II);
57) węglan miedzi (II);
58) cytrynian miedzi (II);
59) glukonian miedzi (II);
60) siarczan miedzi (II);
61) L-asparaginian miedzi;
62) diglicynian miedzi;
63) kompleks miedź-lizyna;
64) tlenek miedzi (II);
65) jodek sodu;
66) jodan sodu;
67) jodek potasu;
68) jodan potasu;
69) octan cynku;
70) L-askorbinian cynku;
71) L-asparaginian cynku;
72) diglicynian cynku;
73) chlorek cynku;
74) cytrynian cynku;
75) glukonian cynku;
76) mleczan cynku;
77) L-lizynian cynku;
78) jabłczan cynku;
79) siarczan mono-L-metioniny cynku;
80) tlenek cynku;
81) węglan cynku;
82) L-pidolan cynku;
83) pikolinian cynku;
84) siarczan cynku;
85) askorbinian manganu;
86) L-asparaginian manganu;
87) diglicynian manganu;
88) węglan manganu;
89) chlorek manganu;
90) cytrynian manganu;
91) glukonian manganu;
92) glicerofosforan manganu;
93) pidolan manganu;
94) siarczan manganu;
95) diwęglan sodu;
96) węglan sodu;
97) chlorek sodu;
98) cytrynian sodu;
99) glukonian sodu;
100) mleczan sodu;
101) wodorotlenek sodu;
102) sole sodowe kwasu ortofosforowego;
103) diwęglan potasu;
104) węglan potasu;
105) chlorek potasu;
106) cytrynian potasu;
107) glukonian potasu;
108) glicerofosforan potasu;
109) mleczan potasu;
110) wodorotlenek potasu;
111) L-pidolan potasu;
112) jabłczan potasu;
113) sole potasowe kwasu ortofosforowego;
114) L-selenometionina;
115) drożdże wzbogacone w selen5);
116) kwas selenowy (IV);
117) selenian (VI) sodu;
118) wodoroselenian (IV) sodu;
119) selenian (IV) sodu;
120) chlorek chromu (III);
121) trójwodny mleczan chromu (III);
122) azotan chromu;
123) pikolinian chromu;
124) siarczan chromu (III);
125) molibdenian (VI) amonu;
126) molibdenian (VI) potasu;
127) molibdenian (VI) sodu;
128) fluorek wapnia;
129) fluorek potasu;
130) fluorek sodu;
131) monofluorofosforan sodu;
132) kwas borowy;
133) boran sodu;
134) kwas ortokrzemowy stabilizowany choliną;
135) ditlenek krzemu;
136) kwas krzemowy6).
Objaśnienia:
1) Alfa-tokoferol < 20 %, beta-tokoferol < 10 %, gamma-tokoferol 50–70 % oraz delta-tokoferol 10–30 %.
2) Typowe poziomy poszczególnych tokoferoli i tokotrienoli:
– 115 mg/g alfa-tocoferolu (co najmniej 101 mg/g),
– 5 mg/g beta-tokoferolu (co najmniej < 1 mg/g),
– 45 mg/g gamma-tokoferolu (co najmniej 25 mg/g),
– 12 mg/g delta-tokoferolu (co najmniej 3 mg/g),
– 67 mg/g alfa-tokotrienolu (co najmniej 30 mg/g),
– < 1 mg/g beta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g),
– 82 mg/g gamma-tokotrienolu (co najmniej 45 mg/g),
– 5 mg/g delta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g).
3) Menachinon występujący głównie jako menachinon-7 oraz, w mniejszym stopniu, menachinon-6.
4) Może zawierać do 2 % treonianu.
5) Drożdże wzbogacone w selen uzyskiwane na drodze hodowlanej w obecności selenianu (IV) sodu jako źródła selenu, zawierające w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane do obrotu, nie więcej niż 2,5 mg Se/g. Główną organiczną postacią selenu w drożdżach jest selenometionina (60–85 % całkowitej zawartości selenu w produkcie). Zawartość innych związków selenoorganicznych, włącznie z selenocysteiną, nie może przekraczać 10 % całkowitej zawartości selenu. Poziom selenu nieorganicznego nie powinien przekraczać 1 % całkowitej zawartości selenu.
6) W postaci żelu.
Załącznik nr 3
WARTOŚCI ODNIESIENIA DO ZNAKOWANIA SUPLEMENTÓW DIETY
Witaminy i składniki mineralne | Zalecane dzienne spożycie |
Witamina A | 800 μg |
Witamina D | 5 μg |
Witamina E | 12 mg |
Witamina K | 75 μg |
Witamina C | 80 mg |
Tiamina | 1,1 mg |
Ryboflawina | 1,4 mg |
Niacyna | 16 mg |
Witamina B6 | 1,4 mg |
Kwas foliowy | 200 μg |
Witamina B12 | 2,5 μg |
Biotyna | 50 μg |
Kwas pantotenowy | 6 mg |
Potas | 2 000 mg |
Chlorek | 800 mg |
Wapń | 800 mg |
Fosfor | 700 mg |
Magnez | 375 mg |
Żelazo | 14 mg |
Cynk | 10 mg |
Miedź | 1 mg |
Mangan | 2 mg |
Fluorek | 3,5 mg |
Selen | 55 μg |
Chrom | 40 μg |
Molibden | 50 μg |
Jod | 150 μg |
- Data ogłoszenia: 2010-05-27
- Data wejścia w życie: 2010-06-04
- Data obowiązywania: 2010-06-04
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA