REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2010 nr 91 poz. 596

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 18 maja 2010 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety2)

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 27 ust. 6 i 7 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz. U. Nr 196, poz. 1425) wprowadza się następujące zmiany:

1) załącznik nr 1 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;

2) załącznik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia;

3) załącznik nr 3 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 3 do niniejszego rozporządzenia.

§ 2.
Suplementy diety, które nie spełniają wymagań określonych w § 1 pkt 3 niniejszego rozporządzenia, mogą być wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i pozostawać w obrocie do dnia 31 października 2012 r.
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Zdrowia: E. Kopacz

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

2) Niniejsze rozporządzenie wykonuje postanowienia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1170/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. zmieniającego dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wykazów witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych, które można dodawać do żywności, w tym do suplementów żywnościowych (Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2009, str. 36) w zakresie zmiany dyrektywy.

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570, z 2009 r. Nr 98, poz. 817 oraz z 2010 r. Nr 21, poz. 105 i Nr 60, poz. 372.

Załącznik 1. [WYKAZ WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE W PRODUKCJI SUPLEMENTÓW DIETY]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 18 maja 2010 r. (poz. 596)

Załącznik nr 1

WYKAZ WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE W PRODUKCJI SUPLEMENTÓW DIETY

1. Witaminy:

1) Witamina A (μg ekwiwalentu retinolu);

2) Witamina D (μg);

3) Witamina E (mg ekwiwalentu alfa-tokoferolu);

4) Witamina K (μg);

5) Tiamina (witamina B1) (mg);

6) Ryboflawina (witamina B2) (mg);

7) Niacyna (mg ekwiwalentu niacyny);

8) Kwas pantotenowy (mg);

9) Witamina B6 (mg);

10) Kwas foliowy1) (μg);

11) Witamina B12 (μg);

12) Biotyna (μg);

13) Witamina C (mg).

2. Składniki mineralne:

1) Wapń (mg);

2) Magnez (mg);

3) Żelazo (mg);

4) Miedź (μg);

5) Jod (μg);

6) Cynk (mg);

7) Mangan (mg);

8) Sód (mg);

9) Potas (mg);

10) Selen (μg);

11) Chrom (μg);

12) Molibden (μg);

13) Fluorki (mg);

14) Chlorki (mg);

15) Fosfor (mg);

16) Bor (mg);

17) Krzem (mg).

 

1) Obejmuje wszystkie formy folianów.

Załącznik 2. [WYKAZ FORM CHEMICZNYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE W PRODUKCJI SUPLEMENTÓW DIETY]

Załącznik nr 2

WYKAZ FORM CHEMICZNYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE W PRODUKCJI SUPLEMENTÓW DIETY

1. Witaminy:

1) WITAMINA A:

a) retinol,

b) octan retinylu,

c) palmitynian retinylu,

d) beta-karoten;

2) WITAMINA D:

a) cholekalcyferol,

b) ergokalcyferol;

3) WITAMINA E:

a) D-alfa-tokoferol,

b) DL-alfa-tokoferol,

c) octan D-alfa-tokoferylu,

d) octan DL-alfa-tokoferylu,

e) bursztynian D-alfa-tokoferylu,

f) mieszane tokoferole1),

g) mieszanina tokotrienolu i tokoferolu2);

4) WITAM INA K:

a) filochinon (fitomenadion),

b) menachinon3);

5) TIAMINA (WITAMINA B1):

a) chlorowodorek tiaminy,

b) monoazotan tiaminy,

c) chlorek monofosforanu tiaminy,

d) chlorek pirofosforanu tiaminy;

6) RYBOFLAWINA (WITAMINA B2):

a) ryboflawina,

b) ryboflawiny 5'-fosforan sodowy;

7) NIACYNA:

a) kwas nikotynowy,

b) amid kwasu nikotynowego,

c) heksanikotynian inozytolu;

8) KWAS PANTOTENOWY:

a) D-pantotenian wapnia,

b) D-pantotenian sodu,

c) deksapantenol,

d) pantetyna;

9) WITAMINA B6:

a) chlorowodorek pirydoksyny,

b) pirydoksyny 5'-fosforan,

c) pirydoksalo-5-fosforan;

10) FOLIANY:

a) kwas pteroilomonoglutaminowy,

b) L-metylofolian wapnia;

11) WITAMINA B12:

a) cyjanokobalamina,

b) hydroksykobalamina,

c) 5'-deoksyadenozylokobalamina,

d) metylokobalamina;

12) BIOTYNA:

a) D-biotyna;

13) WITAMINA C:

a) kwas L-askorbinowy,

b) L-askorbinian sodu,

c) L-askorbinian wapnia4),

d) L-askorbinian potasu,

e) 6-palmitynian L-askorbylu,

f) L-askorbinian magnezu,

g) L-askorbinian cynku.

2. Składniki mineralne:

1) octan wapnia;

2) L-askorbinian wapnia;

3) diglicynian wapnia;

4) węglan wapnia;

5) chlorek wapnia;

6) cytrynian i jabłczan wapnia;

7) sole wapniowe kwasu cytrynowego;

8) glukonian wapnia;

9) glicerofosforan wapnia;

10) mleczan wapnia;

11) pirogronian wapnia;

12) sole wapniowe kwasu ortofosforowego;

13) bursztynian wapnia;

14) wodorotlenek wapnia;

15) L-lizynian wapnia;

16) jabłczan wapnia;

17) tlenek wapnia;

18) L-pidolan wapnia;

19) L-treonian wapnia;

20) siarczan wapnia;

21) octan magnezu;

22) L-askorbinian magnezu;

23) diglicynian magnezu;

24) węglan magnezu;

25) chlorek magnezu;

26) sole magnezowe kwasu cytrynowego;

27) glukonian magnezu;

28) glicerofosforan magnezu;

29) sole magnezowe kwasu ortofosforowego;

30) mleczan magnezu;

31) L-lizynian magnezu;

32) wodorotlenek magnezu;

33) jabtczan magnezu;

34) tlenek magnezu;

35) L-pidolan magnezu;

36) cytrynian magnezu-potasu;

37) pirogronian magnezu;

38) bursztynian magnezu;

39) siarczan magnezu;

40) taurynian magnezu;

41) taurynian acetylu magnezu;

42) węglan żelaza (II);

43) cytrynian żelaza (II);

44) cytrynian amonu-żelaza (III);

45) glukonian żelaza (II);

46) fumaran żelaza (II);

47) difosforan sodu-żelaza (III);

48) mleczan żelaza (II);

49) siarczan żelaza (II);

50) difosforan żelaza (III) (pirofosforan żelaza (III));

51) cukrzan żelaza (III);

52) żelazo elementarne (karbonyl + elektrolit + zredukowane wodorem);

53) diglicynian żelaza (II);

54) L-pidolan żelaza (II);

55) fosforan żelaza (II);

56) taurynian żelaza (II);

57) węglan miedzi (II);

58) cytrynian miedzi (II);

59) glukonian miedzi (II);

60) siarczan miedzi (II);

61) L-asparaginian miedzi;

62) diglicynian miedzi;

63) kompleks miedź-lizyna;

64) tlenek miedzi (II);

65) jodek sodu;

66) jodan sodu;

67) jodek potasu;

68) jodan potasu;

69) octan cynku;

70) L-askorbinian cynku;

71) L-asparaginian cynku;

72) diglicynian cynku;

73) chlorek cynku;

74) cytrynian cynku;

75) glukonian cynku;

76) mleczan cynku;

77) L-lizynian cynku;

78) jabłczan cynku;

79) siarczan mono-L-metioniny cynku;

80) tlenek cynku;

81) węglan cynku;

82) L-pidolan cynku;

83) pikolinian cynku;

84) siarczan cynku;

85) askorbinian manganu;

86) L-asparaginian manganu;

87) diglicynian manganu;

88) węglan manganu;

89) chlorek manganu;

90) cytrynian manganu;

91) glukonian manganu;

92) glicerofosforan manganu;

93) pidolan manganu;

94) siarczan manganu;

95) diwęglan sodu;

96) węglan sodu;

97) chlorek sodu;

98) cytrynian sodu;

99) glukonian sodu;

100) mleczan sodu;

101) wodorotlenek sodu;

102) sole sodowe kwasu ortofosforowego;

103) diwęglan potasu;

104) węglan potasu;

105) chlorek potasu;

106) cytrynian potasu;

107) glukonian potasu;

108) glicerofosforan potasu;

109) mleczan potasu;

110) wodorotlenek potasu;

111) L-pidolan potasu;

112) jabłczan potasu;

113) sole potasowe kwasu ortofosforowego;

114) L-selenometionina;

115) drożdże wzbogacone w selen5);

116) kwas selenowy (IV);

117) selenian (VI) sodu;

118) wodoroselenian (IV) sodu;

119) selenian (IV) sodu;

120) chlorek chromu (III);

121) trójwodny mleczan chromu (III);

122) azotan chromu;

123) pikolinian chromu;

124) siarczan chromu (III);

125) molibdenian (VI) amonu;

126) molibdenian (VI) potasu;

127) molibdenian (VI) sodu;

128) fluorek wapnia;

129) fluorek potasu;

130) fluorek sodu;

131) monofluorofosforan sodu;

132) kwas borowy;

133) boran sodu;

134) kwas ortokrzemowy stabilizowany choliną;

135) ditlenek krzemu;

136) kwas krzemowy6).

Objaśnienia:

1) Alfa-tokoferol < 20 %, beta-tokoferol < 10 %, gamma-tokoferol 50–70 % oraz delta-tokoferol 10–30 %.

2) Typowe poziomy poszczególnych tokoferoli i tokotrienoli:

– 115 mg/g alfa-tocoferolu (co najmniej 101 mg/g),

– 5 mg/g beta-tokoferolu (co najmniej < 1 mg/g),

– 45 mg/g gamma-tokoferolu (co najmniej 25 mg/g),

– 12 mg/g delta-tokoferolu (co najmniej 3 mg/g),

– 67 mg/g alfa-tokotrienolu (co najmniej 30 mg/g),

– < 1 mg/g beta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g),

– 82 mg/g gamma-tokotrienolu (co najmniej 45 mg/g),

– 5 mg/g delta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g).

3) Menachinon występujący głównie jako menachinon-7 oraz, w mniejszym stopniu, menachinon-6.

4) Może zawierać do 2 % treonianu.

5) Drożdże wzbogacone w selen uzyskiwane na drodze hodowlanej w obecności selenianu (IV) sodu jako źródła selenu, zawierające w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane do obrotu, nie więcej niż 2,5 mg Se/g. Główną organiczną postacią selenu w drożdżach jest selenometionina (60–85 % całkowitej zawartości selenu w produkcie). Zawartość innych związków selenoorganicznych, włącznie z selenocysteiną, nie może przekraczać 10 % całkowitej zawartości selenu. Poziom selenu nieorganicznego nie powinien przekraczać 1 % całkowitej zawartości selenu.

6) W postaci żelu.

Załącznik 3. [WARTOŚCI ODNIESIENIA DO ZNAKOWANIA SUPLEMENTÓW DIETY]

Załącznik nr 3

WARTOŚCI ODNIESIENIA DO ZNAKOWANIA SUPLEMENTÓW DIETY

Witaminy i składniki mineralne

Zalecane dzienne spożycie

Witamina A

800 μg

Witamina D

5 μg

Witamina E

12 mg

Witamina K

75 μg

Witamina C

80 mg

Tiamina

1,1 mg

Ryboflawina

1,4 mg

Niacyna

16 mg

Witamina B6

1,4 mg

Kwas foliowy

200 μg

Witamina B12

2,5 μg

Biotyna

50 μg

Kwas pantotenowy

6 mg

Potas

2 000 mg

Chlorek

800 mg

Wapń

800 mg

Fosfor

700 mg

Magnez

375 mg

Żelazo

14 mg

Cynk

10 mg

Miedź

1 mg

Mangan

2 mg

Fluorek

3,5 mg

Selen

55 μg

Chrom

40 μg

Molibden

50 μg

Jod

150 μg

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2010-05-27
  • Data wejścia w życie: 2010-06-04
  • Data obowiązywania: 2010-06-04

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA