REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2009 nr 199 poz. 1536
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 18 listopada 2009 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013
Na podstawie art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 7 marca 2007 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (Dz. U. Nr 64, poz. 427, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
1) w § 3 pkt 4 otrzymuje brzmienie:
„4) który, w przypadku uczestnictwa w krajowym systemie jakości żywności, wytwarza produkty:
a) integrowanej produkcji w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2008 r. Nr 133, poz. 849, z późn. zm.3)), zwanej dalej „integrowaną produkcją”, lub
b) zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”.”;
2) w § 4:
a) w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) łącznie dla produktów – w przypadku każdego z krajowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 4.”,
b) w ust. 2 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) produktów wytwarzanych w ramach każdego z krajowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 4.”;
3) w § 5 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zwanej dalej „Agencją”, podaje do publicznej wiadomości, na stronie internetowej administrowanej przez Agencję, informację o możliwości składania wniosków o przyznanie pomocy.”;
4) w § 7:
a) w ust. 1 w pkt 3 lit. c otrzymuje brzmienie:
„c) wszystkich produktów w ramach każdego z krajowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 4;”,
b) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Do wniosku o przyznanie pomocy dołącza się:
1) w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b:
a) kopię certyfikatu zgodności wydanego przez jednostkę certyfikującą upoważnioną i podaną we wniosku o rejestrację w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68 oraz z 2008 r. Nr 171, poz. 1056 i Nr 216, poz. 1368), zwanym dalej „wnioskiem o rejestrację”, albo świadectwa jakości wydanego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowaną tradycyjną specjalność ze specyfikacją, wydanych nie wcześniej niż 9 miesięcy przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy albo
b) oświadczenie złożone przez producenta rolnego o wytwarzaniu produktów zgodnie z rozporządzeniem, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. a albo lit. b, albo
2) w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c:
a) kopię certyfikatu, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 889/2008”, w załączniku XII, wydanego przez upoważnioną jednostkę certyfikującą nie wcześniej niż 9 miesięcy przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy albo
b) oświadczenie producenta rolnego o wytwarzaniu produktów w okresie konwersji zgodnie z rozporządzeniem, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c, albo
3) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a – kopię zgłoszenia do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji złożonego nie wcześniej niż 9 miesięcy przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy, albo
4) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b:
a) kopię certyfikatu zgodności potwierdzającego, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, wydanego przez upoważnioną jednostkę certyfikującą nie wcześniej niż 9 miesięcy przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy albo
b) oświadczenie producenta rolnego o wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”.”,
c) dodaje się ust. 3 w brzmieniu:
„3. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b oraz pkt 4 lit. b, zawiera wskazanie produktów i rodzaju produkcji, jakie zostały objęte systemem kontroli, dane jednostki certyfikującej, do której zgłosił się producent rolny, oraz datę objęcia systemem kontroli.”;
5) w § 8:
a) w ust. 1:
– pkt 1 i 2 otrzymują brzmienie:
„1) wydania certyfikatu zgodności albo świadectwa jakości określonych w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a albo złożenia wniosku o przyznanie pomocy wraz z oświadczeniem określonym w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b – w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b, lub
2) wydania certyfikatu, o którym mowa w rozporządzeniu nr 889/2008, w załączniku XII, albo złożenia wniosku o przyznanie pomocy wraz z oświadczeniem określonym w § 7 ust. 2 pkt 2 lit. b – w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c, lub”,
– dodaje się pkt 4 w brzmieniu:
„4) wydania certyfikatu zgodności, o którym mowa w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. a, albo złożenia wniosku o przyznanie pomocy wraz z oświadczeniem określonym w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. b – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b.”,
b) w ust. 2:
– w pkt 1 dodaje się lit. d w brzmieniu:
„d) 1 470 zł – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b;”,
– w pkt 2 lit. a otrzymuje brzmienie:
„a) kontroli, po przeprowadzeniu której wydaje się:
– certyfikat zgodności lub świadectwo jakości określone w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a – w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b,
– certyfikat, o którym mowa w rozporządzeniu nr 889/2008, w załączniku XII – w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,
– certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a,
– certyfikat zgodności określony w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. a – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, lub”;
6) w § 9:
a) w ust. 4 w pkt 1:
– w lit. a tiret drugie otrzymuje brzmienie:
„– wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych nie wydał decyzji, o której mowa w art. 44 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych,”,
– lit. b otrzymuje brzmienie:
„b) uczestnictwa we wspólnotowym systemie jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c, żaden z certyfikatów określonych w rozporządzeniu nr 889/2008, w załączniku XII, wydanych przez upoważnioną jednostkę certyfikującą nie został cofnięty,”,
– dodaje się lit. c w brzmieniu:
„c) uczestnictwa w krajowym systemie jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, żaden z certyfikatów określonych w § 7 ust. 2 pkt 4 lit. a, wydanych przez upoważnioną jednostkę certyfikującą nie został cofnięty;”,
b) w ust. 5:
– pkt 1–3 otrzymują brzmienie:
„1) w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b:
a) kopię certyfikatu zgodności określonego w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a, wydanego lub ważnego co najmniej przez 6 miesięcy lub
b) kopię świadectwa jakości określonego w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a, wydanego
– w okresie, za który jest składany wniosek o płatność;
2) w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c – kopię certyfikatu, o którym mowa w rozporządzeniu nr 889/2008, w załączniku XII, wydanego lub ważnego co najmniej przez 6 miesięcy w okresie, za który jest składany wniosek o płatność;
3) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a – kopię certyfikatu potwierdzającego stosowanie integrowanej produkcji, wydanego w okresie, za który jest składany wniosek o płatność;”,
– po pkt 3 dodaje się pkt 3a w brzmieniu:
„3a) w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b – kopię certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Jakość Tradycja” i wytwarzanie produktów zgodnie ze specyfikacją, wydanego lub ważnego co najmniej przez 6 miesięcy w okresie, za który jest składany wniosek o płatność;”;
7) w załączniku nr 1 do rozporządzenia dodaje się pkt 6 w brzmieniu:
„6) izbę gospodarczą utworzoną zgodnie z przepisami ustawy z dnia 30 maja 1989 r. o izbach gospodarczych (Dz. U. z 2009 r. Nr 84, poz. 710)”;
8) w załączniku nr 2 do rozporządzenia dodaje się pkt 5 w brzmieniu:
„5) aktu założycielskiego lub regulaminu używania znaku jakości lub innych dokumentów grupy producentów, dotyczących monitorowania produktu, pochodzenia surowców wykorzystywanych do produkcji oraz odbiorców pośrednich produktu – w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b rozporządzenia.”.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rozwój wsi, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 98, poz. 634, Nr 214, poz. 1349 i Nr 237, poz. 1655 oraz z 2009 r. Nr 20, poz. 105.
3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 20, poz. 106, Nr 31, poz. 206 i Nr 98, poz. 817.
- Data ogłoszenia: 2009-11-26
- Data wejścia w życie: 2009-12-11
- Data obowiązywania: 2009-12-11
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA