REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2009 nr 129 poz. 1059
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 11 sierpnia 2009 r.
w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole” w roku szkolnym 2009/2010
Na podstawie art. 12a ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2007 r. Nr 231, poz. 1702, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
1) 19 października 2009 r. do dnia 12 lutego 2010 r.;
2) 1 lutego 2010 r. do dnia 18 czerwca 2010 r.
1) przeprowadza kontrole administracyjne wniosków o pomoc wspólnotową, o której mowa w art. 103ga ust. 1 rozporządzenia wymienionego w § 1, zwaną dalej „pomocą”, i kontrole na miejscu;
2) nakłada kary administracyjne, o których mowa w art. 13 ust. 10 rozporządzenia nr 288/2009;
3) gromadzi i przetwarza dane w zakresie monitorowania realizacji programu przekazywane przez szkoły podstawowe uczestniczące w programie;
4) przygotowuje sprawozdanie zawierające wyniki przeprowadzonego monitorowania realizacji programu i kontroli na miejscu oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej.
2. Kary administracyjne, o których mowa w ust. 1 pkt 2, są nakładane, w drodze decyzji, przez dyrektora oddziału terenowego Agencji i egzekwowane w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
1) zatwierdza podmioty, o których mowa w art. 6 ust. 2 lit. c–e rozporządzenia nr 288/2009, zawiesza lub cofa takie zatwierdzenie;
2) przyznaje pomoc.
1) 1 września 2009 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lub 2;
2) 16 listopada 2009 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
2. Do wniosku, oprócz zobowiązań i oświadczeń określonych w art. 7 i 8 rozporządzenia nr 288/2009, dołącza się zobowiązanie do prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z realizacją dostaw owoców i warzyw do szkół podstawowych w ramach programu.
1) 11 września 2009 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1;
2) 16 listopada 2009 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
1) listę szkół podstawowych, które zgłosiły zamiar uczestnictwa w programie, zawierającą w szczególności ich nazwę, siedzibę i adres, w terminie do dnia:
a) 21 września 2009 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,
b) 27 listopada 2009 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2;
2) wykaz podmiotów określonych w art. 6 ust. 2 lit. c–e rozporządzenia nr 288/2009, które uzyskały zatwierdzenie, zwanych dalej „zatwierdzonymi podmiotami”, w terminie do dnia:
a) 5 października 2009 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,
b) 21 grudnia 2009 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
2. Umowa, o której mowa w ust. 1, zawiera w szczególności określenie:
1) liczby dzieci w klasach I–III, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie, uczęszczających do szkoły podstawowej;
2) okresów dostarczania owoców i warzyw do szkół podstawowych oraz ilości tych owoców i warzyw w odniesieniu do ogłoszonej przez Agencję informacji o sposobie udostępniania owoców i warzyw, o której mowa w § 9 ust. 2.
3. Szkoła podstawowa umieszczona na liście, o której mowa w § 7 pkt 1, zawiera umowę określoną w ust. 1 wyłącznie z jednym zatwierdzonym podmiotem.
1) co najmniej 66 % liczby dzieci stanowiącej grupę docelową wynoszącą 1 076 881, owoce i warzywa są udostępniane dzieciom w sposób określony w części I załącznika do rozporządzenia;
2) co najmniej 50 %, lecz mniej niż 66 % liczby określonej w pkt 1, owoce i warzywa są udostępniane dzieciom w sposób określony w części II załącznika do rozporządzenia;
3) mniej niż 50 % liczby określonej w pkt 1, owoce i warzywa są udostępniane dzieciom w sposób określony w części III załącznika do rozporządzenia.
2. Agencja ogłasza, na stronie internetowej przez nią administrowanej, informację o sposobie udostępniania owoców i warzyw, o którym mowa w ust. 1, w terminie do dnia:
1) 16 października 2009 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1;
2) 18 stycznia 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
3. Informacja, o której mowa w ust. 2, jest sporządzana na podstawie danych zawartych w umowie określonej w § 8 ust. 1, której kopię zatwierdzone podmioty przekazują do oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę zatwierdzonego podmiotu, w terminie do dnia:
1) 12 października 2009 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1;
2) 8 stycznia 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
2. Do wniosku dołącza się kopie dokumentów potwierdzających:
1) koszty poniesione na zakup i dostarczenie owoców i warzyw;
2) odbiór dostarczonych owoców i warzyw za okres, którego dotyczy wniosek, wystawionych przez szkołę podstawową.
Prezes Rady Ministrów: D. Tusk
|
1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 19, poz. 100, Nr 95, poz. 792 i Nr 97, poz. 799.
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 11 sierpnia 2009 r. (poz. 1059)
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
CZĘŚĆ I
Okres udostępniania: 1 lutego – 18 czerwca 2010 r. | |||
Owoce lub przetwory owocowe | Warzywa lub przetwory warzywne | ||
Produkt wchodzący | Liczba porcji | Produkt wchodzący | Liczba porcji |
owoc jabłka (ok. 150 g), | 12 | op. jedn. marchwi pokrojonej | 9 |
owoc gruszki (ok. 150 g), | 5 | op. jedn. papryki pokrojonej | 4 |
op. jedn. soku owocowego (0,2 I) | 3 | op. jedn. ogórka pokrojonego | 3 |
|
| op. jedn. rzodkiewek bez naci | 2 |
|
| op. jedn. soku warzywnego | 2 |
Maksymalny limit kosztów porcji dla okresu udostępniania | 23,54 zł |
Okres udostępniania: 1 lutego – 18 czerwca 2010 r. | |||
Owoce lub przetwory owocowe | Warzywa lub przetwory warzywne | ||
Produkt wchodzący | Liczba porcji | Produkt wchodzący | Liczba porcji |
owoc jabłka (ok. 150 g), | 14 | op. jedn. marchwi pokrojonej | 9 |
op. jedn. soku owocowego (0,2 I), | 4 | op. jedn. ogórka pokrojonego | 7 |
op. jedn. truskawek (ok. 100 g) | 2 | op. jedn. rzodkiewek bez naci | 2 |
|
| op. jedn. soku warzywnego | 2 |
Maksymalny limit kosztów porcji dla okresu udostępniania | 24,76 zł |
CZĘŚĆ II
Okres udostępniania: 19 października 2009 r. – 12 lutego 2010 r. | |||
Owoce lub przetwory owocowe | Warzywa lub przetwory warzywne | ||
Produkt wchodzący | Liczba porcji | Produkt wchodzący | Liczba porcji |
owoc jabłka (ok. 150 g), | 17 | op. jedn. marchwi pokrojonej | 13 |
owoc gruszki {ok. 150 g), | 7 | op. jedn. papryki pokrojonej | 7 |
op. jedn. soku owocowego (0,2 I) | 6 | op. jedn. ogórka pokrojonego | 5 |
|
| op. jedn. rzodkiewek bez naci | 3 |
|
| op. jedn. soku warzywnego | 2 |
Maksymalny limit kosztów porcji dla okresu udostępniania | 37,08 zł |
Okres udostępniania: 1 lutego – 18 czerwca 2010 r. | |||
Owoce lub przetwory owocowe | Warzywa lub przetwory warzywne | ||
Produkt wchodzący | Liczba porcji | Produkt wchodzący | Liczba porcji |
owoc jabłka (ok. 150 g), | 22 | op. jedn. marchwi pokrojonej | 14 |
op. jedn. soku owocowego (0,2 I), | 6 | op. jedn. ogórka pokrojonego | 10 |
op. jedn. truskawek (ok. 100 g) | 2 | op. jedn. rzodkiewek bez naci | 2 |
|
| op. jedn. soku warzywnego | 4 |
Maksymalny limit kosztów porcji dla okresu udostępniania | 38,28 zł |
CZĘŚĆ III
Okres udostępniania: 19 października 2009 r. – 12 lutego 2010 r. | |||
Owoce lub przetwory owocowe | Warzywa lub przetwory warzywne | ||
Produkt wchodzący | Liczba porcji | Produkt wchodzący w skład porcji | Liczba porcji |
owoc jabłka (ok. 150 g), | 24 | op. jedn. marchwi pokrojonej | 18 |
owoc gruszki (ok. 150 g), | 10 | op. jedn. papryki pokrojonej | 8 |
op. jedn. soku owocowego (0,2 I) | 6 | op. jedn. ogórka pokrojonego | 6 |
|
| op. jedn. rzodkiewek bez naci | 4 |
|
| op. jedn. soku warzywnego | 4 |
Maksymalny limit kosztów porcji dla okresu udostępniania | 47,08 zł |
Okres udostępniania: 19 października 2009 r. – 12 lutego 2010 r. | |||
Owoce lub przetwory owocowe | Warzywa lub przetwory warzywne | ||
Produkt wchodzący | Liczba porcji | Produkt wchodzący | Liczba porcji |
owoc jabłka (ok. 150 g), | 28 | op. jedn. marchwi pokrojonej | 18 |
op. jedn. soku owocowego (0,2 I), | 8 | op. jedn. ogórka pokrojonego w słupki (ok. 60 g), | 14 |
op. jedn. truskawek (ok. 100 g) | 4 | op. jedn. rzodkiewek bez naci (ok. 60 g), | 4 |
|
| op. jedn. soku warzywnego lub owocowo-warzywnego (0,2 – 0,33 I) | 4 |
Maksymalny limit kosztów porcji dla okresu udostępniania | 49,53 zł |
1. Porcje są udostępniane dzieciom w 10. wybranych tygodniach w okresach, o których mowa w § 2.
2. Porcja składa się z jednego produktu wymienionego w kolumnie „owoce lub przetwory owocowe” oraz jednego produktu wymienionego w kolumnie „warzywa lub przetwory warzywne”.
3. Każda porcja jest udostępniana dzieciom innego dnia.
4. W przypadku sposobu udostępniania owoców i warzyw, o którym mowa w części I, w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 2 porcje, przy czym między pierwszym i drugim dniem udostępniania w danym tygodniu jest zachowana co najmniej dwudniowa przerwa.
5. W przypadku sposobu udostępniania owoców i warzyw, o którym mowa w części II, w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 3 porcje.
6. W przypadku sposobu udostępniania owoców i warzyw, o którym mowa w części III, w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 4 porcje.
7. Soki owocowe nie są rozdawane w ramach tej samej porcji co soki warzywne lub owocowo-warzywne.
8. Soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
9. Owoce luzem (jabłka, gruszki) są podawane dzieciom w całości, czyste i gotowe do bezpośredniego spożycia.
10. Owoce i warzywa w opakowaniach jednostkowych są gotowe do bezpośredniego spożycia: czyste, wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe, zdrowe.
11. Zamiast jednolitych warzyw, tj. marchwi, ogórka, papryki, w opakowaniach jednostkowych mogą być mieszanki po 2 i po 3 rodzaje tego rodzaju warzyw pokrojonych w słupki. Waga netto warzyw w opakowaniach jednostkowych zawierających mieszanki wynosi ok. 60 g.
- Data ogłoszenia: 2009-08-14
- Data wejścia w życie: 2009-08-21
- Data obowiązywania: 2010-02-17
- Dokument traci ważność: 2010-08-31
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA