REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2009 nr 5 poz. 27
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 grudnia 2008 r.
w sprawie warunków wstępnego uznawania grup producentów owoców i warzyw, uznawania organizacji producentów owoców i warzyw oraz warunków i wymagań, jakie powinny spełniać plany dochodzenia do uznania
Na podstawie art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. z 2008 r. Nr 11, poz. 70, Nr 52, poz. 303 i Nr 158, poz. 989) zarządza się, co następuje:
1) złoży wniosek o wydanie decyzji wraz z załącznikami, o których mowa w art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego;
2) jest utworzony co najmniej przez 5 producentów:
a) wytwarzających przynajmniej jeden z produktów wymienionych w grupach produktów, ze względu na które wnioskuje o wstępne uznanie i które zostały określone w załączniku do rozporządzenia,
b) wytwarzających produkty, o których mowa w lit. a, na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
3) łączna wartość produktów wytworzonych przez producentów, o których mowa w pkt 2, i sprzedanych w wybranym 12-miesięcznym okresie, rozpoczynającym się nie wcześniej niż dnia 1 stycznia trzeciego roku poprzedzającego rok złożenia wniosku o wstępne uznanie grupy producentów owoców i warzyw i kończącym się nie później niż 3 miesiące przed złożeniem tego wniosku, wynosi co najmniej równowartość w złotych 50 tysięcy euro;
4) przedłoży oświadczenie, w którym zobowiązuje się, że ponad połowa przychodów ze sprzedaży produktów należących do grupy produktów, ze względu na które wnioskuje o wstępne uznanie, będzie pochodziła ze sprzedaży tych produktów wytworzonych przez producentów zrzeszonych w tym podmiocie w każdym roku realizacji planu dochodzenia do uznania;
5) statut albo umowa, oprócz wymagań określonych w odrębnych przepisach, zawiera ponadto:
a) wymóg przynależności tylko do jednej wstępnie uznanej grupy producentów owoców i warzyw lub uznanej organizacji producentów owoców i warzyw, dla grupy produktów, ze względu na które podmiot wnioskuje o wstępne uznanie,
b) zasady przyjmowania i występowania członków oraz minimalny okres członkostwa,
c) zasady prowadzenia rachunkowości i opracowywania budżetu niezbędne dla funkcjonowania tego podmiotu,
d) zasady i zakres dostarczania temu podmiotowi informacji dotyczących powierzchni upraw, plonów, wysokości zbiorów oraz sprzedaży bezpośredniej poszczególnych gatunków owoców i warzyw przez jego członków,
e) procedury związane z określaniem i uchwalaniem zasad obowiązujących producentów owoców i warzyw zrzeszonych w tym podmiocie w odniesieniu do produkcji, marketingu, sprawozdawczości i ochrony środowiska,
f) zasady i warunki sprzedaży owoców i warzyw wytworzonych przez członków tego podmiotu,
g) zasady umożliwiające producentom owoców i warzyw zrzeszonym w tym podmiocie udział w demokratycznym podejmowaniu decyzji przez ten podmiot oraz kontrolę ich realizacji, przy założeniu że każdy członek nie dysponuje więcej niż 20 % głosów,
h) zasady i sposoby finansowania działalności tego podmiotu przez producentów owoców i warzyw w nim zrzeszonych,
i) sankcje wobec członka, który nie wypełnia nałożonych na niego obowiązków;
6) przedłoży, wraz z numerem PESEL, numerem identyfikacji podatkowej (NIP), numerem identyfikacyjnym krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej (REGON) albo numerem paszportu – w przypadku osoby nieposiadającej obywatelstwa polskiego, oświadczenia producentów, o których mowa w pkt 2, o nieprzynależności do innej:
a) wstępnie uznanej grupy producentów dla tej samej grupy produktów lub
b) uznanej organizacji producentów dla tej samej grupy produktów.
1) wykaz producentów owoców i warzyw wchodzących w skład podmiotu zrzeszającego producentów owoców i warzyw, a w przypadku gdy członkiem tego podmiotu jest osoba prawna, również wykaz producentów owoców i warzyw będących jej członkami – zawierający imię i nazwisko lub nazwę, adres zamieszkania lub siedzibę oraz numer PESEL, numer identyfikacyjny krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej (REGON), numer identyfikacji podatkowej (NIP) albo numer paszportu – w przypadku osoby nieposiadającej obywatelstwa polskiego;
2) informacje o powierzchni upraw poszczególnych gatunków owoców i warzyw, wielkości zbiorów, ilości i wartości sprzedanych owoców i warzyw oraz kierunków ich dystrybucji, dotyczące roku poprzedzającego rok złożenia wniosku o wstępne uznanie – na podstawie oświadczeń złożonych przez każdego z producentów owoców i warzyw wymienionego w wykazie, o którym mowa w pkt 1;
3) liczbę i opis maszyn, urządzeń służących do produkcji oraz zbioru owoców i warzyw, środków transportowych i innych środków technicznych, w szczególności umożliwiających zbiór, przechowywanie, magazynowanie, sortowanie oraz pakowanie owoców i warzyw, w które jest wyposażony podmiot zrzeszający producentów owoców i warzyw lub w które są wyposażeni poszczególni producenci owoców i warzyw wymienieni w wykazie, o którym mowa w pkt 1, jeżeli są one przeznaczone do wykorzystania wyłącznie przez grupę producentów;
4) wskazanie daty rozpoczęcia, okres i sposób jego realizacji, zakres oraz harmonogram działań, które zamierza realizować wstępnie uznana grupa producentów, w szczególności dotyczących planowania produkcji, strategii sprzedaży, rozwoju kanałów marketingowych i promocji, podniesienia jakości produktów oraz przedsięwzięć inwestycyjnych (inwestycji) realizowanych w poszczególnych latach, w celu spełnienia warunków uznania tej grupy producentów za organizację producentów;
5) w przypadku inwestycji dotyczących budowy, rozbudowy, przebudowy, remontu budynków oraz budowli, infrastruktury technicznej i technicznego wyposażenia budynków oraz budowli, zakupu i instalacji maszyn oraz urządzeń określenie:
a) poszczególnych etapów realizacji inwestycji,
b) miejsc realizacji inwestycji;
6) wysokość planowanych wydatków na realizację działań, o których mowa w pkt 4;
7) prognozę powierzchni i wielkości produkcji poszczególnych gatunków owoców i warzyw oraz ilości i wartości sprzedanych owoców i warzyw – dla każdego roku realizacji planu dochodzenia do uznania;
8) przewidywaną liczbę i opis maszyn, urządzeń służących do produkcji oraz zbioru owoców i warzyw, środków transportowych i innych środków technicznych, w szczególności umożliwiających zbiór, przechowywanie, magazynowanie, sortowanie oraz pakowanie owoców i warzyw, w które będzie wyposażona wstępnie uznana grupa producentów, po zrealizowaniu planu dochodzenia do uznania;
9) wskazanie źródeł i struktury finansowania planu dochodzenia do uznania;
10) analizę końcowych wyników realizacji, przez wstępnie uznaną grupę producentów, planu dochodzenia do uznania w zakresie spełniania warunków uznania za organizację producentów.
1) spełni warunki określone w § 1 pkt 1, pkt 2 lit. a i pkt 6;
2) łączna wartość produktów wytworzonych przez producentów, o których mowa w § 1 pkt 2 lit. a, i sprzedanych w wybranym 12-miesięcznym okresie, rozpoczynającym się nie wcześniej niż dnia 1 stycznia trzeciego roku poprzedzającego rok złożenia wniosku o uznanie organizacji producentów owoców i warzyw i kończącym się nie później niż dnia 1 sierpnia roku złożenia wniosku o uznanie za organizację producentów owoców i warzyw, wynosi co najmniej równowartość w złotych 100 tysięcy euro;
3) spełni pozostałe warunki określone w art. 122 i 125a rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.).
2. Wstępnie uznana grupa producentów owoców i warzyw może być uznana za organizację producentów owoców i warzyw, jeżeli spełnia warunki określone w ust. 1 pkt 2 i 3.
1) kategorii produktów „owoce” – uważa się za uznane dla grupy produktów „owoce”;
2) kategorii produktów „warzywa” – uważa się za uznane dla grupy produktów „warzywa”;
3) kategorii produktów „owoce i warzywa” – uważa się za uznane dla grupy produktów „owoce oraz warzywa”;
4) kategorii produktów „produkty przeznaczone do przetwórstwa” – uważa się za uznane dla grupy produktów „owoce oraz warzywa”;
5) kategorii produktów „grzyby” – uważa się za uznane dla grupy produktów „grzyby”;
6) gatunków wyszczególnionych w grupie produktów „owoce” – uważa się za uznane dla grupy produktów „owoce”;
7) gatunków wyszczególnionych w grupie produktów „warzywa” – uważa się za uznane dla grupy produktów „warzywa”;
8) gatunków wyszczególnionych w grupie produktów „zioła kulinarne” – uważa się za uznane dla grupy produktów „zioła kulinarne”;
9) gatunków wyszczególnionych w grupie produktów „grzyby” – uważa się za uznane dla grupy produktów „grzyby”.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 16 grudnia 2008 r. (poz. 27)
WYKAZ GRUP PRODUKTÓW, ZE WZGLĘDU NA KTÓRE WNIOSKUJE SIĘ O WSTĘPNE UZNANIE
1. Grupa produktów „warzywa”
Kod CN | Nazwa |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone |
0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone |
0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone |
0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone |
0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone |
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone |
0709 20 00 | Szparagi |
0709 30 00 | Oberżyny (bakłażany) |
0709 40 00 | Selery inne niż seler korzeniowy |
0709 60 10 | Słodka papryka |
0709 70 00 | Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy |
0709 90 10 | Warzywa sałatowe inne niż sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.) |
0709 90 20 | Burak boćwina (lub boćwina szerokoogonkowa) i karczoch hiszpański |
0709 90 50 | Koper |
0709 90 70 | Cukinia |
2. Grupa produktów „owoce”
Kod CN | Nazwa |
0802 21 00 | Orzechy leszczyny (Corylus spp.) w łupinach |
0802 31 00 | Orzechy włoskie w łupinach |
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
0810 10 00 | Truskawki i poziomki, świeże |
0810 20 | Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami, świeże |
0810 40 50 | Owoce z gatunków Vaccinium macrocarpon i Vaccinium corymbosum, świeże |
0810 90 50 | Porzeczki czarne, świeże |
0810 90 60 | Porzeczki czerwone, świeże |
ex 0810 90 70 | Porzeczki białe, agrest, świeże |
ex 0810 90 95 | Aronia, świeże |
3. Grupa produktów „zioła kulinarne”
Kod CN | Nazwa |
ex 1211 90 85 | Bazylia, melisa, mięta, lebiodka pospolita/ dziki majeranek (Origanum vulgare), rozmaryn, szałwia, świeże lub schłodzone |
ex 0910 99 | Tymianek, świeży lub schłodzony |
4. Grupa produktów „grzyby”
Kod CN | Nazwa |
0709 51 00 | Grzyby z rodzaju Agaricus |
ex 0709 59 90 | Boczniaki, shii take, moon i inne grzyby uprawne |
5. Grupa produktów „inne”
Wszystkie pozostałe produkty, które nie są wymienione w ust. 1–4, a są zawarte w załączniku l w części IX rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.).
- Data ogłoszenia: 2009-01-16
- Data wejścia w życie: 2009-01-31
- Data obowiązywania: 2009-01-31
- Dokument traci ważność: 2013-11-04
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA