REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2009 nr 5 poz. 27

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 16 grudnia 2008 r.

w sprawie warunków wstępnego uznawania grup producentów owoców i warzyw, uznawania organizacji producentów owoców i warzyw oraz warunków i wymagań, jakie powinny spełniać plany dochodzenia do uznania

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. z 2008 r. Nr 11, poz. 70, Nr 52, poz. 303 i Nr 158, poz. 989) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Podmiot zrzeszający producentów owoców i warzyw może zostać wstępnie uznany za grupę producentów owoców i warzyw, jeżeli:

1) złoży wniosek o wydanie decyzji wraz z załącznikami, o których mowa w art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego;

2) jest utworzony co najmniej przez 5 producentów:

a) wytwarzających przynajmniej jeden z produktów wymienionych w grupach produktów, ze względu na które wnioskuje o wstępne uznanie i które zostały określone w załączniku do rozporządzenia,

b) wytwarzających produkty, o których mowa w lit. a, na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

3) łączna wartość produktów wytworzonych przez producentów, o których mowa w pkt 2, i sprzedanych w wybranym 12-miesięcznym okresie, rozpoczynającym się nie wcześniej niż dnia 1 stycznia trzeciego roku poprzedzającego rok złożenia wniosku o wstępne uznanie grupy producentów owoców i warzyw i kończącym się nie później niż 3 miesiące przed złożeniem tego wniosku, wynosi co najmniej równowartość w złotych 50 tysięcy euro;

4) przedłoży oświadczenie, w którym zobowiązuje się, że ponad połowa przychodów ze sprzedaży produktów należących do grupy produktów, ze względu na które wnioskuje o wstępne uznanie, będzie pochodziła ze sprzedaży tych produktów wytworzonych przez producentów zrzeszonych w tym podmiocie w każdym roku realizacji planu dochodzenia do uznania;

5) statut albo umowa, oprócz wymagań określonych w odrębnych przepisach, zawiera ponadto:

a) wymóg przynależności tylko do jednej wstępnie uznanej grupy producentów owoców i warzyw lub uznanej organizacji producentów owoców i warzyw, dla grupy produktów, ze względu na które podmiot wnioskuje o wstępne uznanie,

b) zasady przyjmowania i występowania członków oraz minimalny okres członkostwa,

c) zasady prowadzenia rachunkowości i opracowywania budżetu niezbędne dla funkcjonowania tego podmiotu,

d) zasady i zakres dostarczania temu podmiotowi informacji dotyczących powierzchni upraw, plonów, wysokości zbiorów oraz sprzedaży bezpośredniej poszczególnych gatunków owoców i warzyw przez jego członków,

e) procedury związane z określaniem i uchwalaniem zasad obowiązujących producentów owoców i warzyw zrzeszonych w tym podmiocie w odniesieniu do produkcji, marketingu, sprawozdawczości i ochrony środowiska,

f) zasady i warunki sprzedaży owoców i warzyw wytworzonych przez członków tego podmiotu,

g) zasady umożliwiające producentom owoców i warzyw zrzeszonym w tym podmiocie udział w demokratycznym podejmowaniu decyzji przez ten podmiot oraz kontrolę ich realizacji, przy założeniu że każdy członek nie dysponuje więcej niż 20 % głosów,

h) zasady i sposoby finansowania działalności tego podmiotu przez producentów owoców i warzyw w nim zrzeszonych,

i) sankcje wobec członka, który nie wypełnia nałożonych na niego obowiązków;

6) przedłoży, wraz z numerem PESEL, numerem identyfikacji podatkowej (NIP), numerem identyfikacyjnym krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej (REGON) albo numerem paszportu – w przypadku osoby nieposiadającej obywatelstwa polskiego, oświadczenia producentów, o których mowa w pkt 2, o nieprzynależności do innej:

a) wstępnie uznanej grupy producentów dla tej samej grupy produktów lub

b) uznanej organizacji producentów dla tej samej grupy produktów.

§ 2.
Plan dochodzenia do uznania jest opracowywany na okres nie dłuższy niż 5 lat i zawiera w szczególności:

1) wykaz producentów owoców i warzyw wchodzących w skład podmiotu zrzeszającego producentów owoców i warzyw, a w przypadku gdy członkiem tego podmiotu jest osoba prawna, również wykaz producentów owoców i warzyw będących jej członkami – zawierający imię i nazwisko lub nazwę, adres zamieszkania lub siedzibę oraz numer PESEL, numer identyfikacyjny krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej (REGON), numer identyfikacji podatkowej (NIP) albo numer paszportu – w przypadku osoby nieposiadającej obywatelstwa polskiego;

2) informacje o powierzchni upraw poszczególnych gatunków owoców i warzyw, wielkości zbiorów, ilości i wartości sprzedanych owoców i warzyw oraz kierunków ich dystrybucji, dotyczące roku poprzedzającego rok złożenia wniosku o wstępne uznanie – na podstawie oświadczeń złożonych przez każdego z producentów owoców i warzyw wymienionego w wykazie, o którym mowa w pkt 1;

3) liczbę i opis maszyn, urządzeń służących do produkcji oraz zbioru owoców i warzyw, środków transportowych i innych środków technicznych, w szczególności umożliwiających zbiór, przechowywanie, magazynowanie, sortowanie oraz pakowanie owoców i warzyw, w które jest wyposażony podmiot zrzeszający producentów owoców i warzyw lub w które są wyposażeni poszczególni producenci owoców i warzyw wymienieni w wykazie, o którym mowa w pkt 1, jeżeli są one przeznaczone do wykorzystania wyłącznie przez grupę producentów;

4) wskazanie daty rozpoczęcia, okres i sposób jego realizacji, zakres oraz harmonogram działań, które zamierza realizować wstępnie uznana grupa producentów, w szczególności dotyczących planowania produkcji, strategii sprzedaży, rozwoju kanałów marketingowych i promocji, podniesienia jakości produktów oraz przedsięwzięć inwestycyjnych (inwestycji) realizowanych w poszczególnych latach, w celu spełnienia warunków uznania tej grupy producentów za organizację producentów;

5) w przypadku inwestycji dotyczących budowy, rozbudowy, przebudowy, remontu budynków oraz budowli, infrastruktury technicznej i technicznego wyposażenia budynków oraz budowli, zakupu i instalacji maszyn oraz urządzeń określenie:

a) poszczególnych etapów realizacji inwestycji,

b) miejsc realizacji inwestycji;

6) wysokość planowanych wydatków na realizację działań, o których mowa w pkt 4;

7) prognozę powierzchni i wielkości produkcji poszczególnych gatunków owoców i warzyw oraz ilości i wartości sprzedanych owoców i warzyw – dla każdego roku realizacji planu dochodzenia do uznania;

8) przewidywaną liczbę i opis maszyn, urządzeń służących do produkcji oraz zbioru owoców i warzyw, środków transportowych i innych środków technicznych, w szczególności umożliwiających zbiór, przechowywanie, magazynowanie, sortowanie oraz pakowanie owoców i warzyw, w które będzie wyposażona wstępnie uznana grupa producentów, po zrealizowaniu planu dochodzenia do uznania;

9) wskazanie źródeł i struktury finansowania planu dochodzenia do uznania;

10) analizę końcowych wyników realizacji, przez wstępnie uznaną grupę producentów, planu dochodzenia do uznania w zakresie spełniania warunków uznania za organizację producentów.

§ 3.
1. Podmiot zrzeszający producentów owoców i warzyw może zostać uznany za organizację producentów owoców i warzyw, jeżeli:

1) spełni warunki określone w § 1 pkt 1, pkt 2 lit. a i pkt 6;

2) łączna wartość produktów wytworzonych przez producentów, o których mowa w § 1 pkt 2 lit. a, i sprzedanych w wybranym 12-miesięcznym okresie, rozpoczynającym się nie wcześniej niż dnia 1 stycznia trzeciego roku poprzedzającego rok złożenia wniosku o uznanie organizacji producentów owoców i warzyw i kończącym się nie później niż dnia 1 sierpnia roku złożenia wniosku o uznanie za organizację producentów owoców i warzyw, wynosi co najmniej równowartość w złotych 100 tysięcy euro;

3) spełni pozostałe warunki określone w art. 122 i 125a rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.).

2. Wstępnie uznana grupa producentów owoców i warzyw może być uznana za organizację producentów owoców i warzyw, jeżeli spełnia warunki określone w ust. 1 pkt 2 i 3.

§ 4.
Wstępnie uznane grupy producentów owoców i warzyw i uznane organizacje producentów owoców i warzyw, uznane przed wejściem w życie rozporządzenia, dla:

1) kategorii produktów „owoce” – uważa się za uznane dla grupy produktów „owoce”;

2) kategorii produktów „warzywa” – uważa się za uznane dla grupy produktów „warzywa”;

3) kategorii produktów „owoce i warzywa” – uważa się za uznane dla grupy produktów „owoce oraz warzywa”;

4) kategorii produktów „produkty przeznaczone do przetwórstwa” – uważa się za uznane dla grupy produktów „owoce oraz warzywa”;

5) kategorii produktów „grzyby” – uważa się za uznane dla grupy produktów „grzyby”;

6) gatunków wyszczególnionych w grupie produktów „owoce” – uważa się za uznane dla grupy produktów „owoce”;

7) gatunków wyszczególnionych w grupie produktów „warzywa” – uważa się za uznane dla grupy produktów „warzywa”;

8) gatunków wyszczególnionych w grupie produktów „zioła kulinarne” – uważa się za uznane dla grupy produktów „zioła kulinarne”;

9) gatunków wyszczególnionych w grupie produktów „grzyby” – uważa się za uznane dla grupy produktów „grzyby”.

§ 5.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 maja 2004 r. w sprawie warunków wstępnego uznawania grup producentów owoców i warzyw, uznawania organizacji producentów owoców i warzyw oraz warunków i wymagań, jakie powinny spełniać plany dochodzenia do uznania (Dz. U. Nr 132, poz. 1420 oraz z 2006 r. Nr 17, poz. 137).
§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

Załącznik 1. [WYKAZ GRUP PRODUKTÓW, ZE WZGLĘDU NA KTÓRE WNIOSKUJE SIĘ O WSTĘPNE UZNANIE]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 16 grudnia 2008 r. (poz. 27)

WYKAZ GRUP PRODUKTÓW, ZE WZGLĘDU NA KTÓRE WNIOSKUJE SIĘ O WSTĘPNE UZNANIE

1. Grupa produktów „warzywa”

Kod CN

Nazwa

0702 00 00

Pomidory, świeże lub schłodzone

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

0704

Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone

0705

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone

0706

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone

0708

Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone

0709 20 00

Szparagi

0709 30 00

Oberżyny (bakłażany)

0709 40 00

Selery inne niż seler korzeniowy

0709 60 10

Słodka papryka

0709 70 00

Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy

0709 90 10

Warzywa sałatowe inne niż sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.)

0709 90 20

Burak boćwina (lub boćwina szerokoogonkowa) i karczoch hiszpański

0709 90 50

Koper

0709 90 70

Cukinia

 

2. Grupa produktów „owoce”

Kod CN

Nazwa

0802 21 00

Orzechy leszczyny (Corylus spp.) w łupinach

0802 31 00

Orzechy włoskie w łupinach

0808

Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

0809

Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

0810 10 00

Truskawki i poziomki, świeże

0810 20

Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami, świeże

0810 40 50

Owoce z gatunków Vaccinium macrocarpon i Vaccinium corymbosum, świeże

0810 90 50

Porzeczki czarne, świeże

0810 90 60

Porzeczki czerwone, świeże

ex 0810 90 70

Porzeczki białe, agrest, świeże

ex 0810 90 95

Aronia, świeże

 

3. Grupa produktów „zioła kulinarne”

Kod CN

Nazwa

ex 1211 90 85

Bazylia, melisa, mięta, lebiodka pospolita/ dziki majeranek (Origanum vulgare), rozmaryn, szałwia, świeże lub schłodzone

ex 0910 99

Tymianek, świeży lub schłodzony

 

4. Grupa produktów „grzyby”

Kod CN

Nazwa

0709 51 00

Grzyby z rodzaju Agaricus

ex 0709 59 90

Boczniaki, shii take, moon i inne grzyby uprawne

 

5. Grupa produktów „inne”

Wszystkie pozostałe produkty, które nie są wymienione w ust. 1–4, a są zawarte w załączniku l w części IX rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.).

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2009-01-16
  • Data wejścia w życie: 2009-01-31
  • Data obowiązywania: 2009-01-31
  • Dokument traci ważność: 2013-11-04
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA