REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2008 nr 211 poz. 1329
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 28 listopada 2008 r.
w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 7 %
Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Minister Finansów: J. Vincent-Rostowski
|
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 14, poz. 113, Nr 90, poz. 756, Nr 143, poz. 1199 i Nr 179, poz. 1484, z 2006 r. Nr 143, poz. 1028 i 1029, z 2007 r. Nr 168, poz. 1187 i Nr 192, poz. 1382 oraz z 2008 r. Nr 74, poz. 444, Nr 130, poz. 826, Nr 141, poz. 888 i Nr 209, poz. 1320.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 28 listopada 2008 r. (poz. 1329)
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 7 %
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
1 | 0101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe |
2 | 0102 | Bydło żywe |
3 | 0103 | Świnie żywe |
4 | 0104 | Owce i kozy, żywe |
5 | 0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki |
6 | * 0106 | Pozostałe zwierzęta żywe1) |
7 | 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone |
8 | 0202 | Mięso z bydła, zamrożone |
9 | 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone |
10 | 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone |
11 | 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
12 | 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
13 | 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone |
14 | 0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone |
15 | * 0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2) |
16 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów |
17 | 0301 | Ryby żywe |
18 | 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
19 | 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
20 | 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone |
21 | 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi |
22 | 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
23 | 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi |
24 | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
25 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
26 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao |
27 | 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
28 | 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; |
|
| produkty mleczarskie do smarowania |
29 | 0406 | Ser i twaróg |
30 | 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane |
31 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
32 | 0409 00 00 | Miód naturalny |
33 | 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
34 | * 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone3) |
35 | ex* 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi3) – z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39 |
36 | 0601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212 |
37 | 0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia |
38 | 0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane |
39 | 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone |
40 | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone |
41 | 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone |
42 | 0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone |
43 | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone |
44 | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone |
45 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
46 | 0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone |
47 | 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone |
48 | 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone |
49 | ex* 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia4) – z wyłączeniem CN 0711 20 10 i 0711 20 90 |
50 | 0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone |
51 | 0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone |
52 | 0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca |
|
| Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: |
|
| – Orzechy leszczyny (Corylus spp.): |
53 | 0802 21 00 | – – W łupinach |
54 | 0802 22 00 | – – Bez łupin |
|
| – Orzechy włoskie: |
55 | 0802 31 00 | – – W łupinach |
56 | 0802 32 00 | – – Bez łupin |
57 | 0806 | Winogrona, świeże lub suszone |
58 | ex 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże – z wyłączeniem CN 0807 20 00 |
59 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
60 | 0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
61 | ex 0810 | Pozostałe owoce, świeże – z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95 |
62 | 0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
63 | * 0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia4) |
64 | 0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem |
65 | * 0814 00 00 | Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących4) |
66 | * 0904 20 30 | Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone |
67 | * 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony5) |
68 | * 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca5) |
69 | * 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5) |
70 | 1001 | Pszenica i meslin |
71 | 1002 00 00 | Żyto |
72 | 1003 00 | Jęczmień |
73 | 1004 00 00 | Owies |
74 | 1005 | Kukurydza |
75 | 1006 | Ryż |
76 | 1007 00 | Ziarno sorgo |
77 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mózgi kanaryjskiej; pozostałe zboża |
78 | 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin |
79 | 1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin |
80 | 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe |
81 | 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone |
82 | 1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane |
83 | 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 |
84 | 1108 | Skrobie; inulina |
85 | 1109 00 00 | Gluten pszenny, nawet suszony |
86 | 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane |
87 | 1203 00 00 | Kopra |
88 | 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane |
89 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane |
90 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane |
91 | 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane |
92 | * 1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy6) |
93 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu |
94 | 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina |
|
| Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: |
95 | 1212 91 | – – Burak cukrowy |
96 | ex 1212 99 | – – Pozostałe – z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41 i 1212 99 49 |
97 | 1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek |
98 | 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane |
99 | ex 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych – z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00, 1302 19 |
100 | ex 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 – z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90 |
|
| Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503: |
101 | 1502 00 90 | – Pozostałe |
102 | * 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej6) |
103 | * 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
104 | * 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
105 | * 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
106 | * 1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
107 | * 1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
108 | * 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15096) |
109 | * 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie6) |
110 | * 1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza balwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
111 | * 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
112 | ex* 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) – z wyłączeniem CN 1514 11 10 i 1514 19 10 |
113 | * 1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
114 | * 1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone6) |
115 | * 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15166) |
116 | * 1521 10 00 | – Woski roślinne6) |
117 | * 1522 00 | Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych6) |
118 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów |
119 | 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane |
120 | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej |
121 | 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane |
122 | ex 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej – z wyłączeniem CN 1701 91 00 |
123 | 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel |
124 | 1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru |
125 | ex 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone – z wyłączeniem CN 1901 90 11 i 1901 90 19 |
126 | 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany |
127 | 1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach |
128 | 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
129 | 1905 10 00 | – Chleb chrupki |
|
| – – Gofry i wafle: |
130 | * 1905 32 05 | – – – O zawartości wody przekraczającej 10% masy7) |
|
| – Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe: |
131 | 1905 40 90 | – – Pozostałe |
|
| – Pozostałe: |
132 | 1905 90 10 | – – Mace |
133 | * 1905 90 20 | – – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby8) |
|
| Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze: |
134 | 1905 90 30 | – – – Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu |
|
| – – – Pozostałe: |
135 | 1905 90 60 | – – – – Z dodatkiem środka słodzącego |
136 | * 1905 90 90 | – – – – Pozostałe9) |
137 | * 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym4) |
138 | * 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym4) |
139 | * 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym4) |
140 | * 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20064) |
141 | * 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20064) |
142 | * 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)4) |
143 | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej |
144 | * 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone4) |
145 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej |
146 | 2101 30 | – Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty |
147 | ex 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda – z wyłączeniem CN 2103 30 90 |
148 | 2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane |
149 | 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao |
150 | ex 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone – z wyłączeniem CN 2106 90 20 |
|
| Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg |
151 | * 2201 90 00 | – Pozostałe10) |
|
| Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009: |
152 | * 2202 90 | – Pozostałe11) |
153 | 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki |
154 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane |
155 | 2303 10 | – Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości |
156 | 2303 20 | – Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru |
157 | * 2303 30 00 | – Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane2) |
158 | 2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
159 | 2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt |
160 | ex 2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe – z wyłączeniem CN 2401 30 00 |
161 | * 2509 00 00 | Kreda13) |
162 | * 2518 10 00 | – Dolomit niekalcynowany ani niespiekany14) |
163 | 2522 | Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825 |
|
| Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
164 | * 2530 90 98 | – – Pozostałe15) |
165 | * 2703 00 00 | Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany16) |
166 | * 2802 00 00 | Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna17) |
167 | * 2814 | Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym18) |
168 | * 2852 00 00 | Organiczne lub nieorganiczne związki rtęci, z wyłączeniem amalgamatów19) |
|
| Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych: |
169 | 2903 51 00 | – – 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO,INN) |
170 | 2903 52 00 | – – Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO) |
171 | 2903 59 | – – Pozostałe |
|
| Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych: |
172 | * 2903 62 00 | – – Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)20) |
173 | * 2918 | Kwasy karboksylowe z dodatkową tlenową grupą funkcyjną oraz ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne19) |
174 | * 2922 | Związki aminowe z tlenową grupą funkcyjną19) |
175 | * 2923 | Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie19) |
176 | * 2924 | Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego19) |
|
| Organiczne związki siarki: |
177 | 2930 90 13 | – – Cysteina i cystyna |
178 | 2930 90 16 | – – Pochodne cysteiny lub cystyny |
179 | * 2932 | Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu19) |
180 | * 2933 | Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu19) |
181 | * 2934 | Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne19) |
182 | * 2935 00 | Sulfonamidy19) |
183 | * 2936 | Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z |
|
| naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku19) |
184 | * 2937 | Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony19) |
185 | * 2938 | Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne19) |
186 | * 2940 00 00 | Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 293919) |
187 | * 2941 | Antybiotyki19) |
188 | * 3001 | Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone19) |
189 | * 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne19) |
190 | * 3003 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej19) |
191 | * 3004 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę), lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej19) |
192 | * 3005 | Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte |
|
| substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych19) |
193 | ex* 3006 | Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu19) – z wyłączeniem CN 3006 10 30 i 3006 91 00 |
194 | 3101 00 00 | Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego |
195 | ex* 3102 | Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe21) – z wyłączeniem CN 3102 50 10 |
196 | 3103 | Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne |
197 | ex 3104 | Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne – z wyłączeniem CN 3104 20 |
198 | * 3105 | Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg22) |
199 | * 3407 00 00 | Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako „wosk dentystyczny” lub jako „dentystyczny materiał formierski”, pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)23) |
|
| Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny |
200 | * 3501 10 90 | – – Pozostałe24) |
201 | ex 3502 | Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin – z wyłączeniem CN 3502 90 |
202 | * 3503 00 10 | – Żelatyna i jej pochodne25) |
203 | 3505 10 | – Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane |
204 | 3507 | Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
|
| Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach: |
|
| – Do promieni rentgenowskich |
205 | 3701 10 10 | – – Do stosowania w medycynie, dentystyce lub weterynarii |
|
| Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony: |
206 | * 3702 10 00 | – Do promieni rentgenowskich26) |
207 | * 3808 | Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy)27) |
208 | * 3821 00 00 | Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych28) |
209 | * 3822 00 00 | Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, dozowane odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe29) |
|
| Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
210 | * 3824 90 61 | – – – – Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300430) |
211 | * 3824 90 62 | – – – – Produkty pośrednie z produkcji soli monensin19) |
212 | * 3824 90 64 | – – – – Pozostałe19) |
213 | * 4009 | Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)31) |
214 | 4014 | Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie z odciągaczami do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu |
|
| Rękawiczki: |
215 | 4015 11 00 | – – Chirurgiczne |
216 | * 4115 20 00 | – Skrawki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej32) |
217 | 4401 10 00 | – Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach |
218 | * 4421 90 98 | Pozostałe artykuły z drewna: |
219 | 4818 40 | – Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki i wkładki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne |
220 | * 4901 | Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach34) |
221 | * 4902 | Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe35) |
222 | 4903 00 00 | Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania |
223 | 4904 00 00 | Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione |
224 | 4905 | Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane |
225 | 5001 00 00 | Kokony jedwabników nadające się do motania |
|
| Wełna: |
226 | 5101 19 00 | – – Pozostała |
227 | * 5301 10 00 | – Len surowy lub roszony36) |
228 | * 5302 10 00 | – Konopie siewne, surowe lub roszone36) |
229 | * 5303 10 00 | – Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone36) |
230 | * 5305 00 00 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)36), 37) |
231 | ex * 5601 | Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna |
|
| tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien38) – z wyłączeniem CN 5601 30 00 |
232 | * 7318 23 00 | – – Nity39) |
|
| Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane) |
233 | * 8442 30 99 | – – – Pozostałe40) |
234 | * 8443 32 10 | – – – Drukarki41) |
235 | * 8443 39 90 | – – – Pozostałe42) |
236 | * 8469 00 | – Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów43) |
237 | * 8471 | – Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone41) |
238 | * 8517 62 00 | – – Maszyny do odbioru, konwersji i transmisji lub regeneracji głosu, obrazu lub innych danych, włączając aparaty przełączające I routingowe41) |
|
| – Monitory z lampą kineskopową: |
239 | * 8528 41 00 | – – W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847141) |
|
| – Pozostałe monitory: |
240 | * 8528 51 00 | – – W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847141) |
|
| – Projektory: |
241 | * 8528 61 00 | – – W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847141) |
242 | 8713 | Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób |
243 | 9001 30 00 | – Soczewki kontaktowe |
244 | 9001 40 | – Soczewki okularowe szklane |
245 | 9001 50 | – Soczewki okularowe z pozostałych materiałów |
|
| Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku: |
246 | * 9018 31 | – – Strzykawki, z igłami lub bez44) |
247 | * 9018 32 10 | – – – Metalowe igły do zastrzyków44) |
248 | * 9018 32 90 | – – – Igły chirurgiczne44) |
249 | * 9018 39 00 | – – Pozostałe44) |
250 | 9018 90 10 | – – Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi |
251 | 9018 90 50 | – – Aparatura do transfuzji |
252 | * 9021 | Urządzenia ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe urządzenia stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe urządzenia zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa45) |
253 | * 9602 00 00 | Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny46) |
bez względu na Kod CN | 1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach | |
2. Sznurek do maszyn rolniczych | ||
3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) – wyłącznie: | ||
1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług, | ||
2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe, | ||
3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki „ZUBER” | ||
4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika | ||
| 5. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są dla użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a | |
| 6. Obuwie dziecięce | |
| 7. Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt |
1) ex = zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
2) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów opodatkowanych stawką 3 %
3) Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych
2) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
3) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
4) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %
5) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych
6) wyłącznie jadalne
7) wyłącznie wafle
8) wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty do opłatków sakralnych
9) wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta
10) wyłącznie lód naturalny i sztuczny
11) z wyłączeniem piwa bezalkoholowego
12) wyłącznie wywar
13) wyłącznie kreda mielona, pastewna i nawozowa
14) wyłącznie mączka dolomitowa
15) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus
16) wyłącznie surowiec i półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe dla celów rolniczych
17) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona
18) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa
19) wyłącznie produkty lecznicze wpisane do Rejestru Produktów Leczniczych dopuszczonych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach o Prawie farmaceutycznym
20) z wyłączeniem heksachlorobenzenu
21) z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)
22) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych
23) wyłącznie do stosowania w dentystyce
24) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkującym żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym
25) z wyłączeniem klejów kazeinowych
26) z wyłączeniem filmów do zastosowania w defektoskopii przemysłowej, o szerokości przekraczającej 1 m
27) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej
28) wyłącznie dla farmacji
29) wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne
30) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego, z wyłączeniem wyrobów ceramiki szlachetnej
31) wyłącznie węże medyczne
32) z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)
33) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
34) z wyłączeniem książek adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek telefonicznych, teleksów, telefaksów i ulotek
35) z wyłączeniem wydawnictw, w których nie mniej niż 67 % powierzchni jest przeznaczona na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe
36) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
37) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i z manili surowej
38) z wyłączeniem waty konfekcyjnej
39) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
40) z wyłączeniem maszyn, urządzeń i wyposażenia do dokonywania składu innymi metodami, z użyciem lub bez użycia urządzeń do odlewania
41) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)
42) wyłącznie automatyczne maszyny do pisania dla niewidomych
43) wyłącznie maszyny dla niewidomych
44) z wyłączeniem weterynaryjnych
45) z wyłączeniem sztucznych zębów i protez dentystycznych
46) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej
- Data ogłoszenia: 2008-11-28
- Data wejścia w życie: 2008-12-01
- Data obowiązywania: 2010-01-01
- Dokument traci ważność: 2011-01-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA