REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2008 nr 177 poz. 1092
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 4 września 2008 r.
w sprawie stosowania oraz oznakowania aromatów2)
Na podstawie art. 13 ust 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
1) warunki stosowania aromatów w żywności, w tym maksymalne dopuszczalne poziomy zawartości w aromatach pierwiastków szkodliwych dla zdrowia oraz maksymalne dopuszczalne poziomy zawartości w żywności substancji aktywnych pochodzących z aromatów i innych składników żywności o właściwościach aromatyzujących, mogących niekorzystnie oddziaływać na zdrowie człowieka;
2) szczegółowe wymagania w zakresie oznakowania aromatów przeznaczonych i nieprzeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta finalnego.
1) 3 mg arsenu;
2) 10 mg ołowiu;
3) 1 mg kadmu;
4) 1 mg rtęci.
1) określenie „aromat” albo bardziej szczegółową nazwę lub opis aromatu;
2) określenie „do środków spożywczych” lub bardziej szczegółowe określenie rodzaju środków spożywczych, do których aromat jest przeznaczony;
3) datę minimalnej trwałości, podaną zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach w sprawie znakowania środków spożywczych;
4) warunki przechowywania, jeżeli zachowanie właściwości aromatu do daty minimalnej trwałości zależy od szczególnych warunków jego przechowywania;
5) warunki i sposób stosowania, jeżeli brak tych informacji mógłby spowodować niewłaściwe użycie aromatu;
6) zawartość netto wyrażoną w jednostkach masy lub objętości;
7) dane identyfikujące podmiot działający na rynku spożywczym, który produkuje lub pakuje aromaty lub, jeżeli jego działalność jest zarejestrowana w państwie członkowskim Unii Europejskiej, wprowadza aromaty do obrotu, obejmujące firmę, a w przypadku podmiotu niebędącego przedsiębiorcą nazwę (imię i nazwisko), oraz adres siedziby lub miejsca zamieszkania;
8) kod identyfikacyjny partii produkcyjnej, zamieszczony zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
9) w przypadku mieszaniny aromatów z innymi substancjami, wykaz składników według ich masy w porządku malejącym, zawierający:
a) oznaczenie aromatu lub aromatów, zgodnie z pkt 1,
b) nazwy innych substancji lub, w przypadku substancji dodatkowych, ich numer według systemu oznaczeń Unii Europejskiej, określony w przepisach w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.
1) określenie „aromat” albo bardziej szczegółową nazwę lub opis aromatu;
2) określenie „do środków spożywczych” lub bardziej szczegółowe określenie rodzaju środków spożywczych, do których aromat jest przeznaczony;
3) wykaz rodzajów aromatów, według ich masy w porządku malejącym, według następującej klasyfikacji:
a) naturalne substancje aromatyczne,
b) substancje aromatyczne identyczne z naturalnymi,
c) syntetyczne substancje aromatyczne,
d) preparaty aromatyczne,
e) aromaty przetworzone,
f) aromaty dymu wędzarniczego;
4) w przypadku mieszaniny aromatów z substancjami dodatkowymi niezbędnymi do przechowywania lub stosowania aromatów lub z produktami używanymi do rozpuszczania lub rozcieńczania aromatów, wykaz składników według ich masy w porządku malejącym, zawierający:
a) oznaczenie aromatu lub aromatów, zgodnie z pkt 3,
b) nazwy innych substancji lub produktów, a w przypadku substancji dodatkowych, ich numer według systemu oznaczeń Unii Europejskiej, określony w przepisach w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych;
5) maksymalny poziom zawartości składnika lub grupy składników podlegających ograniczeniu ilościowemu w środku spożywczym albo odpowiednią informację o składzie umożliwiającą nabywcy stosowanie przepisów mających zastosowanie do danego środka spożywczego;
6) oznaczenie identyfikujące przesyłkę;
7) ilość nominalną wyrażoną w jednostkach masy lub objętości;
8) dane identyfikujące podmiot działający na rynku spożywczym, który produkuje lub pakuje aromaty lub, jeżeli jego działalność jest zarejestrowana w państwie członkowskim Unii Europejskiej, wprowadza aromaty do obrotu, obejmujące firmę, a w przypadku podmiotu niebędącego przedsiębiorcą nazwę (imię i nazwisko), oraz adres siedziby lub miejsca zamieszkania.
2. Informacje, o których mowa w ust. 1 pkt 3–5, mogą być zamieszczone jedynie w dokumentach przewozowych, przekazywanych wraz z przesyłką aromatów lub przed jej dostarczeniem, pod warunkiem że opakowanie lub pojemnik zawierające aromaty zostaną oznaczone, w widocznym miejscu, informacją: „przeznaczone do produkcji środków spożywczych, a nie do sprzedaży detalicznej”.
2. Jeżeli oznakowanie aromatu zawiera odniesienie do środka spożywczego lub źródła aromatu, określenie „naturalny” albo określenie równoznaczne może być stosowane jedynie w przypadku, gdy część aromatyzująca została wyizolowana w wyniku odpowiednich procesów fizycznych, enzymatycznych, mikrobiologicznych lub tradycyjnych metod produkcji wyłącznie lub niemal wyłącznie z tego środka spożywczego lub źródła aromatu.
Minister Zdrowia: E. Kopacz
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U Nr 216, poz. 1607)
2) Rozporządzenie wdraża postanowienia następujących dyrektyw
– dyrektywy Rady 88/388/EWG z dnia 22 czerwca 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków aromatyzujących przeznaczonych do użytku w środkach spożywczych i materiałów źródłowych służących do ich produkcji (Dz. Urz. WE L 184 z 15 07 1988, str. 61; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 9, str. 233),
– dyrektywy Komisji 91/71/EWG z dnia 16 stycznia 1991 r. uzupełniającej dyrektywę Rady 88/388/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków aromatyzujących przeznaczonych do użytku w środkach spożywczych i materiałów źródłowych służących do ich produkcji (Dz. Urz. WE L 42 z 15 02 1991, str. 25, Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t 10, str. 231).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 4 września 2008 r. (poz. 1092)
MAKSYMALNE DOPUSZCZALNE POZIOMY ZAWARTOŚCI W ŻYWNOŚCI SUBSTANCJI AKTYWNYCH POCHODZĄCYCH Z AROMATÓW I INNYCH SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI O WŁAŚCIWOŚCIACH AROMATYZUJĄCYCH, MOGĄCYCH NIEKORZYSTNIE ODDZIAŁYWAĆ NA ZDROWIE CZŁOWIEKA*)
Lp. | Nazwa substancji | Zawartość | Zawartość w napojach | Uwagi (wyjątki) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Agarycynowy kwas1) | 20 mg/kg | 20 mg/kg | 100 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych i środkach spożywczych zawierających grzyby |
2 | Aloina1) | 0,1 mg/kg | 0,1 mg/kg | 50 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych |
3 | Berberyna1) | 0,1 mg/kg | 0,1 mg/kg | 10 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych |
4 | β-Azaron1) | 0,1 mg/kg | 0,1 mg/kg | 1 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych, oraz w przyprawach stosowanych do wyrobów typu sneksy |
5 | 3,4-benzopiren | 0,03 μg/kg | 0,03 μg/kg |
|
6 | Cyjanowodorowy kwas1) | 1 mg/kg | 1 mg/kg | 50 mg/kg w nugacie, w masach marcepanowych, ich zamiennikach lub produktach podobnych, 1 mg/kg na każdy % obj. alkoholu w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych, 5 mg/kg w sokach owocowych z owoców pestkowych w puszkach |
7 | Hiperycyna1) | 0,1 mg/kg | 0,1 mg/kg | 10 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych, |
8 | Kwasyna1) | 5 mg/kg | 5 mg/kg | 50 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych, |
9 | Kumaryna1) | 2 mg/kg | 2 mg/kg | 10 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych, |
10 | Pulegon1) | 25 mg/kg | 100 mg/kg | 250 mg/kg w napojach miętowych lub miętowo aromatyzowanych, |
11 | Safrol i Izosafrol1) | 1 mg/kg | 1 mg/kg | 15 mg/kg w środkach spożywczych zawierających gałkę muszkatołową i kwiat muszkatołowy, |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
|
|
|
| 2 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych o zawartości alkoholu nie więcej |
12 | Santonina1) | 0,1 mg/kg | 0,1 mg/kg | 1 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych o zawartości alkoholu więcej niż 25 % obj. |
13 | Tujony (α i β)1) | 0,5 mg/kg | 0,5 mg/kg | 5 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych o zawartości alkoholu nie więcej |
Objaśnienia:
*) Podane w tabeli poziomy dotyczą środków spożywczych w takiej postaci, w jakiej są one spożywane.
1) Związki te nie mogą być dodawane do środków spożywczych lub do aromatów. Mogą występować w środkach spożywczych zarówno naturalnie, jak też w wyniku dodatku aromatów uzyskanych z surowców naturalnych.
- Data ogłoszenia: 2008-10-03
- Data wejścia w życie: 2008-10-18
- Data obowiązywania: 2008-10-18
- Dokument traci ważność: 2011-01-20
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA