REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2008 nr 128 poz. 823

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 30 czerwca 2008 r.

w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
 Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, które mogą być objęte procedurą dopuszczenia do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego, oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej są określone w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.
 Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. Nr 230, poz. 1933, z 2004 r. Nr 150, poz. 1586 oraz z 2005 r. Nr 242, poz. 2046).
§ 3.
 Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki

 

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541 oraz z 2007 r. Nr 176, poz. 1238.

Załącznik 1. [WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 30 czerwca 2008 r. (poz. 823)

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp.

Kod CN

Nazwa towaru

Minimalna
ilość
podlegająca
kontroli
jakości
handlowej

1

2

3

4

1

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

1 t

2

0202

Mięso z bydła, zamrożone

1 t

3

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

0,5 t

4

ex 0206 10 98

Wątroby z bydła świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,5 t

5

ex 0206 21 00

Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,5 t

6

ex 0206 22 00

Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,5 t

7

ex 0206 29 99

Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,5 t

8

ex 0206 30 00

Wątroby ze świń domowych, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,5 t

9

ex 0206 41 00

Wątroby ze świń domowych, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych

0,5 t

10

ex 0207

Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:
0207 34 – wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone;
0207 36 81 – wątróbki gęsie, otłuszczone, zamrożone;
0207 36 85 – wątróbki kacze, otłuszczone, zamrożone

0,5 t

11

ex 0302

Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:
0302 70 00 – wątróbki, ikry i mlecze

1 t

12

ex 0303

Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, z wyłączeniem podpozycji:
0303 80 – wątróbki, ikry i mlecze

1 t

 

1

2

3

4

13

0304

Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

0,5 t

14

ex 0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji:

0,5 t

0305 10 00 – mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi;
0305 20 00 – wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance

15

ex 0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:

1 t

ex 0402 21 – mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego;
0402 29 11 – mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 % masy

16

ex 0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji:

1 t

0403 10 51 – jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5 % masy;

0403 10 53 – jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;

0403 10 59 – jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27 % masy;

0403 90 11 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;

0403 90 13 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;

 

1

2

3

4

 

 

0403 90 19 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;

 

 

 

0403 90 31 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;

 

 

 

0403 90 33 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;

 

 

 

0403 90 39 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;

 

 

 

0403 90 71 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;

 

 

 

0403 90 73 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;

 

 

 

0403 90 79 – maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;

 

17

0405 10

Masło

0,5 t

18

0405 20

Produkty mleczarskie do smarowania

0,5 t

19

0406

Ser i twaróg

0,5 t

20

ex 0407 00 30

Jaja z drobiu w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia przez ludzi)

10 tys. szt.

 

1

2

3

4

21

ex 0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji:
0408 11 20 – żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

1 t

0408 19 20 – pozostałe żółtka jaj nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 91 20 – jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;

0408 99 20 – pozostałe jaja ptasie bez skorupek, nienadające się do spożycia przez ludzi

22

0409 00 00

Miód naturalny

1 t

23

ex 0504 00 00

Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

1 t

24

0602 90 91

Żywe rośliny kwiatowe, rosnące w pomieszczeniach, z pączkami lub kwiatami, wyłączając kaktusy

1000 szt.

25

0602 90 99

Pozostałe żywe rośliny rosnące w pomieszczeniach, wyłączając kaktusy

1000 szt.

26

ex 0603

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane, z wyłączeniem podpozycji:
0603 90 00 – pozostałe

3000 szt.

27

0701 90

Pozostałe ziemniaki, świeże lub schłodzone

5 t

28

0709 59

Pozostałe grzyby i trufle świeże lub schłodzone

0,5 t

29

ex 0710

Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji:

1 t

0710 80 10 – oliwki;

0710 80 59 – pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta;

0710 80 61 – grzyby z rodzaju Agaricus;

0710 80 69 pozostałe grzyby;

0710 80 80 – karczochy;

0710 80 85 – szparagi;

0710 80 95 – pozostałe warzywa

30

ex 0711 51 00

Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance

1 t

31

ex 0711 59 00

Pozostałe grzyby, w solance

1 t

32

ex 0712 31 00

Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone

50 kg

33

ex 0712 39 00

Pozostałe grzyby suszone

50 kg

34

0713 33 90

Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana nawet bez skórki lub dzielona, inna niż do siewu

1 t

 

1

2

3

4

35

0713 50 00

Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone, łuskane nawet bez skórki lub dzielone

1 t

36

ex 0802

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane, z wyłączeniem podpozycji:
0802 11 10 – gorzkie migdały w łupinach;
0802 12 10 – gorzkie migdały bez łupin;
0802 22 00 – orzechy z leszczyny (Corylus spp.) bez łupin;
0802 32 00 – orzechy włoskie bez łupin;
0802 90 – pozostałe

1 t

37

ex 0804

Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:
0804 40 00 awokado

1 t

38

ex 0805

Owoce cytrusowe, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:
0805 10 – pomarańcze;
0805 20 – mandarynki (włącznie z tangerynami i satsuma); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe;
0805 50 10 – cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

1 t

39

ex 0806

Winogrona, świeże lub suszone z wyłączeniem podpozycji:
0806 10 10 winogrona stołowe, świeże

1 t

40

0810 20 10

Maliny, świeże

1 t

41

0810 90 50

Porzeczki czarne, świeże

1 t

42

0810 90 60

Porzeczki czerwone, świeże

1 t

43

0810 90 70

Porzeczki białe i agrest, świeże

1 t

44

0810 40

Żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium, świeże

0,5 t

45

0811

Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

1 t

46

0812

Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (w tym gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia

1 t

47

0813 10 00

Morele suszone

0,5 t

48

0813 20 00

Śliwki suszone

0,5 t

49

0813 30 00

Jabłka suszone

0,5 t

50

0901 11 00

Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny

1 t

51

0901 21 00

Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny

1 t

52

0902 30 00

Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg

1 t

53

0902 40 00

Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana

1 t

 

1

2

3

4

54

0904

Pieprz z rodzaju Piper, owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone

1 t

55

0905 00 00

Wanilia

1 t

56

0906

Cynamon i kwiaty cynamonowca

1 t

57

0908 10 00

Gałka muszkatołowa

1 t

58

ex 0909 10 00

Nasiona anyżku

1 t

59

0909 20 00

Nasiona kolendry

1 t

60

0909 40 00

Nasiona kminku

1 t

61

0909 50 00

Nasiona kopru; jagody jałowca

1 t

62

0910 10 00

Imbir

1 t

63

0910 20

Szafran

1 t

64

0910 30 00

Kurkuma

1 t

65

0910 99 31

Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) nierozgniatana ani niemielona

1 t

66

0910 99 33

Tymianek nierozgniatany ani niemielony pozostały

1 t

67

0910 99 39

Tymianek rozgniatany lub mielony

1 t

68

0910 99 50

Liście laurowe

1 t

69

0910 99 60

Curry

1 t

70

ex 1001

Pszenica i meslin, z wyłączeniem materiału siewnego

15 t

71

ex 1002 00 00

Żyto, z wyłączeniem materiału siewnego

15 t

72

1003 00 90

Jęczmień inny niż do siewu

15 t

73

ex 1004 00 00

Owies, z wyłączeniem materiału siewnego

15 t

74

1005 90 00

Kukurydza inna niż do siewu

15 t

75

1006 20

Ryż łuskany (brązowy)

5 t

76

1006 30

Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany

5 t

77

1006 40 00

Ryż łamany

5 t

78

ex 1008 10 00

Gryka, z wyłączeniem materiału siewnego

5 t

79

ex 1008 20 00

Proso, z wyłączeniem materiału siewnego

5 t

80

1101 00 11

Mąka pszenna z pszenicy durum

5 t

81

ex 1101 00 15

Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej

5 t

82

1102 10 00

Mąka żytnia

5 t

 

1

2

3

4

83

1102 20

Mąka kukurydziana

5 t

84

1103 13

Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy

5 t

85

ex 1103 19 30

Kasze z jęczmienia

5 t

86

ex 1103 19 90

Kasze z gryki

5 t

87

1104 22 90

Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

88

1104 23 90

Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

89

1104 29 07

Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

90

1104 29 51

Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

91

1104 29 55

Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie

1 t

92

1105

Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane

1 t

93

1107 10 99

Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki

5 t

94

1107 20 00

Słód palony

5 t

95

ex 1108

Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych)

1 t

96

1201 00 90

Nasiona soi, nawet łamane, inne niż do siewu

5 t

97

ex 1202

Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji:
1202 10 10 – orzeszki ziemne w łupinkach, do siewu

5 t

98

1204 00 90

Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu

5 t

99

1205 10 90

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż do siewu

15 t

100

ex 1205 90 00

Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, inne niż do siewu

15 t

101

ex 1206 00

Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji:
1206 00 10 – nasiona słonecznika do siewu

5 t

102

1207 50 90

Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu

1 t

103

1207 91 90

Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu

0,1 t

104

1210

Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

1 t

105

1211

Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane

1 t

106

1302 13 00

Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu

0,1 t

107

1501 00 19

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych

1 t

 

1

2

3

4

108

ex 1507 90 90

Olej sojowy inny niż surowy i odgumowany i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

1 t

109

ex 1508 90 90

Olej z orzeszków ziemnych inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

1 t

110

ex 1510 00 90

Pozostałe oleje inne niż surowe i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane chemicznie włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych

1 t

111

ex 1512 19 90

Olej z nasion słonecznika inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

1 t

112

ex 1514 19 90

Olej rzepakowy lub rzepakowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inny niż surowy oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

1 t

113

ex 1514 99 90

Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepakowy inne niż surowe oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

1 t

114

ex 1515 29 90

Olej kukurydziany inny niż surowy i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane

1 t

115

1517 10

Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej

1 t

116

1517 90 10

Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów wymienionych w niniejszym załączniku, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów z mleka

1 t

117

1601 00

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów

1 t

118

ex 1602

Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane z wyłączeniem podpozycji: 1602 90 – pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt

0,5 t

119

1604

Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji: 1604 30 – kawior i namiastki kawioru

1 t

120

1701 99 10

Cukier biały

15 t

121

ex 1702 90 95

Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym

1 t

122

1801 00 00

Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone

5 t

123

1805 00 00

Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego

0,5 t

 

1

2

3

4

124

ex 2001

Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:

2001 90 10 – ostry sos z mango;
2001 90 20 – owoce z rodzaju Capsicum, innych niż
słodka papryka i pieprz angielski;

2001 90 30 – kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata); 2001 90 40 – ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej;
2001 90 60 – rdzenie palmowe;
2001 90 91 – owoce tropikalne i orzechy tropikalne

11

125

2002

Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym

1 t

126

ex 2003

Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji:
2003 20 00 – trufle

1 t

127

2005 40 00

Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony

1 t

128

ex 2005

Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycji: 2005 10 00 – warzywa homogenizowane;
2005 51 00 – fasola łuskana;
ex 2005 70 00 – oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg

1 t

129

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

1 t

130

2008 20

Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

1 t

131

2008 30

Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

 

132

2008 40

Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

 

133

2008 50

Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

 

134

2008 60

Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

 

135

2008 70

Brzoskwinie, włączając nektaryny inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

 

 

1

2

3

4

136

2008 80

Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

 

137

2008 92 78

Pozostałe mieszanki owocowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których każdy pojedynczy owoc przekracza 50 % całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

1 t

138

2008 99 43

Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg

1 t

139

2008 99 45

Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg

1 t

140

2008 99 49

Pozostałe owoce inaczej przetworzone, lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg

1 t

141

2008 99 67

Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

11

142

2008 99 72

Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej

11

143

2008 99 78

Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg

11

144

2008 99 99

Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru

1 t

145

2009

Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej

1 t

146

2101

Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub matę (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub matę (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty

0,5 t

147

2104

Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane

1 t

148

2105 00

Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

1 t

 

1

2

3

4

149

2202 90 10

Pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404

1 hl

150

2203 00

Piwo otrzymywane ze słodu

10 hl

151

2204

Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż objęty pozycją 2009

10 hl

152

2208 60

Wódka

1 hl

153

2208 90 48

Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej

1 hl

154

2208 90 56

Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej

1 hl

155

2208 90 71

Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry

1 hl

156

2208 90 77

Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry

1 hl

157

2208 90 91

Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej

1 hl

158

2208 90 99

Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry

1 hl

159

2302 30

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane

5 t

160

2302 40

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane

5 t

161

3501 10 90

Kazeina, do stosowania w przemyśle produkującym żywność lub pasze

1 t

162

3501 90 90

Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny

1 t

163

3502 11 90

Pozostała albumina jaja, suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi

1 t

164

ex 3503 00 10

Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych)

0,5 t

165

ex 3505 10

Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych)

1 t

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2008-07-18
  • Data wejścia w życie: 2008-08-02
  • Data obowiązywania: 2008-11-08
  • Dokument traci ważność: 2009-11-06

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA