REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2008 nr 102 poz. 655
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 4 czerwca 2008 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni
Na podstawie art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
1) w odnośniku nr 2:
a) w lit. a dodaje się pkt 75 w brzmieniu:
„75) dyrektywy Komisji 2007/73/WE z dnia 13 grudnia 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, atrazyny, deltametryny, imazalilu, indoksakarbu, pendimetaliny, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 329 z 14.12.2007, str. 40);”;
b) w lit. b dodaje się pkt 53 w brzmieniu:
„53) dyrektywy Komisji 2007/73/WE z dnia 13 grudnia 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, atrazyny, deltametryny, imazalilu, indoksakarbu, pendimetaliny, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 329 z 14.12.2007, str. 40);”;
2) w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a) poz. ACETAMIPRYD otrzymuje brzmienie:
„ACETAMIPRYD (E)-N1-(6-chIoro-3-pirydyIometyIo)-N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna | 1,0 | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.” |
1,0 | owoce ziarnkowe | ||
0,1 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami | ||
0,2 | wiśnie i czereśnie | ||
0,02 | śliwki | ||
0,01* | pozostałe owoce pestkowe | ||
0,01* | pozostałe owoce | ||
0,1 | pomidory, oberżyna | ||
0,3 | papryka, dyniowate z jadalną skórką | ||
5,0 | roszpunka warzywna, sałata, endywia, pietruszka-nać | ||
0,01* | pozostałe warzywa | ||
0,02 | nasiona bawełny | ||
0,01* | pozostałe nasiona oleiste | ||
0,01* | orzechy | ||
0,01* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
0,1* | chmiel | ||
0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
b) po poz. CYPRODYNIL dodaje się poz. CYPROKONAZOL w brzmieniu:
„CYPROKONAZOL α-(4-chlorofenyło)- α-(1-cyklopropyloetylo)-1H-1,2,4-triazolo-1-etanol | 0,5N | nasiona rzepaku” |
|
c) poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:
„DELTAMETRYNA (cis-deltametryna) (1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)- α-cyjano-3-fenoksybenzylu | 0,05* | owoce cytrusowe |
|
0,2 | jabłka | ||
0,1 | pozostałe owoce ziarnkowe | ||
0,2 | wiśnie i czereśnie | ||
0.1 | pozostałe owoce pestkowe | ||
0,2 | winogrona | ||
0,2 | truskawki | ||
0,5 | jeżyny, maliny, porzeczki | ||
0,2 | agrest, kiwi | ||
1,0 | oliwki | ||
0,05* | pozostałe owoce | ||
0,1 | czosnek, cebula, cebula-szalotka, cebula-dymka | ||
0,3 | pomidory, oberżyna, ketmia jadalna | ||
0,2 | pozostałe warzywa o jadalnych owocach | ||
0,2 | dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką | ||
0,1 | brokuły, kalafiory i inne, brukselka, kapusta głowiasta i inne | ||
0,5 | kapusta pekińska, jarmuż i inne | ||
0,5 | sałata i podobne, szpinak i podobne, zioła | ||
0,2 | warzywa strączkowe | ||
0,1 | karczochy kuliste | ||
0,2 | por | ||
0,05* | pozostałe warzywa | ||
1,0 | jadalne nasiona roślin strączkowych | ||
0,1 | nasiona rzepaku, nasiona gorczycy | ||
0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
0,05* | orzechy | ||
0,05* | ziemniaki | ||
5,0 | herbata | ||
5,0 | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
d) poz. IMAZALIL otrzymuje brzmienie:
„IMAZALIL 1-(β-allioksy-2,4-dichlorofenylo-etylo)imidazol | 5,0 | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 września 2008 r.” |
2,0 | owoce ziarnkowe | ||
2,0 | banany | ||
0,05* | pozostałe owoce | ||
0,5 | pomidory | ||
0,2 | dyniowate z jadalną skórką | ||
2,0 | melony | ||
0,05* | pozostałe warzywa | ||
0,05* | nasiona oleiste | ||
0,05* | orzechy | ||
3,0 | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
0,1* | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
e) poz. INDOKSAKARB otrzymuje brzmienie:
„INDOKSAKARB (suma izomerów S i R) N-[7-chIoro-2,3,4a,5-tetrahydro-4a-(metoksy-karbonylo)indeno[1,2e] 1,3,4-oksadiazyn-2-ylokarbonylo-4'-(trifluorometksy)karbanilan metylu | 0,02* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.” |
0,5 | jabłka | ||
0,3 | pozostałe owoce ziarnkowe | ||
0,3 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami | ||
0,02* | pozostałe owoce pestkowe | ||
2,0 | winogrona | ||
0,02* | truskawki | ||
1,0 | porzeczki, agrest | ||
0,2 | banany | ||
0,02* | pozostałe owoce | ||
0,2 | rzodkiewki | ||
0,5 | pomidory, oberżyna | ||
0,3 | papryka | ||
0,2 | dyniowate z jadalną skórką | ||
0,1 | dyniowate z niejadalną skórą | ||
0,3 | brokuły, kalafiory i inne | ||
3,0 | kapusta głowiasta | ||
0,2 | kapusta pekińska, jarmuż | ||
1,0 | roszpunka warzywna | ||
2,0 | sałata, endywia, szpinak, zioła | ||
0,1 | karczochy kuliste | ||
0,02* | pozostałe warzywa | ||
0,5 | ziarna soi | ||
0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
0,05* | orzechy | ||
0,02* | ziemniaki | ||
0,05* | herbata | ||
0,05* | chmiel | ||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
f) poz. PENDIMETALINA otrzymuje brzmienie:
„PENDIMETALINA N-(1 -etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-dinitrobenzenoamina | 0,05* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.” |
0,05* | pozostałe owoce | ||
0,2 | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka-korzeń | ||
0,1 | seler-korzeń | ||
0,05* | pozostałe warzywa korzeniowe | ||
0,1 | seler-nać | ||
0,2 | warzywa strączkowe | ||
0,05* | pozostałe warzywa | ||
0,2 | jadalne nasiona roślin strączkowych | ||
0,1 | nasiona oleiste | ||
0,05* | orzechy | ||
0,05* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
0,1* | chmiel | ||
0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
g) poz. PIMETROZYNA otrzymuje brzmienie:
„PIMETROZYNA (E)-4,5-dihydro-6-metylo-4-(3-pirydylometyleno-amino)-1,2,4-triazyn-3(2H)-on | 0,3 | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.” |
0,05 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami | ||
0,02* | pozostałe owoce pestkowe | ||
0,5 | truskawki | ||
3,0 | jeżyny, maliny | ||
0,5 | porzeczki, agrest | ||
0,02* | pozostałe owoce | ||
0,5 | pomidory, oberżyna | ||
1,0 | papryka | ||
0,5 | dyniowate z jadalną skórką | ||
0,2 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
0,05 | kapusta głowiasta | ||
0,2 | kapusta pekińska, jarmuż i inne | ||
2,0 | sałata i podobne | ||
1,0 | zioła | ||
1,0 | warzywa strączkowe | ||
0,02* | pozostałe warzywa | ||
0,05 | nasiona bawełny | ||
0,02* | pozostałe nasiona oleiste | ||
0,02* | orzechy | ||
0,02* | ziemniaki | ||
0,1* | herbata | ||
15,0 | chmiel | ||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
h) poz. PYRAKLOSTROBINA otrzymuje brzmienie:
„PYRAKLOSTROBINA metylo N-{2-[1-(4-chIorofenyIo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo} (N-metoksy)karbaminian | 1,0 | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.” |
0,3 | owoce ziarnkowe | ||
0,2 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami | ||
0,3 | wiśnie i czereśnie | ||
0,1 | śliwki | ||
0,02* | pozostałe owoce pestkowe | ||
1,0 | winogrona stołowe | ||
2,0 | winogrona do produkcji wina | ||
0,5 | truskawki | ||
1,0 | jeżyny, maliny | ||
2,0 | porzeczki | ||
0,5 | pozostałe owoce jagodowe | ||
0,05 | mango, papaja | ||
0,02* | pozostałe owoce | ||
0,1 | marchew, pietruszka-korzeń, salsefia | ||
0,3 | chrzan, pasternak | ||
0,02* | pozostałe warzywa korzeniowe | ||
0,2 | czosnek, cebula, cebula szalotka | ||
0,02* | pozostałe warzywa cebulowe | ||
0,2 | pomidory, oberżyna | ||
0,5 | papryka | ||
0,1 | brokuły, kalafiory i inne | ||
0,2 | brukselka, kapusta głowiasta | ||
10,0 | roszpunka | ||
2,0 | pozostałe sałaty i podobne | ||
2,0 | zioła | ||
0,5 | por | ||
0,02* | pozostałe warzywa | ||
0,3 | jadalne nasiona roślin strączkowych | ||
0,02* | nasiona oleiste | ||
1,0 | pistacje | ||
0,02* | pozostałe orzechy | ||
0,02* | ziemniaki | ||
0,05* | herbata | ||
10,0 | chmiel | ||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
i) po poz. TCA dodaje się poz. TEBUFENPYRAD w brzmieniu:
„TEBUFENPYRAD | 0,5N | pomidory, papryka, oberżyna |
|
4-chIoro-N-[[4-(1,1-dimetyloetylo)fenylo]metylo]-3-etylo-1-metylo-1H-pyrazolo-5-karboksamid | 0,1N | ogórki, cukinia” |
|
j) poz. TIACHLOPRYD otrzymuje brzmienie:
„TIACHLOPRYD (Z)-3-(6-chloro-3-pirydylometylo)-1,3-tiazolidyn-2-ylidenocyjanamid | 0,02* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.” |
0,3 | owoce ziarnkowe | ||
0,3 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami, wiśnie i czereśnie | ||
0,1 | śliwki | ||
0,02* | pozostałe owoce pestkowe | ||
0,5 | truskawki | ||
1,0 | owoce jagodowe inne niż dzikie | ||
0,02* | owoce jagodowe dzikie | ||
0,5 | papaja | ||
0,02* | pozostałe owoce | ||
0,5 | pomidory, oberżyna | ||
1,0 | papryka | ||
0,3 | dyniowate z jadalną skórką | ||
0,2 | melony, arbuzy | ||
0,02* | pozostałe dyniowate z niejadalną skórką | ||
2,0 | sałata i podobne | ||
3,0 | zioła | ||
1,0 | fasola w strąkach | ||
0,02* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
0,02* | pozostałe warzywa | ||
0,3 | nasiona rzepaku | ||
0,2 | nasiona gorczycy | ||
0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
0,02* | orzechy | ||
0,02* | ziemniaki | ||
0,05* | herbata | ||
0,05* | chmiel | ||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
k) poz. TRIFLOKSYSTROBINA otrzymuje brzmienie:
„TRIFLOKSYSTROBINA (E)-metoksyimino- {(E)-α-[1-(α, α, α-trifluoro-m-tolilo)etylidenoaminooksy]-o-tolilo} octan metylu | 0,3 | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 15 czerwca 2008 r.” |
0,5 | owoce ziarnkowe | ||
1,0 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami, wiśnie i czereśnie | ||
0,2 | śliwki | ||
0,02* | pozostałe owoce pestkowe | ||
5,0 | winogrona | ||
0,5 | truskawki | ||
1,0 | porzeczki, agrest | ||
0,05 | banany | ||
0,5 | mango | ||
1,0 | papaja | ||
0,02* | pozostałe owoce | ||
0,05 | marchew | ||
0,02* | pozostałe warzywa korzeniowe | ||
0,5 | pomidory | ||
0,3 | papryka | ||
0,2 | dyniowate z jadalną skórką | ||
0,3 | melony | ||
0,2 | arbuzy | ||
0,02* | pozostałe dyniowate z niejadalną skórką | ||
0,05 | brokuły, kalafiory | ||
0,2 | brukselka, kapusta głowiasta i inne | ||
0,5 | fasola w strąkach | ||
0,02* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
0,2 | por | ||
0,02* | pozostałe warzywa | ||
0,05* | nasiona oleiste | ||
0,02* | orzechy | ||
0,02* | ziemniaki | ||
0,05* | herbata | ||
30,0 | chmiel | ||
0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
3) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli po poz. CYAZOFAMID dodaje się poz. CYFLUFENAMID w brzmieniu:
„CYFLUFENAMID | 0,1N | jęczmień |
|
(Z)-N-[α-(cyklopropylometoksyimino)-2,3-di-fluoro-6-(trifluorometylo)benzylo]-2-fenylo-acetamid | 0,05N | pozostałe ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy” |
|
Minister Zdrowia: E. Kopacz
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
- Data ogłoszenia: 2008-06-13
- Data wejścia w życie: 2008-06-13
- Data obowiązywania: 2008-06-13
- Dokument traci ważność: 2010-03-11
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA