REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2008 nr 54 poz. 331
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 21 marca 2008 r.
w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem u dzikich ptaków wysoce zjadliwej grypy ptaków2)
Na podstawie art. 48a ust. 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. Nr 69, poz. 625, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
1) obszar kontroli o promieniu co najmniej 3 km wokół miejsca jej stwierdzenia,
2) obszar monitorowania o promieniu co najmniej 10 km wokół miejsca jej stwierdzenia
– uwzględniając czynniki geograficzne, limnologiczne, administracyjne, ekologiczne, epidemiologiczne i techniczne.
1) niezwłocznie informuje Komisję Europejską oraz inne niż Rzeczpospolita Polska państwa członkowskie Unii Europejskiej o określeniu i zniesieniu obszarów kontroli i monitorowania;
2) podaje do publicznej wiadomości w środkach masowego przekazu informacje o określeniu i zniesieniu obszarów kontroli i monitorowania oraz o środkach podjętych na tych obszarach;
3) wykonuje zadania lub czynności określone w art. 16 decyzji Komisji 2006/563/WE z dnia 11 sierpnia 2006 r. dotyczącej niektórych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N1 wśród dzikiego ptactwa we Wspólnocie i uchylającej decyzję 2006/115/WE (Dz. Urz. UE L 222 z 15.08.2006, str. 11, z późn. zm.), zwanej dalej „decyzją 2006/563/WE”.
1) określa obszar kontroli i obszar monitorowania zgodnie z § 2;
2) przeprowadza analizę ryzyka w celu ustalenia, czy promień obszarów kontroli i monitorowania nie wymaga zwiększenia tak, aby obszary te pokryty się z obszarami zapowietrzonym i zagrożonym.
1) wykluczenia występowania wysoce zjadliwej grypy ptaków wywołanej wirusem grypy A podtyp H5N1 na danym obszarze u drobiu, innych ptaków lub dzikich ptaków;
2) stwierdzenia, że dzikie ptaki zakażone wirusem określonym w pkt 1 nie stwarzają zagrożenia przeniesienia tego wirusa na drób lub inne ptaki na danym obszarze.
2. Analiza ryzyka, o której mowa w ust. 1, jest przeprowadzana z uwzględnieniem czynników geograficznych oraz ekologii gatunków ptaków zakażonych wirusem grypy A podtyp H5N1.
3. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, powiatowy lekarz weterynarii przy udziale ornitologów, a jeżeli jest to konieczne – także właściwych organów innych niż Rzeczpospolita Polska państw członkowskich Unii Europejskiej lub państw trzecich, podejmuje działania, w ramach których ustala, czy dzikie ptaki zamieszkują dany obszar i czy migrują, aby stwierdzić obecność wirusa grypy A podtyp H5N1 u dzikich ptaków na innych obszarach.
1) granice obszaru kontroli w sposób inny niż określony w § 2 pkt 1, z tym że promień takiego obszaru powinien wynosić co najmniej 1 km wokół miejsca stwierdzenia wysoce zjadliwej grypy ptaków, lub
2) obszar kontroli jako pas wzdłuż brzegów rzeki, jeziora lub morza o szerokości 1 km i długości co najmniej 3 km
– jeżeli w wyniku przeprowadzonej analizy ryzyka, uwzględniającej co najmniej czynniki wymienione w § 2, stwierdził, że zagrożenie rozprzestrzeniania się tej choroby jest minimalne oraz drób lub inne ptaki nie mają kontaktu z dzikimi ptakami ze względu na istnienie naturalnych barier lub niewystępowanie siedlisk dzikich ptaków, stanowiących zagrożenie rozprzestrzeniania się wirusa grypy A podtyp H5N1.
2. W przypadku określenia obszaru kontroli w sposób, o którym mowa w ust. 1, powiatowy lekarz weterynarii określa także kształt i wielkość obszaru monitorowania tak, aby wyodrębnić obszar kontroli od innych części terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, na których nie występuje wysoce zjadliwa grypa ptaków.
1) przeprowadza niezwłocznie spis wszystkich gospodarstw komercyjnych i niekomercyjnych w rozumieniu przepisów dotyczących zwalczania grypy ptaków;
2) nakazuje stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego określonych w decyzji Komisji 2005/734/WE z dnia 19 października 2005 r. ustanawiającej środki bezpieczeństwa biologicznego w celu zmniejszenia ryzyka przeniesienia wysoce zjadliwej grypy ptaków spowodowanej przez wirus A podtyp H5N1 z ptaków dziko żyjących na drób i inne ptaki żyjące w niewoli oraz przewidującej system wczesnego wykrywania na obszarach szczególnego ryzyka (Dz. Urz. UE L 274 z 20.10.2005, str. 105, z późn. zm.), w tym produktów biobójczych w rozumieniu przepisów o produktach biobójczych, przy wejściach i wjazdach do gospodarstwa, w którym są utrzymywane drób lub inne ptaki, oraz wyjściach i wyjazdach z tego gospodarstwa;
3) prowadzi obserwację dzikich ptaków, w tym ptactwa wodnego, obejmującą w szczególności kontrolę:
a) ptaków chorych lub padłych, we współpracy z myśliwymi i ornitologami, jeżeli jest to konieczne,
b) zgłoszonych przypadków znalezienia martwych ptaków,
c) usuwania martwych ptaków przez osoby przeszkolone w zakresie stosowania środków zapobiegających zakażeniu wirusem grypy A podtyp H5N1 oraz przeniesieniu tego wirusa na zwierzęta z gatunków wrażliwych – jeżeli jest to możliwe;
4) podaje do wiadomości w środkach masowego przekazu informacje o środkach stosowanych na tym obszarze;
5) przeprowadza okresowe kontrole wszystkich gospodarstw komercyjnych oraz wybranych gospodarstw niekomercyjnych, w pierwszej kolejności kontrolując gospodarstwa najbardziej narażone na rozprzestrzenianie się wysoce zjadliwej grypy ptaków, obejmujące:
a) badanie kliniczne drobiu lub innych ptaków, a jeżeli jest to konieczne – pobieranie próbek do badań laboratoryjnych od drobiu lub innych ptaków, w szczególności od kaczek i gęsi, które były utrzymywane na otwartej przestrzeni przed stwierdzeniem wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikich ptaków,
b) ocenę stosowanych środków bezpieczeństwa biologicznego, o których mowa w pkt 2;
6) prowadzi dokumentację dotyczącą kontroli, o których mowa w pkt 5, i sporządza protokół tych kontroli zawierający dokonane ustalenia;
7) zakazuje:
a) wyprowadzania z gospodarstw drobiu lub innych ptaków,
b) przemieszczania drobiu lub innych ptaków na obszarze kontroli, z wyłączeniem transportu drogami lub koleją bez rozładunku lub zatrzymywania się,
c) wysyłania do innych niż Rzeczpospolita Polska państw członkowskich Unii Europejskiej lub państw trzecich produktów ubocznych pozyskanych z drobiu, innych ptaków lub dzikich ptaków łownych pochodzących z obszaru kontroli,
d) wysyłania jaj wylęgowych zebranych w gospodarstwach znajdujących się w dniu zbioru na obszarze kontroli,
e) wysyłania świeżego mięsa drobiowego, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych pozyskanych z drobiu lub dzikich ptaków łownych pochodzących z obszaru kontroli,
f) przemieszczania lub rozrzucania nawozów naturalnych w rozumieniu przepisów o nawozach i nawożeniu, zwanych dalej „nawozami naturalnymi”, pochodzących z gospodarstw, w których są utrzymywane drób lub inne ptaki, znajdujących się na obszarze kontroli, z wyłączeniem przemieszczania w celu przetworzenia w sposób określony w przepisach rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 92, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1774/2002”,
g) organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki,
h) bez jego zgody organizowania polowań na dzikie ptaki lub pozyskiwania ich w inny sposób ze środowiska,
i) wypuszczania dzikich ptaków łownych utrzymywanych przez człowieka w celu odtworzenia zasobów ptactwa łownego.
1) stosuje środki, o których mowa w § 7 pkt 1–4 oraz pkt 7 lit. g–i;
2) zakazuje przemieszczania drobiu lub innych ptaków poza obszar monitorowania przez 15 dni od dnia jego określenia.
1) różni się od typu N1 lub
2) jest typem neuraminidazy wirusa grypy ptaków o niskiej zjadliwości.
2. W przypadku stwierdzenia wystąpienia u dzikich ptaków wysoce zjadliwej grypy ptaków wywołanej wirusem grypy A podtyp H5N1 powiatowy lekarz weterynarii stosuje środki, o których mowa w § 7–9, co najmniej przez:
1) 21 dni na obszarze kontroli,
2) 30 dni na obszarze monitorowania
– licząc od dnia pobrania od dzikich ptaków, u których stwierdzono obecność tego wirusa, próbek do badań laboratoryjnych oraz biorąc pod uwagę czynniki geograficzne, limnologiczne, administracyjne, ekologiczne i epizootyczne mające wpływ na zwalczanie tej choroby.
1) § 7 pkt 7 lit. a–g, na obszarze kontroli,
2) § 7 pkt 7 lit. g–i oraz § 9 pkt 2, na obszarze monitorowania
– jeżeli upłynęło co najmniej 21 dni od dnia określenia obszarów kontroli i monitorowania oraz nie stwierdzono u drobiu lub innych ptaków na tych obszarach podejrzenia wystąpienia lub wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków.
2. W przypadku gdy obszary kontroli lub monitorowania pokrywają się z obszarem zapowietrzonym, który został zniesiony, powiatowy lekarz weterynarii, po przeprowadzeniu analizy ryzyka, w której wyniku stwierdził, że zagrożenie rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków jest minimalne, może zawiesić stosowanie na obszarze kontroli niektórych lub wszystkich środków określonych w § 7 pkt 1 oraz pkt 5–7.
1) w wyniku przeprowadzonej analizy ryzyka i przy uwzględnieniu czynników wymienionych w § 2 stwierdził, że zagrożenie rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków jest minimalne;
2) przeprowadził niezwłocznie spis wszystkich gospodarstw, w których znajdują się drób lub inne ptaki;
3) przeprowadził co najmniej jedną kontrolę w każdym gospodarstwie, zgodnie z warunkami określonymi w § 7 pkt 5 i 6;
4) w wyniku badań laboratoryjnych, o których mowa w § 7 pkt 5 lit. a, została wykluczona obecność wirusa grypy A podtyp H5N1.
2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, powiatowy lekarz weterynarii:
1) może zmienić kształt oraz wielkość obszaru monitorowania, z tym że promień takiego obszaru powinien wynosić co najmniej 1 km, a gdy dotychczasowy obszar kontroli był wyznaczony jako pas – obszar ten powinien mieć szerokość 1 km, licząc od brzegów rzeki, jeziora lub morza, i długość co najmniej 3 km;
2) stosuje środki, o których mowa w § 7 pkt 2–4 i pkt 7 lit. h oraz i, do upływu 30-dniowego okresu liczonego od dnia określenia obszarów kontroli i monitorowania zgodnie z § 2.
1) drobiu pochodzącego z obszaru kontroli do gospodarstw objętych kontrolą urzędową, znajdujących się na obszarach kontroli lub monitorowania;
2) młodych niosek lub indyków przeznaczonych do produkcji mięsa pochodzących z obszaru kontroli do gospodarstw objętych kontrolą urzędową, znajdujących się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przy czym drób pozostawia się w tym gospodarstwie przez 21 dni od dnia jego dostarczenia;
3) drobiu pochodzącego z obszaru kontroli lub monitorowania, w celu natychmiastowego poddania ubojowi, do wyznaczonej przez niego rzeźni znajdującej się na obszarze kontroli lub monitorowania, a jeżeli jest to niemożliwe – do rzeźni przez niego wyznaczonej znajdującej się poza tymi obszarami;
4) drobiu pochodzącego z obszaru monitorowania do gospodarstw objętych kontrolą urzędową, znajdujących się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
5) piskląt jednodniowych wyklutych z jaj zebranych w gospodarstwach znajdujących się w dniu zbioru:
a) na obszarze kontroli do gospodarstw znajdujących się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności poza obszarem kontroli,
b) na obszarze monitorowania do gospodarstw objętych kontrolą urzędową, znajdujących się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
c) poza obszarem kontroli lub monitorowania do innych gospodarstw, jeżeli w zakładzie wylęgu drobiu jaja wylęgowe oraz wyklute z nich pisklęta nie miały kontaktu z jajami wylęgowymi oraz pisklętami pochodzącymi ze stad drobiu znajdujących się na obszarze monitorowania.
2. Jeżeli powiatowy lekarz weterynarii wyraził zgodę, o której mowa w ust. 1 pkt 5 lit. a:
1) w trakcie transportu oraz w gospodarstwie przeznaczenia stosuje się środki bezpieczeństwa biologicznego;
2) po przywiezieniu piskląt jednodniowych gospodarstwo przeznaczenia obejmuje się nadzorem urzędowym;
3) w gospodarstwie przeznaczenia znajdującym się poza obszarami kontroli lub monitorowania przywiezione pisklęta pozostawia się przez 21 dni.
1) jaj wylęgowych pochodzących z gospodarstw znajdujących się w dniu zbioru na obszarze kontroli do:
a) wyznaczonego przez niego zakładu wylęgu drobiu znajdującego się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
b) zakładu wylęgu drobiu, jeżeli jaja wylęgowe zostały zebrane ze stad drobiu, w których przeprowadzono badania serologiczne na obecność wirusa grypy A podtyp H5N1, umożliwiające wykrycie tej choroby u 5 % zwierząt z prawdopodobieństwem wykrycia wynoszącym co najmniej 95 %, i uzyskano wynik ujemny,
c) zakładu produkującego produkty jajeczne w sposób określony w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, w załączniku III w sekcji X w rozdziale II, w celu ich przetworzenia w sposób określony w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319) w załączniku II w rozdziale XI lub
d) w celu ich usunięcia;
2) jaj wylęgowych lub jaj wolnych od czynników chorobotwórczych (SPF) pochodzących z gospodarstw znajdujących się w dniu zbioru na obszarze kontroli do wyznaczonych przez niego instytucji, instytutów lub ośrodków w rozumieniu przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych mających zastosowanie do niektórych gatunków zwierząt (Dz. U. Nr 37, poz. 332 oraz z 2006 r. Nr 126, poz. 881).
2. Jeżeli powiatowy lekarz weterynarii wyraził zgodę, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b:
1) jaja wylęgowe i ich opakowania poddaje się odkażaniu oraz znakuje się w sposób umożliwiający identyfikację miejsca pochodzenia tych jaj;
2) jaja wylęgowe transportuje się w środkach transportu zaplombowanych przez powiatowego lekarza weterynarii lub pod jego nadzorem;
3) w wyznaczonym zakładzie wylęgu drobiu stosuje się środki bezpieczeństwa biologicznego określone przez powiatowego lekarza weterynarii właściwego dla miejsca położenia tego zakładu.
3. W świadectwie zdrowia dołączanym do przesyłki jaj wylęgowych, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b oraz pkt 2, wysyłanych do innych niż Rzeczpospolita Polska państw członkowskich Unii Europejskiej umieszcza się informację, że przesyłka spełnia wymagania w zakresie zdrowia zwierząt określone w decyzji 2006/563/WE.
1) wewnątrzwspólnotowym lub państw trzecich:
a) świeżego mięsa drobiowego, w tym mięsa pozyskanego z dzikich ptaków łownych utrzymywanych przez człowieka, które zostało:
– wyprodukowane w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku II oraz w załączniku III w sekcji II i III,
– poddane kontroli w sposób określony w rozporządzeniu (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75) w załączniku I w sekcji I–III oraz w sekcji IV w rozdziale V w części A w pkt 1 oraz w rozdziale VII,
b) mięsa mielonego, przetworów mięsnych, mięsa odkostnionego mechanicznie i produktów mięsnych zawierających mięso, o którym mowa w lit. a, wyprodukowanych w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji V i VI,
c) produktów mięsnych, które zostały poddane przetworzeniu określonemu w załączniku nr 2 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2006 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom (Dz. U. Nr 71, poz. 492 oraz z 2007 r. Nr 102, poz. 705),
d) świeżego mięsa, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie lub mięsa z dzikich ptaków łownych utrzymywanych przez człowieka pozyskanego przed określeniem obszaru kontroli oraz surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych zawierających takie mięso, wyprodukowanych w zakładach znajdujących się na obszarze kontroli;
2) Rzeczypospolitej Polskiej świeżego mięsa, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie lub mięsa pozyskanego z dzikich ptaków łownych utrzymywanych przez człowieka pochodzących z obszaru kontroli oraz surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych zawierających takie mięso, jeżeli:
a) zostało oznakowane znakiem jakości zdrowotnej określonym w § 3 ust. 1 rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1 lit. c, lub znakiem krajowym, o którym mowa w art. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającego środki przejściowe do celów wdrożenia rozporządzeń (WE) nr 853/2004, (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 83, z późn. zm.),
b) pozyskiwanie, rozbiór, transport, przechowywanie lub przetwarzanie tego mięsa odbyło się w sposób zapewniający brak kontaktu z mięsem drobiowym przeznaczonym na rynek wewnątrzwspólnotowy lub państw trzecich.
1) produktów ubocznych nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi pozyskanych od ptaków, które:
a) spełniają warunki określone w rozporządzeniu nr 1774/2002 w załączniku V, w załączniku VII w rozdziale II w sekcji A, w rozdziale III w sekcji B, w rozdziale IV w sekcji A, w rozdziale VI w sekcji A i B, w rozdziale VII w sekcji A, w rozdziale VIII w sekcji A, w rozdziale IX w sekcji A i w rozdziale X w sekcji A oraz w załączniku VIII w rozdziale II w sekcji B, w rozdziale III w części II w sekcji A oraz w rozdziale VII w sekcji A w ust. 1 w lit. a lub
b) są transportowane z zachowaniem środków bezpieczeństwa biologicznego:
– do wyznaczonych przez niego zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 12–15 lub art. 17, lub art. 18 rozporządzenia nr 1774/2002 w celu zniszczenia, przetworzenia lub wykorzystania zapewniającego co najmniej unieszkodliwienie wirusa grypy A podtyp H5N1 lub
– do podmiotów utrzymujących zwierzęta, o których mowa w art. 23 ust. 2 rozporządzenia nr 1774/2002, lub punktów odbioru takich zwierząt, zatwierdzonych zgodnie z art. 23 ust. 4 tego rozporządzenia, w celu przetworzenia na paszę, po dokonaniu obróbki, o której mowa w pkt 5 lit. a (ii) i (iii) załącznika IX do tego rozporządzenia, zapewniającej co najmniej unieszkodliwienie wirusa grypy A podtyp H5N1;
2) do innych niż Rzeczpospolita Polska państw członkowskich Unii Europejskiej nieprzetworzonych piór lub części piór w sposób określony w rozporządzeniu nr 1774/2002 w załączniku VIII w rozdziale VIII w sekcji A w pkt 1 w lit. a, pozyskanych od drobiu lub dzikich ptaków łownych utrzymywanych przez człowieka;
3) piór lub części piór wyprodukowanych z drobiu lub dzikich ptaków łownych utrzymywanych przez człowieka poddanych obróbce strumieniem pary lub przy zastosowaniu innej metody zapewniającej zniszczenie czynników chorobotwórczych.
2. Do przesyłki produktów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, dołącza się dokument handlowy określony w:
1) rozporządzeniu nr 1774/2002 w załączniku II w rozdziale X, potwierdzający, że produkty, o których mowa w ust. 1 pkt 3, zostały poddane obróbce strumieniem pary lub zastosowano inną metodę zapewniającą zniszczenie czynników chorobotwórczych, lub
2) rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 października 2005 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy przewozie, wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, ubocznych produktów zwierzęcych oraz sposobu wykorzystywania tych produktów (Dz. U. Nr 217, poz. 1839).
3. Dokumentu, o którym mowa w ust. 2, nie dołącza się do przetworzonych piór ozdobnych, przetworzonych piór przewożonych przez podróżujących do użytku prywatnego lub przesyłek przetworzonych piór wysyłanych do osób prywatnych w celach nieprzemysłowych.
2) w których drób lub dzikie ptaki łowne utrzymywane przez człowieka były utrzymywane w celu produkcji świeżego mięsa zgodnie z warunkami określonymi w § 15.
2. W przypadku wyrażenia zgody na wysyłkę produktów, przemieszczanie lub rozrzucanie nawozów naturalnych, o których mowa w ust. 1, produkty te i nawozy pozyskuje się, przetwarza, przechowuje i transportuje w sposób zapewniający brak kontaktu z produktami pochodzenia zwierzęcego spełniającymi wymagania w zakresie zdrowia zwierząt, przeznaczonymi na rynek wewnątrzwspólnotowy lub państw trzecich.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia decyzji Komisji 2006/563/WE z dnia 11 sierpnia 2006 r. dotyczącej niektórych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N1 wśród dzikiego ptactwa we Wspólnocie i uchylającej decyzję 2006/115/WE (Dz. Urz. UE L 222 z 15.08.2006, str. 11, z późn. zm.).
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 23, poz. 188 i Nr 33, poz. 289, z 2006 r. Nr 17, poz. 127, Nr 144, poz. 1045 i Nr 249, poz. 1830 oraz z 2007 r. Nr 133, poz. 920.
- Data ogłoszenia: 2008-03-31
- Data wejścia w życie: 2008-04-02
- Data obowiązywania: 2008-04-02
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA