REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2008 nr 47 poz. 278
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 marca 2008 r.
w sprawie zwalczania enzootycznej białaczki bydła2)
Na podstawie art. 61 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. Nr 69, poz. 625, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
1) sposób i tryb postępowania przy:
a) podejrzeniu choroby,
b) stwierdzeniu choroby,
c) wygaszaniu ogniska choroby;
2) rodzaj próbek pobieranych do badań diagnostycznych oraz sposób ich pobierania i wysyłania;
3) środki stosowane przy zwalczaniu choroby;
4) sposób przeprowadzania czyszczenia i odkażania;
5) wymagania niezbędne do uznania terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub regionu położonego na tym terytorium za urzędowo wolne od choroby oraz szczegółowy tryb tego uznawania.
2. Czynności, o których mowa w ust. 1, obejmują:
1) przeprowadzenie:
a) dochodzenia epizootycznego,
b) badania klinicznego albo sekcji zwłok, albo badania poubojowego bydła;
2) pobranie, jeżeli to konieczne, próbek do badań diagnostycznych:
a) od bydła,
b) z tusz bydła lub
c) ze zwłok bydła.
3. Badania diagnostyczne, o których mowa w ust. 2 pkt 2, polegają na:
1) wykonaniu badania histopatologicznego lub
2) wykonaniu testu zgodnie z przepisami Unii Europejskiej4) oraz wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE), lub
3) wykonaniu łańcuchowej reakcji polimeryzacji (reakcja PCR) w celu wykrycia kwasu nukleinowego wirusa.
4. Badania, o których mowa w ust. 3, wykonują laboratoria określone w art. 23 ust. 3 pkt 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2007 r. Nr 121, poz. 842).
5. Testami, o których mowa w ust. 3 pkt 2, są:
1) test immunoenzymatyczny (ELISA) – w przypadku badania mleka lub serwatki;
2) test immunodyfuzji w żelu agarowym (AGID) i test immunoenzymatyczny (ELISA) – w przypadku badania krwi.
6. Powiatowy lekarz weterynarii zabezpiecza, znakuje i przesyła do zatwierdzonego laboratorium próbki, o których mowa w ust. 2 pkt 2.
7. Rodzaj próbek pobieranych do badań diagnostycznych oraz sposób ich pobierania i wysyłania są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
8. Powiatowy lekarz weterynarii, do czasu uzyskania wyników badań diagnostycznych, obejmuje stado, w którym podejrzewa się chorobę, nadzorem oraz:
1) zakazuje przemieszczania bydła do stada oraz ze stada, chyba że przemieszczenie to jest przeprowadzane w celu dokonania natychmiastowego uboju;
2) nakazuje odosobnienie w stadzie zwierząt podejrzanych o chorobę.
2. W przypadku gdy wyniki badań, o których mowa w ust. 1, są wątpliwe, powiatowy lekarz weterynarii:
1) stosuje nadal środki, o których mowa w § 2;
2) powiadamia podmiot skupujący mleko o zawieszeniu statusu stada urzędowo wolnego od choroby.
1) wyznacza ognisko choroby;
2) powiadamia podmiot skupujący mleko o zawieszeniu temu stadu statusu stada urzędowo wolnego od choroby.
2. Powiatowy lekarz weterynarii w ognisku choroby:
1) zakazuje:
a) przemieszczania bydła do stada oraz ze stada, chyba że przemieszczenie to jest przeprowadzane w celu dokonania natychmiastowego uboju,
b) karmienia mlekiem pochodzącym od krów, u których stwierdzono chorobę, chyba że:
– zostanie ono poddane obróbce cieplnej,
– będą nim karmione wyłącznie zwierzęta pochodzące z tego samego gospodarstwa,
c) dostarczania mleka pochodzącego od krów, u których stwierdzono chorobę, do zakładu przetwórczego w celu przetworzenia, chyba że zostanie ono poddane obróbce cieplnej odbywającej się pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii;
2) nakazuje odosobnienie w stadzie zwierząt, u których stwierdzono chorobę, a następnie:
a) zabicie lub poddanie ubojowi, pod jego nadzorem:
– zwierząt, u których stwierdzono chorobę,
– cieląt pochodzących od krów, u których stwierdzono chorobę,
b) przeprowadzenie oczyszczania i odkażania:
– miejsc, gdzie były utrzymywane te zwierzęta,
– sprzętu i narzędzi używanych do pozyskiwania i przechowywania mleka od tych zwierząt,
– sprzętu i narzędzi używanych przy utrzymywaniu tych zwierząt,
c) przeprowadzenie odkażania nawozu naturalnego w rozumieniu przepisów o nawozach i nawożeniu,
d) wykonanie testów serologicznych w kierunku choroby u pozostałych zwierząt powyżej 12 miesięcy życia w tym stadzie.
3. Po zabiciu lub poddaniu ubojowi zwierząt, o których mowa w ust. 2 pkt 2 lit. a, oczyszcza się i odkaża:
1) miejsca, w których zwierzęta te zostały zabite lub poddane ubojowi;
2) pomieszczenia i miejsca, w których były utrzymywane te zwierzęta;
3) miejsca załadunku tych zwierząt lub produktów pochodzących z tych zwierząt lub od tych zwierząt;
4) środki transportu i przedmioty, które miały kontakt z tymi zwierzętami lub produktami pochodzącymi z tych zwierząt lub od tych zwierząt.
4. Oczyszczanie i odkażanie odbywa się pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii w sposób, który jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
5. Powiatowy lekarz weterynarii może odstąpić od zastosowania środków, o których mowa w ust. 2 pkt 2 lit. a, w odniesieniu do cieląt pochodzących od krów, u których stwierdzono chorobę, jeżeli zostały one oddzielone od matek bezpośrednio po urodzeniu.
6. W przypadku, o którym mowa w ust. 5, powiatowy lekarz weterynarii nakazuje utrzymywanie cielęcia w gospodarstwie do czasu ukończenia przez nie 24. miesiąca życia, a następnie poddanie go dwóm testom serologicznym, przy czym drugi test jest wykonywany po upływie co najmniej 4 miesięcy, nie później jednak niż przed upływem 12 miesięcy od dnia wykonania pierwszego testu.
7. Powiatowy lekarz weterynarii pomimo wydania nakazów, o których mowa w ust. 6, może wyrazić zgodę na poddanie ubojowi cieląt, który przeprowadza się pod jego nadzorem.
1) wszystkie zwierzęta, u których stwierdzono chorobę, oraz cielęta pochodzące od krów, u których stwierdzono chorobę:
a) padły albo zostały zabite, a ich zwłoki zostały unieszkodliwione w sposób wykluczający szerzenie się choroby lub
b) zostały poddane ubojowi;
2) wyniki dwóch kolejnych testów serologicznych w kierunku choroby nie potwierdziły w tym ognisku u pozostałych zwierząt powyżej 12 miesięcy życia choroby, przy czym:
a) pierwszy test wykonuje się po upływie co najmniej 3 miesięcy od dnia, w którym z ogniska choroby usunięto ostatnie zwierzę, u którego stwierdzono chorobę, oraz jego potomstwo,
b) drugi test wykonuje się po upływie co najmniej 4 miesięcy, nie później jednak niż przed upływem 12 miesięcy od dnia wykonania pierwszego testu;
3) przeprowadzono w sposób, który jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia, ostateczne oczyszczanie i odkażanie pomieszczeń oraz miejsc, w których były utrzymywane zwierzęta określone w pkt 1.
1) co najmniej 99,8 % stad bydła posiada status stada urzędowo wolnego od choroby oraz:
a) w okresie ostatnich:
– 2 lat na podstawie wyników badań klinicznych lub diagnostycznych nie stwierdzono występowania choroby,
– 12 miesięcy, w dwóch kolejnych testach wykonanych w odstępie co najmniej 4 miesięcy u bydła powyżej 24 miesięcy życia, uzyskano wyniki ujemne albo
b) w okresie ostatnich 2 lat, na podstawie wyników badań klinicznych lub diagnostycznych, nie stwierdzono występowania choroby, a bydło wprowadzane na to terytorium lub do tego regionu do chowu lub hodowli pochodziło wyłącznie z państw lub regionów urzędowo wolnych od choroby, albo
2) na tym terytorium lub w tym regionie w okresie ostatnich 3 lat nie stwierdzono choroby w badaniu histopatologicznym, a powiatowy lekarz weterynarii był powiadamiany o każdym przypadku podejrzenia choroby i przeprowadził dochodzenia epizootyczne, a ponadto:
a) na tym terytorium w okresie ostatnich 2 lat co najmniej w 10 % stad wybranych losowo bydło powyżej 24 miesięcy życia zostało przebadane zgodnie z przepisami Unii Europejskiej4) i uzyskano ujemny wynik tych badań albo
b) w tym regionie w okresie ostatnich 24 miesięcy bydło powyżej 24 miesięcy życia zostało przebadane zgodnie z przepisami Unii Europejskiej4) i uzyskano ujemny wynik tych badań, albo
3) wykazano, przy zastosowaniu innej metody badania, zapewniającej poziom wykrywalności choroby wynoszący 99 %, że stad zakażonych chorobą jest mniej niż 0,2 %.
2. Terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub region położony na tym terytorium zachowują status urzędowo wolnych od choroby, jeżeli:
1) na tym terytorium lub w tym regionie u wszystkich sztuk bydła, które są poddawane ubojowi, są przeprowadzane badania, a w przypadku stwierdzenia zmian anatomopatologicznych wskazujących na podejrzenie choroby są wykonywane badania laboratoryjne, o których mowa w art. 23 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej;
2) Główny Lekarz Weterynarii zgłasza Komisji Europejskiej wszystkie przypadki występowania choroby na tym terytorium lub w tym regionie;
3) wszystkie sztuki bydła, które uzyskały dodatni wynik w teście wykonanym zgodnie z przepisami Unii Europejskiej4), zabija się albo poddaje się ubojowi, a do stada, z którego pochodzą te sztuki bydła, stosuje się środki określone w przepisach wydanych na podstawie art. 10 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt;
4) w okresie pierwszych 5 lat po uzyskaniu tego statusu u wszystkich sztuk bydła powyżej 24 miesięcy życia:
a) wykonano jeden test zgodnie z przepisami Unii Europejskiej4) albo
b) wykazano, przy zastosowaniu innej metody badania, zapewniającej poziom wykrywalności choroby wynoszący 99 %, że stad zakażonych chorobą jest mniej niż 0,2 %.
3. Główny Lekarz Weterynarii może wystąpić do Komisji Europejskiej z wnioskiem o ograniczenie liczby zwierząt objętych testami serologicznymi tak, aby badaniem były objęte wszystkie sztuki bydła powyżej 12. miesiąca życia co najmniej w 1 % stad wybieranych losowo co roku, jeżeli w ostatnich 3 latach nie stwierdzono występowania choroby więcej niż w jednym stadzie na 10 000 stad.
4. Główny Lekarz Weterynarii może wystąpić do Komisji Europejskiej z wnioskiem o przywrócenie zawieszonego statusu, o którym mowa w ust. 2, jeżeli zostały spełnione warunki konieczne do uzyskania tego statusu.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. K. Plocke
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia częściowo wdrażają postanowienia:
1) dyrektywy Rady 64/432/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy bydłem i trzodą chlewną (Dz. Urz. WE L 121 z 29.07.1964, str. 1977, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 13, z późn. zm.);
2) dyrektywy Rady 78/52/EWG z dnia 13 grudnia 1977 r. ustanawiającej wspólnotowe kryteria w odniesieniu do krajowych planów przyspieszonego zwalczania brucelozy, gruźlicy i enzootycznej białaczki bydła (Dz. Urz. WE L 15 z 19.01.1978, str. 34; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 3, str. 181).
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 23, poz. 188 i Nr 33, poz. 289, z 2006 r. Nr 17, poz. 127, Nr 144, poz. 1045 i Nr 249, poz. 1830 oraz z 2007 r. Nr 133, poz. 920.
4) Załącznik D rozdział II dyrektywy 64/432/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy bydłem i trzodą chlewną.
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 5 marca 2008 r. (poz. 278)
Załącznik nr 1
RODZAJ PRÓBEK POBIERANYCH DO BADAŃ DIAGNOSTYCZNYCH ORAZ SPOSÓB ICH POBIERANIA I WYSYŁANIA
1. Do badań diagnostycznych pobiera się:
1) próbki:
a) krwi,
b) mleka;
2) wycinki:
a) chorobowo zmienionych narządów i tkanek wraz z lokalnymi węzłami chłonnymi,
b) guzów,
c) chorobowo zmienionej skóry,
d) zmienionych węzłów chłonnych.
2. W uzasadnionych przypadkach wykonuje się biopsję.
3. Do badań diagnostycznych nie pobiera się krwi od jałówek i krów w okresie dwóch tygodni przed dniem porodu oraz w okresie tygodnia po porodzie.
4. Próbki krwi pobiera się, przy użyciu igły jednorazowej, do sterylnej probówki lub tubostrzykawki, bez dodatku środka antykoagulacyjnego, a następnie probówkę napełnia się w taki sposób, aby krew spływała wolno po wewnętrznej ścianie tej probówki aż do napełnienia tej probówki w 2/3 jej pojemności.
5. Pobraną krew, o której mowa w ust. 4, schładza się.
6. Niedopuszczalne jest zamrażanie pobranej krwi.
7. Do badań diagnostycznych pobiera się mleko od krów w okresie laktacji, przy czym:
1) mleko pobrane z wszystkich ćwiartek wymienia miesza się w równych proporcjach;
2) nie pobiera się mleka:
a) od krów w okresie od dnia porodu do 5–7 dnia po porodzie,
b) z ćwiartek wymienia wykazujących w badaniu klinicznym:
– zmiany zapalne albo
– zmiany zapalne, które były leczone.
8. Badania, o których mowa w ust. 7, przeprowadza się na mleku chudym, po odwirowaniu i usunięciu tłuszczu, lub serwatce.
9. Próbki mleka pobiera się jako próbki:
1) zbiorcze pobrane z pojemników na mleko lub
2) pulowane po dodaniu azydku sodu do buteleczek poliwinylowych o objętości 80 ml, co pozwala na przechowanie ich w stanie niezmienionym przez okres 4–6 tygodni.
10. Pobrane mleko schładza się.
11. Próbki od zwierząt żywych pobiera się w taki sposób, aby nie narażać zwierząt na zbędny ból.
12. Każdą próbkę pakuje się i transportuje z zachowaniem szczególnych środków ostrożności.
13. Pobrane wycinki przewozi się:
1) w płynie konserwującym składającym się z 9 części wody i 1 części formaldehydu lub
2) w stanie schłodzonym – bez zastosowania płynu konserwującego.
14. Próbki pobiera się czystymi, jałowymi narzędziami, najlepiej jednorazowego użytku.
15. Każdą próbkę umieszcza się w mocnym, sterylnym, szklanym lub plastikowym pojemniku, zamykanym szczelnym przykryciem zabezpieczającym przed wyciekiem zawartości. Przykrycie zabezpiecza się wodoodporną taśmą samoprzylepną.
16. Powierzchnię zewnętrzną pojemnika po jego zamknięciu odkaża się, a następnie płucze się czystą wodą i osusza.
17. Każdy pojemnik zaopatruje się w etykietę zawierającą opis zwierzęcia i jego numer identyfikacyjny, rodzaj próbki, datę i miejsce jej pobrania, imię i nazwisko oraz adres posiadacza zwierzęcia.
18. Po zapakowaniu, w sposób określony w ust. 15, próbki umieszcza się w kontenerze, mocnym kartonie lub drewnianym pudełku i transportuje do laboratorium w temperaturze 4 °C.
19. Do każdej próbki przesyłanej do badań laboratoryjnych dołącza się pismo przewodnie.
20. Próbki przesyła się niezwłocznie bezpośrednio do laboratorium.
Załącznik nr 2
SPOSOBY PRZEPROWADZANIA OCZYSZCZANIA I ODKAŻANIA PRZY CHOROBIE
I. Środki ostrożności
1. Osoby wykonujące zabiegi oczyszczania i odkażania powinny:
1) być przeszkolone w zakresie obchodzenia się z produktami biobójczymi;
2) być zaopatrzone w ochronne okulary lub maski, kombinezony oraz rękawice i buty gumowe.
2. Podczas wykonywania zabiegów oczyszczania i odkażania należy przestrzegać ogólnych przepisów w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.
II. Oczyszczanie
1. Oczyszczanie polega na usunięciu zakażonego nawozu naturalnego i innych substancji mogących zawierać czynniki chorobotwórcze z pomieszczeń, w których są utrzymywane zwierzęta, pomieszczeń gospodarczych i magazynowych, wybiegów i otoczenia budynków, a następnie na ich unieszkodliwieniu.
2. Oczyszczanie przeprowadza się przy użyciu:
1) środków fizycznych – ręcznych narzędzi, sprzętu mechanicznego lub wody pod ciśnieniem;
2) produktów biobójczych dopuszczonych do obrotu na podstawie przepisów o produktach biobójczych.
3. Oczyszczanie przeprowadza się w następującej kolejności:
1) wstępnie spryskuje się, po usunięciu zwierząt, ich zwłok lub tuszy, miejsca, w których przebywały te zwierzęta, produktem biobójczym o takim stężeniu, jakie jest stosowane podczas mycia i odkażania; produkt ten pozostawia się na powierzchni przez okres wskazany przez producenta;
2) oczyszcza się ściany, podłogi oraz okna i drzwi w pomieszczeniach, w których przebywały zwierzęta;
3) oczyszcza się żłoby, koryta, drabiny i przegrody, a także sprzęt, przedmioty i narzędzia, które miały kontakt ze zwierzętami, oraz ubrania ochronne i obuwie osób, które zajmowały się utrzymywaniem zwierząt;
4) oczyszcza się ziemię na wybiegach;
5) zbiera się zanieczyszczenia stałe, w tym nawóz naturalny, i poddaje się je unieszkodliwieniu, spaleniu lub biologicznemu odkażeniu.
III. Odkażanie
1. Odkażanie polegające na niszczeniu czynników chorobotwórczych obecnych w środowisku jest przeprowadzane przy użyciu:
1) środków fizycznych;
2) produktów biobójczych dopuszczonych do obrotu na podstawie przepisów o produktach biobójczych;
3) środków biologicznych (z udziałem bakterii nitryfikacyjnych) stosowanych do odkażania obornika i gnojowicy.
2. Odkażanie przy użyciu produktów biobójczych polega na zastosowaniu:
1) pół litra roztworu takiego produktu na 1 m2 powierzchni – w przypadku odkażania profilaktycznego;
2) co najmniej jednego litra roztworu środka dezynfekcyjnego na 1 m2 powierzchni – w przypadku odkażania w środowisku zakażonym.
3. W ognisku choroby, jak również przed każdym wjazdem i wyjazdem, wejściem i wyjściem z gospodarstwa podejrzanego o wystąpienie choroby oraz z pomieszczeń, w których jest utrzymywane bydło, wykłada się maty odkażające.
4. Maty, o których mowa w ust. 3, powinny być nasączone roztworem produktu biobójczego w taki sposób, aby były wilgotne.
5. Długość mat, o których mowa w ust. 3, nie może być mniejsza niż:
1) obwód największego koła pojazdu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego – w przypadku mat wyłożonych przed wjazdami i wyjazdami;
2) metr – w przypadku mat wyłożonych przed wejściami i wyjściami.
6. Szerokość mat, o których mowa w ust. 3, nie może być mniejsza niż:
1) szerokość wjazdu lub wyjazdu – w przypadku mat wyłożonych przed wjazdami lub wyjazdami;
2) szerokość wejścia lub wyjścia – w przypadku mat wyłożonych przed wejściami lub wyjściami.
7. Osoby, które miały kontakt ze zwierzętami chorymi lub podejrzanymi o chorobę oraz ze sprzętem używanym przy utrzymywaniu tych zwierząt, przed opuszczeniem miejsc przebywania zwierząt lub gospodarstwa, oczyszczają i odkażają, przy użyciu produktów biobójczych, ręce, ubranie i obuwie.
8. Środki transportu, sprzęt oraz inne przedmioty, które miały kontakt ze zwierzętami chorymi lub podejrzanymi o chorobę i pozostawały w ognisku choroby, przed opuszczeniem gospodarstwa, oczyszcza się i odkaża przy użyciu produktów biobójczych.
9. Po usunięciu zwierząt lub zwłok zwierzęcych z ogniska choroby przeprowadza się:
1) oczyszczanie miejsc, w których przebywały zwierzęta, poddano je ubojowi lub przeprowadzono ich sekcję – przy użyciu środków fizycznych;
2) zmywanie i odkażanie miejsc, o których mowa w pkt 1, przy użyciu produktu biobójczego;
3) odkażanie obornika, gnojowicy i gnojówki.
10. Na poszczególnych etapach zwalczania choroby wykonuje się pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii:
1) odkażanie zapobiegawcze, przeprowadzane w celu ochrony zwierząt przed chorobą;
2) odkażanie bieżące, przeprowadzane w obecności zwierząt przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby;
3) odkażanie wstępne, przeprowadzane po usunięciu zwierząt, tusz oraz zwłok zwierzęcych z ogniska choroby;
4) odkażanie ostateczne, przeprowadzane po ostatecznym oczyszczeniu, przed uznaniem ogniska choroby za wygasłe.
- Data ogłoszenia: 2008-03-19
- Data wejścia w życie: 2008-04-03
- Data obowiązywania: 2008-04-03
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA