REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2007 nr 204 poz. 1477
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 23 października 2007 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego
Na podstawie art. 19 ust. 5 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 i Nr 171, poz. 1225 oraz z 2007 r. Nr 64, poz. 429) zarządza się, co następuje:
1) w § 1:
a) w pkt 1:
– lit. h otrzymuje brzmienie:
„h) wyszczególnienie wymaganych parametrów fizycznych w pomieszczeniach zakładu, w których jest to konieczne ze względu na technologię i bezpieczeństwo produkcji, w tym temperatury, wilgotności powietrza, kierunku przepływu powietrza, prędkości ruchu powietrza i wielokrotności wymiany powietrza w jednostce czasu, a także natężenia światła w miejscach przeprowadzania badania i kontroli,”,
– uchyla się lit. j oraz lit. k,
b) w pkt 2:
– lit. b otrzymuje brzmienie:
„b) rzuty poziome kondygnacji zakładu z zaznaczeniem pomieszczeń i wyróżnieniem stref o różnym stopniu ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego,”,
– w lit. d:
– tiret pierwsze otrzymuje brzmienie:
„– przemieszczania się osób zatrudnionych przy produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem ruchu personelu w obrębie stref zakładu o różnym stopniu ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego,”,
– dodaje się tiret czwarte w brzmieniu:
„– technologicznych i transportu wewnętrznego, od przyjęcia surowców do wysyłki produktów,”,
– lit. g otrzymuje brzmienie:
„g) parametry fizyczne w pomieszczeniach zakładu, w których jest to konieczne ze względu na technologię i bezpieczeństwo produkcji, w tym temperaturę, wilgotność powietrza, kierunek przepływu powietrza,”,
– uchyla się lit. h;
2) § 2 otrzymuje brzmienie:
„§ 2. Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność marginalna, lokalna i ograniczona, składa się z:
1) części opisowej zawierającej:
a) elementy, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a, b, e–i, I oraz m,
b) określenie tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu;
2) części graficznej przedstawiającej:
a) rzuty poziome kondygnacji zakładu z zaznaczeniem pomieszczeń i wyróżnieniem stref o różnym stopniu ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego,
b) miejsca, w których odbywają się poszczególne etapy produkcji, stanowiska pracy, lokalizację maszyn, instalacji i urządzeń produkcyjnych, od przyjęcia surowców do wysyłki produktów.”;
3) po § 2 dodaje się § 2a w brzmieniu:
„§ 2a. Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego polegająca na schładzaniu i przechowywaniu mleka surowego po dostarczeniu z gospodarstw, zawiera wyłącznie część opisową, uwzględniającą elementy, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a, b, f–i, I oraz m.”;
4) § 3 otrzymuje brzmienie:
„§ 3. 1. Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej w ramach działalności określonej w art. 1 ust. 3 lit. d rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zawiera wyłącznie część opisową, uwzględniającą:
1) elementy, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a, b, f, i, I oraz m;
2) określenie tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu;
3) wykaz urządzeń i narzędzi przeznaczonych do produkcji;
4) informację o sposobie przeprowadzenia uboju.
2. Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej w ramach działalności innej niż wymieniona w ust. 1, zawiera wyłącznie część opisową, uwzględniającą:
1) elementy, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a oraz b;
2) wykaz pomieszczeń zakładu, ze wskazaniem ich przeznaczenia;
3) wykaz urządzeń i narzędzi przeznaczonych do produkcji;
4) określenie sposobu zaopatrzenia w wodę;
5) opis stosowanych zabiegów czyszczenia i odkażania oraz sposobów zabezpieczenia przed dostępem zwierząt, w szczególności owadów, ptaków i gryzoni.”;
5) uchyla się § 4;
6) uchyla się § 6.
1) produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego,
2) dostaw o charakterze marginalnym, lokalnym i ograniczonym,
3) produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej w ramach działalności określonej w art. 1 ust. 3 lit. d rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14),
4) produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego o tradycyjnym charakterze, dla których są przewidziane odstępstwa od wymagań dotyczących struktury zakładu
– stosuje się przepisy dotychczasowe.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Mojzesowicz
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).
- Data ogłoszenia: 2007-11-05
- Data wejścia w życie: 2007-11-20
- Data obowiązywania: 2007-11-20
- Dokument traci ważność: 2013-05-09
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA