REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2007 nr 149 poz. 1052
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 2 sierpnia 2007 r.
w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, pobierania prób materiału siewnego i wykonywania badań laboratoryjnych
Na podstawie art. 45b ust. 1 ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (Dz. U. z 2007 r. Nr 41, poz. 271 i Nr 80, poz. 541) zarządza się, co następuje:
1) szczegółowe wymagania dla jednostek organizacyjnych upoważnionych przez wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa do prowadzenia szkoleń, zwanych dalej „ośrodkami szkoleniowymi”;
2) programy szkoleń z zakresu oceny polowej materiału siewnego, oceny cech zewnętrznych materiału siewnego ziemniaka, zwanego dalej „sadzeniakami ziemniaka”, pobierania prób materiału siewnego i wykonywania badań laboratoryjnych przez analityków nasiennych;
3) sposób przeprowadzania egzaminu z zakresu ukończonego szkolenia;
4) wzór zaświadczenia o ukończeniu szkolenia.
1) sale wykładowe;
2) środki dydaktyczne, w szczególności pomoce audiowizualne, takie jak: prezentacje multimedialne, filmy szkoleniowe, zestawy foliogramów, przeźrocza;
3) materiały szkoleniowe;
4) miejsca do prowadzenia zajęć praktycznych, w szczególności:
a) plantacje nasienne poszczególnych grup roślin uprawnych – do prowadzenia szkolenia w zakresie oceny polowej materiału siewnego,
b) magazyny z wyposażeniem niezbędnym do prowadzenia szkolenia w zakresie oceny cech zewnętrznych sadzeniaków ziemniaka,
c) magazyny z materiałem siewnym przechowywanym w różnych opakowaniach wraz z wyposażeniem do pobierania prób – do prowadzenia szkolenia w zakresie pobierania prób materiału siewnego.
d) pomieszczenia wyposażone w materiały, sprzęt i aparaturę do prowadzenia szkolenia w zakresie wykonywania badań laboratoryjnych przez analityków nasiennych.
1) oceny polowej materiału siewnego poszczególnych grup roślin uprawnych oraz oceny cech zewnętrznych sadzeniaków ziemniaka jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) pobierania prób materiału siewnego jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
3) oceny polowej i pobierania prób materiału szkółkarskiego jest określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
4) wykonywania badań laboratoryjnych przez analityków nasiennych jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
2. Część teoretyczna jest przeprowadzana w formie pisemnego testu.
3. Zaliczenie części teoretycznej następuje po udzieleniu przez osobę przystępującą do egzaminu nie mniej niż 75 % poprawnych odpowiedzi.
4. Część praktyczna, w zależności od zakresu przeprowadzonego szkolenia, polega odpowiednio na:
1) przeprowadzeniu przez osobę przystępującą do egzaminu po dwie oceny polowe materiału siewnego według każdej z metodyk obowiązujących dla poszczególnych grup roślin uprawnych;
2) przeprowadzeniu przez osobę przystępującą do egzaminu oceny cech zewnętrznych dwóch partii sadzeniaków ziemniaka;
3) rozpoznaniu przez osobę przystępującą do egzaminu materiału siewnego danego gatunku oraz pobraniu prób z pięciu partii materiału siewnego znajdujących się w nie mniej niż 3 typach opakowań;
4) przeprowadzeniu przez osobę przystępującą do egzaminu analizy pięciu prób testowych materiału siewnego zgodnie ze szczegółowymi wymaganiami dotyczącymi wytwarzania oraz jakości materiału siewnego, określonymi w odrębnych przepisach2), zwanymi dalej „wymaganiami szczegółowymi”.
5. Zaliczenie części praktycznej następuje po poprawnym dokonaniu przez osobę przystępującą do egzaminu czynności, o których mowa w ust. 4.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. H. Kowalczyk
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).
2) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lutego 2007 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących wytwarzania i jakości materiału siewnego (Dz. U. Nr 29, poz. 189 i Nr 110, poz. 764).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 2 sierpnia 2007 r. (poz. 1052)
Załącznik nr 1
PROGRAM SZKOLENIA Z ZAKRESU OCENY POLOWEJ MATERIAŁU SIEWNEGO POSZCZEGÓLNYCH GRUP ROŚLIN UPRAWNYCH ORAZ OCENY CECH ZEWNĘTRZNYCH SADZENIAKÓW ZIEMNIAKA
Czas trwania szkolenia | Grupa roślin | ||
zbożowe | pastewne | oleiste i włókniste | |
AGROTECHNIKA | |||
3 godz. | Zagadnienia: 1) podstawy ogólnej uprawy roli oraz roślin zbożowych; 2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian dla roślin zbożowych, z uwzględnieniem specyfiki gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego; 3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych roślin zbożowych; 4) owies głuchy oraz inne gatunki chwastów mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 5) choroby i szkodniki charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin zbożowych, mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego | Zagadnienia: 1) podstawy ogólnej uprawy roli oraz poszczególnych grup roślin pastewnych; 2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian, z uwzględnieniem specyfiki gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego poszczególnych grup roślin pastewnych: a) strączkowych, b) motylkowatych drobnonasiennych, c) traw, d) innych roślin; 3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych roślin; 4) chwasty mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 5) choroby i szkodniki charakterystyczne dla poszczególnych grup roślin pastewnych, mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego | Zagadnienia: 1) podstawy ogólnej uprawy roli oraz poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych; 2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian dla roślin oleistych i włóknistych, z uwzględnieniem specyfiki gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych; 3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych; 4) chwasty mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 5) choroby i szkodniki charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych, mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego roślin oleistych i włóknistych |
NASIENNICTWO | |||
w przypadku roślin zbożowych oraz oleistych i włóknistych – 3 godz., | Zagadnienia: 1) prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych poszczególnych gatunków roślin zbożowych, uwzględniające wymagania dla gatunku, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej; 2) specyfika i zasady produkcji materiału siewnego odmian mieszańcowych roślin zbożowych, ze szczególnym uwzględnieniem kukurydzy oraz żyta; 3) pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie niezbędnej selekcji; 4) szacowanie wielkości zbioru nasion poszczególnych gatunków roślin zbożowych; 5) zasady zbioru materiału siewnego; 6) zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie; 7) dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego | Zagadnienia: 1) prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych poszczególnych grup roślin pastewnych, uwzględniające wymagania dla gatunku, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej; 2) pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie niezbędnej selekcji; 3) pielęgnacja plantacji nasiennych gatunków: a) wieloletnich oraz b) o dwuletnim cyklu produkcji, w tym prowadzonych metodą bezwysadkową; 4) szacowanie wielkości zbioru nasion poszczególnych grup roślin pastewnych: a) strączkowych, b) motylkowatych drobnonasiennych, c) traw, d) innych roślin; 5) zasady zbioru materiału siewnego; 6) zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie; 7) dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego | Zagadnienia: 1) prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych, uwzględniające wymagania dla gatunku, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej; 2) specyfika i zasady produkcji materiału siewnego odmian mieszańcowych roślin oleistych i włóknistych; 3) specyfika i zasady produkcji materiału siewnego mieszańców złożonych rzepaku; 4) specyfika i zasady produkcji materiału siewnego konopi; 5) pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie ewentualnej selekcji; 6) pielęgnacja plantacji nasiennych gatunków o dwuletnim cyklu produkcji, w tym prowadzonych metodą bezwysadkową; 7) szacowanie wielkości zbioru roślin oleistych i włóknistych; 8) zasady zbioru materiału siewnego, z uwzględnieniem specyfiki gatunku; 9) zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie; 10) dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego |
ODMIANOZNAWSTWO | |||
6 godz., | Zagadnienia: 1) biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin zbożowych; 2) urzędowy opis odmiany; 3) podstawowe cechy wyróżniające poszczególne odmiany; 4) zasady rozpoznawania odmian; 5) informacje z oceny tożsamości | Zagadnienia: 1) biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin pastewnych: a) strączkowych, b) motylkowatych drobnonasiennych, c) traw, d) innych roślin; 2) urzędowy opis odmiany; 3) podstawowe cechy wyróżniające poszczególne odmiany; 4) zasady rozpoznawania odmian; 5) informacje z oceny tożsamości | Zagadnienia: 1) biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych; 2) urzędowy opis odmiany; 3) podstawowe cechy wyróżniające poszczególne odmiany; 4) zasady rozpoznawania odmian; 5) informacje z oceny tożsamości |
PRZEPISY DOTYCZĄCE NASIENNICTWA | |||
3 godz. | Zagadnienia: 1) przepisy ustawy o nasiennictwie; 2) przepisy ustawy o ochronie roślin dotyczące nasiennictwa; 3) przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie; 4) szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego roślin zbożowych | Zagadnienia: 1) przepisy ustawy o nasiennictwie; 2) przepisy ustawy o ochronie roślin dotyczące nasiennictwa; 3) przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie; 4) szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego roślin pastewnych: a) strączkowych, b) motylkowatych drobnonasiennych, c) traw, d) innych roślin | Zagadnienia: 1) przepisy ustawy o nasiennictwie; 2) przepisy ustawy o ochronie roślin dotyczące nasiennictwa; 3) przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie; 4) szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych |
METODYKI OCENY POLOWEJ | |||
6 godz., | Zagadnienia: 1) terminy dokonywania oceny polowej; 2) zakres dokonywania oceny; 3) liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen; 4) metodyki oceny plantacji nasiennych roślin zbożowych; 5) istotne różnice i zasady określające zastosowanie odpowiedniej metodyki do poszczególnych gatunków (w tym kukurydzy); 6) szczegółowa ocena według norm procentowych; 7) szczegółowa ocena według norm powierzchni; 8) ocena występowania owsa głuchego | Zagadnienia: 1) terminy dokonywania oceny polowej; 2) zakres dokonywania oceny; 3) liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen; 4) metodyki oceny plantacji nasiennych roślin pastewnych: a) strączkowych, b) motylkowatych drobnonasiennych, c) traw, d) innych roślin; 5) istotne różnice i zasady określające zastosowanie odpowiedniej metodyki do poszczególnych gatunków; 6) szczegółowa ocena według norm procentowych; 7) szczegółowa ocena według norm powierzchni; 8) ocena występowania owsa głuchego | Zagadnienia: 1) terminy dokonywania oceny polowej; 2) zakres dokonywania oceny; 3) liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen; 4) metodyki oceny plantacji nasiennych roślin oleistych i włóknistych; 5) istotne różnice i zasady określające zastosowanie odpowiedniej metodyki do poszczególnych gatunków; 6) szczegółowa ocena według norm procentowych; 7) szczegółowa ocena według norm powierzchni; 8) ocena występowania owsa głuchego |
Czas trwania szkolenia |
| Grupa roślin |
|
burak cukrowy i pastewny | rośliny warzywne | ziemniak | |
AGROTECHNIKA | |||
w przypadku buraka cukrowego | Zagadnienia: 1) podstawy ogólnej uprawy roli i uprawy buraka; 2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian dla buraka, z uwzględnieniem specyfiki gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego; 3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych; 4) chwasty mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 5) choroby i szkodniki mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 6) specyfika uprawy gatunku, z uwzględnieniem dwuletniego cyklu rozwoju buraka | Zagadnienia: 1) podstawy ogólnej uprawy roli i poszczególnych gatunków roślin warzywnych; 2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian dla roślin warzywnych, z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych gatunków oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego; 3) plantacje nasienne prowadzone pod osłonami; 4) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych roślin warzywnych; 5) chwasty mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 6) choroby i szkodniki roślin warzywnych mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 7) specyfika uprawy gatunków roślin warzywnych o dwuletnim cyklu rozwoju | Zagadnienia: 1) podstawy ogólnej uprawy roli, z uwzględnieniem specyfiki uprawy ziemniaka; 2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian uwzględniający specyfikę gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości sadzeniaków ziemniaka; 3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych ziemniaka; 4) zagadnienia związane z organizmami kwarantannowymi związanymi z wytwarzaniem materiału siewnego ziemniaka, w szczególności Clavibacter, Synchytrium, Meloidogyne, Globodera, Ralstonia; 5) choroby i szkodniki ziemniaka inne niż kwarantannowe, w szczególności choroby wirusowe ziemniaka, czarna nóżka, ryzoktonioza, stonka ziemniaczana, mszyce jako wektory wirusów |
NASIENNICTWO | |||
4 godz. | Zagadnienia: 1) prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych uwzględniające wymagania dla gatunku, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej; 2) specyfika i zasady produkcji materiału siewnego buraka, z uwzględnieniem odmian mieszańcowych; 3) pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie niezbędnej selekcji; 4) przechowywanie wysadków buraka oraz uprawa metodą bezwysadkową; 5) szacowanie wielkości zbioru materiału siewnego; 6) zasady zbioru materiału siewnego; 7) zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie; 8) dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego | Zagadnienia: 1) prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych uwzględniające wymagania dla poszczególnych gatunków, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej; 2) specyfika i zasady produkcji materiału siewnego gatunków o dwuletnim cyklu rozwoju oraz odmian mieszańcowych; 3) pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie niezbędnej selekcji; 4) przechowywanie wysadków gatunków o dwuletnim cyklu rozwoju oraz uprawa metodą bezwysadkową; 5) szacowanie wielkości zbioru materiału siewnego; 6) zasady zbioru materiału siewnego poszczególnych gatunków roślin warzywnych; 7) zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie; 8) dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego | Zagadnienia: 1) prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych uwzględniające wymagania dla ziemniaka; 2) podstawowe choroby wirusowe mające znaczenie gospodarcze; 3) problem mszyc jako wektorów wirusów; 4) specyfika i zasady produkcji sadzeniaków ziemniaka; 5) pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów zwalczania szkodników, chorób grzybowych, desykacja; 6) wykonywanie na plantacji nasiennej niezbędnej selekcji; 7) mikrorozmnażanie; 8) zasady etykietowania sadzeniaków ziemniaka; 9) pobieranie prób do laboratoryjnej oceny zdrowotności; 10) warunki zastosowania uproszczonej oceny laboratoryjnej; 11) przechowywanie i przerób sadzeniaków ziemniaka, w tym zasady sortowania; 12) dokumentacja dotycząca wytwarzania sadzeniaków ziemniaka |
ODMIANOZNAWSTWO | |||
7 godz., | Zagadnienia: 1) biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków; 2) podstawowe cechy poszczególnych odmian; 3) urzędowy opis odmiany; 4) rozpoznawanie odmian; 5) informacje z oceny tożsamości | Zagadnienia: 1) biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków; 2) podstawowe cechy poszczególnych odmian; 3) urzędowy opis odmiany; 4) rozpoznawanie odmian; 5) informacje z oceny tożsamości | Zagadnienia: 1) biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków; 2) podstawowe cechy poszczególnych odmian, w tym „kiełki świetlne”; 3) urzędowy opis odmiany; 4) rozpoznawanie odmian poprzez obserwację roślin, kiełków oraz bulw |
PRZEPISY DOTYCZĄCE NASIENNICTWA | |||
3 godz. | Zagadnienia: 1) przepisy ustawy o nasiennictwie; 2) przepisy ustawy o ochronie roślin dotyczące nasiennictwa; 3) przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie; 4) szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego buraka | Zagadnienia: 1) przepisy ustawy o nasiennictwie; 2) przepisy ustawy o ochronie roślin dotyczące nasiennictwa, w tym wymagania specjalne dla niektórych gatunków roślin warzywnych; 3) przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie; 4) szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego dla poszczególnych grup roślin warzywnych | Zagadnienia: 1) przepisy ustawy o nasiennictwie; 2) przepisy ustawy o ochronie roślin dotyczące ziemniaka; 3) przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie; 4) przepisy wykonawcze do ustawy o ochronie roślin w zakresie organizmów kwarantannowych i kontroli fitosanitarnej dotyczące ziemniaka; 5) przepisy dotyczące raka ziemniaka; 6) szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego ziemniaka |
METODYKI OCENY POLOWEJ ORAZ OCENY CECH ZEWNĘTRZNYCH | |||
w przypadku buraka cukrowego w przypadku ziemniaka | Zagadnienia: 1) terminy dokonywania oceny polowej; 2) zakres dokonywania oceny; 3) liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen; 4) metodyka oceny plantacji nasiennych buraka, z uwzględnieniem odmian mieszańcowych oraz odmian o różnej ploidalności, prowadzonych metodą: 5) szczegółowa metodyka oceny cech zewnętrznych wysadków buraka | Zagadnienia: 1) terminy dokonywania oceny polowej; 2) zakres dokonywania oceny; 3) liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen; 4) metodyka oceny plantacji nasiennych roślin warzywnych, z uwzględnieniem odmian mieszańcowych; 5) metodyka oceny plantacji nasiennych gatunków o dwuletnim cyklu rozwoju, prowadzonych metodą: a) tradycyjną, b) bezwysadkową; 6) szczegółowa metodyka oceny cech zewnętrznych wysadków gatunków o dwuletnim cyklu rozwoju; 7) metodyka oceny plantacji nasiennych roślin warzywnych prowadzonych pod osłonami | Zagadnienia: 1) terminy dokonywania oceny polowej plantacji nasiennych ziemniaka; 2) zakres dokonywania oceny; 3) liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen, z uwzględnieniem oceny plantacji nasiennej zgłoszonej do uproszczonej oceny laboratoryjnej; 4) metodyka oceny plantacji nasiennych ziemniaka; 5) metodyka oceny procesu mikrorozmnażania; 6) pobieranie prób do laboratoryjnej oceny zdrowotności (oceny weryfikacyjnej); 7) metodyka oceny cech zewnętrznych |
Załącznik nr 2
PROGRAM SZKOLENIA Z ZAKRESU POBIERANIA PRÓB MATERIAŁU SIEWNEGO
Lp. | Zagadnienia | Czas trwania szkolenia | Uwagi |
1 | Podstawy nasionoznawstwa roślin uprawnych | 2 | wykład |
2 | Prawodawstwo dotyczące pobierania prób i oceny nasion | 1 | wykład |
3 | Zasady pobierania prób i podstawy statystyki | 2 | wykład |
4 | Pobieranie prób a jednolitość partii | 1 | wykład |
5 | Badanie jednolitości partii; tolerancje w nasiennictwie | 1 | wykład |
6 | Automatyczny sposób pobierania prób | 1 | wykład |
7 | Sprzęt i zasady wydzielania próby; prowadzenie dokumentacji | 2 | szkolenie praktyczne |
8 | Pobieranie prób z pojemników – sprzęt i zasady pobierania | 1 | szkolenie praktyczne |
9 | Pobieranie prób ze strumienia nasion oraz z małych opakowań | 3 | szkolenie praktyczne |
10 | Pobieranie prób z worków, kontenerów i opakowań typu „big-bag” | 2 | szkolenie praktyczne |
11 | Nadzorowanie automatycznego sposobu pobierania prób | 1 | szkolenie praktyczne |
Załącznik nr 3
PROGRAM SZKOLENIA Z ZAKRESU OCENY POLOWEJ I POBIERANIA PRÓB MATERIAŁU SZKÓŁKARSKIEGO
Lp. | Zagadnienia | Czas trwania szkolenia | Uwagi |
1 | Pomologia roślin sadowniczych – cechy charakterystyczne odmian, rozpoznawanie odmian | 3 | wykład |
2 | Choroby i szkodniki materiału szkółkarskiego | 2 | wykład |
3 | Zasady i sposoby produkcji materiału szkółkarskiego | 2 | wykład |
4 | Przepisy dotyczące rejestracji i ochrony prawnej odmian roślin sadowniczych, oceny polowej oraz pobierania prób materiału szkółkarskiego | 2 | wykład |
5 | Zasady i metody oceny polowej materiału szkółkarskiego | 3 | wykład |
6 | Zasady i metody pobierania prób materiału szkółkarskiego | 1 | wykład |
7 | Ocena polowa materiału szkółkarskiego – rozpoznawanie odmian, ocena polowa różnych rodzajów materiału szkółkarskiego | 6 | szkolenie praktyczne |
8 | Pobieranie prób materiału szkółkarskiego | 1 | szkolenie praktyczne |
Załącznik nr 4
PROGRAM SZKOLENIA Z ZAKRESU WYKONYWANIA BADAŃ LABORATORYJNYCH PRZEZ ANALITYKÓW NASIENNYCH
I. Część ogólna
1. Program szkolenia dotyczy:
1) roślin zbożowych;
2) roślin pastewnych, w tym:
a) strączkowych,
b) motylkowatych drobnonasiennych,
c) traw,
d) innych roślin;
3) roślin oleistych i włóknistych;
4) buraka cukrowego i pastewnego;
5) roślin warzywnych.
2. Program szkolenia obejmuje zagadnienia z zakresu:
1) przepisów dotyczących nasiennictwa;
2) biologii roślin uprawnych i chwastów charakterystycznych dla danej grupy roślin;
3) sposobu dokumentowania przebiegu analiz oraz prowadzenia dokumentacji laboratoryjnej;
4) wykonywania oceny laboratoryjnej zgodnie z metodyką ISTA;
5) sposobu korzystania ze sprzętu i aparatury laboratoryjnej.
II. Część szczegółowa
A. Zakres szkolenia dla osób, które po raz pierwszy odbywają szkolenie z zakresu wykonywania badań laboratoryjnych materiału siewnego poszczególnych grup roślin
1. Zakres szkolenia teoretycznego (czas trwania – 15 godz.) obejmuje:
1) wybrane zagadnienia z przepisów dotyczących nasiennictwa w zakresie oceny laboratoryjnej materiału siewnego;
2) prowadzenie dokumentacji laboratoryjnej oraz wydawanie świadectw lub informacji po zakończeniu oceny laboratoryjnej materiału siewnego;
3) wybrane zagadnienia z botaniki, w szczególności:
a) budowa nasion roślin uprawnych i chwastów,
b) charakterystyczne organizmy szkodliwe dla danej grupy roślin uprawnych,
c) budowa morfologiczna roślin jednoliściennych, dwuliściennych;
4) metody oceny laboratoryjnej materiału siewnego dla poszczególnych gatunków;
5) sposób postępowania ze sprzętem i aparaturą laboratoryjną, w szczególności prowadzenie zapisów przebiegu temperatur, kalibracja wag, rozdzielaczy;
6) wykonanie analiz czystości i oceny zdolności kiełkowania oraz innych oznaczeń zgodnie z wymaganiami szczegółowymi.
2. Zakres szkolenia praktycznego obejmuje:
1) w przypadku roślin zbożowych:
a) rozróżnianie gatunków zbóż, definicje nasion czystych (czas trwania – nie mniej niż 1,5 godz.),
b) wydzielanie próby analitycznej z próby średniej oraz zasady ważenia próby (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania – nie mniej niż 6 godz.), w tym:
– podział na frakcje,
– rodzaje zanieczyszczeń,
– dodatkowe badania wykonywane na nasionach czystych (wielokrotne jednostki nasienne, masa 1000 nasion),
– zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków, w tym identyfikacja owsa głuchego i fatuoidów homo- i heterozygotycznych (czas trwania – nie mniej niż 4 godz.),
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.), w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– przerywanie spoczynku,
– odliczanie nasion,
– wysiew nasion,
– klasyfikacja siewek,
– wykonanie obliczenia,
f) oznaczanie wilgotności (czas trwania – nie mniej niż 2 godz.), w tym:
– naważanie,
– śrutowanie,
– ważenie,
– obliczanie,
g) zestawianie wyników i porównywanie z wymaganiami szczegółowymi, wydawanie świadectw lub informacji (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.);
2) w przypadku roślin pastewnych – strączkowych:
a) rozróżnianie gatunków roślin, definicje nasion czystych (czas trwania – nie mniej niż 1,5 godz.),
b) wydzielanie próby analitycznej z próby średniej i zasady ważenia próby (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania – nie mniej niż 6 godz.), w tym:
– podział na frakcje,
– rodzaje zanieczyszczeń
– zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania – nie mniej niż 4 godz.),
e) oznaczanie zawartości nasion gorzkich w łubinach (czas trwania – nie mniej niż 1 godz.),
f) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania – nie mniej niż 6 godz.), w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– przerywanie spoczynku,
– odliczanie nasion,
– wysiew nasion,
– klasyfikacja siewek,
– wykonanie obliczenia,
g) zestawianie wyników i porównywanie z wymaganiami szczegółowymi, wydawanie świadectw lub informacji (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.);
3) w przypadku roślin pastewnych – motylkowatych drobnonasiennych:
a) rozróżnianie gatunków roślin, definicje nasion czystych (czas trwania – nie mniej niż 3 godz.),
b) wydzielanie próby analitycznej z próby średniej oraz zasady ważenia próby (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania – nie mniej niż 6 godz.), w tym:
– podział na frakcje,
– rodzaje zanieczyszczeń,
– zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.),
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.), w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– przerywanie spoczynku,
– odliczanie nasion,
– wysiew nasion,
– klasyfikacja siewek,
– wykonanie obliczenia,
f) zestawianie wyników i porównywanie z wymaganiami szczegółowymi, wydawanie świadectw lub informacji (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.);
4) w przypadku roślin pastewnych – traw:
a) rozróżnianie gatunków roślin, definicje nasion czystych (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.),
b) wydzielanie próby analitycznej z próby średniej oraz zasady ważenia próby (czas trwania
– nie mniej niż 0,5 godz.),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania – nie mniej niż 6 godz.), w tym:
– podział na frakcje,
– rodzaje zanieczyszczeń,
– zasady obliczeń,
d) kalibrację i stosowanie dmuchawy (czas trwania – nie mniej niż 4 godz.),
e) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania – nie mniej niż 4 godz.),
f) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.), w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– przerywanie spoczynku,
– odliczanie nasion,
– wysiew nasion,
– klasyfikacja siewek,
– wykonanie obliczenia,
g) zestawianie wyników i porównywanie z wymaganiami szczegółowymi, wydawanie świadectw lub informacji (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.);
5) w przypadku roślin pastewnych – innych gatunków:
a) rozróżnianie gatunków roślin, definicje nasion czystych (czas trwania – nie mniej niż 3 godz.),
b) wydzielanie próby analitycznej z próby średniej oraz zasady ważenia próby (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania – nie mniej niż 6 godz.), w tym:
– podział na frakcje,
– rodzaje zanieczyszczeń,
– zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.).
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.), w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– przerywanie spoczynku,
– odliczanie nasion,
– wysiew nasion,
– klasyfikacja siewek,
– wykonanie obliczenia,
f) zestawianie wyników i porównywanie z wymaganiami szczegółowymi, wydawanie świadectw lub informacji (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.);
6) w przypadku buraka cukrowego i pastewnego:
a) definicje nasion czystych dla nasion i nasion otoczkowanych (czas trwania – nie mniej niż 1,5 godz.),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej i zasady ważenia próby (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania – nie mniej niż 3 godz.), w tym:
– podział na frakcje – nasiona i otoczki,
– rodzaje zanieczyszczeń,
– zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi (czas trwania – nie mniej niż 1 godz.),
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania – nie mniej niż 6 godz.), w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– odliczanie nasion,
– płukanie i suszenie nasion,
– wysiew nasion,
– klasyfikacja siewek,
– wykonanie obliczenia,
f) oznaczanie wilgotności (czas trwania – nie mniej niż 1 godz.), w tym:
– naważanie,
– ważenie,
– obliczanie,
g) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie świadectw lub informacji (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.);
7) w przypadku roślin oleistych i włóknistych:
a) rozróżnianie gatunków, definicje nasion czystych (czas trwania – nie mniej niż 2 godz.),
b) wydzielanie próby analitycznej z próby średniej oraz zasady ważenia próby (czas trwania
– nie mniej niż 0,5 godz.),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania – nie mniej niż 3,5 godz.), w tym:
– podział na frakcje,
– rodzaje zanieczyszczeń,
– zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania – nie mniej niż 4 godz.),
e) oznaczanie zdrowotności nasion (czas trwania – nie mniej niż 2 godz.),
f) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania – nie mniej niż 6 godz.), w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– przerywanie spoczynku,
– odliczanie nasion,
– wysiew nasion,
– klasyfikacja siewek,
– wykonanie obliczenia,
g) zestawianie wyników i porównywanie z wymaganiami szczegółowymi, wydawanie świadectw lub informacji (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.);
8) w przypadku roślin warzywnych:
a) rozróżnianie gatunków, definicje nasion czystych (czas trwania – nie mniej niż 3 godz.),
b) wydzielanie próby analitycznej z próby średniej i zasady ważenia próby (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania – nie mniej niż 3,5 godz.), w tym:
– podział na frakcje,
– rodzaje zanieczyszczeń,
– zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania – nie mniej niż 1 godz.),
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.), w tym:
– podłoże i warunki kiełkowania,
– przerywanie spoczynku,
– odliczanie nasion,
– wysiew nasion,
– klasyfikacja siewek,
– wykonanie obliczenia,
f) zestawianie wyników i porównywanie z wymaganiami szczegółowymi, wydawanie świadectw lub informacji (czas trwania – nie mniej niż 0,5 godz.).
B. Zakres szkolenia dla analityków nasiennych, którzy ubiegają się o odbycie dodatkowego szkolenia z zakresu badań laboratoryjnych materiału siewnego innej grupy roślin
1. Zakres szkolenia teoretycznego (czas trwania – nie mniej niż 8 godz.) obejmuje:
1) wybrane zagadnienia z przepisów dotyczących nasiennictwa w zakresie oceny laboratoryjnej materiału siewnego;
2) prowadzenie dokumentacji laboratoryjnej oraz wydawanie świadectw lub informacji po zakończeniu oceny laboratoryjnej materiału siewnego;
3) metody oceny laboratoryjnej materiału siewnego dla poszczególnych gatunków.
2. Szkolenie praktyczne obejmuje zakres określony w lit. A ust. 2 – w zależności od wybranej grupy roślin.
C. Zakres szkolenia dla analityków nasiennych, którym kończy się okres ważności zaświadczenia i którzy ubiegają się o wydanie nowego zaświadczenia w tym samym zakresie
1. Zakres szkolenia teoretycznego (czas trwania – nie mniej niż 8 godz.) obejmuje:
1) wybrane zagadnienia z przepisów dotyczących nasiennictwa w zakresie oceny laboratoryjnej materiału siewnego;
2) prowadzenie dokumentacji laboratoryjnej oraz wydawanie świadectw lub informacji po zakończeniu oceny laboratoryjnej materiału siewnego;
3) metody oceny laboratoryjnej materiału siewnego dla poszczególnych gatunków.
2. Zakres szkolenia praktycznego obejmuje:
1) w przypadku roślin zbożowych (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.):
a) wykonanie analizy czystości i oceny zdolności kiełkowania oraz innych oznaczeń, zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków, w szczególności:
– pszenicy,
– pszenżyta,
– jęczmienia,
– owsa,
– żyta,
b) wykonanie analiz nie mniej niż 5 prób testowych,
c) wydzielenie nie mniej niż 2 prób analitycznych z prób średnich,
d) wykonanie oznaczenia wilgotności – 1 próba,
e) zestawianie wyników oraz wydawanie świadectw lub informacji;
2) w przypadku roślin pastewnych – strączkowych (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.):
a) wykonanie analizy czystości i oceny zdolności kiełkowania oraz innych oznaczeń, zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków, w szczególności:
– grochu siewnego,
– łubinów,
– wyki siewnej i kosmatej,
– bobiku,
b) wykonanie analiz nie mniej niż 4 prób testowych,
c) wydzielenie nie mniej niż 2 prób analitycznych z prób średnich,
d) oznaczanie nasion gorzkich dla łubinów,
e) zestawianie wyników oraz wydawanie świadectw lub informacji;
3) w przypadku roślin pastewnych – motylkowatych drobnonasiennych (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.):
a) wykonanie analizy czystości i oceny zdolności kiełkowania oraz innych oznaczeń, zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków, w szczególności:
– koniczyny łąkowej,
– koniczyny białej,
– lucerny mieszańcowej,
b) wykonanie analiz nie mniej niż 4 prób testowych,
c) wydzielenie nie mniej niż 2 prób analitycznych z prób średnich,
d) zestawianie wyników oraz wydawanie świadectw lub informacji;
4) w przypadku roślin pastewnych – traw (czas trwania – nie mniej niż 14 godz.):
a) wykonanie analizy czystości i oceny zdolności kiełkowania oraz innych oznaczeń, zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków, w szczególności:
– życicy,
– wiechliny,
– kupkówki,
– tymotki,
– mietlicy,
– kostrzewy,
b) wykonanie analiz nie mniej niż 6 prób testowych,
c) wydzielenie nie mniej niż 2 prób analitycznych z prób średnich,
d) zestawianie wyników oraz wydawanie świadectw lub informacji;
5) w przypadku roślin pastewnych – innych gatunków (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.):
a) wykonanie analizy czystości i oceny zdolności kiełkowania oraz innych oznaczeń, zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków, w szczególności:
– facelii błękitnej,
– kapusty pastewnej,
b) wykonanie analiz nie mniej niż 2 prób testowych,
c) wydzielenie nie mniej niż 2 prób analitycznych z prób średnich,
d) zestawianie wyników oraz wydawanie świadectw lub informacji;
6) w przypadku buraka cukrowego i pastewnego (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.):
a) wykonanie analizy czystości i oceny zdolności kiełkowania oraz innych oznaczeń, zgodnie z wymaganiami szczegółowymi,
b) wykonanie nie mniej niż 4 prób testowych, w tym 2 prób obejmujących kłębki jednokiełkowe,
c) wydzielenie nie mniej niż 2 prób analitycznych z prób średnich,
d) obliczanie pojemności wodnej bibuły,
e) wykonanie oznaczenia wilgotności – 1 próba,
f) zestawianie wyników oraz wydawanie świadectw lub informacji;
7) w przypadku roślin oleistych i włóknistych (czas trwania – nie mniej niż 7 godzin):
a) wykonanie analizy czystości i oceny zdolności kiełkowania oraz innych oznaczeń, zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków, w szczególności:
– rzepaku,
– gorczycy,
– lnu,
– słonecznika,
b) wykonanie analiz nie mniej niż 4 prób testowych,
c) wydzielenie nie mniej niż 2 prób analitycznych z prób średnich,
d) zestawianie wyników oraz wydawanie świadectw lub informacji;
8) w przypadku roślin warzywnych (czas trwania – nie mniej niż 7 godz.):
a) wykonanie analizy czystości i oceny zdolności kiełkowania oraz innych oznaczeń, zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych grup, w szczególności:
– cebulowych | (cebuli), |
– dyniowatych | (ogórka), |
– kapustnych | (kapusty głowiastej białej), |
– korzeniowych | (marchwi, pietruszki, selera), |
– liściowych | (sałaty), |
– psiankowatych | (pomidora), |
– rzepowatych | (rzodkiewki), |
– strączkowych | (fasoli, grochu), |
b) wykonanie analiz nie mniej niż 1 próby testowej w każdej grupie roślin,
c) wydzielenie nie mniej niż 2 prób analitycznych z prób średnich,
d) zestawianie wyników oraz wydawanie świadectw lub informacji.
Załącznik nr 5
- Data ogłoszenia: 2007-08-17
- Data wejścia w życie: 2007-09-01
- Data obowiązywania: 2007-09-01
- Dokument traci ważność: 2014-06-12
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA