REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2007 nr 132 poz. 919
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 9 lipca 2007 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny
Na podstawie art. 11a ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 i Nr 171, poz. 1225 oraz z 2007 r. Nr 64, poz. 429) zarządza się, co następuje:
1) wymagania dotyczące zdrowia zwierząt, z których pozyskuje się mięso;
2) wymagania, jakie powinny być spełnione przy uboju na terenie gospodarstwa;
3) wymagania dotyczące badania poubojowego mięsa, w tym mięsa pozyskanego w wyniku odstrzału zwierząt łownych;
4) sposób znakowania mięsa.
1) zdrowe;
2) które nie pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającego ograniczeniom, w tym nakazom lub zakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, ze względu na wystąpienie lub podejrzenie wystąpienia jednej z chorób zakaźnych zwierząt wymienionej w przepisach w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom;
3) po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego lub produktu leczniczego, jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone tymi produktami.
2. Jeżeli ubojowi na terenie gospodarstwa jest poddawane cielę do szóstego miesiąca życia, owca lub koza, posiadacz tych zwierząt zagospodarowuje na własny koszt materiał szczególnego ryzyka, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. UE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.) i rozporządzeniem (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 92, z późn. zm.).
1) informację o zamiarze przeprowadzenia uboju, w tym:
a) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia,
b) gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
c) numer identyfikacyjny zwierzęcia, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia,
d) miejsce i termin uboju;
2) oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii i rozporządzeniem (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi – w przypadku uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz;
3) informację o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego, o którym mowa w § 7.
2. Wzór powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jest określony w załączniku do rozporządzenia.
2. Informacja, o której mowa w ust. 1, zawiera:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia;
2) liczbę zwierząt poddawanych ubojowi;
3) numer identyfikacyjny zwierzęcia, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia;
4) miejsce i termin uboju;
5) zgłoszenie tuszy przeznaczonej na użytek własny do badania poubojowego, o którym mowa w § 7, jeżeli posiadacz zwierzęcia wystąpił o przeprowadzenie tego badania.
3. Urzędowy lekarz weterynarii przekazuje powiatowemu lekarzowi weterynarii informację o przeprowadzonych na terenie gospodarstw ubojach świń w celu produkcji mięsa, w danym kwartale w terminie do 15. dnia pierwszego miesiąca kwartału następującego po kwartale, którego dotyczy informacja, podając:
1) dane i informacje, o których mowa w ust. 2 pkt 1, 2, 4 i 5;
2) liczbę tusz poddanych badaniu, o którym mowa w § 6 i 7;
3) wyniki badania, o którym mowa w § 6 i 7.
2. Mięso zbadane na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego, określoną w rozdziale III załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włosieni (Trichinella) w mięsie:
1) przed spożyciem powinno zostać poddane obróbce cieplnej zapewniającej podgrzanie mięsa do temperatury wewnętrznej wynoszącej co najmniej 71 °C;
2) nie powinno być wykorzystywane do przygotowania potraw na grillu lub w kuchence mikrofalowej.
3. Jeżeli zostanie zastosowana metoda, o której mowa w ust. 2, urzędowy lekarz weterynarii powiadamia posiadacza zwierzęcia o ograniczeniach w sposobie wykorzystania tego mięsa określonych w ust. 2.
1) koła o średnicy 2,5 cm zawierającym na środku literę „T” o wysokości 1,5 cm i grubości 0,2 cm oraz
2) prostokąta o wymiarach 3 cm x 5 cm zawierającym napis „MIĘSO DO WŁASNEGO UŻYTKU”.
2. Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego stwierdzono włośnie, urzędowy lekarz weterynarii znakuje mięso poddane badaniu na włośnie znakiem weterynaryjnym w kształcie trójkąta równobocznego o długości boku 5 cm zawierającym:
1) w górnej części – litery „PL”;
2) w dolnej części – litery „IW”.
3. Znaki weterynaryjne, o których mowa w ust. 1 i 2, umieszcza się:
1) poprzez opieczętowanie znakiem przy użyciu tuszu lub poprzez znakowanie na gorąco na:
a) zewnętrznej powierzchni tuszy – w przypadku oskórowanego mięsa świń, nutrii i dzików,
b) wewnętrznej powierzchni tuszy na opłucnej ściennej i otrzewnej ściennej – w przypadku mięsa dzików;
2) na zawieszce dołączonej do tuszy – w przypadku nieoskórowanego mięsa świń, nutrii i dzików.
4. Urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania mięsa na włośnie, które zawiera:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza mięsa;
2) miejsce i termin uboju;
3) datę przeprowadzenia badania;
4) wynik badania.
1) koła o średnicy 5 cm zawierającym:
a) w części górnej – litery „PL”,
b) w środku – symbol województwa i powiatu, na terenie których odbyło się badanie poubojowe, nadane zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. Nr 157, poz. 1031, z późn. zm.2)),
c) w części dolnej – litery „IW” oraz
2) prostokąta o wymiarach 3 cm x 5 cm zawierającym napis „MIĘSO DO WŁASNEGO UŻYTKU”.
2. Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego stwierdzono, że badane mięso zwierząt, o którym mowa w § 7, jest niezdatne do spożycia przez ludzi, urzędowy lekarz weterynarii znakuje mięso znakiem weterynaryjnym określonym w § 8 ust. 2.
3. Znaki weterynaryjne, o których mowa w ust. 1 i 2, umieszcza się poprzez opieczętowanie znakiem przy użyciu tuszu lub poprzez znakowanie na gorąco na zewnętrznej powierzchni tuszy.
4. Urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania poubojowego mięsa, które zawiera dane określone w § 8 ust. 4.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. M. Jabłoński
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).
2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2000 r. Nr 13, poz. 161, z 2001 r. Nr 12, poz. 100 i Nr 157, poz. 1840, z 2002 r. Nr 177, poz. 1459, z 2003 r. Nr 208, poz. 2022, z 2004 r. Nr 254, poz. 2535, z 2005 r. Nr 206, poz. 1706 oraz z 2006 r. Nr 36, poz. 246 i Nr 214, poz. 1577.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 9 lipca 2007 r. (poz. 919)
- Data ogłoszenia: 2007-07-23
- Data wejścia w życie: 2007-08-07
- Data obowiązywania: 2007-08-07
- Dokument traci ważność: 2010-11-19
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA