REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2007 nr 45 poz. 291
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 1 marca 2007 r.
w sprawie sposobu prowadzenia rejestru zakładów wytwarzających pasze
Na podstawie art. 11 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:
1) sposób prowadzenia:
a) rejestru zakładów wytwarzających lub wprowadzających do obrotu pasze, zwanego dalej „rejestrem zakładów”, obejmującego zakłady:
– które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz (Dz. Urz. UE L 35 z 08.02.2005, str. 1), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 183/2005”,
– zatwierdzone zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005,
– które podlegają zatwierdzeniu, zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 999/2001”,
b) wykazu zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005,
c) wykazu podmiotów wykonujących działalność podlegającą rejestracji, o których mowa w art. 31 ust. 1 lit. b rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 882/2004”;
2) zakres danych i informacji wpisywanych do rejestru zakładów oraz wykazów określonych w pkt 1 lit. b i c, które zostały uzyskane przez powiatowego lekarza weterynarii przy wykonywaniu urzędowej kontroli tych zakładów.
1) które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005, prowadzących działalność w zakresie określonym w:
a) art. 5 ust. 1 rozporządzenia nr 183/2005,
b) art. 5 ust. 2 rozporządzenia nr 183/2005;
2) zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005;
3) które podlegają zatwierdzeniu, zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 999/2001.
2. Rejestr zakładów może być także prowadzony przy użyciu systemu informatycznego zapewniającego możliwość sporządzania wydruków.
3. Wprowadzania danych i informacji dotyczących zakładów dokonuje się w sposób czytelny.
4. Poprawienia błędów stwierdzonych we wpisach dokonuje się przez:
1) skreślenie dotychczasowej treści i wpisanie nowej, tak aby błędny wpis był czytelny;
2) podpisanie dokonanej poprawki i umieszczenie daty jej dokonania.
5. Jeżeli rejestr zakładów jest prowadzony przy użyciu systemu informatycznego, to program komputerowy zastosowany do jego prowadzenia powinien zapewniać wgląd do treści dokonywanych wpisów i przechowywanych danych, chroniąc je przed zniekształceniem i uniemożliwiając usuwanie dokonanych wpisów.
1) w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005 – w dniu, w którym decyzja o cofnięciu rejestracji zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności;
2) w przypadku zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005 – w dniu, w którym decyzja o:
a) cofnięciu zatwierdzenia zakładu, warunkowego zatwierdzenia zakładu albo przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
b) uchyleniu decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
c) stwierdzeniu nieważności decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
d) stwierdzeniu wygaśnięcia decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności;
3) w przypadku zakładów, które podlegają zatwierdzeniu, zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 999/2001 – w dniu, w którym decyzja o:
a) cofnięciu zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
b) uchyleniu decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
c) stwierdzeniu nieważności decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
d) stwierdzeniu wygaśnięcia decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności.
2. Wykaz podmiotów wykonujących działalność podlegającą rejestracji, o których mowa w art. 31 ust. 1 lit. b rozporządzenia nr 882/2004, prowadzi się na podstawie danych i informacji zawartych w rejestrze zakładów.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. M. Zagórski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 1 marca 2007 r. (poz. 291)
ZAKRES DANYCH I INFORMACJI WPISYWANYCH DO REJESTRU ZAKŁADÓW
Do rejestru zakładów, oprócz informacji, o których mowa w art. 10 ust. 2–4 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach, wpisuje się:
1) datę:
a) wpisu zakładu do rejestru zakładów,
b) rozpoczęcia działalności w zakładzie,
c) dokonania zmian w rejestracji albo zatwierdzeniu zakładów – w przypadkach, o których mowa w art. 16 rozporządzenia nr 183/2005,
d) rozpoczęcia działalności w zakresie dokonanym zmianą,
e) zaprzestania działalności w zakładzie i przyczynę jej zaprzestania;
2) informacje o zastosowaniu środków, o których mowa w art. 54 ust. 2 rozporządzenia nr 882/2004;
3) w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji, zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005:
a) numer umożliwiający identyfikację zakładu, poprzedzony kodem PL, składający się z alfanumerycznych znaków, z których:
– pierwszy i drugi stanowią cyfry oznaczające symbol województwa, nadany województwom w sposób określony w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. Nr 157, poz. 1031, z późn. zm.),
– trzeci i czwarty stanowią cyfry oznaczające symbol powiatu nadany powiatom danego województwa w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w tiret pierwsze,
– piąty i następne stanowią cyfry informujące o kolejności podejmowania działalności w danym powiecie,
b) kod A określający podmioty wytwarzające i wprowadzające do obrotu dodatki paszowe, inne niż dodatki paszowe z kategorii:
– dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,
– dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,
– dodatków technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
– dodatków sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidy i ksantofile,
– kokcydiostatyków i histomonostatyków,
c) kod B określający podmioty wytwarzające i wprowadzające do obrotu premiksy zawierające dodatki paszowe z kategorii:
– dodatków sensorycznych, z grupy: barwników i substancji aromatyzujących,
– dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, innych niż witaminy A lub D, związków pierwiastków śladowych, innych niż miedź lub selen, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,
– dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej oraz substancji, które korzystnie wpływają na środowisko,
– dodatków technologicznych, z grupy: konserwantów, przeciwutleniaczy, emulgatorów, stabilizatorów, zagęszczaczy, substancji żelujących, spoiwa, substancji służących do kontroli zanieczyszczenia radionuklidami, środków przeciwzbrylających, regulatorów kwasowości, dodatków do kiszonek oraz denaturatów.
d) kod C określający podmioty wytwarzające lub wprowadzające do obrotu mieszanki paszowe z udziałem premiksów określonych w lit. c,
e) kod D określający podmioty wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe z udziałem premiksów zawierających dodatki paszowe określonych w lit. c,
f) kod E określający podmioty wytwarzające karmę dla zwierząt domowych,
g) kod F określający podmioty wytwarzające lub wprowadzające do obrotu materiały paszowe, z wyłączeniem materiałów paszowych:
– z grup: białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
– określonych w rozporządzeniu nr 999/2001,
h) kod G określający podmioty zajmujące się transportem i przechowywaniem pasz oraz czynnościami z tym związanymi w miejscu ich produkcji lub w celu dostarczenia paszy z miejsca produkcji do zakładu,
i) kod H określający podmioty zajmujące się magazynowaniem pasz,
j) kod I określający podmioty wprowadzające do obrotu dodatki paszowe, o których mowa w lit. b, lub premiksy określone w lit. c,
k) kod J określający podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji środków spożywczych, w szczególności produktów mlecznych, browarnianych i alkoholowych, zajmujące się sprzedażą materiałów paszowych pozyskanych przy wytwarzaniu tych środków,
I) kod K określający podmioty prowadzące gospodarstwa, w których prowadzi się hodowlę lub chów zwierząt gospodarskich, włączając gospodarstwa rybne, w których nie miesza się pasz lub miesza się je bez dodatków paszowych,
m) kod L określający podmioty wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe bez udziału dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe, z wyłączeniem dodatków do kiszonek,
n) kod Ł określający podmioty wprowadzające do obrotu pasze, lecz ich niemagazynujące;
4) w przypadku zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005 – kod:
a) A określający podmioty wytwarzające lub wprowadzające do obrotu:
– dodatki paszowe z kategorii dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,
– dodatki paszowe z kategorii dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,
– dodatki paszowe z kategorii dodatków technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
– dodatki paszowe z kategorii dodatków sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidy i ksantofile,
– dodatki paszowe z kategorii kokcydiostatyków i histomonostatyków,
– materiały paszowe z grup: białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
b) B określający podmioty wytwarzające lub wprowadzające do obrotu premiksy zawierające dodatki paszowe z kategorii:
– dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory wzrostu.
– kokcydiostatyków i histomonostatyków,
– dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu takich jak witaminy A lub D oraz związków pierwiastków śladowych takich jak miedź lub selen,
c) C określający podmioty wytwarzające przeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe z kategorii:
– dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory wzrostu,
– kokcydiostatyków i histomonostatyków,
d) D określający podmioty wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe z kategorii:
– dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory wzrostu,
– kokcydiostatyków i histomonostatyków,
e) E określający podmioty wprowadzające do obrotu pasze, lecz ich niemagazynujące;
5) w przypadku zakładów, które podlegają zatwierdzeniu zgodnie z rozporządzeniem nr 999/2001 – numer umożliwiający identyfikację zakładu.
- Data ogłoszenia: 2007-03-14
- Data wejścia w życie: 2007-05-14
- Data obowiązywania: 2008-03-11
- Dokument traci ważność: 2012-12-23
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA