REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2007 nr 18 poz. 110

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 23 stycznia 2007 r.

w sprawie wykazu substancji zabronionych2)

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 15 ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Wykaz substancji zabronionych jest określony w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2004 r. w sprawie wykazu substancji zabronionych (Dz. U. Nr 196, poz. 2019).
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. M. Zagórski

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia:

decyzji 85/382/EWG z dnia 10 lipca 1985 r. zakazującej stosowania w paszach produktów białkowych uzyskanych z drożdży Candida wyhodowanych na n-alkanach (Dz. Urz. WE L 217 z 14.08.1985, str. 27; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 197),

decyzji 2004/217/WE z dnia 1 marca 2004 r. ustanawiającej listę materiałów, którymi obrót lub których stosowanie w żywieniu zwierząt jest zabronione (Dz. Urz. UE L 67 z 05.03.2004, str. 31; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 43, str. 50).

Załącznik 1. [WYKAZ SUBSTANCJI ZABRONIONYCH]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 23 stycznia 2007 r. (poz. 110)

WYKAZ SUBSTANCJI ZABRONIONYCH

1. Kał, mocz oraz treść przewodu pokarmowego uzyskana w wyniku jego opróżnienia lub usunięcia, niezależnie od rodzaju procesów, jakim zostały poddane, i zastosowanym dodatkom.

2. Skóra poddana działaniu substancji garbujących i odpady skóry wygarbowanej.

3. Nasiona i inne materiały siewne przeznaczone do reprodukcji, które zostały poddane działaniu środków ochrony roślin, oraz uzyskane z nich produkty uboczne.

4. Drewno, w tym trociny lub inne odpady otrzymane z drewna poddanego działaniu produktów stosowanych do konserwacji drewna w rozumieniu przepisów o kategoriach i grupach produktów biobójczych według ich przeznaczenia.

5. Pozostałości z procesu oczyszczania ścieków komunalnych, bytowych i przemysłowych, określonych w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków, niezależnie od technik i technologii zastosowanych do oczyszczania tych ścieków, jak i źródeł ich pochodzenia.

6. Woda przemysłowa – woda pochodząca z niezależnej sieci wodociągowo-kanalizacyjnej posiadanej przez przedsiębiorstwo produkujące środki spożywcze lub pasze, wykorzystywana w procesie ich produkcji, chyba że:

1) spełnia wymagania określone w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków;

2) w przypadku przemysłu rybnego – jest czystą wodą morską w rozumieniu art. 2 ust. 1 lit. h rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319);

3) zawiera materiały paszowe lub środki spożywcze;

4) nie zawiera substancji niedozwolonych w żywieniu zwierząt.

7. Odpady komunalne, takie jak odpady kuchenne, z wyjątkiem odpadów gastronomicznych określonych w rozporządzeniu (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 92, z późn. zm.).

8. Materiały, z których są wykonane opakowania lub ich części, stosowane do pakowania produktów w przemyśle rolno-spożywczym.

9. Produkty białkowe uzyskane z drożdży z rodzaju Candida wyhodowanych na n-alkanach.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2007-02-07
  • Data wejścia w życie: 2007-02-22
  • Data obowiązywania: 2007-02-22
  • Dokument traci ważność: 2010-12-22
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA