REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2006 nr 175 poz. 1302
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 26 września 2006 r.
w sprawie norm wyżywienia i przypadków, w których funkcjonariusz Służby Wywiadu Wojskowego otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie
Na podstawie art. 48 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2006 r. o służbie funkcjonariuszy Służby Kontrwywiadu Wojskowego oraz Służby Wywiadu Wojskowego (Dz. U. Nr 104, poz. 710) zarządza się, co następuje:
1) zasadniczej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą funkcjonariuszowi w ciągu doby;
2) dodatkowej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju, przysługującą funkcjonariuszowi w ciągu doby, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;
3) wartości pieniężnej normy wyżywienia – należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;
4) ćwiczeniach w garnizonie – należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe połączone z przebywaniem funkcjonariuszy w miejscach pełnienia służby.
1) zasadniczych:
a) podstawowej – 010,
b) szkoleniowej – 020,
c) specjalnej – 030,
d) operacyjnej – 040 lub 044;
2) dodatkowych:
a) ogólnej – 110,
b) chleba – 111,
c) napoju – 160;
3) polowych paczkowanych:
a) indywidualnej suchej – S,
b) skoncentrowanej lądowej – PS-ląd,
c) skoncentrowanej morskiej – PS-m.
2. Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3. Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają normy wojskowe ustanowione przez Ministra Obrony Narodowej.
2. Jeżeli norma wyżywienia jest niższa od przysługującej, funkcjonariuszowi wydaje się uzupełniający posiłek, odpowiadający różnicy wartości pieniężnych tych norm.
3. Funkcjonariuszom przysługuje wyżywienie w ilości podwójnej zasadniczej normy wyżywienia:
1) w przypadkach uniemożliwiających stawienie się w miejscu wydawania posiłków – do 48 godzin;
2) w warunkach uzasadnionych względami organizacyjnymi – stosownie do decyzji Szefa Służby Wywiadu Wojskowego lub osoby przez niego upoważnionej.
4. Normy wyżywienia w formie posiłków lub suchego prowiantu, niewykorzystane w terminie przeznaczonym na ich realizację, nie podlegają wydaniu.
1) wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej – w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
2) w czasie:
a) ćwiczeń w garnizonie trwających ponad 10 godzin – w wymiarze do 50 % tej normy, lub ponad 14 godzin – w pełnym wymiarze tej normy,
b) ćwiczeń poza garnizonem i rekonesansów,
c) przebywania na poligonach i zgrupowaniach szkoleniowych,
d) udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu;
3) w czasie szkolenia w miejscowości zamieszkania – pod warunkiem zakwaterowania na terenie jednostki organizacyjnej Służby Wywiadu Wojskowego prowadzącej szkolenie;
4) skierowanym na szkolenie do miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania – w dniach przebywania w tej miejscowości;
5) sportowcom;
6) wyznaczonym do pełnienia służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych – przed wyjazdem w czasie pobytu w ośrodku przygotowującym do służby w misji pokojowej, od dnia rozpoczęcia przygotowania poza rejonem stacjonowania jednostki organizacyjnej Służby Wywiadu Wojskowego, w której pełnią służbę, do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej;
7) wyznaczonym do pełnienia służby jako obserwatorzy lub osoby posiadające status obserwatorów w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych i sił wielonarodowych albo na stanowiska służbowe w polskich przedstawicielstwach wojskowych przy organizacjach międzynarodowych, przy międzynarodowych dowództwach wojskowych i w ich strukturach organizacyjnych – w czasie przewozu, w związku z rozpoczęciem i zakończeniem służby:
a) z kraju do miejsca pełnienia służby – od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej,
b) z powrotem do kraju z miejsca pełnienia służby – do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej
– w wymiarze 200 % tej normy.
1) zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia funkcjonariuszy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych obowiązków – w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych;
2) zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek – w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych;
3) sprawującym nadzór nad spożywaniem posiłków przez podległych funkcjonariuszy – obiad według normy wyżywienia przysługującej tym funkcjonariuszom;
4) pełniącym nieetatowe całodobowe służby lub dyżury;
5) lekarzom pełniącym służbę w jednostkach prowadzących gospodarkę kuchenną kontrolującym jakość posiłków, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów lekarskich – w formie jednego posiłku dziennego.
1) w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce organizacyjnej Służby Wywiadu Wojskowego i oficjalnego rozwiązania jednostki;
2) w dniu inauguracji kursu trwającego powyżej 3 miesięcy;
3) w dniu przysięgi;
4) w dniach ustalonych przez Szefa Służby Wywiadu Wojskowego.
2. Funkcjonariuszowi przysługuje uroczysty posiłek w przypadku uczestnictwa przez niego w uroczystościach, o których mowa w ust. 1 pkt 1–4.
1) funkcjonariuszom:
a) wchodzącym w skład załóg okrętów podwodnych – w czasie rejsów,
b) uczestniczącym w ćwiczeniach odbywanych w kraju wspólnie z funkcjonariuszami lub żołnierzami państw obcych,
c) wyznaczonym do pełnienia służby w składzie polskich kontyngentów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych lub sił wielonarodowych oraz w kwaterach głównych, dowództwach i sztabach tych misji – od następnego dnia po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia jej przekroczenia w drodze powrotnej,
d) skierowanym poza granice Państwa w celu udziału w:
– konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa lub państw sojuszniczych,
– ćwiczeniach,
– szkoleniu,
– akcjach ratowniczych, poszukiwawczych, humanitarnych i antyterrorystycznych,
– przedsięwzięciach reprezentacyjnych;
2) sportowcom, delegowanym na zgrupowania i zawody o randze międzynarodowej.
1) wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a) rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie – w wymiarze 100 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej – 020,
b) rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych – w wymiarze 70 % tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,
c) rejsów okrętów podwodnych – w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040;
2) instruktorom wychowania fizycznego ośrodka szkoleniowego – w dniach prowadzenia zajęć – w wymiarze 100 % tej normy;
3) etatowym mechanikom-kierowcom, w dniach obsługi sprzętu, w wymiarze 40 % tej normy;
4) wykonującym zadania określone w § 6 pkt 2 lit. b–d – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej – 020;
5) biorącym udział w uroczystych posiłkach, o których mowa w § 9 – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej – 020.
1) w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi przekracza 28 °C;
2) na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C lub poniżej 10 °C;
3) o których mowa w § 6 pkt 2 lit. d.
2. Napój w wymiarze 166 % dodatkowej normy napoju – 160 przysługuje funkcjonariuszom, o których mowa w § 11 pkt 1 lit. b–d, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy – 044.
2. Równoważnik pieniężny przyznaje odpowiednio Szef Służby Wywiadu Wojskowego, kierownik jednostki organizacyjnej Służby Wywiadu Wojskowego lub osoba przez nich upoważniona.
1) zasadniczej normy wyżywienia:
a) podstawowej: 010 – 10,56 zł,
b) szkoleniowej: 020 – 11,53 zł,
c) specjalnej: 030 – 14,71 zł,
d) operacyjnej: 040 – 16,46 zł;
2) dodatkowych norm wyżywienia:
a) ogólnej: 110 – 4,80 zł,
b) chleba: 111 – 0,96 zł,
c) napoju: 160 – 1,10 zł.
2. Wartość pieniężną równoważnika ustala się na podstawie wartości produktów spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczych lub dodatkowych norm wyżywienia.
1) pełniącemu służbę bądź wykonującemu zadania w warunkach uniemożliwiających korzystanie z wyżywienia przysługującego mu w naturze, z wyjątkiem funkcjonariusza uczestniczącego w ćwiczeniach, kursach i szkoleniach wszystkich typów;
2) wyznaczonemu do pełnienia służby jako obserwator wojskowy lub osoba posiadająca status obserwatora wojskowego w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych albo na stanowisku służbowym w polskim przedstawicielstwie wojskowym przy organizacji międzynarodowej, przy międzynarodowym dowództwie wojskowym i w ich strukturach organizacyjnych, za czas przewozu w związku z rozpoczęciem i zakończeniem służby:
a) z kraju do miejsca pełnienia służby – od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej,
b) z powrotem do kraju z miejsca pełnienia służby – do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej
– w wysokości równej wartości pieniężnej 200 % normy wyżywienia szkoleniowej – 020, z wyjątkiem przypadku, w którym otrzymał wyżywienie.
2. Wypłata równoważnika pieniężnego następuje z dołu.
Minister Obrony Narodowej: R. Sikorski
Załącznik do rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 26 września 2006 r. (poz. 1302)
SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA
(dziennie w gramach na osobę)
Symbol grupy produktów spożywczych | Nazwa grupy produktów spożywczych | Normy wyżywienia | |||||||
zasadnicze | dodatkowe | ||||||||
podstawowa | szkoleniowa | specjalna | operacyjna | ogólna | chleba | napoju | |||
010 | 020 | 030 | 040 | 044 | 110 | 111 | 160 | ||
01 | Strączkowe | 27 | 27 | 28 | 28 | 75 | – | – | – |
02 | Przetwory zbożowe | 73 | 73 | 62 | 52 | 234 | – | – | – |
03 | Pieczywo | 670 | 670 | 600 | 500 | 633 | 100 | 700 | – |
04 | Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso | 259 | 292 | 400 | 430 | 423 | 83 | – | – |
05 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 17 | 19 | 19 | 19 | 20 | – | – | – |
06 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 20 | 10 | 10 | 10 | 10 | – | – | – |
07 | Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko | 850 | 850 | 975 | 1050 | 450 | 370 | – | – |
08 | Masło i śmietana w przeliczeniu na masło | 36 | 46 | 64 | 66 | 45 | 20 | – | – |
09 | Jaja | 25 | 25 | 50 (1)x | 50 (1)x | – | 25 (0,5)x | – | – |
10 | Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich | 49 | 58 | 90 | 90 | 60 | – | – | – |
11 | Ziemniaki | 700 | 700 | 600 | 500 | 360 | – | – | – |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 120 | 132 | 160 | 170 | – | 65 | – | – |
13 | Warzywa i owoce karotenowe | 160 | 160 | 160 | 160 | 206 | 110 | – | – |
14 | Inne warzywa i owoce | 320 | 365 | 560 | 695 | 397 | 420 | – | – |
15 | Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier | 71 | 73 | 84 | 97 | 117 | 20 | – | – |
16 | Woda pitna butelkowana | – | – | – | – | (2,5)* | – | – | (1,5)* |
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x – w sztukach lub ()* - w litrach.
- Data ogłoszenia: 2006-09-29
- Data wejścia w życie: 2006-10-01
- Data obowiązywania: 2006-10-01
- Dokument traci ważność: 2011-01-22
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA