REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2006 nr 112 poz. 760
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW
z dnia 20 czerwca 2006 r.
w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych
Na podstawie art. 109 ust. 3 i 7 ustawy z dnia 30 czerwca 2005 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 249, poz. 2104 i Nr 169, poz. 1420 oraz z 2006 r. Nr 45, poz. 319 i Nr 104, poz. 708) zarządza się, co następuje:
1) barach mlecznych – rozumie się przez to samoobsługowe, bezalkoholowe, ogólnodostępne zakłady masowego żywienia, prowadzące produkcję i sprzedaż potraw mleczno-nabiałowo-jarskich wchodzących w skład posiłków całodziennych;
2) przedsiębiorcy – rozumie się przez to przedsiębiorcę w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej;
3) surowcach – rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
4) izbie skarbowej – rozumie się przez to izbę skarbową, którą kieruje właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy, dyrektor izby skarbowej;
5) urzędzie skarbowym – rozumie się przez to urząd skarbowy, którym kieruje właściwy, ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę przedsiębiorcy, naczelnik urzędu skarbowego.
1) wartości ubytków naturalnych, liczonych w cenach gastronomicznych;
2) wartości towarów handlowych i surowców sprzedawanych w stanie nieprzetworzonym, wartości surowców zużytych do produkcji lodów oraz wartości surowców zużytych do sporządzania potraw w barze mlecznym i sprzedawanych innym odbiorcom niż konsumentom spożywającym posiłki w barze mlecznym, liczonej w cenach gastronomicznych.
2. W przypadku zakupu surowców poza jednostkami handlu detalicznego, w szczególności: w hurcie, na targowiskach, bezpośrednio od producentów – wartość surowców podwyższa się o 20 %.
2. Podstawę obliczenia kwoty należnej dotacji stanowi ewidencja ilościowo-wartościowa surowców zużytych do sporządzenia posiłków w barach mlecznych.
3. Ewidencja, o której mowa w ust. 2, jest prowadzona w sposób umożliwiający określenie wartości i ilości zużytych surowców oraz kwot należnych dotacji.
2. Dwa egzemplarze rozliczenia dotacji przedsiębiorca składa do urzędu skarbowego, który w terminie 5 dni dokonuje sprawdzenia prawidłowości rozliczenia.
2. Do wniosku o udzielenie dotacji przedsiębiorca obowiązany jest dołączyć jeden egzemplarz sprawdzonego i potwierdzonego przez urząd skarbowy rozliczenia dotacji, ze wskazaniem numeru rachunku bankowego, na który dotacja ma być przekazana.
3. W przypadku podjęcia decyzji o odmowie udzielenia dotacji, dyrektor izby skarbowej przekazuje bezzwłocznie przedsiębiorcy decyzję wraz z uzasadnieniem.
2. Przedsiębiorca otrzymuje kwotę należnej dotacji bezpośrednio z rachunku izby skarbowej, w granicach przeznaczonych na ten cel środków budżetowych.
2. Korekta należnej dotacji jest dokonywana w terminie określonym w § 5 ust. 1, za miesiąc, w którym ujawniono okoliczności uzasadniające dokonanie tej korekty.
3. Jeżeli okoliczności uzasadniające korektę dotacji powstały po dokonaniu ostatecznego rozliczenia za dany rok, przedsiębiorca dokonuje tylko zwrotu dotacji pobranych w nadmiernej wysokości na rachunek izby skarbowej w terminie 14 dni, licząc od dnia ujawnienia okoliczności uzasadniających dokonanie tej korekty.
1) mniej niż 50 groszy pomija się;
2) 50 i więcej groszy podwyższa się do pełnych złotych.
Minister Finansów: w z. J. Pietras
|
1) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 15 grudnia 2000 r. w sprawie stawek, szczegółowych zasad i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych (Dz. U. Nr 116, poz. 1220).
Załączniki do rozporządzenia Ministra
Finansów z dnia 20 czerwca 2006 r. (poz. 760)
Załącznik nr 1
WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE
1) mleko,
2) napoje mleczne,
3) śmietana i śmietanka,
4) masło,
5) twarogi i sery,
6) jaja i przetwory z jaj,
7) tłuszcze roślinne,
8) pieczywo,
9) mąka, kasza, ryż i inne przetwory zbożowe,
10) makarony,
11) cukier, miód naturalny i sztuczny,
12) przetwory owocowe i warzywne (dżemy, soki, kompoty, koncentrat pomidorowy itp.),
13) ziemniaki i przetwory ziemniaczane,
14) warzywa i owoce,
15) mrożone półprodukty i wyroby kulinarne (z wyjątkiem mięsnych, drobiowych, podrobowych, półmięsnych itp.),
16) herbata, kawa-namiastki,
17) koncentraty,
18) przyprawy,
19) grzyby uprawiane.
Załącznik nr 2
- Data ogłoszenia: 2006-06-29
- Data wejścia w życie: 2006-07-01
- Data obowiązywania: 2006-07-01
- Dokument traci ważność: 2010-12-31
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA