REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2006 nr 71 poz. 493

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 19 kwietnia 2006 r.

w sprawie środków podejmowanych w związku ze zwalczaniem u drobiu wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu2)

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 48a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. Nr 69, poz. 625, z 2005 r. Nr 23, poz. 188 i Nr 33, poz. 289 oraz z 2006 r. Nr 17, poz. 127) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie określa środki podejmowane przy zwalczaniu u drobiu wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu wywołanej wirusem grypy A podtyp H5N1.
§ 2.
1. Główny Lekarz Weterynarii, w przypadku, o którym mowa w art. 2 ust. 1 decyzji Komisji 2006/135/WE z dnia 22 lutego 2006 r. dotyczącej niektórych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu we Wspólnocie (Dz. Urz. UE L 52 z 23.02.2006, str. 41), zwanej dalej „decyzją 2006/135”, określa obszary A i B, w rozumieniu art. 1 ust. 3 tej decyzji, zgodnie z załącznikiem I do tej decyzji.

2. Główny Lekarz Weterynarii:

1) podaje do publicznej wiadomości w środkach masowego przekazu informację o określeniu obszarów A i B;

2) niezwłocznie informuje Komisję Europejską oraz pozostałe państwa członkowskie Unii Europejskiej o określeniu i zniesieniu obszarów A i B;

3) wykonuje zadania lub czynności określone w art. 2 ust. 2–4 i art. 10 akapit trzeci decyzji 2006/135 dla państwa członkowskiego Unii Europejskiej.

§ 3.
W przypadku określenia obszarów A i B, w okresie, na który zostały ustanowione, są zakazane:

1) wysyłka drobiu, innych ptaków utrzymywanych przez człowieka oraz jaj wylęgowych z obszarów A i B do pozostałych państw członkowskich Unii Europejskiej, państw trzecich oraz pozostałych części terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

2) transport drobiu i produktów, o których mowa w pkt 1, wewnątrz obszarów A i B;

3) przemieszczanie drobiu i produktów, o których mowa w pkt 1, między obszarami A i B;

4) wysyłka ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz produktów pochodzenia zwierzęcego pozyskanych ze zwierząt, o których mowa w pkt 1, oraz dzikich ptaków łownych w rozumieniu ust. 1. 5 oraz ust. 1. 7 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, z obszarów A i B do pozostałych państw członkowskich Unii Europejskiej, państw trzecich oraz pozostałych części terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

5) przemieszczanie produktów, o których mowa w pkt 4, między obszarami A i B.

§ 4.
Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na transport drobiu z gospodarstw znajdujących się:

1) na obszarze zapowietrzonym bezpośrednio do rzeźni przez niego wyznaczonej w celu natychmiastowego uboju, znajdującej się na tym obszarze lub, jeżeli jest to niemożliwe, do rzeźni znajdującej się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej poza obszarem zapowietrzonym;

2) na obszarze zagrożonym, w okresie 15 dni od jego określenia, bezpośrednio do rzeźni przez niego wyznaczonej znajdującej się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na obszarze zagrożonym lub poza tym obszarem;

3) na obszarze A na obszarze zagrożonym, w okresie 15 dni od określenia obszaru zagrożonego, albo znajdujących się poza obszarem zagrożonym do rzeźni przez niego wyznaczonej znajdującej się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, lub

4) na obszarze B do rzeźni przez niego wyznaczonej znajdującej się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

5) poza obszarami A lub B do rzeźni przez niego wyznaczonej w celu natychmiastowego uboju, znajdującej się na obszarze A lub B;

6) poza obszarami A lub B tranzytem drogami głównymi lub koleją przez obszar A poza obszarem zapowietrzonym lub przez obszar B.

§ 5.
1. Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na transport jednodniowych piskląt z zakładu wylęgu drobiu znajdującego się na:

1) obszarze zapowietrzonym do gospodarstwa znajdującego się na obszarze zapowietrzonym lub zagrożonym, w którym nie jest utrzymywany drób; gospodarstwo takie podlega kontroli urzędowego lekarza weterynarii obejmującej badanie kliniczne drobiu i pobieranie próbek do badań diagnostycznych, jeżeli jest to konieczne;

2) obszarze zagrożonym do gospodarstwa znajdującego się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pod warunkiem że:

a) zostaną zastosowane środki przewidziane przy zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu,

b) gospodarstwo zostanie objęte kontrolą, o której mowa w pkt 1,

c) pisklęta te pozostaną w gospodarstwie przeznaczenia co najmniej przez 21 dni;

3) obszarze A na obszarze zagrożonym do gospodarstwa, jeżeli:

a) pisklęta te wylęgły się z jaj zebranych w gospodarstwach znajdujących się poza obszarami zapowietrzonym i zagrożonym,

b) w zakładzie wylęgu drobiu jaja, o których mowa w lit. a, nie miały kontaktu z pozostałymi jajami wylęgowymi lub jednodniowymi pisklętami pochodzącymi ze stad drobiu znajdujących się na obszarach określonych w lit. a;

4) części obszaru A poza obszarem zagrożonym lub na obszarze B, w odległości co najmniej 10 km od zakładu wylęgu drobiu lub gospodarstwa, co do których podejrzewa się wystąpienie choroby, lub w których choroba została stwierdzona, do gospodarstw objętych kontrolą, o której mowa w pkt 1, znajdujących się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

5) części obszaru A poza obszarem zapowietrzonym lub na obszarze B do gospodarstw znajdujących się na obszarze A lub poza tym obszarem, jeżeli pisklęta te wylęgły się z jaj spełniających wymagania określone w § 9 ust. 1 pkt 4.

2. Świadectwo zdrowia dołączone do przesyłki jednodniowych piskląt, o których mowa w ust. 1 pkt 3 i 5, powinno zawierać informację, że przesyłka spełnia wymagania w zakresie zdrowia zwierząt określone w decyzji 2006/135.

§ 6.
Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na transport drobiu lub dzikiego ptactwa hodowlanego z gospodarstw znajdujących się na:

1) obszarze zapowietrzonym do gospodarstwa znajdującego się na obszarze zagrożonym, w którym nie jest utrzymywany drób i które jest objęte kontrolą, o której mowa w § 5 ust. 1 pkt 1;

2) obszarze zagrożonym po upływie 15 dni od jego określenia do gospodarstwa, w którym nie jest utrzymywany drób; gospodarstwo takie po dostarczeniu młodych niosek obejmuje się kontrolą, o której mowa w § 5 ust. 1 pkt 1, a nioski te pozostają w gospodarstwie przeznaczenia co najmniej przez 21 dni;

3) części obszaru A poza obszarem zagrożonym lub na obszarze B, w odległości co najmniej 10 km od gospodarstwa, co do którego podejrzewa się wystąpienie choroby, lub w których choroba została stwierdzona, do gospodarstw objętych kontrolą, o której mowa w § 5 ust. 1 pkt 1, znajdujących się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

§ 7.
Transport, o którym mowa w § 4 pkt 1, § 5 ust. 1 pkt 1 i § 6 pkt 1, odbywa się pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii bezpośrednio do miejsca przeznaczenia, przy użyciu środków transportu, które są oczyszczane i odkażane przed i po transporcie.
§ 8.
Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na transport ptaków niezaliczonych do drobiu, zgodnie z art. 2 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, do instytucji, instytutów lub ośrodków w rozumieniu przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych mających zastosowanie do niektórych gatunków zwierząt (Dz. U. Nr 37, poz. 332) znajdujących się poza obszarami A lub B, jeżeli przesyłka taka:

1) składa się nie więcej niż z 5 ptaków w klatce, pochodzących z gospodarstw, w których nie jest utrzymywany drób, lub

2) jest przeznaczona do kwarantanny ustanowionej zgodnie z decyzją Komisji 2000/666/WE z dnia 16 października 2000 r. ustanawiającą wymagania dotyczące zdrowia zwierząt i świadectwa weterynaryjne przy przywozie ptaków innych niż drób oraz warunków kwarantanny (Dz. Urz. WE L 278 z 31.10.2000, str. 26; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 30, str. 431);

3) została zaopatrzona w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w załączniku II do decyzji 2006/135, sporządzone, jeżeli jest to konieczne, na podstawie deklaracji, której wzór jest określony w załączniku III do tej decyzji.

§ 9.
1. Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na transport jaj wylęgowych zebranych w gospodarstwach znajdujących się:

1) w dniu zbioru na obszarze zapowietrzonym do zakładu wylęgu drobiu przez niego wyznaczonego, jeżeli jaja i ich opakowania zostały odkażone przed wysyłką;

2) w dniu zbioru na obszarze zagrożonym do zakładu wylęgu drobiu przez niego wyznaczonego znajdującego się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli jaja i ich opakowania zostały odkażone przed wysyłką;

3) w dniu zbioru na części obszaru A poza obszarem zagrożonym lub na obszarze B, w odległości co najmniej 10 km od gospodarstwa, co do którego podejrzewa się wystąpienie choroby, do wyznaczonego przez niego zakładu wylęgu drobiu znajdującego się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, lub, w wyniku porozumienia między właściwymi organami, do wyznaczonego zakładu wylęgu drobiu w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w państwie trzecim;

4) na obszarze A poza obszarem zagrożonym lub zapowietrzonym albo na obszarze B do zakładu wylęgu drobiu znajdującego się na obszarach A lub B, albo poza tymi obszarami, jeżeli przeprowadzono badania serologiczne na obecność wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu, umożliwiające wykrycie tej choroby u 5 % zwierząt z prawdopodobieństwem wykrycia wynoszącym co najmniej 95 % i uzyskano wynik ujemny oraz zapewniono możliwość ustalenia dróg przemieszczania jaj wylęgowych.

2. Transport, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, odbywa się bezpośrednio do miejsca przeznaczenia pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii, po wykluczeniu u drobiu występowania objawów klinicznych wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu, przy użyciu środków transportu, które są oczyszczane i odkażane przed i po transporcie.

3. Świadectwo zdrowia dołączone do przesyłki jaj wylęgowych, o których mowa w ust. 1 pkt 3 i 4, powinno zawierać informację, że przesyłka spełnia wymagania w zakresie zdrowia zwierząt określone w decyzji 2006/135.

§ 10.
1. Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na wysyłkę:

1) świeżego mięsa drobiowego, w tym mięsa z ptactwa bezgrzebieniowego, pochodzącego z gospodarstwa, o którym mowa w § 4 pkt 1 i 2, jeżeli mięso to:

a) zostało zaopatrzone w specjalny znak jakości zdrowotnej określony w przepisach rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2006 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom (Dz. U. Nr 71, poz. 492),

b) zostanie poddane obróbce w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w lit. a;

2) świeżego mięsa drobiowego, w tym mięsa z ptactwa bezgrzebieniowego:

a) pochodzącego z obszaru A poza obszarami zapowietrzonym lub zagrożonym w okresie 15 dni po ich określeniu, lub z obszaru B lub

b) wyprodukowanego z drobiu, o którym mowa w § 4 pkt 5, w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004, w załączniku II oraz w załączniku III w sekcji II i III oraz kontrolowanego w sposób określony w rozporządzeniu (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75, z późn. zm.), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 854/2004”, w załączniku I w sekcji I–III i IV w rozdziale V i VII;

3) mięsa mielonego, przetworów mięsnych, mięsa odkostnionego mechanicznie i produktów mięsnych zawierających mięso, o którym mowa w pkt 2, wyprodukowanych w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji V i VI;

4) świeżego mięsa drobiowego i mięsa hodowlanych ptaków łownych oraz mięsa mielonego, przetworów mięsnych i mięsa odkostnionego mechanicznie zawierających takie mięso, pozyskane z drobiu lub hodowlanych ptaków łownych pochodzących z części obszaru A poza obszarem zapowietrzonym, z obszaru A lub obszaru B do pozostałych części terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli mięso to:

a) zostało oznakowane znakiem weterynaryjnym określonym w załączniku IV do decyzji 2006/135,

b) zostało pozyskane, krojone, składowane i transportowane oddzielnie od świeżego mięsa drobiowego lub mięsa hodowlanych ptaków łownych przeznaczonego do wysyłki do pozostałych państw członkowskich Unii Europejskiej lub do wywozu do państw trzecich,

c) nie zostało zużyte do produkcji produktów mięsnych lub przetworów mięsnych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek lub do wywozu do państw trzecich, chyba że zostało poddane obróbce w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1 lit. a;

5) świeżego mięsa dzikich ptaków łownych pochodzących z obszaru A lub B, jeżeli mięso to zostało:

a) zaopatrzone w specjalny znak jakości zdrowotnej określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1 lit. a,

b) zostanie poddane obróbce w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1 lit. a;

6) produktów mięsnych wytworzonych z mięsa dzikich ptaków łownych pochodzących z obszarów A lub B, poddanych obróbce w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1 lit. a;

7) świeżego mięsa dzikich ptaków łownych pochodzących spoza obszarów A i B i wyprodukowanego w zakładach znajdujących się na obszarach A lub B w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji IV oraz kontrolowanego w sposób określony w rozporządzeniu nr 854/2004 w załączniku I w sekcji IV w rozdziale VIII;

8) mięsa mielonego, przetworów mięsnych, mięsa odkostnionego mechanicznie i produktów mięsnych zawierających mięso, o którym mowa w pkt 7, wyprodukowanych w zakładach znajdujących się na obszarach A lub B w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji V i VI.

2. Do przesyłki produktów, o których mowa w ust. 1 pkt 2–4 i 6–8, dołącza się dokument handlowy potwierdzający, że przesyłka spełnia wymagania w zakresie zdrowia zwierząt określone w decyzji 2006/135.

§ 11.
1. Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na wysyłkę:

1) jaj konsumpcyjnych pozyskanych w gospodarstwach znajdujących się na obszarach zapowietrzonym lub zagrożonym:

a) przeznaczonych do spożycia przez ludzi, do wyznaczonego przez niego zakładu pakującego, jeżeli:

– zostały opakowane w opakowania jednorazowe,

– są stosowane środki przewidziane przy zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu,

b) do zakładu produkującego przetwory jajeczne w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji X w rozdziale II, w celu ich przetworzenia w sposób określony w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 139 z 30.04.2004, str. 1) w załączniku II w rozdziale XI,

c) w celu ich usunięcia zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 92, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1774/2002”;

2) jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi pozyskanych w gospodarstwach znajdujących się na obszarze A poza obszarami zapowietrzonym lub zagrożonym, lub na obszarze B;

3) pasteryzowanych przetworów jajecznych w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji X w rozdziale II.

2. Do przesyłki jaj, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, dołącza się dokument handlowy potwierdzający. że przesyłka spełnia wymagania w zakresie zdrowia zwierząt określone w decyzji 2006/135.

§ 12.
Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na wysyłkę:

1) z obszaru A lub B produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi spełniających wymagania określone w rozporządzeniu nr 1774/2002 w załączniku VII w rozdziale II w sekcji A, w rozdziale III w sekcji B, w rozdziale IV w sekcji A, w rozdziale VI w sekcji A i B, w rozdziale VII w sekcji A, w rozdziale VIII w sekcji A, w rozdziale IX w sekcji A i w rozdziale X w sekcji A oraz w załączniku VIII w rozdziale II w sekcji B, w rozdziale III w części II w sekcji A oraz w rozdziale VII w sekcji A w ust. 1 lit. a;

2) z obszaru B nieprzetworzonych piór lub części piór w sposób określony w rozporządzeniu nr 1774/2002 w załączniku VIII w rozdziale VIII w sekcji A w ust. 1 lit. a, wyprodukowanych z drobiu lub hodowlanych ptaków łownych;

3) z obszaru A lub obszaru B piór i części piór, wyprodukowanych z drobiu lub hodowlanych ptaków łownych, poddanych obróbce strumieniem pary lub z zastosowaniem innej metody zapewniającej wyeliminowanie czynników chorobotwórczych.

§ 13.
Powiatowy lekarz weterynarii wyraża zgodę w sprawach, o których mowa w § 4–6 i 8–12, jeżeli przeprowadzona przez niego analiza ryzyka wykaże, że transport drobiu i innych ptaków utrzymywanych przez człowieka, produktów pochodzenia zwierzęcego oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi nie spowoduje zagrożenia rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu wywołanej wirusem grypy A podtyp H5N1.
§ 14.
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 220, poz. 1892).

2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia decyzji Komisji 2006/135/WE z dnia 22 lutego 2006 r. dotyczącej niektórych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu we Wspólnocie (Dz. Urz. UE L 52 z 23.02.2006, str. 41).

[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 26 kwietnia 2006 r.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2006-04-26
  • Data wejścia w życie: 2006-04-26
  • Data obowiązywania: 2006-04-26
  • Dokument traci ważność: 2007-12-21
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA