REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2005 nr 88 poz. 749
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 maja 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w paszach2)
Na podstawie art. 4 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
1) Ip. 9 otrzymuje brzmienie:
9 | AZOKSYSTROBINA | metylo (E)-2-2-(6-(2 | 20 | chmiel (suszony) |
5,0 | seler naciowy, ryż, warzywa kapustne liściaste | |||
3,0 | sałata i podobne, świeże zioła, jeżyny, maliny | |||
2,0 | truskawki (inne niż dziko rosnące), banany, pomidory, papryka, oberżyna, winogrona, cebula dymka | |||
1,0 | karczochy, ogórki, cukinie, korniszony, fasolka warzywna (ze strąkami), owoce cytrusowe | |||
0,5 | melony, arbuzy, kabaczki, brokuły, groszek warzywny (ze strąkami), nasiona soi, nasiona rzepaku, kalafiory | |||
0,3 | owies, żyto, pszenżyto, jęczmień, pszenica, kapusta głowiasta, bulwa selera | |||
0,2 | groszek warzywny (bez strąków), marchew karotka, chrzan, pasternak, fasolka warzywna (bez strąków), korzeń pietruszki, salsefia, kalarepa, endywia | |||
0,1 | brukselka, nasiona warzyw strączkowych, por, orzechy, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) | |||
0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4) | |||
0,01 | mleko5) |
2) Ip. 80 otrzymuje brzmienie:
80 | FENHEKSAMID | 2',3'-dichloro-4'-hydroksy-1-metylocykloheksanokarboksa-nilid | 30,0 | sałata |
10,0 | owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - jeżyny, maliny, krzyżówka jeżyny z maliną), kiwi | |||
5,0 | wiśnie, czereśnie, truskawki | |||
| (inne niż dziko rosnące). winogrona, owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - czarne jagody, agrest, żurawina, porzeczki), morele, brzoskwinie (w tym nektarynki i podobne hybrydy) | |||
2,0 | papryka | |||
1,0 | pomidory, śliwki, oberżyna, ogórki, cukinie, korniszony | |||
0,1 | nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, | |||
| Camellia sinensis), chmiel (suszony) | |||
| ||||
0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6) |
3) Ip. 82 otrzymuje brzmienie:
82 | FENPROPIMORF | (+)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo) - -2-metylopropylo]-2,6- -dimetylomorfolina | 10,0 | chmiel (suszony) |
2,10 | banany | |||
1,0 | truskawki (inne niż dziko rosnące), owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - jeżyny, maliny, krzyżówka jeżyny z maliną, czarne jagody, agrest, żurawina, porzeczki) | |||
0,5 | jęczmień, pszenica, owies, żyto, pszenżyto, orkisz, brukselka, por | |||
0,3 | wątroba bydlęca, kóz, świń i owiec | |||
0,1 | herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, CameIlia sinensis) | |||
0,05 | inne zboża, nerki bydlęce, kóz, świń i owiec, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego | |||
0,02 | mięso bydlęce, kóz, świń i owiec | |||
0,01 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6) |
4) Ip. 104 otrzymuje brzmienie:
104 | IPROWALIKARB | izopropyle 2-metyl-1-[(1-p | 2,0 | winogrona |
1,0 | pomidory, sałata i podobne | |||
0,2 | melony, arbuzy | |||
0,1 | cebula, ogórki, korniszony, cukinie, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis), chmiel (suszony) | |||
0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża |
5) Ip. 127–131 otrzymują brzmienie:
127 | MANEB | MANEB, MANKOZEB, METIRAM, PROPINEB, ZINEB - (suma wyrażona jako CS2) | 25,0 | chmiel (suszony) |
5,0 | porzeczki, świeże zioła, oliwki, sałata i podobne, agrest, owoce cytrusowe | |||
128 | MANKOZEB |
| 3,0 | owoce ziarnkowe, por, pomidory |
2,0 | morele, korniszony, truskawki (inne niż dziko rosnące), jęczmień, owies, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), rzodkiewki, winogrona, cukinie, jarmuż, warzywa psiankowate (inne niż pomidory) | |||
129 | METIRAM |
| 1,0 | warzywa kapustne kwiatostanowe, fasolka warzywna (ze strąkami), groszek warzywny (ze strąkam) wiśnie, czereśnie, warzywa kapustne głowiaste, śliwki, żyto, pszenica, cebula dymka |
0,5 | warzywa kapustne liściaste (inne niż jarmuż), melony, kabaczki, arbuzy, ogórki (z wyjątkiem korniszonów), czosnek, nasiona rzepaku, cebula szalotka, cebula, seler naciowy | |||
130 | PROPINEB |
| 0,3 | rukiew wodna |
0,2 | endywia, marchew karotka, bulwa selera, salsefia | |||
131 | ZINEB |
| 0,1 | ziemniaki, fasolka warzywna (bez strąków), groszek warzywny (bez strąków), kalarepa, nasiona roślin oleistych (z wyjątkiem nasion rzepaku), orzechy, herbata (suszone liście fermentowane lub inne, Camellia sinensis) |
0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, pozostałe zboża, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), mleko5), jaja6) | |||
6) Ip. 134 otrzymuje brzmienie:
134 | METALAKSYL | METALAKSYL, w tym inne mieszaniny izomerów składowych zawierające METALAKSYL M | 10,0 | chmiel (suszony) |
2,0 | winogrona na wino, sałata | |||
1,0 | winogrona spożywcze, owoce ziarnkowe, kapusta głowiasta, świeże zioła, cykoria | |||
0,5 | papryka, czosnek, owoce cytrusowe, truskawki (inne niż dziko rosnące), ogórki, cebula szalotka, cebula, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4) | |||
0,3 | endywia | |||
0,2 | pomidory, jarmuż, melony, por, arbuzy, cebula dymka | |||
0,1 | warzywa kapustne kwiatostanowe, marchew karotka, pasternak, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) | |||
0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża, mleko5), jaja6) |
7) Ip. 138 i 139 otrzymują brzmienie:
138 | METOMYL | S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid | 10,0 | chmiel (suszony) |
2,0 | sałata, szpinak i podobne, świeże zioła | |||
| 1,0 | cytryny, limonki, mandarynki (w tym klementynki i inne hybrydy), winogrona spożywcze | ||
| 0,5 | grejpfruty, pomarańcze, pomelo, śliwki, rzodkiewki, pomidory, oberżyna | ||
139 | TIODIKARB | 3,7,9,13-tetrametylo-5,11-dioksa-2,8,14-tritia- | 0,2 | owoce ziarnkowe, morele, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), brokuły |
0,1 | wiśnie, czereśnie, orzeszki ziemne, nasiona soi, nasiona bawełny, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) | |||
|
| (suma tiodikarbu i metomylu wyrażona jako metomyl) |
| |
|
|
| 0,05 | pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, zboża |
|
|
| 0,02 | materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4) mleko5), jaja6) |
8) Ip. 146 otrzymuje brzmienie:
146 | MYCHLOBUTANIL | 2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)heksylokarbonitryl | 5,0 | sałata roszponka |
3,0 | owoce cytrusowe | |||
2,0 | banany, chmiel (suszony) | |||
1,0 | wiśnie, czereśnie, winogrona, truskawki (inne niż dziko rosnące), owoce jagodowe (inne niż dziko rosnące - jeżyny, maliny, agrest, porzeczki) | |||
0,5 | owoce ziarnkowe, śliwki, brzoskwinie (w tym nektarynki i podobne hybrydy), papryka, karczochy | |||
0,3 | pomidory, morele, oberżyna | |||
0,2 | marchew karotka, melony, kabaczki, arbuzy, chrzan, pasternak, korzeń pietruszki | |||
0,1 | ogórki, cukinie, korniszony | |||
0,05 | orzechy, nasiona roślin oleistych, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, Camellia sinensis) | |||
0,02 | pozostałe materiaty paszowe pochodzenia roślinnego i zboża | |||
0,01 | materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego mleko5), jaja6) |
9) Ip. 154 otrzymuje brzmienie:
154 | PENKONAZOL | (RS)-1-[2 (2,4-dichlorotenylo) pentylo]-1H-1,2,4-triazol | 0,5 | porzeczki, chmiel (suszony) |
0,2 | owoce ziarnkowe, winogrona, karczochy | |||
0,1 | morele, brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy), melony, kabaczki, arbuzy, herbata (suszone liście i łodygi fermentowane lub inne, CameIlia sinensis) | |||
0,05 | zboża, pozostałe materiały paszowe pochodzenia roślinnego, materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego4), jaja6) | |||
0,01 | mleko5) |
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. J. J. Pilarczyk
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy 2004/115/WE z dnia 15 grudnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów (Dz. Urz. UE L 374 z 22.12.2004, str. 64; Dz. Urz. UE L 5 z 7.1.2005, str. 26).
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 281, poz. 2776.
4) W przypadku materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego o wagowo wyrażonej zawartości tłuszczu nie większej niż 10 %, dopuszczalne zawartości pozostałości środka ochrony roślin odnoszą się do całej masy materiału paszowego, licząc kości; w tym przypadku dopuszczalną zawartością pozostałości środka ochrony roślin jest jedna dziesiąta określonej wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, nie mniejsza jednak niż 0,01 mg/kg.
5) W przypadku oznaczania dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin w surowym pełnym mleku pochodzącym od krów, jako podstawę do obliczeń bierze się 4 % wagową zawartość tłuszczu. W przypadku mleka surowego pełnego pochodzącego od innych zwierząt gospodarskich oznacza się niższe poziomy dopuszczalnych zawartości pozostałości środków ochrony roślin od wziętej za podstawę zawartości tłuszczu.
Dla przetworów mlecznych:
– przy wagowej zawartości tłuszczu nie większej niż 2 % – dopuszczalny poziom zawartości pozostałości środka ochrony roślin wynosi połowę określonej wartości dla mleka surowego pełnego,
– przy wagowej zawartości tłuszczu większej niż 2 % – dopuszczalny poziom zawartości pozostałości środka ochrony roślin wyraża się w mg/kg tłuszczu; w takich przypadkach dopuszczalne zawartości pozostałości środka ochrony roślin są 25 razy wyższe od określonej wartości dla mleka surowego pełnego.
6) W przypadku jaj i produktów z jaj zawierających więcej niż 10 % tłuszczu dopuszczalną zawartość pozostałości środka ochrony roślin wyraża się w mg/kg tłuszczu. W tym przypadku dopuszczalne poziomy zawartości pozostałości są 10 razy wyższe od dopuszczalnych poziomów pozostałości dla świeżych jaj.
- Data ogłoszenia: 2005-05-19
- Data wejścia w życie: 2005-06-23
- Data obowiązywania: 2005-06-23
- Dokument traci ważność: 2008-03-18
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA