REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2004 nr 160 poz. 1669
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 23 czerwca 2004 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu piwowarskiego i napojów gazowanych
Na podstawie art. 23715 § 2 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
2. Urządzenia ciśnieniowe i zbiorniki, niezależnie od kontroli dokonywanej przez pracowników dozoru technicznego, kontrolowane są pod względem maksymalnego, dopuszczalnego ciśnienia roboczego, wskazywanego przez manometry zainstalowane na tych urządzeniach i zbiornikach przez przeszkolonych w tym zakresie pracowników.
1) otwarcia włazów w zbiornikach;
2) zdjęcia osłon ograniczających dostęp do części ruchomych maszyn i innych urządzeń technicznych.
1) po zmniejszeniu temperatury i unieruchomieniu urządzenia mieszającego, chyba że próbki pobierane są automatycznie;
2) przy użyciu naczynia znajdującego się na wysięgniku.
2. Wprowadzanie do kotła warzelnego listwy do mierzenia objętości brzeczki wybitej odbywa się po wyłączeniu dopływu energii elektrycznej do kotła warzelnego oraz wyłączeniu urządzenia mieszającego.
1) wentylację mechaniczną do ich usuwania;
2) system wentylacji awaryjnej, zapewniający co najmniej 10-krotną wymianę powietrza w ciągu godziny;
3) stacjonarne analizatory, sygnalizujące sygnałem świetlnym albo dźwiękowym o przekroczeniu dopuszczalnych wartości stężeń dwutlenku węgla lub innych gazów.
2. Uruchamianie wentylacji mechanicznej w pomieszczeniu fermentowni odbywa się przy użyciu wyłącznika umieszczonego przed wejściem do tego pomieszczenia.
3. W przypadku chłodzenia pomieszczeń amoniakiem, w szczególności przy użyciu amoniakalnego urządzenia chłodniczego, pomieszczenia te wyposaża się w system wentylacji awaryjnej i stacjonarne analizatory, sygnalizujące sygnałem świetlnym lub dźwiękowym o przekroczeniu wartości najwyższego dopuszczalnego stężenia amoniaku.
4. Przed wejściem pracownika do pomieszczenia, w którym występują gazy toksyczne, na co najmniej 15 minut włącza się system wentylacji awaryjnej i obserwuje się wskazania analizatorów.
5. Przed wejściem pracownika do kadzi fermentacyjnych, tanków lub kuf:
1) przewietrza się je;
2) dokonuje się pomiarów stężeń dwutlenku węgla lub innych gazów.
6. Niedopuszczalne jest wchodzenie do kadzi fermentacyjnych, tanków lub kuf bez asekuracji dokonywanej przez co najmniej jedną osobę znajdującą się na zewnątrz tych zbiorników.
2. Pracownikom wykonującym czynności, o których mowa w ust. 1, zapewnia się natryski awaryjne, urządzenia do przemywania oczu i apteczki.
1) osłony zabezpieczające pracowników przed rozpryskiem szkła;
2) dwa umocowane na końcach monobloku urządzenia do awaryjnego ich zatrzymywania.
2. Wykonywanie czynności przez pracowników na stanowiskach do prześwietlania opakowań szklanych nie może trwać dłużej niż 2 godziny w ciągu jednej zmiany roboczej.
1) zainstalowane na kotłach do przygotowywania syropu zawory redukcyjne i bezpieczeństwa oraz termometry;
2) zabezpieczony siatką wodowskaz;
3) zainstalowany na urządzeniu:
a) saturacyjnym – zawór redukcyjny,
b) ciśnieniowym – zawór bezpieczeństwa.
2. W przypadku usytuowania pomieszczeń przeznaczonych do mycia i napełniania beczek na różnych piętrach, przemieszczanie beczek odbywa się za pomocą dźwigów.
2. Pracowników wykonujących czynności w pomieszczeniach, o których mowa w ust. 1, chroni się przed promieniowaniem ultrafioletowym przez stosowanie środków ochrony indywidualnej.
2. Otwory zsypowe ziarna jęczmienia zabezpiecza się barierami ochronnymi oraz umieszcza się na nich w widoczny sposób tablice ostrzegawcze z napisem: „Uwaga – otwarty zsyp!”.
2. Ręcznego zgarniania pozostałości słodu z siatek suszarni dokonuje się po unieruchomieniu przegarniacza, jeżeli temperatura w suszarni nie przekracza 35 °C (308 K).
3. Temperaturę powietrza w suszarni kontroluje się przy użyciu elektrycznych czujników pomiaru temperatury.
4. Pracę urządzeń do mieszania słodu kontroluje się przez okna wzierne.
2. Prace przy ręcznym:
1) myciu zamaczalników – wykonuje się po ich przewietrzeniu oraz po wykonaniu pomiaru stężenia dwutlenku węgla w zamaczalnikach;
2) ściąganiu zielonego słodu do suszarni – wykonuje się przy stałym nawiewie powietrza pod siatkę skrzyni.
3. Przed wejściem pracownika do suszarni słodu:
1) przewietrza się pomieszczenia suszarni;
2) umieszcza się na drzwiach suszarni i na stanowisku do sterowania pracą suszarni tablice ostrzegawcze z napisem: „Uwaga – człowiek w suszarni!”.
2. Dym, tlenek węgla i dwutlenek węgla z paleniska suszarni odprowadza się przewodami dymowymi.
2. Przed rozpoczęciem procesu prasowania sprawdza się:
1) prawidłowość zaryglowania drzwi prasy;
2) sprawność urządzenia sterującego.
2. Niedopuszczalne jest ręczne układanie warstw balotów chmielu w magazynach.
1) system wentylacji awaryjnej, zapewniający co najmniej 10-krotną wymianę powietrza w ciągu godziny;
2) automatyczne urządzenia do mierzenia poziomu niebezpiecznych substancji chemicznych i preparatów chemicznych oraz w środki do neutralizacji tych substancji i preparatów;
3) urządzenia do odprowadzania ładunków elektryczności statycznej, spełniające wymagania określone w Polskich Normach.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 113, poz. 717, z 1999 r. Nr 99, poz. 1152, z 2000 r. Nr 19, poz. 239, Nr 43, poz. 489, Nr 107, poz. 1127 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 11, poz. 84, Nr 28, poz. 301, Nr 52, poz. 538, Nr 99, poz. 1075, Nr 111, poz. 1194, Nr 123, poz. 1354, Nr 128, poz. 1405 i Nr 154, poz.1805, z 2002 r. Nr 74, poz. 676, Nr 135, poz. 1146, Nr 196, poz. 1660, Nr 199, poz. 1673 i Nr 200, poz. 1679, z 2003 r. Nr 166, poz. 1608 i Nr 213, poz. 2081 oraz z 2004 r. Nr 96, poz. 959, Nr 99, poz. 1001 i Nr 120, poz. 1252.
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 15 lipca 1967 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu piwowarskiego (Dz. U. Nr 31, poz. 156), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia na podstawie art. XXIV ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Przepisy wprowadzające Kodeks pracy (Dz. U. Nr 24, poz. 142 oraz z 1990 r. Nr 34, poz. 198).
- Data ogłoszenia: 2004-07-14
- Data wejścia w życie: 2004-09-15
- Data obowiązywania: 2004-09-15
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA