REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2004 nr 40 poz. 365
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 18 lutego 2004 r.
w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych
Na podstawie art. 66 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 179, poz. 1750) zarządza się, co następuje:
1) zasadniczej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi w ciągu doby;
2) dodatkowej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju, przysługującą żołnierzowi w ciągu doby, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;
3) dominującej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć zasadniczą normę, według której jest żywiona największa grupa żołnierzy ze wszystkich żywionych w danej jednostce wojskowej;
4) wartości pieniężnej normy wyżywienia – należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;
5) ćwiczeniach w garnizonie – należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe połączone z przebywaniem żołnierzy zawodowych w miejscach pełnienia służby;
6) sportowcach wojskowych – należy przez to rozumieć żołnierzy czynnie uprawiających sport w zespołach sportowych rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, a także żołnierzy uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż;
7) kursach lub szkoleniach – należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe ujęte w planie rocznym, zatwierdzonym przez właściwego dowódcę;
8) stołówce wojskowej – należy przez to rozumieć obiekt stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia.
1) zasadniczych:
a) żołnierskiej – 010,
b) szkolnej – 020,
c) specjalnej – 030,
d) operacyjnej – 040 lub 044;
2) dodatkowych:
a) ogólnej – 110,
b) chleba – 111,
c) napoju – 160;
3) polowych paczkowanych:
a) indywidualnej suchej – S,
b) skoncentrowanej lądowej – PS-ląd,
c) skoncentrowanej morskiej – PS-m.
2. Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3. Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają normy wojskowe ustanowione przez Ministra Obrony Narodowej.
2. Jeżeli norma wyżywienia, o której mowa w ust. 1, jest niższa od przysługującej, żołnierzowi zawodowemu i kandydatowi na żołnierza zawodowego wydaje się uzupełniający posiłek, odpowiadający różnicy wartości pieniężnych tych norm.
3. Żołnierzowi zawodowemu i kandydatowi na żołnierza zawodowego przysługuje wyżywienie w naturze w ilości podwójnej zasadniczej normy wyżywienia:
1) w przypadkach uniemożliwiających stawienie się w miejscu wydawania posiłków – do 48 godzin;
2) w pierwszej dobie mobilizacyjnego rozwinięcia jednostki wojskowej – w warunkach uzasadnionych względami organizacyjnymi.
4. Normy wyżywienia w formie posiłków lub suchego prowiantu, niewykorzystane w terminie przeznaczonym na ich realizację, nie podlegają wydaniu.
1) żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych osadzonym w izbach zatrzymań;
2) kandydatom na żołnierzy zawodowych osadzonym w wojskowych aresztach dyscyplinarnych;
3) żołnierzom zawodowym odchodzącym do rezerwy – w wymiarze 10 norm na jednego żołnierza odchodzącego do rezerwy.
1) wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej – w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
2) wykonującym, zgodnie z planem szkolenia, skoki ze spadochronem bądź nurkowanie w jednostkach kawalerii powietrznej, desantowo-szturmowych oraz Jednostkach Wojskowych Nr 4101 i Nr 4118 – w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
3) pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305 – w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
4) pełniącym służbę w pododdziałach reprezentacyjnych i Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego – w formie jednego posiłku w dniach wykonywania zadań reprezentacyjnych;
5) w czasie:
a) ćwiczeń w garnizonie trwających ponad 10 godzin – w wymiarze do 50 % tej normy, lub ponad 14 godzin – w pełnym wymiarze tej normy,
b) ćwiczeń poza garnizonem i rekonesansów,
c) przebywania na poligonach i zgrupowaniach defiladowych,
d) udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu;
6) szkolonym w miejscowości zamieszkania – pod warunkiem zakwaterowania na terenie jednostki wojskowej prowadzącej szkolenie;
7) skierowanym na szkolenie do miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania – w dniach przebywania w tej miejscowości;
8) odbywającym praktykę lub staż w miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania, z wyjątkiem absolwentów Uniwersytetu Medycznego w Łodzi odbywających staż podyplomowy – w dniach przebywania w tej miejscowości;
9) odbywającym podróż służbową wspólnie z żołnierzami pełniącymi zasadniczą służbę wojskową, nadterminową zasadniczą służbę wojskową, żołnierzami rezerwy lub kandydatami na żołnierzy zawodowych albo konwojującym tych żołnierzy do innego garnizonu – w wymiarze 200 % tej normy;
10) sportowcom wojskowym;
11) wyznaczonym do pełnienia służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych – przed wyjazdem w czasie pobytu w jednostce wojskowej przygotowującej do służby w misji pokojowej, od dnia rozpoczęcia przygotowania poza rejonem stacjonowania jednostki wojskowej, w której pełnią służbę, do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej;
12) wyznaczonym do pełnienia służby jako obserwatorzy wojskowi lub osoby posiadające status obserwatorów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych i sił wielonarodowych albo na stanowiska służbowe w polskich przedstawicielstwach wojskowych przy organizacjach międzynarodowych, przy międzynarodowych dowództwach wojskowych i w ich strukturach organizacyjnych – w czasie przewozu, w związku z rozpoczęciem i zakończeniem służby:
a) z kraju do miejsca pełnienia służby – od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej,
b) z powrotem do kraju z miejsca pełnienia służby – do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej
– w wymiarze 200 % tej normy, w przypadkach, w których wypłata równoważnika pieniężnego, określonego w odrębnych przepisach, nie jest celowa.
1) zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia żołnierzy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych obowiązków – w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia;
2) zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek wojskowych – w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia stosowanej w tej stołówce;
3) zajmującym stanowiska albo zastępującym lub pełniącym obowiązki szefów pododdziałów, dowódców punktów obserwacyjnych marynarki wojennej oraz podoficerów gospodarczych kompanii radiotechnicznych, mającym służbowy obowiązek nadzoru nad spożywaniem posiłków przez podległych żołnierzy – obiad według normy wyżywienia przysługującej tym żołnierzom;
4) pełniącym nieetatowe całodobowe służby wewnętrzne i garnizonowe – stosownie do norm wyżywienia należnego podległym żołnierzom niezawodowym;
5) lekarzom wojskowym kontrolującym jakość posiłków w jednostkach wojskowych prowadzących gospodarkę kuchenną, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów lekarskich – w formie jednego posiłku dziennego.
2. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020 przysługuje, w wymiarze 200 % tej normy, kandydatom na żołnierzy zawodowych w przypadkach:
1) odbywania podróży służbowej;
2) wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach żołnierskich;
3) konwojowania do innego garnizonu przez Żandarmerię Wojskową lub inne właściwe wojskowe organy porządkowe.
1) w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu Świąt Wielkanocnych;
2) w dniu 31 grudnia lub 1 stycznia, 3 maja i 11 listopada;
3) w dniu święta Wojska Polskiego, w Dniu Podchorążego, w dniu święta rodzaju Sił Zbrojnych, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej;
4) w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego rozwiązania jednostki wojskowej;
5) w dniu przysięgi wojskowej.
2. Żołnierze zawodowi uczestniczą w uroczystych posiłkach:
1) organizowanych w okolicznościach określonych w ust. 1 pkt 1–4 – w liczbie do 10 % uprawnionych do wyżywienia, nie mniej jednak niż 10 osób i nie więcej niż 40 osób;
2) w dniu przysięgi wojskowej żołnierzy odbywających zasadniczą służbę wojskową lub przeszkolenie wojskowe oraz kandydatów na żołnierzy zawodowych – w liczbie do 10 % przysięgających, nie mniej jednak niż 5 osób;
3) w dniu pożegnania odchodzących do rezerwy żołnierzy służby zasadniczej i nadterminowej – w liczbie do 10 % odchodzących, nie mniej jednak niż 3 osoby.
1) żołnierzom zawodowym:
a) zaliczanym do personelu latającego na sprzęcie innym niż bojowe samoloty odrzutowe i wykonującym loty zgodnie z programem szkolenia,
b) etatowym instruktorom spadochronowym, wykonującym czynności instruktorskie zgodnie z programem szkolenia – w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
2) sportowcom wojskowym, delegowanym na zgrupowania i zawody o randze ogólnokrajowej.
1) wchodzącym w skład załóg okrętów podwodnych – w czasie rejsów;
2) uczestniczącym w ćwiczeniach wojskowych odbywanych w kraju wspólnie z żołnierzami państw obcych, z zastrzeżeniem § 5;
3) wyznaczonym do pełnienia służby w składzie polskich kontyngentów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych lub sił wielonarodowych oraz w kwaterach głównych, dowództwach i sztabach tych misji – od następnego dnia po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia jej przekroczenia w drodze powrotnej;
4) jednostek wojskowych skierowanych poza granice Państwa w celu udziału w:
a) konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa lub państw sojuszniczych,
b) ćwiczeniach wojskowych, z zastrzeżeniem § 5,
c) szkoleniu,
d) akcjach ratowniczych, poszukiwawczych, humanitarnych i antyterrorystycznych,
e) przedsięwzięciach reprezentacyjnych;
5) zaliczanym do personelu latającego:
a) wykonującym loty, zgodnie z programem szkolenia, na bojowych samolotach odrzutowych,
b) przebywającym w lotniczych ośrodkach szkoleniowo-kondycyjnych.
2. Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040 przysługuje:
1) kandydatom na żołnierzy zawodowych szkolonym na stanowiska przewidziane dla personelu latającego – w okresie wykonywania lotów;
2) sportowcom wojskowym, delegowanym na zgrupowania i zawody o randze międzynarodowej.
1) wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a) rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie – w wymiarze 100 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020,
b) rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych – w wymiarze 70 % tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,
c) rejsów okrętów podwodnych – w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040,
d) stoczniowych remontów okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020;
2) nurkom i płetwonurkom oraz szkolonym na te stanowiska – w dniach wykonywania zadań pod wodą, w wymiarze 70 % tej normy;
3) Jednostki Wojskowej Nr 2305:
a) w czasie ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach wodnych – w wymiarze 150 % tej normy,
b) w czasie ćwiczeń odbywanych poza garnizonem – w wymiarze 80 % tej normy,
c) w dniach skoszarowania – w wymiarze 40 % tej normy
– jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020;
4) zaliczanym do lotniczego personelu technicznego – w dniach wykonywania bezpośredniej naziemnej technicznej obsługi sprzętu lotniczego – w wymiarze 100 % tej normy;
5) wchodzącym w skład nieetatowych służb kierowania i zabezpieczania lotów – w wymiarze 100 % tej normy;
6) instruktorom praktycznej nauki obsługi sprzętu lotniczego – w dniach prowadzenia zajęć praktycznych – w wymiarze 100 % tej normy;
7) instruktorom wychowania fizycznego wojskowych ośrodków szkoleniowo-kondycyjnych – w dniach prowadzenia zajęć – w wymiarze 100 % tej normy;
8) biorącym udział w uroczystym posiłku, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 – w wymiarze 100 % tej normy;
9) etatowym mechanikom-kierowcom – w dniach obsługi sprzętu – w wymiarze 40 % tej normy;
10) wykonującym zadania określone w § 7 pkt 5 lit. b–d – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020;
11) biorącym udział w uroczystych posiłkach, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2–5 – w wymiarze 40 % tej normy.
2. Żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8, przysługuje wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110, odpowiednio w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1, z tym że w wymiarze 40 % tej normy przysługuje ono żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8 pkt 4, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej – 010.
3. Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110 przysługuje kandydatom na żołnierzy zawodowych:
1) w dniu uroczystości lub święta, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 – w wymiarze 100 % tej normy;
2) w dniach świąt i uroczystości, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2–5, oraz pozostałych świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy – w wymiarze 40 % tej normy;
3) wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej – w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1 pkt 1;
4) wykonującym zadania określone w § 7 pkt 5 lit. b–d – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020.
1) w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura, spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi, przekracza 28 °C;
2) na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C lub poniżej 10 °C;
3) o których mowa w § 7 pkt 5 lit. d.
2. Napój w wymiarze 166 % dodatkowej normy napoju – 160 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1) o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 2–4, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy – 044;
2) pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się w razie przysługiwania żołnierzom zawodowym kilku wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110 w dniach pełnienia służby wartowniczej.
2. Żołnierzom zawodowym pełniącym służbę w kraju i kandydatom na żołnierzy zawodowych skierowanym w podróż służbową poza granicami kraju, na studia lub naukę albo kurs za granicą nie przysługuje, za okres ich odbywania, bezpłatne wyżywienie w kraju.
Minister Obrony Narodowej: J. Szmajdziński
|
1) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 7 grudnia 2000 r. w sprawie wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 115, poz. 1207 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 460), które na podstawie art. 188 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 179, poz. 1750) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 18 lutego 2004 r. (poz. 365)
SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH l DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY
(dziennie w gramach na osobę)
Symbol grupy produk-tów spożyw-czych | Nazwa grupy produktów spożywczych | Normy wyżywienia | |||||||
zasadnicze | dodatkowe | ||||||||
żoł-nier-ska | szko-lna | spe-cjalna | operacyjna | ogól-na | chleba | napo-ju | |||
010 | 020 | 030 | 040 | 044 | 110 | 111 | 160 | ||
01 | Strączkowe | 27 | 27 | 28 | 28 | 75 | – | – | – |
02 | Przetwory zbożowe | 73 | 73 | 62 | 52 | 234 | – | – | – |
03 | Pieczywo | 670 | 670 | 600 | 500 | 633 | 100 | 700 | – |
04 | Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso | 259 | 292 | 400 | 430 | 423 | 83 | – | – |
05 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 17 | 19 | 19 | 19 | 20 | – | – | – |
06 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 20 | 10 | 10 | 10 | 10 | – | – | – |
07 | Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko | 700 | 790 | 975 | 1050 | 450 | 370 | – | – |
08 | Masło i śmietana w przeliczeniu na masło | 36 | 46 | 64 | 66 | 45 | 20 | – | – |
09 | Jaja | 25 | 25 | 50 | 50 | – | 25 | – | – |
10 | Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich | 49 | 58 | 90 | 90 | 60 | – | – | – |
11 | Ziemniaki | 700 | 700 | 600 | 500 | 360 | – | – | – |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 120 | 132 | 160 | 170 | – | 65 | – | – |
13 | Warzywa i owoce karotenowe | 160 | 160 | 160 | 160 | 206 | 110 | – | – |
14 | Inne warzywa i owoce | 297 | 365 | 560 | 695 | 397 | 420 | – | – |
15 | Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier | 71 | 73 | 84 | 97 | 117 | 20 | – | – |
16 | Woda pitna butelkowana | – | – | – | – | (2,5)* | – | – | (1,5)* |
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x – w sztukach lub ()* – w litrach.
- Data ogłoszenia: 2004-03-12
- Data wejścia w życie: 2004-07-01
- Data obowiązywania: 2006-03-01
- Dokument traci ważność: 2006-04-25
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA