REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 230 poz. 2308
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 23 grudnia 2003 r
w sprawie ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy
Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 23 grudnia 2003 r. (poz. 2308)
CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
1 | 2 | 3 | 4 |
0102 | Bydło żywe: |
|
|
0102 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Gatunki domowe: |
|
|
| – – – O masie przekraczającej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg: |
|
|
0102 90 21 0 | – – – – Do uboju | t | 6 663,76 |
0102 90 29 0 | – – – – Pozostałe | t | 6 663,76 |
0103 | Trzoda chlewna żywa: |
|
|
| – Pozostałe: |
|
|
0103 91 | – – O masie mniejszej niż 50 kg: |
|
|
0103 91 10 0 | – – – Gatunki domowe | t | 5 985,13 |
0103 92 | – – O masie 50 kg lub większej: |
|
|
| – – – Gatunki domowe: |
|
|
0103 92 11 0 | – – – – Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie nie mniejszej niż 160 kg | t | 18 850,80 |
0103 92 19 0 | – – – – Pozostałe | t | 4 722,13 |
0104 | Owce i kozy, żywe: |
|
|
0104 10 | – Owce: |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
0104 10 30 0 | – – – Jagnięta (do jednego roku życia) | t | 8 713,78 |
0104 10 80 0 | – – – Pozostałe | t | 8 713,78 |
0104 20 | –Kozy: |
|
|
0104 20 90 0 | – – Pozostałe | t | 28 181,95 |
0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: |
|
|
| – O masie nieprzekraczającej 185 g: |
|
|
0105 11 | – – Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: |
|
|
| – – – Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: |
|
|
0105 11 11 0 | – – – – Nioski | t | 404 726,68 |
0105 11 19 0 | – – – – Pozostałe | t | 404 726,68 |
| – – – Pozostałe: |
|
|
0105 11 91 0 | – – – – Nioski | t | 404 726,68 |
0105 11 99 0 | – – – – Pozostałe | t | 404 726,68 |
0105 12 00 0 | – – Indyki | t | 152 799,87 |
0105 19 | – – Pozostałe: |
|
|
0105 19 20 0 | – – – Gęsi | t | 152 799,87 |
0105 19 90 0 | – – – Kaczki i perliczki | t | 684 519,68 |
| – Pozostałe: |
|
|
0105 92 00 0 | – – Ptactwo z gatunku Gallus domesticus, o masie nie większej niż 2000 g | t | 3 798,44 |
0105 93 00 0 | – – Ptactwo z gatunku Gallus domesticus, o masie większej niż 2000 g | t | 3 798,44 |
0105 99 | – – Pozostałe: |
|
|
0105 99 10 0 | – – – Kaczki | t | 5 424,32 |
0105 99 20 0 | – – – Gęsi | t | 8 760,91 |
0105 99 30 0 | – – – Indyki | t | 6 965,37 |
0105 99 50 0 | – – – Perliczki | t | 6 282,03 |
0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone: |
|
|
0201 10 00 0 | – Tusze i półtusze | t | 9 364,13 |
0201 20 | – Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: |
|
|
0201 20 20 0 | – – Ćwierci "kompensowane" | t | 9 364,13 |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
0201 20 30 0 | – – Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | t | 8 765,62 |
0201 20 50 0 | – – Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | t | 12 229,46 |
0201 20 90 0 | – – Pozostałe | t | 20 570,94 |
0201 30 00 0 | – Bez kości | t | 26 353,42 |
0202 | Mięso z bydła, zamrożone: |
|
|
0202 10 00 0 | – Tusze i półtusze | t | 10 886,34 |
0202 20 | – Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: |
|
|
0202 20 10 0 | – – Ćwierci "kompensowane" | t | 11 310,48 |
0202 20 30 0 | – – Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | t | 7 224,57 |
0202 20 50 0 | – – Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | t | 8 143,55 |
0202 20 90 0 | – – Pozostałe | t | 12 860,96 |
0202 30 | – Bez kości: |
|
|
0202 30 10 0 | – – Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku | t | 8 096,42 |
0202 30 50 0 | – – Rostbef, antrykot i szponder, kawałki | t | 12 144,63 |
0202 30 90 0 | – – Pozostałe | t | 14 034,42 |
0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone: |
|
|
| – Świeże lub schłodzone: |
|
|
0203 11 | – – Tusze i półtusze: |
|
|
0203 11 10 0 | – – – Ze świń domowych | t | 5 857,89 |
0203 12 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
0203 12 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki | t | 8 614,82 |
0203 12 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki | t | 9 854,26 |
0203 19 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
0203 19 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki | t | 7 879,63 |
0203 19 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi | t | 10 268,97 |
0203 19 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki | t | 5 542,14 |
| – – – – Pozostałe: |
|
|
0203 19 55 0 | – – – – – Bez kości | t | 10 014,49 |
| – Zamrożone: |
|
|
0203 21 | – – Tusze i półtusze: |
|
|
0203 21 10 0 | – – – Ze świń domowych | t | 5 287,65 |
0203 22 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
0203 22 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki | t | 8 416,88 |
0203 22 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki | t | 7 988,03 |
0203 29 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
0203 29 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki | t | 7 879,63 |
0203 29 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi | t | 9 854,26 |
0203 29 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki | t | 5 886,16 |
| – – – – Pozostałe: |
|
|
0203 29 55 0 | – – – – – Bez kości | t | 10 377,37 |
0203 29 59 0 | – – – – – Pozostałe | t | 10 377,37 |
0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone: |
|
|
| – Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
|
|
0207 11 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone: |
|
|
0207 11 10 0 | – – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | t | 6 706,17 |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
0207 11 30 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | t | 4 722,13 |
0207 11 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków. znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej zgłaszane | t | 6 055,82 |
0207 12 | – – Niecięte na kawałki, zamrożone: |
|
|
0207 12 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | t | 4 656,15 |
0207 12 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej zgłaszane | t | 6 183,06 |
0207 13 | – – Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
0207 13 10 0 | – – – – Bez kości | t | 16 013,75 |
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
0207 13 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | t | 4 712,70 |
0207 13 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | t | 8 482,86 |
0207 13 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | t | 3 770,16 |
0207 13 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | t | 10 702,54 |
0207 13 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki | t | 7 450,78 |
0207 13 70 0 | – – – – – Pozostałe | t | 14 642,36 |
| – – – Podroby: |
|
|
0207 13 99 0 | – – – – Pozostałe | t | 4 712,70 |
0207 14 | – – Kawałki i podroby, zamrożone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
0207 14 10 0 | – – – – Bez kości | t | 15 716,85 |
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
0207 14 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | t | 11 833,59 |
0207 14 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | t | 4 594,88 |
0207 14 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | t | 3 770,16 |
0207 14 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | t | 11 107,83 |
0207 14 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki | t | 7 488,48 |
0207 14 70 0 | – – – – – Pozostałe | t | 14 920,41 |
| – – – Podroby: |
|
|
0207 14 99 0 | – – – – Pozostałe | t | 6 758,01 |
| – Z indyków: |
|
|
0207 24 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone: |
|
|
0207 24 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | t | 8 011,59 |
0207 24 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej zgłaszane | t | 11 781,75 |
0207 25 | – – Niecięte na kawałki, zamrożone: |
|
|
0207 25 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | t | 8 374,47 |
0207 25 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej zgłaszane | t | 8 473,43 |
0207 26 | – – Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
0207 26 10 0 | – – – – Bez kości | t | 15 976,05 |
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
0207 26 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | t | 16 131,57 |
0207 26 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | t | 4 806,95 |
0207 26 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | t | 3 807,86 |
0207 26 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | t | 13 190,85 |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 26 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki | t | 6 734,45 |
0207 26 70 0 | – – – – – – Pozostałe | t | 8 379,18 |
0207 26 80 0 | – – – – – Pozostałe | t | 9 425,40 |
| – – – Podroby: |
|
|
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
0207 26 99 0 | – – – – Pozostałe | t | 10 212,42 |
0207 27 | – – Kawałki i podroby, zamrożone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
0207 27 10 0 | – – – – Bez kości | t | 15 547,20 |
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
0207 27 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | t | 15 919,50 |
0207 27 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | t | 4 806,95 |
0207 27 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | t | 3 807,86 |
0207 27 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | t | 13 195,56 |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 27 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki | t | 5 235,81 |
0207 27 70 0 | – – – – – – Pozostałe | t | 8 138,83 |
0207 27 80 0 | – – – – – Pozostałe | t | 10 994,73 |
| – – – Podroby: |
|
|
0207 27 99 0 | – – – – Pozostałe | t | 6 187,78 |
| – Z kaczek, gęsi lub perliczek: |
|
|
0207 32 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone: |
|
|
| – – – Z kaczek: |
|
|
0207 32 11 0 | – – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | t | 7 483,77 |
0207 32 15 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | t | 8 723,21 |
0207 32 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej zgłaszane | t | 8 176,53 |
| – – – Z gęsi: |
|
|
0207 32 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | t | 9 760,00 |
0207 32 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane | t | 12 125,78 |
0207 32 90 0 | – – – Z perliczek | t | 8 162,40 |
0207 33 | – – Niecięte na kawałki, zamrożone: |
|
|
| – – – Z kaczek: |
|
|
0207 33 11 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | t | 8 016,30 |
0207 33 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej zgłaszane | t | 7 912,62 |
| – – – Z gęsi: |
|
|
0207 33 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | t | 9 425,40 |
0207 33 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane | t | 11 696,92 |
0207 33 90 0 | – – – Z perliczek | t | 9 637,47 |
0207 35 | – – Pozostałe, świeże lub schłodzone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
| – – – – Bez kości: |
|
|
0207 35 11 0 | – – – – – Z gęsi | t | 20 514,38 |
0207 35 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek | t | 19 944,15 |
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
|
|
0207 35 21 0 | – – – – – – Z kaczek | t | 4 712,70 |
0207 35 23 0 | – – – – – – Z gęsi | t | 6 282,03 |
0207 35 25 0 | – – – – – – Z perliczek | t | 8 977,69 |
0207 35 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | t | 4 712,70 |
0207 35 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | t | 3 690,04 |
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
|
|
0207 35 51 0 | – – – – – – Z gęsi | t | 21 838,65 |
0207 35 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | t | 15 641,45 |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 35 61 0 | – – – – – – Z gęsi | t | 14 595,23 |
0207 35 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | t | 7 738,25 |
0207 35 71 0 | – – – – – Tusze gęsie lub kacze | t | 11 051,28 |
0207 35 79 0 | – – – – – Pozostałe | t | 23 563,50 |
| – – – Podroby: |
|
|
0207 35 99 0 | – – – – Pozostałe | t | 7 691,13 |
0207 36 | – – Pozostałe, zamrożone: |
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
| – – – – Bez kości: |
|
|
0207 36 11 0 | – – – – – Z gęsi | t | 21 928,19 |
0207 36 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek | t | 16 706,52 |
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
|
|
0207 36 21 0 | – – – – – – Z kaczek | t | 4 712,70 |
0207 36 23 0 | – – – – – – Z gęsi | t | 6 282,03 |
0207 36 25 0 | – – – – – – Z perliczek | t | 10 603,58 |
0207 36 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | t | 5 080,29 |
0207 36 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | t | 3 822,00 |
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
|
|
0207 36 51 0 | – – – – – – Z gęsi | t | 20 377,71 |
0207 36 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | t | 14 529,25 |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
0207 36 61 0 | – – – – – – Z gęsi | t | 14 595,23 |
0207 36 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | t | 7 823,08 |
0207 36 71 0 | – – – – – Tusze gęsie lub kacze | t | 11 051,28 |
0207 36 79 0 | – – – – – Pozostałe | t | 23 563,50 |
| – – – Podroby: |
|
|
0207 36 90 0 | – – – – Pozostałe | t | 7 691,13 |
0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
0401 10 | – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1% masy: |
|
|
0401 10 10 0 | – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | t | 1 767,26 |
0401 10 90 0 | – – Pozostałe | t | 1 215,88 |
0401 20 | – O zawartości tłuszczu przekraczającej 1% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy: |
|
|
| – – Nieprzekraczającej 3% masy: |
|
|
0401 20 11 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | t | 1 936,92 |
0401 20 19 0 | – – – Pozostałe | t | 885,99 |
| – – Przekraczającej 3% masy: |
|
|
0401 20 91 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | t | 2 299,80 |
0401 20 99 0 | – – – Pozostałe | t | 937,83 |
0401 30 | – O zawartości tłuszczu przekraczającej 6% masy: |
|
|
| – – Nieprzekraczającej 21% masy: |
|
|
0401 30 11 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | t | 14 138,10 |
0401 30 19 0 | – – – Pozostałe | t | 11 781,75 |
| – – Przekraczającej 21% masy, ale nieprzekraczającej 45% masy: |
|
|
0401 30 31 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | t | 10 994,73 |
0401 30 39 0 | – – – Pozostałe | t | 10 919,33 |
| – – Przekraczającej 45% masy: |
|
|
0401 30 99 0 | – – – Pozostałe | t | 4 712,70 |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
0402 10 | – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy: |
|
|
| – – Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
0402 10 11 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | t | 6 220,76 |
0402 10 19 0 | – – – Pozostałe | t | 3 327,17 |
| – – Pozostałe: |
|
|
0402 10 91 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | t | 4 029,36 |
0402 10 99 0 | – – – Pozostałe | t | 7 856,07 |
| – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy: |
|
|
0402 21 | – – Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
| – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy: |
|
|
0402 21 11 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: |
|
|
0402 21 11 1 | – – – – – Dla niemowląt | t | 6 918,24 |
0402 21 11 9 | – – – – – Pozostałe | t | 6 918,24 |
| – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy: |
|
|
0402 21 91 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: |
|
|
0402 21 91 1 | – – – – – Dla niemowląt | t | 8 746,77 |
0402 21 91 9 | – – – – – Pozostałe | t | 8 746,77 |
0402 21 99 | – – – – Pozostałe: |
|
|
0402 21 99 1 | – – – – – Dla niemowląt | t | 6 993,65 |
0402 21 99 9 | – – – – – Pozostałe | t | 6 993,65 |
0402 29 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy: |
|
|
0402 29 11 0 | – – – – Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy | t | 18 869,65 |
| – – – – Pozostałe: |
|
|
0402 2915 0 | – – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | t | 4 005,80 |
| – Pozostałe: |
|
|
0402 91 | – – Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
| – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy, ale nieprzekraczającej 45% masy: |
|
|
0402 91 59 0 | – – – – Pozostałe | t | 6 654,33 |
| – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy: |
|
|
0402 91 91 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | t | 4 712,70 |
0402 91 99 0 | – – – – Pozostałe | t | 3 534,53 |
0402 99 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 9,5% masy: |
|
|
0402 99 11 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | t | 3 920,97 |
| – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 9,5% masy, ale nieprzekraczającej 45% masy: |
|
|
0402 99 31 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | t | 18 850,80 |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
0403 10 | – Jogurt: |
|
|
| – – Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
| – – – Niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
|
|
0403 10 11 0 | – – – – Nieprzekraczającej 3% masy | t | 5 509,15 |
0403 10 13 0 | – – – – Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy | t | 8 011,59 |
0403 10 19 0 | – – – – Przekraczającej 6% masy | t | 8 223,66 |
| – – – Pozostały, o zawartości tłuszczu: |
|
|
0403 10 31 0 | – – – – Nieprzekraczającej 3% masy | t | 4 396,95 |
0403 10 33 0 | – – – – Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy | t | 4 283,84 |
0403 10 39 0 | – – – – Przekraczającej 6% masy | t | 4 283,84 |
| – – Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
| – – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
|
0403 10 51 0 | – – – – Nieprzekraczającej 1,5% masy | t | 11 781,75 |
0403 10 53 0 | – – – – Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy | t | 6 889,97 |
0403 10 59 0 | – – – Przekraczającej 27% masy | t | 16 494,45 |
| – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
|
0403 10 91 0 | – – – – Nieprzekraczającej 3% masy | t | 6 729,74 |
0403 10 93 0 | – – – – Przekraczającej 3% masy. ale nieprzekraczającej 6% masy | t | 7 205,72 |
0403 10 99 0 | – – – – Przekraczającej 6% masy | t | 6 597,78 |
0403 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
| – – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci: |
|
|
| – – – – Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
|
|
0403 90 11 0 | – – – – – Nieprzekraczającej 1,5% masy | t | 2 945,44 |
0403 90 13 0 | – – – – – Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy | t | 8 694,93 |
0403 90 19 0 | – – – – – Przekraczającej 27% masy | t | 8 124,69 |
| – – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu: |
|
|
0403 90 33 0 | – – – – – Przekraczającej 1,5% masy. ale nieprzekraczającej 27% masy | t | 8 247,23 |
| – – – Pozostałe: |
|
|
| – – – – Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
|
|
0403 90 51 0 | – – – – – Nieprzekraczającej 3% masy | t | 7 856,07 |
0403 90 53 0 | – – – – – Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy | t | 7 540,32 |
0403 90 59 0 | – – – – – Przekraczającej 6% masy | t | 2 356,35 |
| – – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu: |
|
|
0403 90 61 0 | – – – – – Nieprzekraczającej 3% masy | t | 4 712,70 |
0403 90 63 0 | – – – – – Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy | t | 4 712,70 |
0403 90 69 0 | – – – – – Przekraczającej 6% masy | t | 4 712,70 |
| – – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
| – – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
|
0403 90 71 0 | – – – – Nieprzekraczającej 1,5% masy | t | 27 098,03 |
0403 90 73 0 | – – – – Przekraczającej 1,5% masy. ale nieprzekraczającej 27% masy | t | 10 886,34 |
| – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
|
0403 90 91 0 | – – – – Nieprzekraczającej 3% masy | t | 6 451,69 |
0403 90 93 0 | – – – – Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy | t | 6 074,67 |
0403 90 99 0 | – – – – Przekraczającej 6% masy | t | 6 527,09 |
0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
|
|
0405 10 | – Masło: |
|
|
| – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy: |
|
|
| – – – Masło naturalne: |
|
|
0405 10 11 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | t | 11 701,63 |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
0405 10 19 0 | – – – – Pozostałe | t | 11 701,63 |
0405 10 30 0 | – – – Masło odtwarzane | t | 11 701,63 |
0405 10 50 0 | – – – Masło z serwatki | t | 11 701,63 |
0405 10 90 0 | – – Pozostałe | t | 11 701,63 |
0405 20 | – Produkty mleczarskie do smarowania: |
|
|
0405 20 10 0 | – – O zawartości tłuszczu 39% masy i większej, ale mniejszej niż 60% masy | t | 8 751,48 |
0405 20 30 0 | – – O zawartości tłuszczu 60% masy i większej, ale nieprzekraczającej 75% masy | t | 8 751,48 |
0405 20 90 0 | – – O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale mniejszej niż 80% masy | t | 8 751,48 |
0405 90 | – Pozostałe: |
|
|
0405 90 10 0 | – – O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy | t | 8 751,48 |
0405 90 90 0 | – – Pozostałe | t | 8 751,48 |
0406 | Sery i twarogi: |
|
|
0406 10 | – Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
|
|
0406 10 20 0 | – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy | t | 1 3 082,46 |
0406 10 80 0 | – – Pozostały | t | 17 908,26 |
0406 20 | – Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: |
|
|
0406 20 90 0 | – – Pozostały | t | 17 969,53 |
0406 30 | – Ser przetworzony (ser topiony), inny niż tarty lub proszkowany: |
|
|
0406 30 10 0 | – – Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyère i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); pakowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu w suchej masie nieprzekraczającej 56% masy | t | 15 528,35 |
| – – Pozostały: |
|
|
| – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
|
|
0406 30 31 0 | – – – – Nieprzekraczającej 48% masy | t | 14 859,14 |
0406 30 39 0 | – – – – Przekraczającej 48% masy | t | 15 877,09 |
0406 30 90 0 | – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy | t | 15 424,67 |
0406 90 | – Pozostałe sery: |
|
|
0406 90 01 0 | – – Do przetworzenia (topienia) | t | 13 614,99 |
| – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Emmentaler, Gruyère, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell: |
|
|
0406 90 03 0 | – – – – Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej | t | 23 346,72 |
0406 90 21 0 | – – – Cheddar | t | 12 771,42 |
| – – – Pozostałe: |
|
|
0406 90 50 0 | – – – – Ser z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub koziej skóry | t | 14 439,71 |
| – – – – Pozostałe: |
|
|
| – – – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o zawartości wody, w substancji beztłuszczowej: |
|
|
| – – – – – – Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 72% masy: |
|
|
| – – – – – – – Pozostałe sery, o zawartości wody w substancji beztłuszczowej: |
|
|
0406 90 86 0 | – – – – – – – – Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 52% masy | t | 14 628,22 |
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane: | mln sztuk |
|
| – Drobiu: |
|
|
| – – Wylęgowe: |
|
|
0407 00 11 | – – – Indycze lub gęsie: |
|
|
0407 00 11 1 | – – – – Indycze |
| 5 513 269,91 |
0407 00 11 9 | – – – – Gęsie |
| 5 513 269,91 |
0407 00 19 0 | – – – Pozostałe |
| 2 102 618,23 |
0407 00 30 0 | – – Pozostałe |
| 128 609,59 |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
| – Żółtka jaj: |
|
|
0408 11 | – – Suszone: |
|
|
0408 11 80 0 | – – – Pozostałe | t | 16 178,70 |
0408 19 | – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
0408 19 81 0 | – – – – Ciekłe | t | 3 280,04 |
0408 19 89 0 | – – – – Pozostałe, włącznie z zamrożonymi | t | 5 273,51 |
| – Pozostałe: |
|
|
0408 91 | – – Suszone: |
|
|
0408 91 80 0 | – – – Pozostałe | t | 12 790,27 |
0408 99 | – – Pozostałe: |
|
|
0408 99 80 0 | – – – Pozostałe | t | 2 813,48 |
0409 00 00 0 | Miód naturalny | t | 4 166,03 |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: |
|
|
0603 10 | – Świeże: |
|
|
0603 10 10 | – – Róże: |
|
|
0603 10 10 9 | – – – Od 1 listopada do 31 maja | szt. | 0,80 |
0603 10 50 | – – Chryzantemy: |
|
|
0603 10 50 9 | – – – Od 1 listopada do 3 1 maja | szt. | 1,18 |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone: |
|
|
0702 00 00 1 | – Od 1 stycznia do 31 marca | t | 3 251,76 |
0702 00 00 2 | – Od 1 do 30 kwietnia | t | 3 251,76 |
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone: |
|
|
0707 00 05 | – Ogórki: |
|
|
0707 00 05 1 | – – Od 1 stycznia do końca lutego | t | 3 214,06 |
0707 00 05 3 | – – Od 1 marca do 30 kwietnia | t | 3 214,06 |
0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone: |
|
|
0712 90 | – Pozostałe warzywa: mieszanki warzyw: |
|
|
| – – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata): |
|
|
0712 90 19 0 | – – – Pozostałe | t | 17 781,02 |
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: |
|
|
0808 10 | – Jabłka |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
0808 10 20 | – – – Odmiany Golden Delicious: |
|
|
0808 10 20 1 | – – – – Od 1 stycznia do 31 marca | t | 2 394,05 |
0808 10 20 3 | – – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca | t | 2 794,63 |
0808 10 50 | – – – Odmiany Granny Smith: |
|
|
0808 10 50 1 | – – – – Od 1 stycznia do 31 marca | t | 2 394,05 |
0808 10 50 3 | – – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca | t | 2 794,63 |
0808 10 90 | – – – Pozostałe: |
|
|
0808 10 90 1 | – – – – Od 1 stycznia do 31 marca | t | 2 794,63 |
0808 10 90 3 | – – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca | t | 2 794,63 |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże: |
|
|
0809 20 | – Wiśnie i czereśnie: |
|
|
0809 20 05 | – – Wiśnie (Prunus cerasus): |
|
|
0809 20 05 1 | – – – Od 1 stycznia do 31 maja | t | 3 379,01 |
1001 | Pszenica i meslin: |
|
|
1001 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i meslin: |
|
|
1001 90 91 | – – – Nasiona pszenicy zwyczajnej i meslin: |
|
|
1001 90 91 1 | – – – Pszenicy zwyczajnej | t | 697,48 |
1002 00 00 0 | Żyto | t | 598,51 |
1003 00 | Jęczmień: |
|
|
1003 00 90 0 | – Pozostały | 1 | 523,11 |
1004 00 00 0 | Owies | t | 602,77 |
1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża: |
|
|
1008 10 00 0 | – Gryka | t | 942,54 |
1008 20 00 0 | – Proso | t | 820,01 |
1008 90 | – Pozostałe zboża: |
|
|
1008 90 10 0 | – – Pszenżyto (Triticale) | t | 2 945,44 |
1008 90 90 0 | – – Pozostałe | t | 4 354,53 |
1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin: |
|
|
| – Mąka pszenna: |
|
|
1101 00 11 0 | – – Z pszenicy durum | t | 1 833,24 |
1101 00 15 0 | – – Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | t | 1 833,24 |
1101 00 90 0 | – Mąka z meslin | t | 1 833,24 |
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin: |
|
|
1102 10 00 0 | – Mąka żytnia | t | 5 655,24 |
1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe: |
|
|
| – Kasze i mączki: |
|
|
1103 11 | – – Z pszenicy: |
|
|
1103 11 10 0 | – – – Z pszenicy durum | t | 1 578,75 |
1103 11 90 0 | – – – Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | t | 2 021,75 |
1103 13 | – – Z kukurydzy: |
|
|
1103 13 90 0 | – – – Pozostałe | t | 2 092,44 |
1103 19 | – – Z pozostałych zbóż: |
|
|
1103 19 40 0 | – – – Z owsa | t | 725,76 |
1103 19 50 0 | – – – Z ryżu | t | 1 559,90 |
1103 19 90 0 | – – – Pozostałe | t | 4 552,47 |
1103 20 | – Granulki: |
|
|
1103 20 30 0 | – – Z owsa | t | 2 356,35 |
1103 20 40 0 | – – Z kukurydzy | t | 1 267,72 |
1103 20 60 0 | – – Z pszenicy | t | 11 781,75 |
1103 20 90 0 | – – Pozostałe | t | 17 281,47 |
1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane: |
|
|
1105 10 00 0 | Mąka, mączka i proszek | t | 2 799,34 |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
1107 | Słód, nawet palony: |
|
|
1107 10 | – Niepalony: |
|
|
| – – Pozostały: |
|
|
1107 10 99 0 | – – – Pozostały | t | 1 055,64 |
1108 | Skrobie; inulina: |
|
|
| – Skrobie: |
|
|
1108 12 00 0 | – – Skrobia kukurydziana | t | 2 559,00 |
1108 13 00 0 | – – Skrobia ziemniaczana | t | 1 300,71 |
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: |
|
|
1210 10 00 0 | – Szyszki chmielowe, niemielone. niesproszkowane ani nie w formie granulek | t | 560,81 |
1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516: |
|
|
1517 10 | – Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej: |
|
|
1517 10 10 0 | – – Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka | t | 34 963,52 |
1517 90 | – Pozostałe: |
|
|
1517 90 10 0 | – – Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka | t | 51 839,70 |
1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: |
|
|
| – Pozostałe: |
|
|
1601 00 91 0 | – – Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane | t | 23 398,56 |
1601 00 99 0 | – – Pozostałe | t | 14 147,53 |
1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane: |
|
|
| – Ze świń: |
|
|
1602 41 | – – Szynki i ich części: |
|
|
1602 41 10 0 | – – – Ze świń domowych | t | 18 337,12 |
1602 42 | – – Łopatki i ich części: |
|
|
1602 42 10 0 | – – – Ze świń domowych | t | 13 454,76 |
1602 49 | – – Pozostałe, włącznie z mieszankami: |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
| – – – – Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|
|
1602 49 11 0 | – – – – – Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów lub szynek | t | 21 673,71 |
1602 49 13 0 | – – – – – Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek | t | 8 459,30 |
1602 49 19 0 | – – – – – Pozostałe | t | 8 270,79 |
1602 49 30 0 | – – – – Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | t | 9 463,10 |
1602 49 50 0 | – – – – Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | t | 12 130,49 |
1602 50 | – Z bydła: |
|
|
1602 50 10 0 | – – Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami | t | 50 604,97 |
1602 90 | – Pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
1602 90 51 0 | – – – – Zawierające mięso lub podroby, ze świń domowych | t | 13 280,39 |
| – – – – Pozostałe: |
|
|
| – – – – – Zawierające mięso z bydła lub podroby: |
|
|
1602 90 61 0 | – – – – – – Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami | t | 63 150,18 |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
|
|
| – Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: |
|
|
1701 12 | – – Cukier buraczany: |
|
|
1701 12 10 0 | – – – Do rafinacji | t | 1 946,35 |
1701 12 90 0 | – – – Pozostały | t | 2 549,57 |
| – Pozostały: |
|
|
1701 99 | – – Pozostały: |
|
|
1701 99 10 0 | – – – Cukier biały | t | 2 502,44 |
1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: |
|
|
1702 30 | – Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy: |
|
|
1702 30 10 0 | – – Izoglukoza | t | 2 620,26 |
| – – Pozostałe: |
|
|
| – – – Zawierające w stanie suchym 99% masy glukozy lub więcej: |
|
|
1702 30 51 0 | – – – – W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet aglomerowanego | t | 2 832,33 |
1702 30 59 0 | – – – – Pozostałe | t | 3 350,73 |
| – – – Pozostałe: |
|
|
1702 30 91 0 | – – – – W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet aglomerowanego | t | 10 575,30 |
1702 30 99 0 | – – – – Pozostałe | t | 2 346,92 |
1702 40 | – Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20% masy, ale mniej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego: |
|
|
1702 40 10 0 | – – Izoglukoza | t | 2 620,26 |
1702 40 90 0 | – – Pozostałe | t | 8 798,61 |
1702 60 | – Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie suchym więcej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego: |
|
|
1702 60 10 0 | – – Izoglukoza | t | 2 620,26 |
1702 60 80 0 | – – Syrop inulinowy | t | 3 379,01 |
1702 60 95 0 | – – Pozostałe | t | 3 379,01 |
1702 90 | – Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50% masy fruktozy: |
|
|
1702 90 30 0 | – – Izoglukoza | t | 13 398,21 |
1702 90 50 0 | – – Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy | t | 6 390,42 |
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym: |
|
|
2002 10 | – Pomidory, całe lub w kawałkach: |
|
|
2002 10 10 0 | – – Bez skórek | t | 2 292,73 |
2002 10 90 0 | – – Pozostałe | t | 2 420,91 |
2002 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – O zawartości suchej masy mniejszej niż 12% masy: |
|
|
2002 90 19 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | t | 2 688,12 |
| – – O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12% masy, ale nie większej niż 30% masy: |
|
|
2002 90 31 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: |
|
|
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
2002 90 31 1 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | t | 4 042,55 |
2002 90 31 9 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg | t | 3 423,31 |
2002 90 39 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | t | 4 818,74 |
| – – O zawartości suchej masy większej niż 30% masy: |
|
|
2002 90 91 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: |
|
|
2002 90 91 1 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | t | 3 473,73 |
2002 90 91 9 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg | t | 3 746,60 |
2002 90 99 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | t | 3 746,60 |
2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
|
2106 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: |
|
|
2106 90 30 0 | – – – Syropy izoglukozowe | t | 13 775,22 |
| – – – Pozostałe: |
|
|
2106 90 55 0 | – – – – Syrop glukozowy i z maltodekstryny | t | 6 889,97 |
2106 90 59 0 | – – – – Pozostałe | t | 9 722,30 |
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane: |
|
|
2302 10 | – Kukurydziane: |
|
|
2302 10 10 0 | – – O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy | t | 230,92 |
2302 10 90 0 | – – Pozostałe | t | 640,93 |
2302 20 | – Ryżowe: |
|
|
2302 20 10 0 | – – O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy | t | 452,42 |
2302 20 90 0 | – – Pozostałe | t | 527,82 |
2302 30 | – Pszenne: |
|
|
2302 30 10 0 | – – W których zawartość skrobi nie przekracza 28% masy, i w których część przechodząca przez sito. o wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza 10% masy, lub alternatywnie, ta część, która przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | t | 452,42 |
2302 30 90 0 | – – Pozostałe | t | 574,95 |
2302 40 | – Z pozostałych zbóż: |
|
|
2302 40 10 0 | – – W których zawartość skrobi nie przekracza 28% masy, i w których część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza 10% masy. lub alternatywnie, ta część, która przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | t | 499,55 |
2302 40 90 0 | – – Pozostałe | t | 617,36 |
2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: |
|
|
2309 10 | – Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej: |
|
|
| – – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne: |
|
|
| – – – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: |
|
|
| – – – – Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10% masy skrobi lub mniej: |
|
|
2309 10 11 0 | – – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy | t | 9 722,30 |
2309 10 13 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | t | 14 887,42 |
2309 10 19 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych | t | 8 638,38 |
| – – – – Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi: |
|
|
2309 10 31 0 | – – – – – –Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy | t | 7 667,56 |
KODPCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
2309 10 33 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | t | 8 308,49 |
2309 10 39 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych | t | 12 116,35 |
| – – – – Zawierająca więcej niż 30% masy skrobi: |
|
|
2309 10 51 0 | – – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy | t | 4 613,73 |
2309 10 70 0 | – – – Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca produkty mleczne | t | 4 712,70 |
2309 90 | – Pozostałe: |
|
|
| – – Pozostałe, włącznie z przedmieszkami: |
|
|
| – – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne: |
|
|
| – – – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: |
|
|
| – – – – – Niezawierające skrobi lub zawierające 10% masy skrobi lub mniej : |
|
|
2309 90 31 | – – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy: | t | 13 044,75 |
2309 90 31 1 | – – – – – – – Przedmieszki |
|
|
2309 90 31 9 | – – – – – – – Pozostałe |
|
|
2309 90 33 0 | – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | t | 7 644,00 |
2309 90 35 0 | – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych | t | 10 532,88 |
| – – – – – Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi: |
|
|
2309 90 41 | – – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy: | t | 9 576,21 |
2309 90 41 1 | – – – – – – Przedmieszki |
|
|
2309 90 41 9 | – – – – – – Pozostałe |
|
|
2309 90 43 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | t | 7 761,82 |
| – – – – – Zawierające więcej niż 30% masy skrobi: |
|
|
2309 90 51 | – – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy: | t | 8 289,64 |
2309 90 51 1 | – – – – – – – Przedmieszki |
|
|
2309 90 51 9 | – – – – – – – Pozostałe |
|
|
2309 90 70 0 | – – – – Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny. ale zawierające produkty mleczne | t | 9 213,33 |
3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek z serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: |
|
|
| – Albumina jaja: |
|
|
3502 11 | – – Suszona: |
|
|
3502 11 90 0 | – – – Pozostała | t | 5 556,27 |
3505 | Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych: |
|
|
3505 10 | – Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane: |
|
|
3505 10 10 0 | – – Dekstryny | t | 6 616,63 |
| – – Pozostałe skrobie modyfikowane: |
|
|
3505 10 90 0 | – – – Pozostałe | t | 5 556,27 |
3505 20 | – Kleje: |
|
|
3505 20 10 0 | – – Zawierające mniej niż 25% masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi | t | 4 420,51 |
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Cena progu w złotych za jednostkę miary |
3505 20 30 0 | – – Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 55% masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi | t | 6 508,24 |
3505 20 50 0 | – – Zawierające 55% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi | t | 4 962,47 |
3505 20 90 0 | – – Zawierające 80% masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi | t | 4 632,58 |
- Data ogłoszenia: 2003-12-31
- Data wejścia w życie: 2004-01-01
- Data obowiązywania: 2004-01-01
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA