REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 161 poz. 1566
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 25 sierpnia 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej tusz wołowych
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
1) tusz wołowych:
a) pochodzących z rzeźni, w których przeprowadza się ubój więcej niż 75 sztuk bydła tygodniowo średniorocznie lub dokonuje się uboju kilku sztuk bydła na podstawie umowy z właścicielem zwierząt przeznaczonych do uboju,
b) wytrzewionych i oskórowanych oraz pozbawionych:
– głowy oddzielonej od tuszy wołowej w stawie szczytowo-potylicznym,
– stóp oddzielonych od tuszy wołowej w stawie nadgarstkowo-śródręcznym lub stępowo-śródstopowym,
– narządów wewnętrznych klatki piersiowej i jamy brzusznej, z nerkami, tłuszczem okołonerkowym i tłuszczem miednicznym lub bez nich,
– narządów rozrodczych i przylegających mięśni oraz bez wymienia lub tłuszczu gruczołu mlecznego – w przypadku samic;
2) półtusz wołowych otrzymanych przez podzielenie tuszy wołowej symetrycznie przez środek każdego kręgu szyjnego, piersiowego, lędźwiowego i krzyżowego oraz środek mostka i spojenia miednicznego.
1) uformowanie półtuszy – stanowiące załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) otłuszczenie półtuszy – stanowiące załącznik nr 2 do rozporządzenia.
2. W każdej klasie uformowania tusz wołowych, w zależności od stopnia spełnienia wymagań określonych dla danej klasy, rozróżnia się następujące trzy podklasy:
1) „+”,
2) „0”,
3) „-”
– przy czym różnice między podklasami mogą wynosić 1/3 klasy.
3. Klasę jakości handlowej tuszy wołowej ustala się, oceniając wizualnie półtuszę wołową w czasie nieprzekraczającym 1 godz. od chwili rozpoczęcia uboju, biorąc pod uwagę:
1) uformowanie półtuszy;
2) otłuszczenie półtuszy.
4. Klasę jakości handlowej tuszy wołowej ustala się dla następujących kategorii bydła:
1) A – niekastrowane młode buhajki w wieku poniżej 2 lat;
2) B – buhaje pozostałe;
3) C – wolce;
4) D – krowy;
5) E – jałówki.
2. Podklasę, o której mowa w § 2 ust. 2, oznacza się na tuszy wołowej wyłącznie znakami „+” albo „-” albo cyfrą „0”.
3. Litery, cyfry i znaki, o których mowa w ust. 1 i 2, powinny:
1) mieć wysokość co najmniej 2 cm;
2) być umieszczone na każdej półtuszy wołowej w następujących miejscach:
a) na rostbefie – w okolicach czwartego kręgu lędźwiowego,
b) na mostku – w odległości 10–30 centymetrów od krawędzi rozcięcia mostka.
4. Na tuszy wołowej można umieścić również inne informacje związane z jej klasyfikacją, w szczególności masę tuszy i datę uboju.
5. Tusz stosowany do znakowania tusz wołowych powinien być nietoksyczny, niezmywalny i odporny na działanie temperatury.
2. Etykieta, o której mowa w ust. 1, powinna:
1) być przechowywana i przytwierdzona do tusz wołowych w rzeźniach posiadających weterynaryjny numer identyfikacyjny;
2) posiadać wymiary nie mniejsze niż 5 x 10 cm;
3) zawierać informacje, o których mowa w § 3 ust. 1, 2 i 4;
4) być przytwierdzana do każdej półtuszy wołowej w miejscach, o których mowa w § 3 ust. 3 pkt 2, w sposób uniemożliwiający ich przypadkowe usunięcie.
3. Napisy na etykiecie powinny być sporządzone w sposób wyraźny i trwały; w napisie nie można dokonywać żadnych zmian.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305)
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 25 sierpnia 2003 r. (poz. 1566)
Załącznik nr 1
KLASY JAKOŚCI HANDLOWEJ TUSZ WOŁOWYCH ZE WZGLĘDU NA UFORMOWANIE PÓŁTUSZY
Klasa uformowania | Ocena ogólna | Ocena szczegółowa |
E „doskonała” | Wszystkie profile bardzo wypukłe do superwypukłych, wyjątkowo rozwinięte umięśnienie | Udziec: bardzo zaokrąglony, zrazowa górna wyraźnie wystaje ponad spojenie miedniczne (symphisis pelvis) Grzbiet: bardzo szeroki i bardzo gruby aż do łopatki; część krzyżowa bardzo zaokrąglona Łopatka: bardzo zaokrąglona |
U „bardzo dobra” | Profile na ogół wypukłe, bardzo dobrze rozwinięte mięśnie | Udziec: zaokrąglony, zrazowa górna wystaje ponad spojenie miedniczne (symphisis pelvis) Grzbiet; szeroki i gruby aż do łopatki; część krzyżowa zaokrąglona Łopatka: zaokrąglona |
R „dobra” | Profile na ogół proste, mięśnie dobrze rozwinięte | Udziec: dobrze rozwinięty, zrazowa górna i część krzyżowa lekko zaokrąglone Grzbiet: gruby, ale węższy przy łopatce Łopatka: dobrze rozwinięta |
O „średnia” | Profile proste do wklęsłych, mięśnie średnio rozwinięte | Udziec: średnio lub słabiej rozwinięty Grzbiet: średnio gruby aż do wąskiego; część krzyżowa z prostym profilem Łopatka: przeciętnie rozwinięta do prawie płaskiej |
P „słaba” | Wszystkie profile wklęsłe, aż do bardzo wklęsłych, mięśnie słabo rozwinięte | Udziec: słabo rozwinięty Grzbiet: wąski z widocznymi kośćmi Łopatka: płaska z widocznymi kośćmi |
Załącznik nr 2
KLASY JAKOŚCI HANDLOWEJ TUSZ WOŁOWYCH ZE WZGLĘDU NA OTŁUSZCZENIE PÓŁTUSZY
Klasa otłuszczenia | Ocena ogólna | Ocena szczegółowa |
1 „bardzo małe” | Od braku okrywy tłuszczowej aż do nieznacznej warstwy tłuszczu zewnętrznego | Brak złogów tłuszczu w klatce piersiowej; widoczne wszystkie żebra |
2 „małe” | Niewielka okrywa tłuszczu przy widocznych prawie wszędzie odsłoniętych mięśniach | Wewnątrz klatki piersiowej wyraźnie widoczne mięśnie między żebrami |
3 „średnie” | Poza udźcem i łopatką prawie wszędzie widoczna okrywa tłuszczowa, niewielkie złogi tłuszczu w klatce piersiowej | Wewnątrz klatki piersiowej między żebrami są jeszcze widoczne mięśnie |
4 „duże” | Półtusze okryte tłuszczem, lecz na udźcu i łopatce częściowo są widoczne mięśnie | Widoczne smugi tłuszczu na udźcu; w klatce piersiowej mięśnie między żebrami mogą być poprzerastane tłuszczem |
5 „bardzo duże” | Cała półtusza pokryta warstwą tłuszczu zewnętrznego, duże złogi tłuszczowe w klatce piersiowej | Prawie cały udziec pokryty warstwą tłuszczu; wewnątrz klatki piersiowej, między żebrami mięśnie poprzerastane tłuszczem |
- Data ogłoszenia: 2003-09-16
- Data wejścia w życie: 2003-11-17
- Data obowiązywania: 2003-11-17
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA