REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 146 poz. 1423
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 8 sierpnia 2003 r.
w sprawie metod analiz niektórych przetworów z wieprzowiny
Na podstawie art. 34 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
1) azotu – metodą Kjeldahia;
2) wilgotności – zgodnie z Polską Normą PN-ISO 1442:2000 Mięso i przetwory mięsne –Oznaczanie zawartości wody (metoda odwoławcza);
3) tłuszczu całkowitego – metodą ekstrakcji z użyciem n-heksanu lub eteru naftowego, po hydrolizie kwasem solnym;
4) popiołu – zgodnie z Polską Normą PN-ISO 936:2000 Mięso i przetwory mięsne – Oznaczanie popiołu całkowitego.
1) przygotować jednorodne i reprezentatywne próbki przetworu;
2) brać pod uwagę średni wynik z co najmniej dwóch oznaczeń.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469, Nr 108, poz. 1010, Nr 122, poz. 1145, Nr 124, poz. 1155 i 1156 i Nr 129, poz. 1178.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 8 sierpnia 2003 r. (poz. 1423)
SPOSÓB OBLICZANIA ZAWARTOŚCI PROCENTOWEJ MIĘSA W PRZETWORACH
Zawartość mięsa wolnego od tłuszczu (DM) jako ułamek masowy w procentach oblicza się według wzoru:
Zawartość mięsa i tłuszczu razem (TM) jako ułamek masowy w procentach oblicza się według wzoru:
TM = DM + F
gdzie poszczególne litery oznaczają:
NT – azot całkowity (% masy);
f – średnia zawartość azotu (% masy) w chudym mięsie zawartym w przetworze; wartość tego wskaźnika to:
1) 3,5 dla szynek i ich części oznaczonych kodami PCN: 1602 41 10 0;
2) 3,35 dla łopatek i ich części oznaczonych kodami PCN: 1602 42 10 0;
3) 3,35 dla pozostałych przetworów oznaczonych kodami PCN: 1602 49 19 0;
F – ilość tłuszczu dającego się wyekstrahować (% masy), oznaczana analitycznie;
Nx – azot niepochodzący z mięsa (% masy).
Ilość azotu niepochodzącego z mięsa (Nx) należy skorygować, uwzględniając ilość każdego ze składników niepochodzącego z mięsa zawierającego azot i zawartości azotu w tych składnikach określone poniżej.
Zawartość azotu w niektórych składnikach niepochodzących z mięsa i zawierających azot
Przetwory mięsne | Zawartość azotu (% masy) |
Kazeina | 15,8 |
Kazeinian sodu | 14,8 |
Izolat soi | 14,5 |
Soja upostaciowana | 8,0 |
Mąka sojowa | 8,0 |
Glutaminian sodu (MSG) | 8,3 |
- Data ogłoszenia: 2003-08-22
- Data wejścia w życie: 2003-09-06
- Data obowiązywania: 2003-09-06
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA