REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 130 poz. 1195
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 7 lipca 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy prowadzeniu wylęgania ryb oraz hodowli i chowu ryb, skorupiaków i mięczaków
Na podstawie art. 5 ust. 4 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
2. Długość mat i basenów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż:
1) obwód największego koła pojazdu – w przypadku odkażania pojazdów;
2) metr – w przypadku odkażania obuwia.
3. Maty i baseny, o których mowa w ust. 1, powinny być nie mniejsze niż szerokość:
1) wjazdu i wyjazdu – w przypadku odkażania środków transportu;
2) wejścia i wyjścia – w przypadku odkażania obuwia.
2. Maty, o których mowa w ust. 1, spełniają wymagania, o których mowa w § 3 ust. 2 pkt 2 oraz ust. 3 pkt 2.
1) zmiany odzieży ochronnej;
2) mycia rąk;
3) wykonania czynności weterynaryjnych.
1) pracownicy – wyłącznie po zmianie odzieży ochronnej;
2) osoby postronne – wyłącznie:
a) po umyciu rąk,
b) w obuwiu ochronnym.
2. Narzędzia i sprzęt do pracy z materiałem biologicznym i wylęgiem oznacza się w sposób widoczny i używa tylko do pracy z jednym urządzeniem.
3. Narzędzia i sprzęt, o których mowa w ust. 2, każdorazowo przed i po użyciu czyści się i odkaża.
2. Narzędzia i sprzęt, o których mowa w ust. 1, nie mogą być używane w innych stawach lub urządzeniach służących do hodowli i chowu ryb, chyba że zostaną one przed ponownym użyciem oczyszczone i odkażone.
2. W razie stosowania zamkniętego obiegu wody, woda doprowadzana do urządzeń, o których mowa w ust. 1, nie może mieć kontaktu z metalowymi elementami zawierającymi miedź i cynk.
1) zdrowych;
2) z gospodarstw, których nie dotyczą nakazy lub zakazy wydane przez organy Inspekcji Weterynaryjnej.
2. Skorupiaki lub mięczaki wprowadza się na teren gospodarstwa zajmującego się hodowlą i chowem skorupiaków lub mięczaków w czystych i odkażonych zbiornikach lub innych pojemnikach.
3. Środki transportu w chwili przeznaczenia ich do transportu materiału biologicznego, ryb żywych, skorupiaków lub mięczaków powinny być czyste i odkażone.
1) ilości i gatunków żywych ryb lub ilości i gatunków materiału biologicznego wprowadzonych na teren gospodarstwa;
2) miejsca pochodzenia żywych ryb lub materiału biologicznego;
3) firmy lub nazwy dostawcy żywych ryb lub materiału biologicznego, jego siedziby i adresu, a w przypadku osoby fizycznej – jej imienia, nazwiska oraz miejsca zamieszkania i adresu;
4) terminu wprowadzania na teren gospodarstwa żywych ryb lub materiału biologicznego;
5) ilości i gatunków żywych ryb lub ilości i gatunków materiału biologicznego wyprowadzonych z terenu gospodarstwa;
6) miejsca przeznaczenia żywych ryb lub materiału biologicznego;
7) firmy lub nazwy odbiorcy żywych ryb lub materiału biologicznego, jego siedziby i adresu, a w przypadku osoby fizycznej – jej imienia, nazwiska oraz miejsca zamieszkania i adresu;
8) terminu wyprowadzania z terenu gospodarstwa żywych ryb lub materiału biologicznego;
9) przeprowadzonych badań;
10) zaistniałych śnieć ryb;
11) przeprowadzonego leczenia.
2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez cztery lata od dnia wprowadzenia ryb lub materiału biologicznego na teren gospodarstwa.
1) w trakcie cyklu produkcyjnego w miarę potrzeby;
2) po zakończeniu każdego cyklu produkcyjnego;
3) każdorazowo przed użyciem do innej grupy wiekowej skorupiaków lub mięczaków.
1) zmiany odzieży ochronnej;
2) mycia rąk;
3) wykonania czynności weterynaryjnych;
4) przetrzymywania środków dezynfekcyjnych – zamykaną szafkę lub wydzielone miejsce.
1) ilości i gatunków żywych skorupiaków lub mięczaków wprowadzonych na teren gospodarstwa;
2) miejsca pochodzenia żywych skorupiaków lub mięczaków;
3) firmy lub nazwy dostawcy żywych skorupiaków lub mięczaków, jego siedziby i adresu, a w przypadku osoby fizycznej – jej imienia i nazwiska oraz miejsca zamieszkania i adresu;
4) terminu wprowadzania na teren gospodarstwa żywych skorupiaków lub mięczaków;
5) ilości i gatunków żywych skorupiaków lub mięczaków wyprowadzonych z terenu gospodarstwa;
6) miejsca przeznaczenia żywych skorupiaków lub mięczaków;
7) firmy lub nazwy odbiorcy żywych skorupiaków lub mięczaków, jego siedziby i adresu, a w przypadku osoby fizycznej – jej imienia i nazwiska oraz miejsca zamieszkania i adresu;
8) terminu wyprowadzania z terenu gospodarstwa żywych skorupiaków lub mięczaków;
9) przeprowadzonych badań;
10) zaistniałych śnieć skorupiaków lub mięczaków;
11) przeprowadzonego leczenia.
2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez cztery lata od dnia wprowadzenia skorupiaków lub mięczaków na teren gospodarstwa.
2. Na podstawie wyników badań, o których mowa w ust. 1, określa się lokalizację i granice obszarów hodowli i chowu, z których mięczaki mogą być odławiane i wprowadzane na rynek w celach przeznaczonych do spożycia:
1) z obszaru A – do bezpośredniego spożycia przez ludzi;
2) z obszaru B – po oczyszczeniu w zakładzie oczyszczania lub
3) z obszaru C – po oczyszczeniu na terenie obszaru przejściowego.
3. Badania, o których mowa w ust. 1, przeprowadza się w miarę potrzeby, nie rzadziej niż dwa razy w roku.
4. Warunki weterynaryjne dla obszarów przejściowych i zakładów oczyszczania określono w przepisach o pozyskiwaniu mięczaków.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450 i Nr 122, poz. 1144.
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 30 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy wylęgu drobiu i narybku (Dz. U. z 1999 r. Nr 3, poz. 26), które utraciło moc z dniem 1 stycznia 2003 r. na podstawie art. 5 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych, ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 129, poz. 1438 i Nr 154, poz. 1790, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 7 lipca 2003 r. (poz. 1195)
WYMAGANIA BIOLOGICZNE DLA OBSZARÓW HODOWLI I CHOWU, Z KTÓRYCH MOŻNA ODŁAWIAĆ ŻYWE MIĘCZAKI W CELU WPROWADZENIA ICH NA RYNEK
Lp. | Obszary hodowli, z których mięczaki po odłowieniu mogą być wprowadzane na rynek w celach przeznaczonych do spożycia: | Liczba bakterii z grupy coli w 100 g | Obecność bakterii Salmonella w 25 g całych mięczaków | Ilość toksyny porażennej (PSP) w 100 g części jadalnych mięczaków (mg) | Ilość toksyny wywołującej biegunkę (DSP) w całych mięczakach lub w ich częściach jadalnych (mg) | Ilość toksyny amnezyjnej (ASP) w całych mięczakach lub w ich częściach jadalnych (mg) | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
1 | bezpośrednio po odłowieniu - z obszaru A | < 300 w teście NPL pięcio-probów-kowym w całych mięcza-kach i wpłynie z wnętrza muszli | < 230 E. coli w całych mięcza-kach i w płynie z wnętrza muszli | nieobecna | ≤ 80 | metody biologiczne nie mogą dać wyniku pozytywnego | ≤20 |
maksymalny poziom kwasu okadaikowe-go, dinofysisto-ksyny i pektenoto-ksyny nie powinien przekroczyć 160 mg kwasu okadaikowe-go lub jego równowa-żników / kg |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
|
|
|
|
|
| maksymalny |
|
|
|
|
|
|
| dopuszcza-lny poziom |
|
|
|
|
|
|
| 1mg yessotoksy-ny lub |
|
|
|
|
|
|
| równowa-żników / kg |
|
|
|
|
|
|
| maksymalny poziom |
|
|
|
|
|
|
| kwasu azaspirowe-go |
|
|
|
|
|
|
| 160mg lub |
|
|
|
|
|
|
| równowa-żników / kg |
|
2 | po oczyszczeniu w zakładzie oczyszczania -z obszaru B | < 6 000 pięcio-probów-kowym | ≤ 4 600 E. coli w 90% próbek (w całych mięcza-kach) | nieobecna | – | – | – |
3 | po oczyszczeniu w obszarze przejściowym -z obszaru C | ≤ 6 0000 w teście pięcio-pro-bówko-wym (w całych mięczakach) | – | nieobecna | – | – | – |
- Data ogłoszenia: 2003-07-24
- Data wejścia w życie: 2003-08-08
- Data obowiązywania: 2003-08-08
- Dokument traci ważność: 2004-11-06
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA