REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 89 poz. 842
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 18 kwietnia 2003 r.
w sprawie szczególnych warunków sanitarnych oraz wymagań w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub w obrocie naturalnymi wodami mineralnymi i naturalnymi wodami źródlanymi
Na podstawie art. 34 pkt 1 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
1) „otwór” – miejsce czerpania wody z zasobu podziemnego z odwiertu lub samowypływu;
2) „ujęcie” – zespół urządzeń służących do eksploatacji i zabezpieczenia przed zanieczyszczeniem wody podziemnej czerpanej z jednego albo więcej otworów;
3) „zasób wody podziemnej” – wodę naturalnie zgromadzoną w określonej przestrzeni podziemnej, o charakterystycznym składzie mineralnym, związanym genetycznie z warunkami geologicznymi w tej przestrzeni;
4) „charakterystyczny skład mineralny” – zestaw składników wody podziemnej, takich jak:
a) sód,
b) potas,
c) wapń,
d) magnez,
e) fluorki,
f) chlorki,
g) jodki,
h) wodorowęglany,
i) siarczany,
j) dwutlenek węgla
– których zawartość decyduje o stopniu mineralizacji lub o kwalifikacji rodzajowej wody.
2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o „wodzie”, bez bliższego określenia, należy przez to rozumieć naturalne wody mineralne, naturalne wody źródlane, w tym wody stołowe.
2. Naturalne wody mineralne i naturalne wody źródlane kwalifikuje się, uwzględniając ich charakterystyczny skład mineralny.
3. Kryteria klasyfikacji naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
4. Jakość zdrowotna wód z ujęcia, produkowanych i wprowadzanych do obrotu naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych, w tym wód stołowych, jest określana na podstawie badań obejmujących badania wstępne, badania pełne wykonywane w związku z oceną i kwalifikacją wody, monitoring kontrolny i badania wykonywane w sytuacjach wyjątkowych – awaryjnych.
5. Wzorcowy zakres badań naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych, w tym wód stołowych, określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
6. Naturalne wody mineralne mogą być objęte fakultatywnymi badaniami farmakologicznymi i klinicznymi w celu udokumentowania właściwości fizjologicznych wody.
2. Woda, o której mowa w ust. 1, musi być pierwotnie czysta, nie może zawierać zanieczyszczeń chemicznych i bakterii chorobotwórczych. W 1 ml wody z ujęcia dopuszcza się ogólną liczbę bakterii wyhodowanych na pożywce agarowej w temperaturze 22°C + 2°C po 72 godzinach nieprzekraczającą 20 oraz wyhodowanych w temperaturze 36°C + 2°C po 48 godzinach nieprzekraczającą 5.
3. Badanie wody w celu sprawdzenia jej czystości, o której mowa w ust. 2, wykonuje się w ciągu 8 godzin od momentu pobrania próbki z ujęcia, którą przechowuje się w temperaturze nieprzekraczającej 4°C.
4. Woda przeznaczona do produkcji naturalnej wody mineralnej oraz naturalna woda mineralna w opakowaniu jednostkowym, oprócz spełniania wymagań określonych w ust. 1 i 2, muszą zawierać w 1 litrze co najmniej:
1) 1000 mg rozpuszczonych składników mineralnych, lub
2) 250 mg dwutlenku węgla, lub
3) jeden składnik mineralny o właściwościach odżywczych, określony w części IV załącznika nr 1 do rozporządzenia w podanym tam stężeniu.
5. Woda przeznaczona do produkcji naturalnej wody źródlanej musi spełniać warunki określone w ust. 1 i 2.
6. Naturalna woda źródlana, o której mowa w ust. 5, do której dodano określoną ilość naturalnej wody mineralnej lub określone sole mineralne, zawierające składniki określone w części IV załącznika nr 1 do rozporządzenia, z wyjątkiem jodków, w celu uzyskania wody o pożądanych właściwościach odżywczych jest wodą stołową.
2. Ocenę i kwalifikację rodzajową wody wykonuje się na podstawie:
1) danych geologicznych i hydrologicznych, określających pochodzenie i charakterystyczny skład mineralny wody z poszczególnych otworów, a także warunki ochrony otworów przed zanieczyszczeniem, określonych ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. – Prawo geologiczne i górnicze (Dz. U. Nr 27, poz. 96, z późn. zm.3));
2) wyników badań fizykochemicznych i badań mikrobiologicznych wody z poszczególnych otworów oraz wody przygotowanej do rozlewania w opakowania jednostkowe, wykonanych w zakresie podanym w załączniku nr 3 do rozporządzenia.
3. W przypadku wód stołowych ocenia się rodzaj i stężenie dodanych składników mineralnych.
4. Ocena i kwalifikacja rodzajowa wód, o których mowa w § 3 ust. 4–6, są ważne przez 5 lat od daty ich dokonania, jeżeli skład chemiczny wody i zawartość składników decydujących o charakterystyce i kwalifikacji rodzajowej wody nie uległy zmianie.
2. Dopuszczalne odchylenia od deklarowanej przez producenta na etykiecie zawartości charakterystycznych składników mogą wynosić nie więcej niż + 20%.
3. Dopuszcza się łączenie naturalnych wód mineralnych pochodzących z różnych otworów, jeżeli woda czerpana z tych otworów spełnia te same wymagania chemicznej kwalifikacji, o których mowa w lp. 3–9 części IV załącznika nr 1 do rozporządzenia.
2. Z jednego otworu albo ujęcia można produkować wody, o których mowa w ust. 1, w opakowaniu jednostkowym wyłącznie o jednej nazwie handlowej.
3. Jeżeli z otworu albo ujęcia, o których mowa w ust. 1, korzysta więcej niż jeden przedsiębiorca, wówczas każda woda w opakowaniu jednostkowym jest oznaczona taką samą nazwą handlową.
2. Ujęcie wody, a także instalacje doprowadzające wodę do rozlewania w opakowania jednostkowe muszą być zabezpieczone w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie wody lub zmianę jej charakterystycznego składu mineralnego.
1) usuwanie składników nietrwałych, takich jak związki żelaza i siarki poprzez filtrację poprzedzoną ewentualnie napowietrzaniem;
2) usuwanie związków żelaza, manganu, siarki i arsenu z niektórych wód poprzez traktowanie powietrzem wzbogaconym w ozon w ilości niezbędnej do przeprowadzenia tego zabiegu;
3) usuwanie innych niż wymienione w pkt 1 i 2 nietrwałych składników;
4) usuwanie z wody dwutlenku węgla albo jej nasycanie dwutlenkiem węgla;
5) stosowanie światła ultrafioletowego w celu zabezpieczenia pierwotnej czystości wody, w związku z napowietrzaniem, o którym mowa w pkt 1.
2. Działania, o których mowa w ust. 1, mogą być stosowane, jeżeli nie spowodują pogorszenia jakości zdrowotnej i zmian charakterystycznego składu mineralnego wody, a w przypadku naturalnej wody mineralnej zmian stężenia składników określonych w części IV załącznika nr 1 do rozporządzenia, które stanowiły podstawę do kwalifikacji rodzajowej tej wody.
3. O działaniach, o których mowa w ust. 1, producent powiadamia państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.
4. Nie dopuszcza się:
1) odgazowywania wody podziemnej, która wyłącznie ze względu na naturalną zawartość dwutlenku węgla została zakwalifikowana jako naturalna woda mineralna;
2) dodawania środków bakteriostatycznych lub stosowania wszelkich innych zabiegów mogących zmienić własną mikroflorę naturalnej wody mineralnej.
2. Rozlewnię wyposaża się w instalację doprowadzającą wodę z ujęcia i ciąg technologiczny, w którym odbywa się przygotowanie wody do rozlewania w opakowania jednostkowe.
3. Woda z ujęcia może być wykorzystana również do innych celów niż określone w ust. 2, pod warunkiem rozdziału poszczególnych instalacji w hydroforni.
4. Jeżeli ciąg technologiczny produkcji wody ma być wykorzystany również do rozlewania napojów bezalkoholowych, państwowy powiatowy inspektor sanitarny określa w drodze decyzji warunki:
1) zapewnienia odpowiedniego stanu sanitarnego ciągu technologicznego;
2) dokumentowania systematycznie prowadzonej kontroli skuteczności procesów mycia i dezynfekcji ciągu technologicznego.
1) gromadzenia wody w zbiorniku retencyjnym;
2) napowietrzania wody i filtracji;
3) nasycania wody dwutlenkiem węgla.
2. Materiały i wyroby mające bezpośredni kontakt z wodą spełniają wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
2. Naturalne wody źródlane, w tym wody stołowe nienasycane dwutlenkiem węgla, mogą być rozlewane do opakowań jednostkowych różnego typu i pojemności, przy czym opakowania o pojemności większej niż 5 litrów należy zaopatrzyć w urządzenie dozujące wodę.
1) dokumentów wydanych przez właściwy organ kraju, z którego pochodzi dana woda;
2) aktualnych wyników badań z kraju producenta w zakresie wymagań fizykochemicznych i mikrobiologicznych.
2. Główny Inspektor Sanitarny może czasowo ograniczyć lub zawiesić obrót wodami pochodzącymi z państw członkowskich Unii Europejskiej, jeżeli wystąpi uzasadnione podejrzenie, że dana woda może spowodować zagrożenie dla zdrowia ludzi.
3. W przypadku, o którym mowa w ust. 2, Główny Inspektor Sanitarny bezzwłocznie powiadamia Komisję Europejską oraz państwa członkowskie Unii Europejskiej, podając powody podjętej decyzji.
1) § 2 ust. 5,
2) § 8 ust. 1 pkt 5 oraz ust. 4 pkt 2 w zakresie stosowania światła ultrafioletowego,
3) § 12 ust. 2 i 3
– stosuje się od dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Minister Zdrowia: L. Sikorski
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 128, poz. 1408, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450.
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1996 r. Nr 106, poz. 496, z 1997 r. Nr 88, poz. 554, Nr 111, poz. 726 i Nr 133, poz. 885, z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 2000 r. Nr 109, poz. 1157 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 110, poz. 1190, Nr 115, poz. 1229 i Nr 154, poz. 1800 oraz z 2002 r. Nr 113, poz. 984, Nr 117, poz. 1007, Nr 153, poz. 1271, Nr 166, poz. 1360 i Nr 240, poz. 2055.
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie szczególnych warunków i wymagań sanitarnych przy produkcji naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych oraz wód stołowych w opakowaniach jednostkowych (Dz. U. z 2001 r. Nr 4, poz. 38), które utraciło moc w dniu 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362 o raz z 2003 r. Nr 52, poz. 450).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 18 kwietnia 2003 r. (poz. 842)
Załącznik nr 1
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE, FIZYCZNE, CHEMICZNE I MIKROBIOLOGICZNE DLA NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH, W TYM WÓD STOŁOWYCH W OPAKOWANIACH JEDNOSTKOWYCH
l. Wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne
Lp. | Wskaźnik jakości | Jednostka | Najwyższa dopuszczalna wartość |
1 | Barwa (Pt) | mg/l | 15 |
2 | Mętność | mg/l | 3 |
3 | Zapach |
| niewyczuwalny obcy |
4 | Smak |
| niewyczuwalny obcy |
5 | Odczyn (pH) |
| 4,5–8,5 |
6 | Utlenialność (KMnO4) | mg/l O2 | 3 |
7 | Radionuklidy* |
|
|
| Całkowita promieniotwórczość a | Bq/l | 0,1 |
| Całkowita promieniotwórczość b | Bq/l | 1,0 |
* W przypadku przekroczenia podanych wartości wymagane jest ustalenie rodzaju radionuklidu oraz określenie wielkości obciążającej dawki rocznej promieniowania w stosunku do dawki dopuszczalnej – 0,1 mSv/rok.
II. Substancje niepożądane w nadmiernych stężeniach i toksyczne
Lp. | Wskaźnik jakości | Jednostka | Najwyższa dopuszczalna wartość |
1 | Amon | mg/l | 2,0 |
2 | Antymon | mg/l | 0,005 |
3 | Azotany (III) | mg/l | 0,02 |
4 | Azotany (V) | mg/l | 10,00b)/20,00a) |
5 | Arsen | mg/l | 0,01 |
6 | Bar | mg/l | 1,00 |
7 | Bor | mg/l | 5,00 |
8 | Chlorki | mg/l | 250,0a) |
9 | Cyjanki | mg/l | 0,01 |
10 | Cynk | mg/l | 1,00 |
11 | Chrom (og.) | mg/l | 0,01 |
12 | Fluorki | mg/l | 1,5a)/2,5b) |
13 | Glin | mg/l | 0,10 |
14 | Kadm | mg/l | 0,003 |
15 | Mangan | mg/l | 0,5c)/2,00b) |
16 | Miedź | mg/l | 1,00 |
17 | Nikiel | mg/l | 0,02 |
18 | Ołów | mg/l | 0,01 |
19 | Rtęć | mg/l | 0,001 |
20 | Selen | mg/l | 0,01 |
21 | Siarczki (II) | mg/l | 0,05 |
22 | Siarczany (VI) | mg/l | 250,0a) |
23 | Sód | mg/l | 200,0a) |
24 | Żelazo (II) | mg/l | 0,2c) |
25 | Fenole | mg/l | 0,0005 |
26 | Detergenty anionowe reagujące z błękitem metylenowym | mg/l | 0,01 |
27 | Pestycydy | mg/l | 0,1* |
| Suma pestycydów | mg/l | 0,5** |
28 | Benzo(a)piren | ng/l | 10 |
29 | Suma WWA*** | ng/l | 100 |
Objaśnienia:
a) dla naturalnych wód źródlanych
b) dla naturalnych wód mineralnych i wód stołowych
c) dla wód odżelazianych
* Termin „pestycydy" obejmuje: organiczne insektycydy, organiczne herbicydy, organiczne fungicydy, nematocydy, akarycydy, algicydy, rodentycydy, slimicydy, produkty pochodne, m. in. regulatory wzrostu oraz ich pochodne metabolity, a także produkty ich rozkładu i reakcji.
Podana wartość odnosi się do każdego pestycydu.
W przypadku aldryny, dieidryny, heptachloru i epoksyheptachloru NDS wynosi 0,03 mg/l.
** Wartość oznacza sumę stężeń wszystkich pestycydów oznaczonych ilościowo.
*** Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne: benzo(a)piren, benzo(k)fluoranten, benzo(b)fluoranten, benzo(g, h, i)perylen, indeno(1, 2, 3)-c, d piren.
III. Wymagania mikrobiologiczne
Lp. | Wskaźnik jakości | Woda w opakowaniu jednostkowym (najwyższa dopuszczalna liczba bakterii) | |
do 12 h od napełnienia | po 12 h od napełnienia | ||
1 | Bakterie grupy coli w 250 ml wody | 0 | 0 |
2 | Bakterie Escherichia coli w 250 ml wody | 0 | 0 |
3 | Pseudomonas aeruginosa w 250 ml wody | 0 | 0 |
4 | Enterokoki (paciorkowce kałowe) w 250 ml wody | 0 | 0 |
5 | Clostridia redukujące siarczyny w 50 ml wody | 0 | 0 |
6 | Ogólna liczba bakterii wyhodowanych z 1 ml wody na agarze odżywczym: |
| nie normalizuje się |
| – w temp. 360C + 20C po 48 godz. | 20 |
|
| – w temp. 220C + 20C po 72 godz. | 100 |
|
IV. Wymagania chemicznej kwalifikacji wody jako naturalnej wody mineralnej
A.
Lp. | Rodzaj składnika mineralnego | Minimalne stężenie mg/l | Rodzaj wody |
1 | Suma rozpuszczonych składników mineralnych | 1000 | naturalna woda mineralna |
2 | Dwutlenek węgla naturalnego pochodzenia | 250 | naturalna woda mineralna z naturalną zawartością CO2 |
3 | Magnez | 50 | naturalna woda mineralna zawierająca magnez |
4 | Wapń | 150 | naturalna woda mineralna zawierająca wapń |
5 | Wodorowęglany | 600 | naturalna woda mineralna zawierająca wodorowęglany (alkaliczna) |
6 | Siarczany (VI) | 250 | naturalna woda mineralna zawierająca siarczany |
7 | Fluorki | 1,5 | naturalna woda mineralna zawierająca fluorki |
8 | Jodki | 0,2 | naturalna woda mineralna zawierająca jodki |
9 | Sód | 200 | naturalna woda mineralna wysokosodowa |
B.
Lp. | Rodzaj składnika mineralnego | Maksymalne stężenie mg/l | Rodzaj wody |
10 | Sód | 20 | naturalna woda mineralna niskosodowa* |
* Zalicza się wyłącznie wody o mineralizacji ogólnej powyżej 500 mg/l.
Załącznik nr 2
KRYTERIA KLASYFIKACJI NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH, W TYM WÓD STOŁOWYCH1)
l. Według ogólnej zawartości rozpuszczonych składników mineralnych:
1. Woda niskozmineralizowana – naturalna woda mineralna, naturalna woda źródlana – woda zawierająca w 1 l poniżej 500 mg rozpuszczonych składników mineralnych.
2. Woda średniozmineralizowana – naturalna woda mineralna, naturalna woda źródlana i stołowa –woda zawierająca w 1 l od 500 do 1500 mg rozpuszczonych składników mineralnych.
3. Woda wysokozmineralizowana – naturalna woda mineralna i stołowa – woda zawierająca w 1 l powyżej 1500 mg rozpuszczonych składników mineralnych.
II. Według pochodzenia dwutlenku węgla w wodzie:
1. Wody z naturalną zawartością dwutlenku węgla.2)
2. Wody nasycone dwutlenkiem węgla naturalnego pochodzenia w złożu.
3. Wody nasycone dwutlenkiem węgla o jakości wymaganej dla środków spożywczych.
4. Wody odgazowane i wtórnie nasycone dwutlenkiem węgla naturalnego pochodzenia lub dwutlenkiem węgla o jakości wymaganej dla środków spożywczych.
III. Według stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla:
1. Wody nienasycone dwutlenkiem węgla – niegazowane.
2. Wody niskonasycone dwutlenkiem węgla – do stężenia 1500 mg/l CO2.
3. Wody średnionasycone dwutlenkiem węgla – od stężenia 1500 do 4000 mg/l CO2.
4. Wody wysoko nasycone dwutlenkiem węgla – powyżej stężenia 4000 mg/l CO2
Objaśnienia:
1) Klasyfikacja wód stołowych dotyczy tych wód w opakowaniach jednostkowych.
2) Nie dotyczy naturalnych wód źródlanych i wód stołowych.
Załącznik nr 3
WZORCOWY ZAKRES BADAŃ NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH, W TYM WÓD STOŁOWYCH
Rodzaj badań | Zakres badań | |||
Badania wstępne1) | Badania pełne w związku z oceną i kwalifikacją wody2) | Monitoring kontrolny3) | Sytuacje wyjątkowe – awaryjne4) | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Wskaźniki organoleptyczne | zapach | zapach | zapach | zgodnie z zaleceniem kompetentnych instytucji |
Wskaźniki fizyczno-chemiczne | przewodność | przewodność | przewodność | |
Substancje niepożądane i toksyczne w nadmiernych stężeniach | azotany (III) | wszystkie aniony i kationy wymienione w cz. II załącznika nr 1 do rozporządzenia | azotany (III) | zgodnie z zaleceniem kompetentnych instytucji |
Składniki podstawowe | sód | potas | składniki wymienione w znakowaniu wody | zgodnie z zaleceniem kompetentnych instytucji |
Wskaźniki mikrobiologiczne | Bakterie grupy coli Escherichia coli ogólna liczba bakterii wyhodowanych na pożywce agarowej z 1 ml wody w temp, 220C+20C i 360C+20C | w zakresie |
Objaśnienia:
1) Badania pozwalające na wstępną charakterystykę wody z ujęcia.
2) Badania niezbędne do oceny jakości wody z ujęcia, która ma być wykorzystywana do produkcji wody opakowanej oraz wody w opakowaniu jednostkowym przeznaczonej do obrotu.
3) Badania kontrolne – systematyczne – wody ujmowanej oraz pobranej w krytycznych punktach kontrolnych.
4) Badania zalecane w przypadku zmian jakości wody czerpanej z ujęcia.
- Data ogłoszenia: 2003-05-21
- Data wejścia w życie: 2003-06-05
- Data obowiązywania: 2003-06-05
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA