REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 78 poz. 704

PROTOKÓŁ DODATKOWY

sporządzony w Brukseli dnia 14 czerwca 2002 r.,

ustalający porozumienia handlowe w sprawie niektórych ryb i produktów rybołówstwa odnoszące się do Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Rzecząpospolitą Polską, z jednej strony, a Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z drugiej strony, sporządzonego w Brukseli dnia 16 grudnia 1991 r.

Tekst pierwotny

Przekład

Rzeczpospolita Polska, z jednej strony, i

Wspólnota Europejska, zwana dalej „Wspólnotą", z drugiej strony,

mając na uwadze, co następuje:

Układ Europejski ustanawiający Stowarzyszenie między Rzecząpospolitą Polską, z jednej strony, a Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z drugiej strony, zwany dalej „Układem Europejskim", sporządzony w Brukseli dnia 16 grudnia 1991 r. i który wszedł w życie w lutym 1994 r.,

oraz

negocjacje techniczne między Rzecząpospolitą Polską a Wspólnotą, w oparciu o art. 20 ust. 5 oraz art. 23 Układu Europejskiego, przeprowadzone i pomyślnie zakończone, w wyniku których uzgodniono obustronne koncesje celne w sektorze rybołówstwa;

wynegocjowane koncesje w sektorze rybołówstwa wpływają na dwustronne koncesje przyznane w ramach Układu Europejskiego, które w związku z niniejszym powinny zostać zmienione w myśl protokołu dostosowującego sprawy handlu w tym układzie;

a także uzgodnienie Rzeczypospolitej Polskiej i Wspólnoty w sprawie nieskomplikowanych administracyjnie procedur dotyczących stopniowego wprowadzania w życie wynegocjowanych koncesji celnych, najszybciej jak to możliwe,

uzgodniły, co następuje:

Artykuł 1

Miesiąc po wejściu w życie niniejszego protokołu Polska i Wspólnota zredukują o jedną trzecią opłaty celne stosowane dla ryb i produktów rybołówstwa określonych w art. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000. Rok po wejściu w życie niniejszego protokołu nastąpi dalsza redukcja opłat celnych o jedną trzecią w stosunku do stanu na dzień wejścia w życie niniejszego protokołu. Dwa lata po wejściu w życie niniejszego protokołu lub wcześniej, przy obopólnej zgodzie, zostaje zastosowany całkowicie wolny handel wszystkimi rybami i produktami rybołówstwa. Każda taka umowa o wcześniejszym zastosowaniu całkowicie wolnego handlu rybami i produktami rybołówstwa zostanie wprowadzona w życie zgodnie z art. 6.

Artykuł 2

Dla produktów wymienionych w załączniku l(a) i l(b) obydwie Strony zastosują, miesiąc po wejściu w życie niniejszego protokołu, 30% redukcję opłat celnych, odpowiednio przez Polskę i Wspólnotę. Rok po wejściu w życie niniejszego protokołu obydwie Strony zastosują kolejną 30% redukcję opłat celnych w stosunku do stanu na dzień wejścia w życie niniejszego protokołu. Dwa lata po wejściu w życie niniejszego protokołu lub wcześniej, przy obopólnej zgodzie, zostaje ustanowiony całkowicie wolny handel tymi produktami. Każda taka umowa o wcześniejszym zastosowaniu całkowicie wolnego handlu wszystkimi rybami i produktami rybołówstwa zostanie wprowadzona w życie zgodnie z art. 6.

Artykuł 3

Kontyngenty celne przyznane uprzednio Polsce przez Wspólnotę na bazie autonomicznej pozostają ważne aż do akcesji lub zostaną zniesione wcześniej, na mocy wspólnego porozumienia. Każda taka umowa zostanie wprowadzona zgodnie z art. 6.

Import na teren Wspólnoty powyżej wymienionych kontyngentów pozostaje przedmiotem ustaleń redukcji celnych, jak to przedstawiono wyżej.

Artykuł 4

Redukcje odnośnie do art. 1, 2 i 3 zostają skalkulowane przy użyciu wspólnych zasad matematycznych, wziąwszy pod uwagę, że:

(a) wszystkie liczby po przecinku dziesiętnym mniejsze od 50 (włącznie z 50) będą zaokrąglane w dół do najbliższej pełnej liczby,

(b) wszystkie liczby po przecinku dziesiętnym większe od 50 będą zaokrąglane w górę do najbliższej pełnej liczby,

(c) wszystkie cła poniżej 2% zostaną automatycznie zmienione do 0%.

Strony będą wymieniać się informacjami w niniejszych sprawach, gdzie zastosowano powyższe zasady.

Artykuł 5

Traktowanie w niniejszym protokole produktu określonego wg Polskiej Nomenklatury Scalonej kodem 1902 20 10 0 (Makarony nadziewane, również gotowane lub inaczej przygotowane, zawierające w masie powyżej 20% ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych) będzie zastępować koncesje dotyczące tego produktu określone w aneksie IX do Układu Europejskiego.

Artykuł 6

Niniejszy protokół wchodzi w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po dacie, kiedy to Strony powiadomią się nawzajem o zakończeniu wewnętrznych procedur niezbędnych dla niniejszego celu.

Artykuł 7

Niniejszy protokół może zostać zmieniony decyzją Rady Stowarzyszenia.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 czerwca 2002 r.

W imieniu Rzeczypospoliej Polskiej

W imieniu Wspólnoty Europejskiej

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 

ZAŁĄCZNIK I(a)

 

 

Polska Nomenklatura Scalona

Wyszczególnienie

0302 Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304:

 

0302 40 00

– Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:

 

0302 40 00 1

– – Od 1 stycznia do 14 lutego

 

 

– – Od 15 lutego do 15 czerwca:

 

0302 40 00 3

– – – Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca

 

0302 40 00 5

– – – Pozostałe

 

 

– – Od 16 czerwca do 31 grudnia:

 

0302 40 00 7

– – – Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września

 

0302 40 00 9

– – – Pozostałe

0303 Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304:

 

0303 50 00

– Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:

 

0303 50 00 1

– – Od 1 stycznia do 14 lutego

 

 

– – Od 15 lutego do 15 czerwca:

 

0303 50 00 3

– – – Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca

 

0303 50 00 5

– – – Pozostałe

 

 

– – Od 16 czerwca do 31 grudnia:

 

0303 50 00 7

– – – Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września

 

0303 50 00 9

– – – Pozostałe

0304 Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone:

 

0304 10 97 0

– – – – Płaty śledziowe

 

 

– Filety mrożone:

 

0304 20 75 0

– – Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii)

 

 

– Pozostałe

 

0304 90 22

– – – Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii)

 

0304 90 22 1

– – – – Od 1 stycznia do 14 lutego

 

0304 90 22 3

– – – – Od 15 lutego do 15 czerwca

 

0304 90 22 9

– – – – Od 16 czerwca do 31 grudnia

0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi:

 

0305 42 00 0

– – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)

 

0305 59 30 0

– – – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)

 

 

0305 61 00 0

– – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)

 

1604 Przetworzone lub konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:

 

1604 12

– – Śledzie:

 

1604 12 10 0

– – – Filety, surowe, jedynie pokryte panierką lub bułką tartą, podsmażone w oleju lub nie, głęboko zamrożone

 

 

 

– – – Pozostałe

 

 

1604 12 91 0

– – – – W opakowaniach hermetycznych

 

1604 12 99 0

– Pozostałe

 

ZAŁĄCZNIK I(b)

 

 

Nomenklatura Scalona UE

Wyszczególnienie

0302 Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304:

 

0302 40 00

– Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu

0303 Ryby mrożone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304:

 

0303 50 00

– Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu

0304 Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone:

 

0304 10 97

– – – – Płaty śledziowe

 

 

– Filety mrożone:

 

0304 20 75

– – Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii)

 

 

– Pozostałe

 

0304 90 22

– – – Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii)

0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi:

 

0305 42 00

– – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)

 

0305 59 30

– – – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)

 

0305 61 00

– – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)

1604 Przetworzone lub konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:

 

1604 12

– – Śledzie

 

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-05-09
  • Data wejścia w życie: 2002-07-01
  • Data obowiązywania: 2002-07-01
  • Dokument traci ważność: 2004-05-01
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA