REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 78 poz. 704
PROTOKÓŁ DODATKOWY
sporządzony w Brukseli dnia 14 czerwca 2002 r.,
ustalający porozumienia handlowe w sprawie niektórych ryb i produktów rybołówstwa odnoszące się do Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Rzecząpospolitą Polską, z jednej strony, a Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z drugiej strony, sporządzonego w Brukseli dnia 16 grudnia 1991 r.
Przekład
Rzeczpospolita Polska, z jednej strony, i
Wspólnota Europejska, zwana dalej „Wspólnotą", z drugiej strony,
mając na uwadze, co następuje:
Układ Europejski ustanawiający Stowarzyszenie między Rzecząpospolitą Polską, z jednej strony, a Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z drugiej strony, zwany dalej „Układem Europejskim", sporządzony w Brukseli dnia 16 grudnia 1991 r. i który wszedł w życie w lutym 1994 r.,
oraz
negocjacje techniczne między Rzecząpospolitą Polską a Wspólnotą, w oparciu o art. 20 ust. 5 oraz art. 23 Układu Europejskiego, przeprowadzone i pomyślnie zakończone, w wyniku których uzgodniono obustronne koncesje celne w sektorze rybołówstwa;
wynegocjowane koncesje w sektorze rybołówstwa wpływają na dwustronne koncesje przyznane w ramach Układu Europejskiego, które w związku z niniejszym powinny zostać zmienione w myśl protokołu dostosowującego sprawy handlu w tym układzie;
a także uzgodnienie Rzeczypospolitej Polskiej i Wspólnoty w sprawie nieskomplikowanych administracyjnie procedur dotyczących stopniowego wprowadzania w życie wynegocjowanych koncesji celnych, najszybciej jak to możliwe,
uzgodniły, co następuje:
Artykuł 1
Miesiąc po wejściu w życie niniejszego protokołu Polska i Wspólnota zredukują o jedną trzecią opłaty celne stosowane dla ryb i produktów rybołówstwa określonych w art. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000. Rok po wejściu w życie niniejszego protokołu nastąpi dalsza redukcja opłat celnych o jedną trzecią w stosunku do stanu na dzień wejścia w życie niniejszego protokołu. Dwa lata po wejściu w życie niniejszego protokołu lub wcześniej, przy obopólnej zgodzie, zostaje zastosowany całkowicie wolny handel wszystkimi rybami i produktami rybołówstwa. Każda taka umowa o wcześniejszym zastosowaniu całkowicie wolnego handlu rybami i produktami rybołówstwa zostanie wprowadzona w życie zgodnie z art. 6.
Artykuł 2
Dla produktów wymienionych w załączniku l(a) i l(b) obydwie Strony zastosują, miesiąc po wejściu w życie niniejszego protokołu, 30% redukcję opłat celnych, odpowiednio przez Polskę i Wspólnotę. Rok po wejściu w życie niniejszego protokołu obydwie Strony zastosują kolejną 30% redukcję opłat celnych w stosunku do stanu na dzień wejścia w życie niniejszego protokołu. Dwa lata po wejściu w życie niniejszego protokołu lub wcześniej, przy obopólnej zgodzie, zostaje ustanowiony całkowicie wolny handel tymi produktami. Każda taka umowa o wcześniejszym zastosowaniu całkowicie wolnego handlu wszystkimi rybami i produktami rybołówstwa zostanie wprowadzona w życie zgodnie z art. 6.
Artykuł 3
Kontyngenty celne przyznane uprzednio Polsce przez Wspólnotę na bazie autonomicznej pozostają ważne aż do akcesji lub zostaną zniesione wcześniej, na mocy wspólnego porozumienia. Każda taka umowa zostanie wprowadzona zgodnie z art. 6.
Import na teren Wspólnoty powyżej wymienionych kontyngentów pozostaje przedmiotem ustaleń redukcji celnych, jak to przedstawiono wyżej.
Artykuł 4
Redukcje odnośnie do art. 1, 2 i 3 zostają skalkulowane przy użyciu wspólnych zasad matematycznych, wziąwszy pod uwagę, że:
(a) wszystkie liczby po przecinku dziesiętnym mniejsze od 50 (włącznie z 50) będą zaokrąglane w dół do najbliższej pełnej liczby,
(b) wszystkie liczby po przecinku dziesiętnym większe od 50 będą zaokrąglane w górę do najbliższej pełnej liczby,
(c) wszystkie cła poniżej 2% zostaną automatycznie zmienione do 0%.
Strony będą wymieniać się informacjami w niniejszych sprawach, gdzie zastosowano powyższe zasady.
Artykuł 5
Traktowanie w niniejszym protokole produktu określonego wg Polskiej Nomenklatury Scalonej kodem 1902 20 10 0 (Makarony nadziewane, również gotowane lub inaczej przygotowane, zawierające w masie powyżej 20% ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych) będzie zastępować koncesje dotyczące tego produktu określone w aneksie IX do Układu Europejskiego.
Artykuł 6
Niniejszy protokół wchodzi w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po dacie, kiedy to Strony powiadomią się nawzajem o zakończeniu wewnętrznych procedur niezbędnych dla niniejszego celu.
Artykuł 7
Niniejszy protokół może zostać zmieniony decyzją Rady Stowarzyszenia.
Sporządzono w Brukseli dnia 14 czerwca 2002 r.
W imieniu Rzeczypospoliej Polskiej | W imieniu Wspólnoty Europejskiej |
| |
ZAŁĄCZNIK I(a)
| Polska Nomenklatura Scalona | Wyszczególnienie | |
0302 Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304: | |||
| 0302 40 00 | – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | |
| 0302 40 00 1 | – – Od 1 stycznia do 14 lutego | |
|
| – – Od 15 lutego do 15 czerwca: | |
| 0302 40 00 3 | – – – Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca | |
| 0302 40 00 5 | – – – Pozostałe | |
|
| – – Od 16 czerwca do 31 grudnia: | |
| 0302 40 00 7 | – – – Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września | |
| 0302 40 00 9 | – – – Pozostałe | |
0303 Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304: | |||
| 0303 50 00 | – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu: | |
| 0303 50 00 1 | – – Od 1 stycznia do 14 lutego | |
|
| – – Od 15 lutego do 15 czerwca: | |
| 0303 50 00 3 | – – – Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca | |
| 0303 50 00 5 | – – – Pozostałe | |
|
| – – Od 16 czerwca do 31 grudnia: | |
| 0303 50 00 7 | – – – Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września | |
| 0303 50 00 9 | – – – Pozostałe | |
0304 Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone: | |||
| 0304 10 97 0 | – – – – Płaty śledziowe | |
|
| – Filety mrożone: | |
| 0304 20 75 0 | – – Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii) | |
|
| – Pozostałe | |
| 0304 90 22 | – – – Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii) | |
| 0304 90 22 1 | – – – – Od 1 stycznia do 14 lutego | |
| 0304 90 22 3 | – – – – Od 15 lutego do 15 czerwca | |
| 0304 90 22 9 | – – – – Od 16 czerwca do 31 grudnia | |
0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi: | |||
| 0305 42 00 0 | – – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii) | |
| 0305 59 30 0 | – – – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii) |
|
| 0305 61 00 0 | – – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii) |
|
1604 Przetworzone lub konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: | |||
| 1604 12 | – – Śledzie: | |
| 1604 12 10 0 | – – – Filety, surowe, jedynie pokryte panierką lub bułką tartą, podsmażone w oleju lub nie, głęboko zamrożone |
|
|
| – – – Pozostałe |
|
| 1604 12 91 0 | – – – – W opakowaniach hermetycznych | |
| 1604 12 99 0 | – Pozostałe |
ZAŁĄCZNIK I(b)
| Nomenklatura Scalona UE | Wyszczególnienie |
0302 Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304: | ||
| 0302 40 00 | – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu |
0303 Ryby mrożone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304: | ||
| 0303 50 00 | – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu |
0304 Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone: | ||
| 0304 10 97 | – – – – Płaty śledziowe |
|
| – Filety mrożone: |
| 0304 20 75 | – – Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii) |
|
| – Pozostałe |
| 0304 90 22 | – – – Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii) |
0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi: | ||
| 0305 42 00 | – – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii) |
| 0305 59 30 | – – – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii) |
| 0305 61 00 | – – Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii) |
1604 Przetworzone lub konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: | ||
| 1604 12 | – – Śledzie |
- Data ogłoszenia: 2003-05-09
- Data wejścia w życie: 2002-07-01
- Data obowiązywania: 2002-07-01
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA