REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 53 poz. 469
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 25 marca 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej
Na podstawie art. 13 § 6 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
1) w dziale 1 – Zwierzęta żywe – pozycje towarowe określone kodami PCN 0101 90 19 0, 0101 90 90 0, 0104 10 30 0, 0104 10 80 0, 0104 20 90 0, w brzmieniu:
|
1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.
otrzymują brzmienie:
2) w dziale 2 – Mięso i podroby jadalne – pozycje towarowe określone kodami PCN 0204, 0206 41 80 0, 0206 80 99 0, 0206 90 99 0, 0207 14 91 0, 0207 27 91 0, 0210 91 00 0, 0210 92 00 0, 0210 93 00 0, 0210 99 21 0, 0210 99 29 0, 0210 99 31 0, 0210 99 39 0, 0210 99 60 0, w brzmieniu:
otrzymują brzmienie:
3) w dziale 7 – Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy jadalne – pozycje towarowe określone kodami PCN 0704 10 00 1, 0704 10 00 3, 0704 20 00 0, 0704 90 90 0,0705 19 00 0, 0705 21 00 0, 0705 29 00 0, 0708 90 00 0, 0709 10 00 0, 0709 20 00 0, 0709 30 00 0, 0711 59 00 9, w brzmieniu:
otrzymują brzmienie:
4) w dziale 8 – Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów – pozycje towarowe określone kodami PCN 0806 10 10 1, 0806 10 10 3, 0806 10 10 5, 0806 10 10 7, 0806 10 10 9, 0806 10 90 0, 0809 10 00 0, 0809 30 10 0, 0809 30 90 0, 0812 90 10 0, 0812 90 20 0, 0813 10 00 0, 0813 40 30 0, w brzmieniu:
otrzymują brzmienie:
5) w dziale 9 – Kawa, herbata, herbata paragwajska i przyprawy – pozycja towarowa określona kodem PCN 0901 90 90 0, w brzmieniu:
otrzymuje brzmienie:
6) w dziale 10 – Zboża – pozycje towarowe określone kodami PCN 1001 10 00 0, 1006 10 21 0, 1006 10 23 0, 1006 10 25 0, 1006 10 27 0, 1006 10 92 0, 1006 10 94 0, 1006 10 96 0, 1006 10 98 0, 1006 20 11 0, 1006 20 13 0, 1006 20 15 0, 1006 20 17 0,1006 20 92 0, 1006 20 94 0, 1006 20 96 0, 1006 20 98 0, 1006 40 00 0, 1008 20 00 0, 1008 90 90 0, w brzmieniu:
otrzymują brzmienie:
7) w dziale 11 – Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny – pozycje towarowe określone kodami PCN 1102 30 00 0, 1102 90 90 0, 1103 19 50 0, 1103 19 90 0, 1103 20 50 0, 1103 20 90 0, 1106 30 10 0, w brzmieniu:
otrzymują brzmienie:
8) w dziale 15 – Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego – pozycje towarowe określone kodami PCN 1515 90 15 1 oraz 1515 90 15 9, w brzmieniu:
otrzymują brzmienie:
9) w dziale 16 – Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków i pozostałych bezkręgowców wodnych – pozycje towarowe określone kodami PCN 1602 90 72 0, 1602 90 74 0, 1602 90 76 0, 1602 90 78 0, 1603 00 10 0, w brzmieniu:
a) dotyczy ekstraktów i soków z mięsa wieloryba, ryb, skorupiaków, mięczaków lub bezkręgowców wodnych
b) dotyczy ekstraktów i soków z ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych
otrzymują brzmienie:
a) dotyczy ekstraktów i soków z mięsa wieloryba, ryb, skorupiaków, mięczaków lub bezkręgowców wodnych
b) dotyczy ekstraktów i soków z ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych
10) w dziale 17 – Cukry i wyroby cukiernicze – w Uwagach do podpozycji ust. 1 w brzmieniu:
„1. W podpozycjach 1701 11 i 1701 12 wyrażenie „cukier surowy" oznacza cukier, w którym zawartość masy sacharozy, w stanie suchym odpowiada odczytowi polarymetrycznemu poniżej 99,5%."
otrzymuje brzmienie:
„1. W podpozycjach 1701 11 i 1701 12 wyrażenie „cukier surowy" oznacza cukier, w którym zawartość masy sacharozy, w stanie suchym odpowiada odczytowi polarymetrycznemu poniżej 99,5°."
11) w działo 19 – Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze:
a) w Uwagach ust. 3 w brzmieniu:
„3. Pozycja 1904 nie obejmuje przetworów zawierających więcej niż 6% masy kakao obliczonego według całkowicie odtłuszczonej bazy lub przetworów powlekanych czekoladą lub innych przetworów spożywczych zawierających kakao objętych pozycją 1806)."
otrzymuje brzmienie:
„3. Pozycja 1904 nie obejmuje przetworów zawierających więcej niż 6% masy kakao obliczonego według całkowicie odtłuszczonej bazy lub przetworów powlekanych czekoladą lub innych przetworów spożywczych zawierających kakao objętych pozycją 1806 (pozycja 1806).",
b) w Uwagach dodatkowych ust. 1 i 2 w brzmieniu:
„1. Wyrażenie „słodkie suchary" z podpozycji 1905 30 odnosi się wyłącznie do produktów o zawartości wody nie wyższej niż 12% masy i o zawartości tłuszczu nie wyższej niż 35% masy (nadzienia i polewy nie są brane pod uwagę przy oznaczaniu tych zawartości).
2. Podpozycja 1905 30 nie obejmuje wafli oraz opłatków o zawartości wody większej niż 10% masy (podpozycja 1905 90 40)."
otrzymuje brzmienie:
„1. Wyrażenie „słodkie suchary" z podpozycji 1905 31 odnosi się wyłącznie do produktów o zawartości wody nie wyższej niż 12% masy i o zawartości tłuszczu nie wyższej niż 35% masy (nadzienia i polewy nie są brane pod uwagę przy oznaczaniu tych zawartości).
2. Podpozycja 1905 32 nie obejmuje wafli oraz opłatków o zawartości wody większej niż 10% masy (podpozycja 1905 90 40 0)."
12) w dziale 20 – Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub innych części roślin – w Uwagach dodatkowych ust. 6 w brzmieniu:
„6. W podpozycjach 2009 60 51 0 i 2009 60 71 0 „stężony sok winogronowy (włączając moszcz winogronowy)" oznacza sok winogronowy (włącznie z moszczem winogronowym), dla którego liczba wskazana przez refraktometr (z zastosowaniem metody opisanej w załączniku do Postanowień (EWG) 558/93) w temperaturze 20°C nie jest niższa niż 50,9%."
otrzymuje brzmienie:
„6. W podpozycjach 2009 69 51 0 i 2009 69 71 0 „stężony sok winogronowy (włączając moszcz winogronowy)" oznacza sok winogronowy (włącznie z moszczem winogronowym), dla którego liczba wskazana przez refraktometr (z zastosowaniem metody opisanej w załączniku do Postanowień (EEC) 558/93) w temperaturze 20°C nie jest niższa niż 50,9%."
13) w dziale 20 – Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub innych części roślin – pozycje towarowe określone kodami PCN 2001 90 65 0, 2001 90 75 0, 2001 90 85 0,2003 20 00 0, 2004 90 30 0, 2005 60 00 0, 2005 90 30 0, 2005 90 50 0, 2007 91 90 0, 2007 99 93 0 2008 11 92 0 2008 11 94 0, 2008 11 96 0, 2008 11 98 0, 2008 19 19 0, 2008 19 93 0, 2008 19 95 0, 2008 19 99 0, 2009 80 97 0, w brzmieniu:
otrzymują brzmienie:
14) w dziale 21 – Różne przetwory spożywcze – w Uwagach dodatkowych ust. 1 w brzmieniu:
„1. W podpozycjach 2103 20 00 012103 90 0 0 wyrażenie „sosy" nie dotyczy preparatów z warzyw, owoców lub innych jadalnych części roślin, jeżeli procentowy udział tych składników, przechodzących przez metalowe sito o wymiarach oczka 5 mm, po przepłukaniu wodą o temperaturze 20°C, jest mniejszy niż 80%, w przeliczeniu na pierwotny preparat."
otrzymuje brzmienie:
„1. W podpozycjach 2103 20 00 O i 2103 90 90 0 wyrażenie „sosy" nie dotyczy preparatów z warzyw, owoców lub innych jadalnych części roślin, jeżeli procentowy udział tych składników, przechodzących przez metalowe sito o wymiarach oczka 5 mm, po przepłukaniu wodą o temperaturze 20°C, jest mniejszy niż 80%, w przeliczeniu na pierwotny preparat."
15) w dziale 28 – Chemikalia nieorganiczne; organiczne lub nieorganiczne związki metali szlachetnych, metali ziem rzadkich oraz pierwiastków promieniotwórczych lub izotopów – pozycja towarowa określona kodem PCN 2815 20 90 0, w brzmieniu:
otrzymuje brzmienie:
16) w dziale 39 – Tworzywa sztuczne i wyroby z nich – w Uwagach ust. 3(a), w brzmieniu:
„3. Pozycje od 3901 do 3911 dotyczą jedynie towarów produkowanych w wyniku syntezy chemicznej, mieszczących się w następujących kategoriach:
(a) poliolefin ciekłych syntetycznych, z których mniej niż 60% objętościowo destyluje przy 300°C, po przeliczeniu na 1,013 milibarów, kiedy stosowana jest metoda destylacji przy obniżonym ciśnieniu (pozycja 3901 i 3902);"
otrzymuje brzmienie:
„3. Pozycje od 3901 do 3911 dotyczą jedynie towarów produkowanych w wyniku syntezy chemicznej, mieszczących się w następujących kategoriach:
(a) poliolefin ciekłych syntetycznych, z których mniej niż 60% objętościowo destyluje przy 300°C, po przeliczeniu na 1013 milibarów, kiedy stosowana jest metoda destylacji przy obniżonym ciśnieniu (pozycja 3901 i 3902);”
17) w dziale 44 – Drewno i wyroby z drewna; węgiel drzewny – pozycja towarowa określona kodem PCN 4407 91 31 0, w brzmieniu:
otrzymuje brzmienie:
18) w sekcji XVI – Maszyny i urządzenia mechaniczne; sprzęt elektryczny; części do nich; urządzenia do rejestracji i odtwarzania dźwięku, urządzenia telewizyjne do rejestracji i odtwarzania obrazu i dźwięku oraz części i wyposażenie dodatkowe do tych urządzeń – w Uwagach ust. 1(a) i 1(b), w brzmieniu:
„1. Niniejsza sekcja nie obejmuje następujących wyrobów:
(a) pasów transmisyjnych i przenośnikowych, z tworzyw sztucznych wymienionych w dziale 39 lub z kauczuku wulkanizowanego (pozycja 4010); ani też innych artykułów, w rodzaju stosowanych w maszynach lub w urządzeniach mechanicznych, lub elektrycznych, lub do innych celów technicznych, a wykonanych z nieutwardzonego kauczuku wulkanizowanego (pozycja 4016);
(b) wyrobów ze skór lub skór sztucznych (pozycja 4204) oraz ze skór futerkowych (pozycja 4304), w rodzaju stosowanych w maszynach lub urządzeniach mechanicznych, lub do innych celów technicznych;”
otrzymuje brzmienie:
„1. Niniejsza sekcja nie obejmuje następujących wyrobów:
(a) pasów transmisyjnych i przenośnikowych, z tworzyw sztucznych wymienionych w dziale 39 lub z gumy (pozycja 4010); lub pozostałych artykułów, w rodzaju stosowanych w maszynach lub w urządzeniach mechanicznych, lub elektrycznych, lub do innych celów technicznych, z gumy innej niż ebonit (pozycja 4016);
(b) wyrobów ze skóry wyprawionej lub skóry wtórnej (pozycja 4204) oraz ze skór futerkowych (pozycja 4303), w rodzaju stosowanych w maszynach lub urządzeniach mechanicznych, lub do innych celów technicznych;”.
Prezes Rady Ministrów: L. Miller
- Data ogłoszenia: 2003-03-28
- Data wejścia w życie: 2003-04-01
- Data obowiązywania: 2003-04-01
- Dokument traci ważność: 2004-01-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA