REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 52 poz. 464

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 11 marca 2003 r.

w sprawie sposobu prowadzenia przez Głównego Lekarza Weterynarii systemu numeracji dla zakładów oraz podmiotów prowadzących niektóre rodzaje działalności gospodarczej

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 31a ust. 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie określa sposób prowadzenia przez Głównego Lekarza Weterynarii systemu numeracji dla zakładów prowadzących działalność, o której mowa w art. 31, oraz dla podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 5 ust. 1 i 1a ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej, zwanego dalej „systemem numeracji”.
§ 2.
System numeracji Główny Lekarz Weterynarii prowadzi na podstawie informacji przekazywanych przez wojewódzkich lekarzy weterynarii o zakładach oraz podmiotach, prowadzących działalność, o której mowa w § 1.
§ 3.
System numeracji prowadzony jest w formie elektronicznej na informatycznych nośnikach danych.
§ 4.
W systemie numeracji stosuje się kod składający się z cyfr, z których:

1) pierwsza i druga stanowią cyfry kodu województwa, ustalonego na podstawie przepisów dotyczących szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego;

2) trzecia i czwarta stanowią cyfry kodu powiatu w danym województwie, ustalonego na podstawie przepisów, o których mowa w pkt 1;

3) piąta i szósta stanowią cyfry kodu zakresu i rodzaju działalności gospodarczej prowadzonej przez zakład albo podmiot;

4) siódma i następne stanowią cyfry informujące o kolejności podejmowania działalności gospodarczej przez zakład albo podmiot w danym powiecie.

§ 5.
Wykaz kodów określających zakres i rodzaj działalności gospodarczej, o której mowa w § 4 pkt 3, stanowi załącznik do rozporządzenia.
§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Tański

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 464.

Załącznik 1. [WYKAZ KODÓW OKREŚLAJĄCYCH ZAKRES I RODZAJ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 11 marca 2003 r. (poz. 464)

WYKAZ KODÓW OKREŚLAJĄCYCH ZAKRES I RODZAJ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ

01 – rzeźnia (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);

02 – rzeźnia, zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);

03 – zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);

04 – rzeźnia (drób);

05 – rzeźnia, zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (drób)

06 – zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (drób);

07 – zakład przetwórstwa (zwierzęta łowne);

08 – rzeźnia (króliki, nutrie);

09 – zakład przetwórstwa (skorupiaki i mięczaki);

10 – punkt skupu (zwierzęta łowne);

11 – chłodnia składowa;

12 – zakład obróbki jelit;

13 – gospodarstwo (jaja konsumpcyjne);

14 – gospodarstwo (jaja wylęgowe);

15 – zakład jajczarski, zakład przetwórstwa (jaja);

16 – zakład mleczarski, zakład przetwórstwa (mleko);

17 – statek przetwórnia ryb, podmiot zajmujący się pozyskiwaniem ryb, skorupiaków, mięczaków;

18 – zakład przetwórstwa (ryby);

19 – stacja produkcji nasienia – buhaje;

20 – stacja produkcji nasienia – knury;

21 – stacja produkcji nasienia – ogiery;

22 – stacja produkcji nasienia – inne gatunki zwierząt;

23 – podmiot przechowujący i wprowadzający do obrotu nasienie;

24 – podmiot zajmujący się produkcją zarodków oraz pozyskiwaniem, konserwacją, obróbką, przechowywaniem, wprowadzaniem do obrotu lub wykorzystywaniem komórek jajowych i zarodków;

25 – punkt kopulacyjny;

26 – podmiot zajmujący się wylęgiem drobiu;

27 – podmiot zajmujący się wylęganiem ryb, hodowlą ryb, skorupiaków i mięczaków;

28 – podmiot zajmujący się przewozem zwierząt lub ich skupem i sprzedażą;

29 – podmiot zajmujący się wytwarzaniem, przetwarzaniem, obrotem lub składowaniem niejadalnych surowców zwierzęcych oraz środków żywienia zwierząt dla zwierząt gospodarskich;

30 – podmiot zajmujący się wytwarzaniem środków żywienia zwierząt dla zwierząt domowych;

31 – podmiot zajmujący się produkcją, przechowywaniem niejadalnych produktów zwierzęcych oraz obrotem nimi i ich przewozem;

32 – zakład utylizacyjny;

33 – podmiot zajmujący się zbieraniem, grzebaniem lub spalaniem materiału niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka;

34 – schronisko dla zwierząt;

35 – podmiot zajmujący się hodowlą zwierząt laboratoryjnych;

36 – topialnia tłuszczów paszowych i technicznych;

37 – spalarnia materiału szczególnego ryzyka;

38 – rzeźnia, zakład rozbioru (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);

39 – rzeźnia, zakład rozbioru (drób);

40 – zakład przetwórstwa (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);

41 – zakład przetwórstwa (drób);

42 – zakład rozbioru (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);

43 – zakład rozbioru (drób);

44 – podmiot zajmujący się organizowaniem lub urządzaniem targów, spędów i wystaw zwierząt;

45 – podmiot zajmujący się prowadzeniem miejsc odpoczynku i gromadzenia zwierząt;

46 – podmiot zajmujący się wytwarzaniem pasz leczniczych;

47 – skład celny, wolny obszar celny, skład wolnocłowy;

48 – podmiot zajmujący się utrzymywaniem zwierząt dzikich;

49 – gospodarstwo, w którym prowadzony jest tucz drobiu lub królików;

50 – podmiot zajmujący się lecznictwem zwierząt;

51 – gospodarstwo, w którym w warunkach fermowych utrzymywane są daniele lub jelenie;

52 – gospodarstwo, w którym utrzymywane są pszczoły lub zwierzęta futerkowe;

53 – podmiot zajmujący się transportem środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mleka;

54 – podmiot zajmujący się transportem i składowaniem mleka;

55 – podmiot zajmujący się przetwórstwem innych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-03-28
  • Data wejścia w życie: 2003-04-12
  • Data obowiązywania: 2003-04-12
  • Dokument traci ważność: 2005-08-27
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA