REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 52 poz. 464
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 11 marca 2003 r.
w sprawie sposobu prowadzenia przez Głównego Lekarza Weterynarii systemu numeracji dla zakładów oraz podmiotów prowadzących niektóre rodzaje działalności gospodarczej
Na podstawie art. 31a ust. 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
1) pierwsza i druga stanowią cyfry kodu województwa, ustalonego na podstawie przepisów dotyczących szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego;
2) trzecia i czwarta stanowią cyfry kodu powiatu w danym województwie, ustalonego na podstawie przepisów, o których mowa w pkt 1;
3) piąta i szósta stanowią cyfry kodu zakresu i rodzaju działalności gospodarczej prowadzonej przez zakład albo podmiot;
4) siódma i następne stanowią cyfry informujące o kolejności podejmowania działalności gospodarczej przez zakład albo podmiot w danym powiecie.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Tański
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 464.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 11 marca 2003 r. (poz. 464)
WYKAZ KODÓW OKREŚLAJĄCYCH ZAKRES I RODZAJ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
01 – rzeźnia (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);
02 – rzeźnia, zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);
03 – zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);
04 – rzeźnia (drób);
05 – rzeźnia, zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (drób)
06 – zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (drób);
07 – zakład przetwórstwa (zwierzęta łowne);
08 – rzeźnia (króliki, nutrie);
09 – zakład przetwórstwa (skorupiaki i mięczaki);
10 – punkt skupu (zwierzęta łowne);
11 – chłodnia składowa;
12 – zakład obróbki jelit;
13 – gospodarstwo (jaja konsumpcyjne);
14 – gospodarstwo (jaja wylęgowe);
15 – zakład jajczarski, zakład przetwórstwa (jaja);
16 – zakład mleczarski, zakład przetwórstwa (mleko);
17 – statek przetwórnia ryb, podmiot zajmujący się pozyskiwaniem ryb, skorupiaków, mięczaków;
18 – zakład przetwórstwa (ryby);
19 – stacja produkcji nasienia – buhaje;
20 – stacja produkcji nasienia – knury;
21 – stacja produkcji nasienia – ogiery;
22 – stacja produkcji nasienia – inne gatunki zwierząt;
23 – podmiot przechowujący i wprowadzający do obrotu nasienie;
24 – podmiot zajmujący się produkcją zarodków oraz pozyskiwaniem, konserwacją, obróbką, przechowywaniem, wprowadzaniem do obrotu lub wykorzystywaniem komórek jajowych i zarodków;
25 – punkt kopulacyjny;
26 – podmiot zajmujący się wylęgiem drobiu;
27 – podmiot zajmujący się wylęganiem ryb, hodowlą ryb, skorupiaków i mięczaków;
28 – podmiot zajmujący się przewozem zwierząt lub ich skupem i sprzedażą;
29 – podmiot zajmujący się wytwarzaniem, przetwarzaniem, obrotem lub składowaniem niejadalnych surowców zwierzęcych oraz środków żywienia zwierząt dla zwierząt gospodarskich;
30 – podmiot zajmujący się wytwarzaniem środków żywienia zwierząt dla zwierząt domowych;
31 – podmiot zajmujący się produkcją, przechowywaniem niejadalnych produktów zwierzęcych oraz obrotem nimi i ich przewozem;
32 – zakład utylizacyjny;
33 – podmiot zajmujący się zbieraniem, grzebaniem lub spalaniem materiału niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka;
34 – schronisko dla zwierząt;
35 – podmiot zajmujący się hodowlą zwierząt laboratoryjnych;
36 – topialnia tłuszczów paszowych i technicznych;
37 – spalarnia materiału szczególnego ryzyka;
38 – rzeźnia, zakład rozbioru (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);
39 – rzeźnia, zakład rozbioru (drób);
40 – zakład przetwórstwa (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);
41 – zakład przetwórstwa (drób);
42 – zakład rozbioru (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);
43 – zakład rozbioru (drób);
44 – podmiot zajmujący się organizowaniem lub urządzaniem targów, spędów i wystaw zwierząt;
45 – podmiot zajmujący się prowadzeniem miejsc odpoczynku i gromadzenia zwierząt;
46 – podmiot zajmujący się wytwarzaniem pasz leczniczych;
47 – skład celny, wolny obszar celny, skład wolnocłowy;
48 – podmiot zajmujący się utrzymywaniem zwierząt dzikich;
49 – gospodarstwo, w którym prowadzony jest tucz drobiu lub królików;
50 – podmiot zajmujący się lecznictwem zwierząt;
51 – gospodarstwo, w którym w warunkach fermowych utrzymywane są daniele lub jelenie;
52 – gospodarstwo, w którym utrzymywane są pszczoły lub zwierzęta futerkowe;
53 – podmiot zajmujący się transportem środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mleka;
54 – podmiot zajmujący się transportem i składowaniem mleka;
55 – podmiot zajmujący się przetwórstwem innych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
- Data ogłoszenia: 2003-03-28
- Data wejścia w życie: 2003-04-12
- Data obowiązywania: 2003-04-12
- Dokument traci ważność: 2005-08-27
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA