REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 50 poz. 439

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 21 lutego 2003 r.

w sprawie współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami celnymi w zakresie granicznej kontroli sanitarnej żywności

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 41 ust. 7 pkt 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:

§ 1.
1. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i organy celne w zakresie swojej właściwości rzeczowej współdziałają w celu zapewnienia prawidłowej kontroli obrotu towarowego z zagranicą środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, a także udzielają sobie wzajemnej pomocy dotyczącej:

1) czynności kontrolnych;

2) wymiany informacji;

3) szkoleń i wymiany doświadczeń.

2. Współdziałanie organów, o których mowa w ust. 1, polega w szczególności na:

1) równoczesnej kontroli partii środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, przywożonych z zagranicy i wprowadzanych na polski obszar celny;

2) uzgadnianiu postępowania w przypadkach zatrzymania transportu partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu na przejściu granicznym celem zgromadzenia i dostarczenia przez importera dokumentacji wymaganej przepisami ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, zwanej dalej „ustawą”

3) wzajemnym udzielaniu pomocy w zakresie prawidłowej identyfikacji środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, a także informowaniu o zauważonych nieprawidłowościach związanych z ich zgłoszeniem do odprawy celnej lub kontroli sanitarnej;

4) nadawaniu przez organ celny przeznaczenia celnego partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu, po uprzednim wydaniu przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej stosownego świadectwa zezwalającego na ich wprowadzenie na polski obszar celny;

5) zawiadamianiu przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej właściwego organu celnego o wydaniu decyzji o zakazie wprowadzenia partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu do obrotu w kraju;

6) wycofaniu przez organ celny partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu, na koszt importera, poza granice kraju, w przypadku wydania przez organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej decyzji o zakazie wprowadzenia partii do obrotu w kraju;

7) odmowie dopuszczenia przez graniczne urzędy celne do wwozu na polski obszar celny partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu, zakwestionowanej w drodze decyzji organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;

8) wszczynaniu przez właściwy miejscowo urząd celny odpowiedniego postępowania z jednoczesnym powiadomieniem państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, w przypadku ujawnienia na terenie kraju towarów niepoddanych granicznej kontroli sanitarnej i celnej;

9) wzajemnej wymianie informacji dotyczących negatywnych zjawisk występujących przy wprowadzaniu środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności lub substancji pomagających w przetwarzaniu na polski obszar celny oraz ich przemieszczaniu w ramach procedury tranzytu.

§ 2.
Partię środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu do kontroli sanitarnej udostępnia zgłaszający towar do odprawy celnej.
§ 3.
Warunkiem objęcia partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu procedurą celną dopuszczenia do obrotu jest przedstawienie przez importera organowi celnemu świadectwa, o którym mowa w art. 41 ust. 3 ustawy.
§ 4.
1. Jeżeli państwowy graniczny inspektor sanitarny wyrazi zgodę na przeprowadzenie kontroli jakości zdrowotnej partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu przez państwowego inspektora sanitarnego właściwego ze względu na siedzibę odbiorcy lub miejsce złożenia towaru, partia ta może zostać objęta procedurą tranzytu.

2. O przypadku wyrażenia zgody, o której mowa w ust. 1, państwowy graniczny inspektor sanitarny zawiadamia właściwego państwowego inspektora sanitarnego oraz właściwy organ celny.

3. Wzór zawiadomienia określa załącznik do rozporządzenia.

§ 5.
Właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej zawiadamia właściwy organ celny o wydaniu decyzji, o której mowa w art. 41 ust. 4 ustawy.
§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Zdrowia: M. Balicki

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

Załącznik 1.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
 z dnia 21 lutego 2003 r. (poz. 439)

 infoRgrafika

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-03-25
  • Data wejścia w życie: 2003-04-09
  • Data obowiązywania: 2003-04-09
  • Dokument traci ważność: 2004-05-31
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA