REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 29 poz. 244
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 4 lutego 2003 r.
w sprawie szczegółowego sposobu produkcji fermentowanych napojów winiarskich
Na podstawie art. 29 pkt 1 lit. b ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami (Dz. U. Nr 128, poz. 1401) zarządza się, co następuje:
1) napowietrzanie;
2) dodawanie czystego tlenu;
3) barbotaż przy użyciu argonu albo azotu;
4) obróbkę termiczną;
5) odwirowywanie oraz filtrację dokonywane przy użyciu obojętnego czynnika filtrującego, w szczególności ziemi okrzemkowej, albo bez jego użycia, pod warunkiem że w wyrobie gotowym po odwirowaniu lub filtracji nie pozostaną resztki czynnika filtrującego;
6) eliminację dwutlenku siarki, dokonywaną metodami fizycznymi, w szczególności przez odparowanie przy obniżonym ciśnieniu w wyparce;
7) obróbkę węglem drzewnym;
8) oczyszczanie;
9) zakwaszanie lub odkwaszanie;
10) leżakowanie lub stabilizację;
11) aromatyzację;
12) rozlew.
2. Soki surowe, o których mowa w ust. 1, mogą być utrwalone sposobem fizycznym lub przez dodatek bezwodnika kwasu siarkawego.
3. Rodzaje soków surowych używanych do sporządzania nastawów na fermentowane napoje winiarskie oraz pożądana zawartość ekstraktu ogólnego w tych sokach są określone w załączniku do rozporządzenia.
4. Udział soku winogronowego w nastawach sporządzanych do produkcji „Wina Polskiego”, w przeliczeniu na sok surowy, w przypadku jednorodnych nastawów winogronowych z zagęszczonych soków winogronowych uzyskanych z winogron należących do gatunku winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) lub krzyżówek winorośli właściwej z innymi gatunkami należącymi do rodzaju – winorośl (Vitis L.), nie może być mniejszy niż 75%.
1) drożdże;
2) dwutlenek siarki;
3) wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn potasu) lub metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
4) preparaty uzyskane ze ścian komórkowych drożdży w ilości nieprzekraczającej 40 gramów na hektolitr;
5) fosforan amonu lub ortofosforan dwuamonu w ilości nieprzekraczającej 0,4 grama na litr;
6) siarczan amonu lub dwusiarczan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,3 grama na litr;
7) chlorowodorek tiaminy w ilości nieprzekraczającej 0,6 miligrama na litr;
8) kwas cytrynowy;
9) kwas winowy L(+);
10) kwas jabłkowy;
11) bentonit;
12) kaolin;
13) enzymy pektynolityczne;
14) enzymy amylolityczne;
15) siarczyn sodu;
16) wodorosiarczyn sodu;
17) pirosiarczyn sodu;
18) siarczyn wapnia;
19) wodorosiarczyn wapnia.
1) żelatynę spożywczą;
2) karuk;
3) kazeinę lub kazeinian potasu;
4) albuminę jaja kurzego lub albuminę mleka;
5) bentonit;
6) dwutlenek krzemu w postaci żelu lub zawiesiny koloidalnej;
7) kaolin;
8) taninę;
9) enzymy pektynolityczne;
10) enzymy amylolityczne;
11) żelazocyjanek potasu;
12) fityniany;
13) węgiel drzewny;
14) poliwinylopolipirolidon (PVPP) w ilości nieprzekraczającej 80 gramów na hektolitr;
15) chitosan.
2. Fermentowany napój winiarski poddany oczyszczeniu żelazocyjankiem potasu zawiera śladowe ilości żelaza oraz nie zawiera cyjanków.
1) kwas cytrynowy;
2) kwas winowy L(+);
3) kwas jabłkowy;
4) kwas mlekowy;
5) bakterie fermentacji mlekowej;
6) węglan wapnia.
1) dwutlenek siarki;
2) kwas winowy L(+);
3) siarczan miedzi, pod warunkiem że zawartość miedzi w wyrobie gotowym nie przekroczy miligrama na litr;
4) dwutlenek węgla;
5) argon lub azot;
6) lizozym;
7) betaglukanaza;
8) sole srebra;
9) siarczyn sodu;
10) wodorosiarczyn sodu;
11) pirosiarczyn sodu;
12) siarczyn wapnia;
13) wodorosiarczyn wapnia.
1) alkoholowym wyciągiem ziół i przypraw korzennych lub
2) przez gotowanie brzeczki z ziołami i przyprawami korzennymi (sycenie brzeczki), lub
3) wyciągiem ziołowo-korzennym sporządzonym na miodzie pitnym.
1) kwas sorbowy;
2) sorbinian potasu;
3) dwutlenek siarki;
4) wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn potasu);
5) metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
6) metasiarczyn sodu;
7) dwutlenek węgla;
8) kwas L-askorbinowy;
9) siarczyn sodu;
10) wodorosiarczyn sodu;
11) pirosiarczyn sodu;
12) siarczyn wapnia;
13) wodorosiarczyn wapnia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 4 lutego 2003 r. (poz. 244)
RODZAJE SOKÓW SUROWYCH UŻYWANYCH DO SPORZĄDZANIA NASTAWÓW NA FERMENTOWANE NAPOJE WINIARSKIE ORAZ POŻĄDANA ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU OGÓLNEGO W TYCH SOKACH
1) sok agrestowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,5g/100 ml;
2) sok aroniowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 14% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,65 g/100 ml;
3) sok berberysowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 15% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 2,5 g/100 ml;
4) sok z borówki brusznicy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,8 g/100 ml;
5) sok z borówki czernicy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;
6) sok z borówki wysokiej – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 12% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,5 g/100 ml;
7) sok z bzu czarnego – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;
8) sok brzoskwiniowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;
9) sok czereśniowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,6 g/100 ml;
10) sok dereniowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,3 g/100 ml;
11) sok głogowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 6% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,5 g/100 ml;
12) sok gruszkowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,3 g/100 ml;
13) sok jabłkowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9,5% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,5 g/100 ml;
14) sok z jabłek przechowalniczych – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9,5% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,3 g/100 ml;
15) sok jarzębinowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 12% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,2 g/100 ml;
16) sok jeżynowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;
17) sok malinowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 6,5% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,1 g/100 ml;
18) sok z malin leśnych – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 6% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,2 g/100 ml;
19) sok mirabelkowy– o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml;
20) sok morelowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 12% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,3 g/100 ml;
21) sok pigwowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,2 g/100 ml;
22) sok z porzeczki białej i czerwonej – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 8% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,5 g/100 ml;
23) sok z porzeczki czarnej – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,8 g/100 ml;
24) sok poziomkowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;
25) sok z rokitnika – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 8% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 2 g/100 ml;
26) sok z dzikiej róży – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml;
27) sok śliwkowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 12% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml;
28) sok tarninowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,5 g/100 ml;
29) sok truskawkowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 6% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml;
30) sok z winogron należących do gatunku winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) lub krzyżówek winorośli właściwej z innymi gatunkami, należącymi do rodzaju – winorośli (Vitis L.) – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;
31) sok wiśniowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1 g/100 ml;
32) sok żurawinowy – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 2,6 g/100 ml;
33) pozostałe soki – o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml.
Uwagi:
1) W przypadku innej, niż podana zawartość ekstraktu ogólnego w danym soku surowym, sok owocowy dodawany do nastawu przelicza się na ekstrakt soku owocowego do podanej zawartości ekstraktu ogólnego dla danego soku.
2) W przypadku owoców, do tłoczenia których niezbędny jest dodatek wody, ekstrakt uzyskanego produktu tłoczenia przelicza się na sok surowy.
3) W przypadku użycia do produkcji fermentowanych napojów winiarskich soków surowych zawierających powyżej 1% alkoholu, zawarty w nich alkohol pochodzący z procesu fermentacji przelicza się na zawartość ekstraktu ogólnego podaną dla danego soku.
- Data ogłoszenia: 2003-02-19
- Data wejścia w życie: 2003-03-06
- Data obowiązywania: 2003-03-06
- Dokument traci ważność: 2005-06-03
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA