REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 21 poz. 177

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 19 grudnia 2002 r.

w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i przewozie roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni bez szkody dla zdrowia lub życia człowieka

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków chemicznych w lub na środkach spożywczych pochodzenia roślinnego, z wyłączeniem ziarna zbóż, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§ 2.
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków chemicznych w lub na ziarnie zbóż, a także środków chemicznych stosowanych przy fumigacji ziarna zbóż określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 3.
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków chemicznych w lub na środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
§ 4.
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków chemicznych w środkach spożywczych przeznaczonych dla niemowląt (do 12 miesiąca życia włącznie) i małych dzieci (do 36 miesiąca życia włącznie) określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
§ 5.
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków chemicznych określone w rozporządzeniu nie mają zastosowania do wprowadzanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środków spożywczych znajdujących się w obrocie na terytorium któregokolwiek z państw członkowskich Unii Europejskiej innych niż Rzeczpospolita Polska.
§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia, z tym że przepis § 5 stosuje się od dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.2)

Minister Zdrowia: M. Łapiński

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 8 października 1993 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin (Dz. U. Nr 104, poz. 476, z 1997 r. Nr 43, poz. 273 oraz z 2001 r. Nr 9, poz. 72), które utraciło moc z dniem 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

Załącznik 1. [NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH W LUB NA ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH POCHODZENIA ROŚLINNEGO, Z WYŁĄCZENIEM ZIARNA ZBÓŻ]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 19 grudnia 2002 r. (poz. 177)

Załącznik nr 1

NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH W LUB NA ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH POCHODZENIA ROŚLINNEGO, Z WYŁĄCZENIEM ZIARNA ZBÓŻ

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

Uwagi:

1. W przypadku produktów suszonych lub przetworzonych, dla których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków chemicznych nie zostały ustalone, dopuszczalne poziomy oblicza się, uwzględniając zagęszczenie spowodowane procesem suszenia lub rozcieńczenie albo zagęszczenie spowodowane przetworzeniem.

2. W przypadku produktów spożywczych wieloskładnikowych, dla których nie zostały ustalone najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków chemicznych, najwyższe dopuszczalne pozostałości nie mogą przekraczać ustalonych, biorąc pod uwagę względne stężenia tych składników w żywności wieloskładnikowej.

Objaśnienia:

1. Warzywa korzeniowe i bulwiaste:

brukiew, burak ćwikłowy, burak cukrowy, chrzan, marchew, pasternak, pietruszka – korzeń, seler – korzeń, skorzonera, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka – cały produkt po usunięciu wierzchołków, liści okrywowych i przylegającej ziemi.

2. Warzywa cebulowe:

cebula, cebula dymka, cebula szalotka, czosnek – cały produkt po usunięciu wierzchołków, liści okrywowych i przylegającej ziemi.

3. Warzywa liściowe i łodygowe (oraz kwiaty i ogonki liściowe):

brokuł, burak liściowy (boćwina), cykoria liściowa, endywia, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, czerwona, włoska, brukselska, chińska), karczoch, koper, por, rabarbar, rzeżucha, sałata, szczaw, szpinak, szparag – cały produkt po usunięciu wierzchołków, liści okrywowych, korzeni i przylegającej ziemi.

4. Warzywa owocowe:

arbuz, cukinia, dynia, kabaczek, melon, oberżyna, ogórek, papryka, patison, pomidor – cały produkt po usunięciu szypułek.

5. Warzywa strączkowe:

bób, fasola – suche nasiona, fasola szparagowa, groch – suche nasiona, groch – zielone nasiona, groch cukrowy (zielony strąk), soczewica – cały produkt po usunięciu strąków lub razem ze strąkami, jeśli są one przeznaczone do spożycia.

6. Owoce ziarnkowe:

gruszka, jabłko, pigwa – cały produkt po usunięciu szypułki.

7. Owoce pestkowe:

brzoskwinia, czereśnia, morela, nektarynka, śliwka, wiśnia – cały produkt po usunięciu szypułki.

8. Owoce jagodowe:

agrest, aronia, borówka czernica (czarna jagoda), borówka brusznica, jeżyna, malina, porzeczka (biała, czerwona, czarna), poziomka, rodzynka, truskawka, winogrono, żurawina – cały produkt po usunięciu szypułki, w przypadku porzeczek – owoce z szypułkami.

9. Owoce cytrusowe:

cytryna, grejpfrut, limonka, mandarynka (łącznie z klementynką), pomarańcza, pomelo – cały produkt.

10. Owoce inne:

ananas, awokado, banan, daktyl, figa, granat, kiwi, kumkwat, liczi, mango, marakuja, oliwka, papaja – cały produkt po usunięciu szypułki.

11. Orzechy:

kasztan jadalny, kokos, laskowy, makadamia, migdał, nerkowce, orzechy brazylijskie, orzeszki sosnowe, pękań, pistacja, włoski, ziemny – cały produkt po usunięciu skorupki.

12. Grzyby:

hodowlane i dziko rosnące – cały produkt po usunięciu podłoża i przylegającej ziemi.

13. Nasiona roślin oleistych:

mak, ziarna gorczycy, orzeszki ziemne, rzepak, siemię lniane, ziarna soi, ziarna sezamu, ziarna słonecznika – cały produkt po usunięciu skorupek i łusek.

14. Zioła (świeże):

pietruszka naciowa, seler naciowy, szczypiorek, trybula – cały produkt po usunięciu przylegającej ziemi.

15. Ziemniaki cały produkt po usunięciu przylegającej ziemi.

16. Herbata:

suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane części rośliny Camellia sinensis lub innych roślin, służące do sporządzania naparów – cały produkt.

17. Chmiel – suszony – cały produkt.

Załącznik 2. [NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH W LUB NA ZIARNIE ZBÓŻ, A TAKŻE ŚRODKÓW CHEMICZNYCH STOSOWANYCH PRZY FUMIGACJI ZIARNA ZBÓŻ]

Załącznik nr 2

NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH W LUB NA ZIARNIE ZBÓŻ, A TAKŻE ŚRODKÓW CHEMICZNYCH STOSOWANYCH PRZY FUMIGACJI ZIARNA ZBÓŻ

Część A

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków chemicznych w lub na ziarnie zbóż

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

Objaśnienia:

Ziarno zbóż: gryka, jęczmień, kukurydza, owies, proso, pszenica, pszenżyto, ryż, sorgo, żyto, inne zboża.

Część B

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości niektórych środków chemicznych stosowanych przy fumigacji ziarna zbóż

 infoRgrafika

Uwagi:

Poziomy pozostałości środków chemicznych stosowanych przy fumigacji ziarna zbóż mogą być przekroczone w chwili wprowadzenia produktu do obrotu, pod warunkiem że produkty te nie są przeznaczone do bezpośredniego spożycia oraz że istnieją odpowiednie gwarancje, że produkty te nie zostaną przeznaczone do konsumpcji lub produkcji innych środków spożywczych do czasu, gdy pozostałości te nie będą przekraczały najwyższych dopuszczalnych poziomów.

Objaśnienia:

Ziarno zbóż: gryka, jęczmień, kukurydza, owies, proso, pszenica, pszenżyto, ryż, sorgo, żyto, inne zboża.

Załącznik 3. [NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH W LUB NA ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO]

Załącznik nr 3

NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH W LUB NA ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

Część A

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków chemicznych mających powinowactwo do tłuszczu w lub na środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

Uwagi:

W przypadku produktów spożywczych wieloskładnikowych, dla których nie zostały ustalone najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków chemicznych, najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości nie mogą przekraczać ustalonych, biorąc pod uwagę względne stężenia tych składników w żywności wieloskładnikowej.

Wskazówki:

1. Mięso i jego przetwory

W przypadku środków spożywczych o wagowo wyrażonej zawartości tłuszczu 10% lub mniej, pozostałości odnoszą się do całej masy środka spożywczego, wraz z kością. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości stanowi jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, ale nie może być ona mniejsza niż 0,01 mg/kg.

2. Mleko i jego przetwory

Mleko: W przypadku oznaczania pozostałości w pełnym mleku krowim, jako podstawę do obliczeń należy brać pod uwagę 4% wagową zawartość tłuszczu.

Produkty mleczne:

– przy wagowej zawartości tłuszczu mniej niż 2% – najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości stanowi połowę wartości ustalonej dla mleka pełnego,

– przy wagowej zawartości tłuszczu 2% lub więcej – najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wyraża się w mg/kg tłuszczu; w takich przypadkach najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości są 25 razy wyższe od wartości ustalonej dla mleka pełnego.

3. Jaja

W przypadku jaj i produktów z jaj zawierających więcej niż 10% tłuszczu, najwyższe dopuszczalne pozostałości wyraża się w mg/kg tłuszczu. W tym przypadku najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości są 10 razy wyższe od najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla świeżych jaj.

Objaśnienia:

1. Mięso i jego przetwory:

1) mięso wołowe, wieprzowe, owiec, kóz, koni, mułów, osłów – świeże, chłodzone, mrożone, suszone, wędzone, solone;

2) jadalne podroby i tłuszcz wołowy, wieprzowy, owiec, kóz, koni, mułów, osłów – świeże, chłodzone, mrożone, suszone, wędzone, solone;

3) mięso i jadalne podroby z drobiu (kury, kaczki, gęsi, indyki, przepiórki) – świeże, chłodzone, mrożone;

4) przetwory z mięsa lub podrobów mięsnych;

5) kiełbasy i inne podobne produkty z mięsa, podrobów, krwi, żywność wyprodukowana na bazie tych produktów.

2. Mleko i jego przetwory:

1) mleko i śmietana – świeże, niezagęszczone bez dodatku cukru, zagęszczone z dodatkiem cukru lub innych produktów słodzących;

2) masło, inne tłuszcze i oleje pochodzące z mleka, ser, twaróg.

3. Jaja:

1) jaja ptaków w skorupkach – konserwowane, gotowane;

2) jaja ptaków bez skorup, żółtka jaj – świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, mrożone lub w inny sposób konserwowane.

Część B

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków chemicznych niemających powinowactwa do tłuszczu w lub na środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

 infoRgrafika

Uwagi:

W przypadku produktów spożywczych wieloskładnikowych, dla których nie zostały ustalone najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości środków chemicznych, najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości nie mogą przekraczać ustalonych, biorąc pod uwagę względne stężenia tych składników w żywności wieloskładnikowej.

Objaśnienia:

1. Mięso i jego przetwory:

1) mięso wołowe, wieprzowe, owiec, kóz, koni, mułów, ostów – świeże, chłodzone, mrożone, suszone, wędzone,solone;

2) jadalne podroby i tłuszcz wołowy, wieprzowy, owiec, kóz, koni, mułów, osłów – świeże, chłodzone, mrożone, suszone, wędzone, solone;

3) mięso i jadalne podroby z drobiu (kury, kaczki, gęsi, indyki, przepiórki) – świeże, chłodzone, mrożone;

4) przetwory z mięsa lub podrobów mięsnych;

5) kiełbasy i inne podobne produkty z mięsa, podrobów, krwi, żywność wyprodukowana na bazie tych produktów.

2. Mleko i jego przetwory:

1) mleko i śmietana – świeże, niezagęszczone bez dodatku cukru, zagęszczone z dodatkiem cukru lub innych produktów słodzących;

2) masło, inne tłuszcze i oleje pochodzące z mleka, ser, twaróg.

3. Jaja:

1) jaja ptaków w skorupkach – konserwowane, gotowane;

2) jaja ptaków bez skorup, żółtka jaj – świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, mrożone lub w inny sposób konserwowane.

Załącznik 4. [NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH DLA NIEMOWLĄT (DO 12 MIESIĄCA ŻYCIA WŁĄCZNIE) l MAŁYCH DZIECI (DO 36 MIESIĄCA ŻYCIA WŁĄCZNIE)]

Załącznik nr 4

NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH DLA NIEMOWLĄT (DO 12 MIESIĄCA ŻYCIA WŁĄCZNIE) l MAŁYCH DZIECI (DO 36 MIESIĄCA ŻYCIA WŁĄCZNIE)

Przetworzone zbożowe środki spożywcze i żywność dla niemowląt i dzieci nie mogą zawierać pojedynczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i przewozie roślin powyżej 0,01 mg/kg produktu.

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków odnoszą się do żywności gotowej do spożycia lub przygotowanej zgodnie z instrukcją podaną na etykiecie.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-02-10
  • Data wejścia w życie: 2003-03-13
  • Data obowiązywania: 2003-03-13
  • Dokument traci ważność: 2004-05-01
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA