REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 223 poz. 1879
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 grudnia 2002 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy prowadzeniu działalności związanej ze sprzedażą bezpośrednią.
Na podstawie art. 32 pkt 5 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) zarządza się, co następuje:
1) „sprzedaży bezpośredniej" – rozumie się przez to oferowanie towarów, ich przechowywanie z zamiarem dokonania sprzedaży podmiotowi nabywającemu je w celach niezwiązanych z wykonywaniem działalności gospodarczej (konsumentowi), dokonywane przez producenta z pominięciem pośredników;
2) „miejscu sprzedaży bezpośredniej" – rozumie się przez to punkt sprzedaży przylegający bezpośrednio do pomieszczeń produkcyjnych lub położony na terenie gospodarstwa.
1) urządzenia kanalizacyjne;
2) gładkie, nienasiąkliwe i łatwo zmywalne podłogi, powierzchnie ścian i sufitów oraz posadzka umożliwiająca skuteczne odprowadzanie ścieków;
3) gładkie, łatwo zmywalne drzwi, zabezpieczające przed dostępem owadów i gryzoni;
4) wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna;
5) oświetlenie naturalne lub sztuczne z osłonami o konstrukcji umożliwiającej ich łatwe czyszczenie i mycie;
6) umywalki i urządzenia służące do mycia i odkażania;
7) szatnie lub wydzielone miejsce na odzież osobistą oraz odzież i obuwie robocze.
2. W miejscu sprzedaży bezpośredniej, w którym znajdują się okna, zabezpiecza się je przed dostępem owadów i gryzoni.
1) powinno być utrzymane w czystości;
2) nie może służyć do wykonywania działalności niezwiązanej ze sprzedażą bezpośrednią.
2. Pomieszczenia miejsca sprzedaży bezpośredniej znajdujące się w budynku mieszkalnym lub budynku o innym przeznaczeniu powinny być trwale oddzielone od pomieszczeń nienależących do tego miejsca.
3. Do miejsca sprzedaży bezpośredniej zapewnia się dostęp konsumentom.
1) odpowiednią do potrzeb ilość wody przeznaczonej do celów spożywczych i gospodarczych;
2) usytuowanie pomieszczeń oraz urządzeń w taki sposób, aby zapobiegać w procesie produkcji i sprzedaży mieszaniu się surowców i wyrobów gotowych;
3) rozplanowanie pomieszczeń produkcyjnych zgodne z technologią produkcji towaru.
2. Urządzenia i sprzęt do prowadzenia sprzedaży bezpośredniej utrzymuje się w należytym stanie technicznym i sanitarnym.
3. Odpady:
1) przechowuje się w szczelnych pojemnikach;
2) jeżeli nie są usuwane na bieżąco, przechowuje się je w pomieszczeniu chłodzonym;
3) nie powinny powodować zanieczyszczania towarów.
4. Czyszczenie, mycie i odkażanie pojemników na odpady nie może powodować zanieczyszczania towarów.
2. Miejsce, o którym mowa w ust. 1, wyposaża się w termometry oraz urządzenia przeznaczone do obróbki termicznej towarów.
2. Odzież roboczą zmienia się codziennie lub po jej zabrudzeniu.
3. Osoba, o której mowa w ust. 1:
1) powinna myć ręce przed każdorazowym przystąpieniem do pracy;
2) nie może podczas pracy nosić biżuterii oraz zegarków;
3) skaleczenia lub otarcia rąk powinna zabezpieczać wodoodpornym opatrunkiem.
4. Palenie tytoniu, żucie tytoniu i gumy, jedzenie i picie jest dozwolone tylko w miejscach wyznaczonych.
2. Materiały do pakowania:
1) nie mogą powodować zmian organoleptycznych w towarach;
2) nie mogą powodować przenikania do towarów substancji szkodliwych dla zdrowia ludzi;
3) powinny być wytrzymałe i zabezpieczać towary przed zanieczyszczeniem.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
- Data ogłoszenia: 2002-12-21
- Data wejścia w życie: 2003-01-01
- Data obowiązywania: 2003-01-01
- Dokument traci ważność: 2004-03-29
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA