REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 192 poz. 1605

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 5 listopada 2002 r.

w sprawie ilości nominalnych zawartości opakowań jednostkowych towarów paczkowanych.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 6 ust. 4 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o towarach paczkowanych (Dz. U. Nr 128, poz. 1409) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Ilości nominalne zawartości opakowań jednostkowych towarów paczkowanych dla produktów, o których mowa w załączniku nr 1 do ustawy z dnia 6 września 2001 r. o towarach paczkowanych, określa załącznik do rozporządzenia.
§ 2.
Podane w załączniku do rozporządzenia ilości nominalne nie mają zastosowania do towarów paczkowanych zawierających produkty wymienione w:

1) Ip 1(a), oznakowane i przechowywane w pojemnikach lub butelkach o objętości nieprzekraczającej 0,25 litra, przeznaczone do użytku specjalistycznego (nieprzeznaczone dla konsumentów);

2) Ip 2(a) i 3, przeznaczone do spożycia na pokładach samolotów, statków i w pociągach oraz do sprzedaży w sklepach wolnocłowych.

§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

Prezes Rady Ministrów: L. Miller

Załącznik 1. [ILOŚCI NOMINALNE ZAWARTOŚCI OPAKOWAŃ JEDNOSTKOWYCH TOWARÓW PACZKOWANYCH]

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 5 listopada 2002 r. (poz. 1605)

ILOŚCI NOMINALNE ZAWARTOŚCI OPAKOWAŃ JEDNOSTKOWYCH TOWARÓW PACZKOWANYCH

Lp.

Nazwa grupy asortymentowej lub asortymentu
wg Wspólnej Taryfy Celnej /WTC/

Symbol wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług /PKWiU/

Nazwa wyrobu wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług /PKWiU/

Nominalna ilość zawartości produktu w litrach

Nominalna ilość zawartości produktu w gramach

1

2

3

4

5

6

1

(a) Wino ze świeżych winogron; mus ze świeżych winogron, w którym proces fermentacji zatrzymano poprzez dodanie alkoholu, w tym wina z niesfermentowanego soku winogronowego zmieszanego z alkoholem, z wyjątkiem win objętych pozycjami 22.05 A i B Wspólnej Taryfy Celnej, oraz likierów winnych (pozycja WTC ex 22.05 C);mus z winogron w procesie fermentacji bądź w którym zatrzymano proces fermentacji w sposób inny aniżeli poprzez dodanie alkoholu (pozycja WTC nr 22.04)

15.93.1

Wina gronowe

0,10–0,25–0,375 0,50–0,75–1
1,5–2–3–4
 5–6–8–9–10
0,1871) –4–8

 

 

(b) „Żółte” wina mające następujące źródła pochodzenia:„Côtes du Jura”, „Arbois”, „L’Etoile” i „Chateau-Chalon”

 

 

0,62

2

(a) Wina musujące (pozycja WTC 22.05 A)

Wino w butelkach z korkami w kształcie „grzybka” mocowanymi przy pomocy wiązań lub spinek oraz wina w innych

15.93.1

Wina gronowe

0,125–0,20–0,375
0,75–1,5–3–4,5–
6–9

 

 

1

2

3

4

5

6

 

opakowaniach pod ciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar i nie większym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C (pozycja WTC 22.05 B)

 

 

dowolne w przedziale
0,05–10

 

(b) Inne sfermentowane napoje musujące, w szczególności cydr, wino z gruszek i miód (pozycja WTC 22.07 B l)

15.94.1

Napoje fermentowane (np. jabłecznik, wino z gruszek, miód pitny), pozostałe mieszane napoje zawierające alkohol

 

15.95

Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi

3

Wódka (inna niż z pozycji WTC nr 22.08); likiery i inne napoje zawierające spirytus; złożone preparaty na bazie alkoholu (znane jako „skoncentrowane ekstrakty”) przeznaczone do produkcji napojów (pozycja WTC nr 22.09)

15.91.1

Wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, złożone preparaty alkoholowe do produkcji napojów

0,05–0,102)
0,20–0,50–1
1,5–2–2,5
3
0,35–0,70–
1,1253)–4,5–53)– 103)

 

4

Włóczka z włókien naturalnych (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego lub mineralnego ) włókna chemiczne oraz mieszaniny tych włókien

17.10.2

Włókna tekstylne, naturalne, przygotowane do przędzenia

 

10–25–
50–100–150–200–250–300– 350–400–450–500–10004)

17.10.3

Włókna tekstylne chemiczne, odcinkowe, przygotowane do przędzenia

1) Ilości dotyczące wyłącznie towarów paczkowanych, przeznaczonych do spożycia na pokładach samolotów, statków, w pociągach oraz do sprzedaży w sklepach wolnocłowych.

2) W przypadku napojów alkoholowych, do których dodano wodę gazowaną lub sodową, wszystkie objętości poniżej 0,10 litra są ostatecznie dopuszczone.

3) Ilości towarów paczkowanych przeznaczonych wyłącznie do zastosowań handlowych (nie do sprzedaży konsumenckiej).

4) Ilość tę stanowi bezwodna masa przędzy, do której zastosowanie ma dopuszczalna standardowa norma wilgotności, określona według właściwej Polskiej Normy.

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2002-11-20
  • Data wejścia w życie: 2004-05-01
  • Data obowiązywania: 2004-08-25
  • Dokument traci ważność: 2009-06-30

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA