REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 192 poz. 1605
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 5 listopada 2002 r.
w sprawie ilości nominalnych zawartości opakowań jednostkowych towarów paczkowanych.
Na podstawie art. 6 ust. 4 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o towarach paczkowanych (Dz. U. Nr 128, poz. 1409) zarządza się, co następuje:
1) Ip 1(a), oznakowane i przechowywane w pojemnikach lub butelkach o objętości nieprzekraczającej 0,25 litra, przeznaczone do użytku specjalistycznego (nieprzeznaczone dla konsumentów);
2) Ip 2(a) i 3, przeznaczone do spożycia na pokładach samolotów, statków i w pociągach oraz do sprzedaży w sklepach wolnocłowych.
Prezes Rady Ministrów: L. Miller
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 5 listopada 2002 r. (poz. 1605)
ILOŚCI NOMINALNE ZAWARTOŚCI OPAKOWAŃ JEDNOSTKOWYCH TOWARÓW PACZKOWANYCH
Lp. | Nazwa grupy asortymentowej lub asortymentu | Symbol wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług /PKWiU/ | Nazwa wyrobu wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług /PKWiU/ | Nominalna ilość zawartości produktu w litrach | Nominalna ilość zawartości produktu w gramach |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1 | (a) Wino ze świeżych winogron; mus ze świeżych winogron, w którym proces fermentacji zatrzymano poprzez dodanie alkoholu, w tym wina z niesfermentowanego soku winogronowego zmieszanego z alkoholem, z wyjątkiem win objętych pozycjami 22.05 A i B Wspólnej Taryfy Celnej, oraz likierów winnych (pozycja WTC ex 22.05 C);mus z winogron w procesie fermentacji bądź w którym zatrzymano proces fermentacji w sposób inny aniżeli poprzez dodanie alkoholu (pozycja WTC nr 22.04) | 15.93.1 | Wina gronowe | 0,10–0,25–0,375 0,50–0,75–1 |
|
| (b) „Żółte” wina mające następujące źródła pochodzenia:„Côtes du Jura”, „Arbois”, „L’Etoile” i „Chateau-Chalon” |
|
| 0,62 | |
2 | (a) Wina musujące (pozycja WTC 22.05 A) Wino w butelkach z korkami w kształcie „grzybka” mocowanymi przy pomocy wiązań lub spinek oraz wina w innych | 15.93.1 | Wina gronowe | 0,125–0,20–0,375 |
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| opakowaniach pod ciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar i nie większym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C (pozycja WTC 22.05 B) |
|
| dowolne w przedziale |
|
(b) Inne sfermentowane napoje musujące, w szczególności cydr, wino z gruszek i miód (pozycja WTC 22.07 B l) | 15.94.1 | Napoje fermentowane (np. jabłecznik, wino z gruszek, miód pitny), pozostałe mieszane napoje zawierające alkohol | |||
| 15.95 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi | |||
3 | Wódka (inna niż z pozycji WTC nr 22.08); likiery i inne napoje zawierające spirytus; złożone preparaty na bazie alkoholu (znane jako „skoncentrowane ekstrakty”) przeznaczone do produkcji napojów (pozycja WTC nr 22.09) | 15.91.1 | Wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, złożone preparaty alkoholowe do produkcji napojów | 0,05–0,102) |
|
4 | Włóczka z włókien naturalnych (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego lub mineralnego ) włókna chemiczne oraz mieszaniny tych włókien | 17.10.2 | Włókna tekstylne, naturalne, przygotowane do przędzenia |
| 10–25– |
17.10.3 | Włókna tekstylne chemiczne, odcinkowe, przygotowane do przędzenia | ||||
1) Ilości dotyczące wyłącznie towarów paczkowanych, przeznaczonych do spożycia na pokładach samolotów, statków, w pociągach oraz do sprzedaży w sklepach wolnocłowych. | |||||
2) W przypadku napojów alkoholowych, do których dodano wodę gazowaną lub sodową, wszystkie objętości poniżej 0,10 litra są ostatecznie dopuszczone. | |||||
3) Ilości towarów paczkowanych przeznaczonych wyłącznie do zastosowań handlowych (nie do sprzedaży konsumenckiej). | |||||
4) Ilość tę stanowi bezwodna masa przędzy, do której zastosowanie ma dopuszczalna standardowa norma wilgotności, określona według właściwej Polskiej Normy. |
- Data ogłoszenia: 2002-11-20
- Data wejścia w życie: 2004-05-01
- Data obowiązywania: 2004-08-25
- Dokument traci ważność: 2009-06-30
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA