REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 181 poz. 1514
USTAWA
z dnia 10 października 2002 r.
o organizacji rynku rybnego oraz o zmianie ustawy o rybołówstwie morskim.
Rozdział 1
Przepisy ogólne
Art. 1.
2. Organizacja rynku rybnego obejmuje:
1) zasady wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa i produktów rybactwa;
2) zasady tworzenia i funkcjonowania organizacji producentów rybnych;
3) zasady tworzenia i funkcjonowania organizacji międzybranżowych;
4) zasady i warunki udzielania, ze środków publicznych, pomocy finansowej organizacjom, o których mowa w pkt 2.
3. Do organizacji rynku rybnego, w zakresie, o którym mowa w ust. 2, nie stosuje się przepisów ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2000 r. Nr 122, poz. 1319, z 2001 r. Nr 110, poz. 1189 i Nr 154, poz. 1800 oraz z 2002 r. Nr 129, poz. 1102 i Nr 166, poz. 1360), w części dotyczącej ochrony konkurencji.
1) „organizmy wodne” – żywe organizmy pochodzące z wód morskich lub wód śródlądowych, będące przedmiotem połowów w celach zarobkowych, przeznaczone do konsumpcji;
2) „produkty rybołówstwa” – organizmy wodne pochodzące z połowów morskich, chowu lub hodowli prowadzonej w wodach morskich, niezależnie od stopnia ich przetworzenia;
3) „produkty rybactwa” – organizmy wodne pochodzące z połowów śródlądowych, chowu lub hodowli prowadzonej w wodach śródlądowych, niezależnie od stopnia ich przetworzenia;
4) „wprowadzanie na rynek produktów” – przeniesienie po raz pierwszy, w drodze umowy, prawa własności produktów rybołówstwa lub produktów rybactwa przez podmiot zajmujący się pozyskiwaniem organizmów wodnych na rzecz przedsiębiorcy wykonującego działalność w zakresie skupu tych produktów; za wprowadzanie na rynek uważa się także moment przeznaczenia produktów rybołówstwa lub produktów rybactwa na rzecz wykonywanej przez tego samego przedsiębiorcę działalności gospodarczej;
5) „utrwalanie produktów rybołówstwa lub produktów rybactwa” – przedłużenie przydatności do spożycia produktów rybołówstwa lub produktów rybactwa przez poddanie ich procesom zamrażania, marynowania, solenia, suszenia, gotowania lub pasteryzacji.
Rozdział 2
Wprowadzanie produktów rybołówstwa i produktów rybactwa na rynek
Art. 3.
2. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, wykaz produktów rybołówstwa lub produktów rybactwa, których wprowadzanie na rynek w postaci świeżej lub schłodzonej jest dozwolone przy zachowaniu standardów rynkowych, oraz określi te standardy, mając na względzie zapewnienie wprowadzania na rynek produktów określonej jakości.
3. Standardy rynkowe, o których mowa w ust. 2, ustala się dla poszczególnych produktów według ich jakości, wielkości lub masy, z uwzględnieniem wymagań dotyczących zasad pakowania, etykietowania oraz informacji przeznaczonych dla konsumentów umieszczonych na opakowaniach.
2. Wniosek o wpis do rejestru przedsiębiorców skupujących produkty rybołówstwa zawiera:
1) oznaczenie przedsiębiorcy, jego siedzibę i adres;
2) określenie rodzaju wykonywanej działalności gospodarczej.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 2, dołącza się odpis z Krajowego Rejestru Sądowego albo zaświadczenie z ewidencji działalności gospodarczej.
4. Rejestr, o którym mowa w ust. 1, jest jawny i zawiera:
1) oznaczenie przedsiębiorcy, jego siedzibę i adres;
2) datę i numer wydania decyzji o wpisie do rejestru;
3) numer, pod którym przedsiębiorca jest wpisany do rejestru.
5. Po wpisaniu do rejestru, o którym mowa w ust. 1, minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje przedsiębiorcy zaświadczenie o wpisie do rejestru.
6. W przypadku niespełnienia przez przedsiębiorcę warunków, o których mowa w ust. 2 i 3, minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje decyzję o odmowie dokonania wpisu do rejestru przedsiębiorców skupujących produkty rybołówstwa.
7. Minister właściwy do spraw rolnictwa może wydać decyzję o skreśleniu przedsiębiorcy z rejestru przedsiębiorców skupujących produkty rybołówstwa, jeżeli przedsiębiorca nie wypełnia obowiązków, o których mowa w art. 5 ust. 1–3 i 5.
8. Przedsiębiorca może ponownie wystąpić z wnioskiem o wpis do rejestru po upływie roku od dnia skreślenia go z rejestru.
2. Dokument sprzedaży, o którym mowa w ust. 1, zawiera następujące informacje:
1) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres sprzedającego i kupującego;
2) nazwę i kategorię produktów rybołówstwa oraz miejsce ich połowu;
3) masę lub ilość sztuk produktów rybołówstwa, z uwzględnieniem ich standardów rynkowych, jeżeli są określone;
4) cenę uzyskaną przy wprowadzaniu produktów rybołówstwa na rynek, z uwzględnieniem poszczególnych kategorii tych produktów i ich standardów rynkowych, jeżeli są określone;
5) masę, rodzaj oraz miejsce przeznaczenia produktów rybołówstwa niewprowadzanych bezpośrednio na rynek;
6) datę i miejsce sprzedaży;
7) oznakę rybacką lub nazwę statku rybackiego w przypadku sprzedaży ze statku rybackiego;
8) numer wpisu w rejestrze przedsiębiorców skupujących produkty rybołówstwa;
9) kolejny numer wystawionego dokumentu sprzedaży;
10) czytelny podpis sprzedającego i kupującego.
3. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, przesyła kopię dokumentu sprzedaży w formie pisemnej lub elektronicznej, w ciągu 48 godzin od jego wystawienia, okręgowemu inspektorowi rybołówstwa morskiego właściwemu ze względu na miejsce wyładunku produktów rybołówstwa.
4. Oryginał dokumentu sprzedaży otrzymany od przedsiębiorcy, o którym mowa w ust. 1, sprzedający przechowuje przez okres 1 roku od dnia jego otrzymania.
5. Kopie dokumentu sprzedaży są przechowywane przez:
1) przedsiębiorcę, o którym mowa w ust. 1, przez okres 1 roku od dnia wystawienia dokumentu sprzedaży;
2) okręgowe inspektoraty rybołówstwa morskiego, przez okres 1 roku, licząc od dnia 1 stycznia roku następującego po roku, w którym wpłynęła kopia danego dokumentu sprzedaży.
6. Przy wprowadzaniu na rynek produktów rybołówstwa za pośrednictwem aukcji dokument sprzedaży wystawia przedsiębiorca prowadzący aukcję.
7. Formularze dokumentu sprzedaży, o którym mowa w ust. 1, są wydawane w okręgowym inspektoracie rybołówstwa morskiego. Za wydanie formularzy pobiera się opłatę stanowiącą równowartość kosztów wykonania tych formularzy.
8. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, wzór dokumentu sprzedaży, mając na względzie usprawnienie kontroli wprowadzanych na rynek produktów rybołówstwa.
1) nazwę gatunku produktu rybołówstwa oraz geograficzny obszar jego pochodzenia;
2) masę gatunku produktu rybołówstwa, z uwzględnieniem jego standardów rynkowych, jeżeli są określone;
3) oznakę rybacką lub nazwę statku rybackiego, z którego wyładowano produkty rybołówstwa;
4) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres armatora statku i kapitana statku rybackiego;
5) datę wyładunku i nazwę portu wyładunku;
6) miejsce przechowywania produktów rybołówstwa;
7) czytelny podpis przedsiębiorcy przyjmującego produkty rybołówstwa na przechowanie i dostawcy tych produktów.
2. Do deklaracji przejęcia stosuje się odpowiednio przepisy art. 5 ust. 3–5 i ust. 7.
3. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, wzór deklaracji przejęcia, mając na względzie usprawnienie kontroli wprowadzanych na rynek produktów rybołówstwa.
1) zakup produktów rybołówstwa odbywa się ze statku rybackiego o długości całkowitej nieprzekraczającej 10 m lub
2) masa zakupionych produktów rybołówstwa nie przekracza 50 kilogramów organizmów wodnych pochodzących z wód morskich, niepoddanych procesowi przetworzenia, w odniesieniu do poszczególnych gatunków tych produktów.
Rozdział 3
Organizacje producentów rybnych i organizacje międzybranżowe
Art. 10.
2. Organizację producentów mogą tworzyć również osoby prawne lub osoby fizyczne, które prowadzą działalność wytwórczą w rolnictwie w zakresie rybactwa śródlądowego i których siedziba albo miejsce zamieszkania znajduje się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
3. Organizację producentów tworzy się w szczególności w celu zapewnienia racjonalnego prowadzenia połowów oraz poprawy warunków sprzedaży produktów pozyskiwanych przez członków tej organizacji.
4. Cele, o których mowa w ust. 3, osiąga się przez:
1) planowanie produkcji, z uwzględnieniem popytu i podaży produktów rybołówstwa albo produktów rybactwa na rynku oraz stabilizacji cen;
2) stosowanie metod połowów zapewniających zrównoważoną eksploatację żywych zasobów morza albo wód śródlądowych;
3) koncentrację podaży.
2. Organizacja producentów:
1) działa na podstawie statutu lub umowy, zwanych dalej „aktem założycielskim”, spełniającym wymagania, o których mowa w art. 12, oraz
2) wykonuje działalność, o której mowa w art. 10 ust. 1 lub 2.
1) określenie obszaru lub zakresu działania organizacji producentów;
2) warunki przyjmowania do organizacji producentów nowych członków oraz występowania członków z tej organizacji, przy czym minimalny okres członkostwa nie może być krótszy niż trzy lata od dnia wydania decyzji, o której mowa w art. 15 ust. 1, a informacja o zamiarze wystąpienia z organizacji producentów powinna być złożona na piśmie, co najmniej 12 miesięcy przed przewidywaną datą wystąpienia z tej organizacji;
3) wymóg przynależności członka do jednej organizacji producentów, której członkowie stosują określoną metodę prowadzenia połowu lub dostarczają na rynek określony rodzaj produktów;
4) obowiązujące członków organizacji zasady połowów, chowu i hodowli organizmów wodnych oraz handlu produktami rybołówstwa i produktami rybactwa;
5) zasady sprzedaży, przechowywania i utrwalania produktów rybołówstwa i produktów rybactwa przez członków organizacji producentów, za pośrednictwem tej organizacji, oraz odstępstwa od tych zasad;
6) zakres i zasady dostarczania wymaganych od członka organizacji informacji, z uwagi na rodzaj prowadzonej przez organizację producentów działalności, w przypadku odstępstwa od zasad, o których mowa w pkt 5;
7) sposób tworzenia i zasady wykorzystania środków z funduszu interwencyjnego, wysokość oraz zasady wpłat na ten fundusz i wypłat z niego;
8) wymóg prowadzenia odrębnego rachunku bankowego dla funduszu interwencyjnego;
9) sposób opłacania składek na rzecz organizacji producentów;
10) sposób i tryb powoływania władz i organów organizacji producentów;
11) sankcje wobec członka organizacji producentów, który nie wypełnia nałożonych na niego obowiązków;
12) zakaz dyskryminacji jej członków, w szczególności ze względu na narodowość, siedzibę albo miejsce zamieszkania.
1) zrzesza armatorów posiadających co najmniej 20% statków rybackich przeznaczonych do prowadzenia połowów określoną metodą albo poławiających określone gatunki organizmów wodnych pochodzących z wód morskich albo
2) dostarcza na rynek co najmniej 25% ogólnej masy produktów pochodzących z chowu lub hodowli określonych gatunków organizmów wodnych.
2. Wniosek o wpisanie organizacji producentów do rejestru organizacji uznanych zawiera:
1) jej nazwę, siedzibę i adres;
2) dane osobowe osób upoważnionych do reprezentowania organizacji producentów, zgodnie z jej aktem założycielskim;
3) określenie rodzaju wykonywanej przez organizację producentów działalności.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 2, dołącza się:
1) odpis z Krajowego Rejestru Sądowego;
2) uwierzytelniony odpis aktu założycielskiego organizacji producentów;
3) dokumenty potwierdzające spełnienie jednego z warunków, o których mowa w ust. 1.
4. Minister właściwy do spraw rolnictwa może określić, w drodze rozporządzenia, obszary, metody połowów oraz gatunki organizmów wodnych pochodzących z wód morskich, o których mowa w ust. 1, z uwzględnieniem tradycyjnego podziału wykonywania rybołówstwa morskiego w Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Rejestr organizacji uznanych jest jawny i zawiera:
1) nazwę organizacji producentów, jej siedzibę i adres;
2) datę i numer wydania decyzji, o której mowa w ust. 1;
3) zakres wykonywanej przez organizację producentów działalności;
4) dane osobowe osób upoważnionych do reprezentowania organizacji producentów, zgodnie z jej aktem założycielskim.
3. Decyzję, o której mowa w ust. 1, minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje w terminie 3 miesięcy od dnia złożenia przez organizację producentów wniosku o wpis do rejestru organizacji uznanych.
1) podała we wniosku, o którym mowa w art. 14 ust. 2, nieprawdziwe dane lub dostarczyła podrobione lub przerobione dokumenty;
2) przestała spełniać warunki, o których mowa w art. 11 ust. 2, lub jeden z warunków, o których mowa w art. 14 ust. 1;
3) nie dopełnia obowiązku, o którym mowa w art. 16.
2. Minister właściwy do spraw rolnictwa może, w drodze decyzji, skreślić organizację producentów z rejestru organizacji uznanych, w przypadku gdy przestała spełniać jeden z warunków, o których mowa w art. 11 ust. 2.
3. Przed wydaniem decyzji, o której mowa w ust. 1 i 2, minister właściwy do spraw rolnictwa przeprowadza postępowanie wyjaśniające.
1) 3% wartości produktów rybołówstwa lub produktów rybactwa wprowadzonych przez tę organizację na rynek i nie wyższej niż 60% kosztów administracyjnych poniesionych przez tę organizację w pierwszym roku jej działalności;
2) 2% wartości produktów rybołówstwa lub produktów rybactwa wprowadzonych przez tę organizację na rynek i nie wyższej niż 40% kosztów administracyjnych poniesionych przez tę organizację w drugim roku jej działalności;
3) 1% wartości produktów rybołówstwa lub produktów rybactwa wprowadzonych przez tę organizację na rynek i nie wyższej niż 20% kosztów administracyjnych poniesionych przez tę organizację w trzecim roku jej działalności.
2. Minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje w terminie 30 dni decyzję w sprawie przyznania pomocy finansowej, o której mowa w ust. 1, na wniosek uprawnionej organizacji producentów, złożony do dnia 1 marca roku następującego po roku, za który przysługuje pomoc finansowa.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 2, dołącza się dokumenty potwierdzające:
1) wartość produktów rybołówstwa lub produktów rybactwa wprowadzonych przez organizację producentów na rynek;
2) wysokość poniesionych przez organizację producentów kosztów administracyjnych związanych z prowadzoną działalnością.
4. Pomoc finansowa z tytułu poniesionych kosztów związanych z prowadzoną działalnością jest wypłacana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w terminie 30 dni od dnia wydania, przez ministra właściwego do spraw rolnictwa, decyzji o przyznaniu pomocy finansowej.
2. Program operacyjny określa w szczególności cel i harmonogram działań niezbędnych do jego realizacji, w tym plany połowów, plany wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa lub produktów rybactwa, z zachowaniem równowagi popytu i podaży na rynku, oraz plany mające na celu podniesienie jakości tych produktów.
3. Wniosek o zatwierdzenie programu operacyjnego, wraz z dokumentami potwierdzającymi poniesione koszty związane z jego przygotowaniem, składa się do dnia 15 lutego roku, w którym program będzie realizowany.
4. Minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje decyzję w sprawie zatwierdzenia programu operacyjnego do dnia 15 marca roku, w którym program będzie realizowany.
2. Rekompensatę finansową przyznaje, w drodze decyzji, minister właściwy do spraw rolnictwa, na wniosek organizacji producentów, złożony w ciągu 14 dni od dnia wydania decyzji w sprawie zatwierdzenia programu operacyjnego.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 2, dołącza się dokumenty potwierdzające poniesione wydatki z tytułu przygotowania programu.
4. Minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje decyzję, o której mowa w ust. 2, w terminie 30 dni od dnia złożenia wniosku o przyznanie rekompensaty finansowej.
5. Rekompensata finansowa z tytułu przygotowania programu operacyjnego jest wypłacana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w terminie 30 dni od dnia wydania, przez ministra właściwego do spraw rolnictwa, decyzji o przyznaniu rekompensaty finansowej.
6. Minister właściwy do spraw rolnictwa, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw finansów publicznych, po zasięgnięciu opinii organizacji producentów wpisanych do rejestru organizacji uznanych, określi, w drodze rozporządzenia, wysokość rekompensaty finansowej z tytułu przygotowania programu operacyjnego, mając na względzie liczbę statków rybackich w danej organizacji producentów albo jej udział w sprzedaży produktów.
2. Organizacji producentów wpisanej do rejestru organizacji uznanych, w okresie 3 lat od dnia wydania decyzji o wpisaniu jej do tego rejestru, przysługuje pomoc finansowa z tytułu realizacji programu na rzecz poprawy jakości produktów, w wysokości nieprzekraczającej:
1) 60% kosztów realizacji programu – w pierwszym roku działalności tej organizacji;
2) 50% kosztów realizacji programu – w drugim roku działalności tej organizacji;
3) 40% kosztów realizacji programu – w trzecim roku działalności tej organizacji.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się dokumenty potwierdzające:
1) wartość produktów rybołówstwa lub produktów rybactwa wprowadzonych przez organizację producentów na rynek;
2) wysokość kosztów poniesionych przez organizację producentów z tytułu realizacji programu na rzecz poprawy jakości produktów.
1) jej członkowie osiągają co najmniej 1/3 udziału w połowach, chowie, hodowli, przetwórstwie lub handlu produktami na obszarze swego działania;
2) nie wykonuje działalności gospodarczej w zakresie, o którym mowa w art. 28, oraz
3) spełnia co najmniej dwa z następujących warunków:
a) promuje wiedzę z zakresu rybołówstwa morskiego, rybactwa śródlądowego, przetwórstwa i rynku rybnego,
b) prowadzi badania i opracowuje nowe technologie w zakresie operacji rynkowych i zbioru informacji o rynku rybnym,
c) działa w celu zwiększania efektywności funkcjonowania rynku rybnego, z uwzględnieniem racjonalnego gospodarowania żywymi zasobami morza, biorąc pod uwagę interesy konsumentów,
d) opracowuje nowe metody produkcji i organizuje szkolenia mające na celu poprawę jakości produkcji,
e) działa w celu zwiększenia zakresu informacji o produkcie, mając na względzie ochronę interesów przedsiębiorców i konsumentów,
f) działa na rzecz wprowadzania nowych zasad i technik wykonywania rybołówstwa i rybactwa, a także wprowadzania na rynek produktów, biorąc pod uwagę poprawę ochrony żywych zasobów morza i wód śródlądowych,
g) promuje produkty rybołówstwa i produkty rybactwa;
4) jej członkowie:
a) nie uzgadniają lub nie ustalają między sobą cen na poszczególne produkty rybołówstwa i produkty rybactwa w ramach tej samej organizacji międzybranżowej,
b) nie prowadzą działań, które mogą spowodować rozdrobnienie rynku rybnego lub mających na celu jakąkolwiek dyskryminację przedsiębiorców działających na tym rynku.
2. Wniosek o wpisanie organizacji międzybranżowej do rejestru organizacji międzybranżowych zawiera w szczególności:
1) jej nazwę, siedzibę i adres;
2) imiona i nazwiska osób upoważnionych do reprezentowania organizacji międzybranżowej.
3. Do wniosku dołącza się dokumenty potwierdzające spełnienie warunków, o których mowa w ust. 1 pkt 1–3.
2. Decyzję, o której mowa w ust. 1, minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje w terminie 3 miesięcy od dnia złożenia wniosku, o którym mowa w art. 30.
3. Przepis art. 4 ust. 5 i 8 stosuje się odpowiednio.
1) podała we wniosku, o którym mowa w art. 30 ust. 2, nieprawdziwe dane lub dostarczyła podrobione lub przerobione dokumenty;
2) przestała spełniać warunki, o których mowa w art. 30 ust. 1;
3) nie dopełnia obowiązku, o którym mowa w art. 32.
2. Przed wydaniem decyzji, o której mowa w ust. 1, minister właściwy do spraw rolnictwa przeprowadza postępowanie wyjaśniające.
Rozdział 4
Działania interwencyjne
Art. 35.
2. Cena wycofania określonych produktów rybołówstwa nie może przekroczyć 90% ceny wskaźnikowej ustalanej na te produkty.
3. Cena wskaźnikowa jest ustalana na podstawie średnich cen sprzedaży, jakie osiągnęły poszczególne produkty rybołówstwa w ciągu ostatnich trzech lat.
2. Pomoc finansowa, o której mowa w ust. 1, obejmuje produkty rybołówstwa, które spełniają określone dla nich standardy rynkowe.
2. Pomoc finansowa, o której mowa w art. 36 ust. 1, za dany rok kalendarzowy przyznawana jest po jego zakończeniu, na określone produkty rybołówstwa, których masa nie przekracza 18% masy produktów wprowadzanych w danym roku na rynek.
2. Wniosek o przyznanie pomocy finansowej za dany rok kalendarzowy składa się do dnia 31 stycznia następnego roku.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się kopie faktur potwierdzających wysokość poniesionych kosztów na utrwalanie i przechowywanie poszczególnych produktów rybołówstwa.
4. Decyzję, o której mowa w ust. 1, minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje w terminie 30 dni od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy finansowej.
5. Przyznane w ramach pomocy finansowej środki wypłacane są przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie 30 dni od dnia wydania, przez ministra właściwego do spraw rolnictwa, decyzji o przyznaniu pomocy finansowej.
2. Autonomiczna cena wycofania nie może przekroczyć 80% średniej ceny danego produktu rybołówstwa z ostatnich 3 lat poprzedzających rok, na który została ustalona.
2. Pomoc finansowa, o której mowa w ust. 1, obejmuje produkty rybołówstwa, które spełniają określone dla nich standardy rynkowe.
2. Pomoc finansowa, o której mowa w art. 40 ust. 1, za dany rok kalendarzowy jest przyznawana po jego zakończeniu, na określone produkty rybołówstwa, których masa nie przekracza 10% masy produktów utrwalonych, przechowywanych i oferowanych w ciągu danego roku do sprzedaży.
2. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, sposób prowadzenia ewidencji, o której mowa w ust. 1, uwzględniając jej wzór, rodzaj produktów podlegających utrwaleniu i przechowywaniu.
2. Wniosek o przyznanie pomocy finansowej za dany rok kalendarzowy składa się do dnia 31 stycznia następnego roku.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się kopie faktur potwierdzających wysokość poniesionych kosztów na utrwalanie i przechowywanie poszczególnych produktów rybołówstwa.
4. Decyzję, o której mowa w ust. 1, minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje w terminie 30 dni od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy finansowej.
5. Przyznane w ramach pomocy finansowej środki są wypłacane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji przez ministra właściwego do spraw rolnictwa o przyznaniu pomocy finansowej.
Rozdział 5
Odpowiedzialność za naruszenie przepisów ustawy
Art. 45.
1) nie przestrzega przepisów art. 4 ust. 1, art. 5 ust. 1–4 i ust. 5 pkt 1, art. 6 i art. 7 ust. 1 i 2;
2) wprowadza na rynek produkty rybołówstwa i produkty rybactwa, które nie spełniają określonych dla nich standardów rynkowych
– podlega karze pieniężnej do wysokości nieprzekraczającej dwudziestokrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej za rok poprzedzający, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego.
2. Karę pieniężną, o której mowa w ust. 1, wymierzają, w drodze decyzji administracyjnej, okręgowi inspektorzy rybołówstwa morskiego.
3. Do decyzji administracyjnej, o której mowa w ust. 2, stosuje się odpowiednio przepisy art. 77–79 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o rybołówstwie morskim (Dz. U. z 2001 r. Nr 129, poz. 1441).
Rozdział 6
Zmiany w przepisach obowiązujących i przepis końcowy
Art. 46.
„Art. 90. Ustawa wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem art. 45–47 i art. 76 ust. 1 pkt 11, które wchodzą w życie z dniem 1 maja 2003 r.”.
Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej: A. Kwaśniewski
Załącznik do ustawy z dnia 10 października 2002 r. (poz. 1514)
WYKAZ PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA MORSKIEGO I PRODUKTÓW RYBACTWA OBJĘTYCH ORGANIZACJĄ RYNKU RYBNEGO
Kod PCN | Opis |
0301 | Ryby żywe |
0302 | Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa objętego pozycją 0304 |
0303 | Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa objętego pozycją 0304 |
0304 | Filety rybne i inne mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, chłodzone lub mrożone |
0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego, czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi |
0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; wodne bezkręgowce inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, chłodzone, mrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z wodnych bezkręgowców innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi |
0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi: |
| – Pozostałe: |
0511 91 | – – Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3: |
0511 91 10 0 | – – – Odpadki rybne |
0511 91 90 0 | – – – Pozostałe |
1604 | Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej |
1605 | Skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne, przetworzone lub konserwowane |
1902 | Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, canelloni; kuskus, nawet przygotowany: |
| – Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej: |
1902 20 | – Makarony nadziewane, również gotowane lub inaczej przygotowane: |
1902 20 10 0 | – – Zawierające w masie powyżej 20% ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych |
2301 | Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki: |
2301 20 00 0 | – Mąki, mączki i granulki z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych |
- Data ogłoszenia: 2002-10-31
- Data wejścia w życie: 2003-02-01
- Data obowiązywania: 2003-02-01
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA