REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 145 poz. 1218
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 6 sierpnia 2002 r.
w sprawie wartości poziomów interwencyjnych oraz poziomu zawartości substancji promieniotwórczych w skażonych w wyniku zdarzenia radiacyjnego żywności, wodzie pitnej i paszach.
Na podstawie art. 87 pkt 3 oraz art. 99 pkt 1 ustawy z dnia 29 listopada 2000 r., – Prawo atomowe (Dz. U. z 2001 r. Nr 3, poz. 18, Nr 100, poz. 1085 i Nr 154, poz. 1800 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676 i Nr 135, poz. 1145) zarządza się, co następuje:
1) wartości poziomów interwencyjnych dla poszczególnych rodzajów działań interwencyjnych;
2) poziom zawartości substancji promieniotwórczych w skażonych w wyniku zdarzenia radiacyjnego żywności, wodzie pitnej i paszach importowanych w celu wprowadzenia do obrotu;
3) poziom zawartości substancji promieniotwórczych w skażonych w wyniku zdarzenia radiacyjnego żywności, wodzie pitnej i paszach wyprodukowanych w kraju w celu wprowadzenia do obrotu;
4) termin wprowadzenia i odwołania obowiązku kontroli żywności, wody pitnej i pasz, o których mowa w pkt 3;
5) wzór zaświadczenia o wynikach pomiarów zawartości substancji promieniotwórczych w żywności, wodzie pitnej i paszy wyprodukowanych w kraju, wydawanego po dokonaniu kontroli, o której mowa w pkt 4;
6) wzór świadectwa eksportowego;
7) wykaz krajów eksportujących.
1) czasowe przesiedlenie ludności – jeżeli w przypadku zaniechania tego działania dowolna osoba z zagrożonego terenu mogłaby otrzymać na skutek narażenia zewnętrznego i wewnętrznego, z wyjątkiem wchłonięcia substancji promieniotwórczych drogą pokarmową:
a) w ciągu kolejnych siedmiu dni dawkę skuteczną (efektywną) równą łącznie co najmniej 100 milisiwertom (mSv) lub
b) w ciągu kolejnych trzydziestu dni dawkę skuteczną (efektywną) równą łącznie co najmniej 30 mSv, lub
c) w ciągu całego życia, rozumianego jako 50 lat dla osób dorosłych i 70 lat dla dzieci, dawkę skuteczną (efektywną) przekraczającą łącznie 1 siwert (Sv);
2) nakaz pozostania w pomieszczeniach zamkniętych – jeżeli w przypadku zaniechania tego działania dowolna osoba z zagrożonego terenu mogłaby otrzymać na skutek narażenia zewnętrznego i wewnętrznego, z wyjątkiem wchłonięcia substancji promieniotwórczych drogą pokarmową, w ciągu kolejnych dwóch dni dawkę skuteczną (efektywną) równą łącznie co najmniej 10 mSv;
3) podanie preparatów ze stabilnym jodem – jeżeli u dowolnej osoby z zagrożonego terenu zachodzi możliwość otrzymania na tarczycę dawki pochłoniętej równej co najmniej 100 miligrejom (mGy);
4) zakaz lub ograniczenie:
a) spożywania skażonej żywności i wody pitnej – jeżeli poziom zawartości substancji promieniotwórczych w żywności i wodzie pitnej przekroczy wartości określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
b) karmienia zwierząt hodowlanych skażoną paszą i pojenia skażoną wodą oraz wypasu bydła na skażonym terenie – jeżeli poziom zawartości substancji promieniotwórczych w postaci izotopów cezu Cs-134 i Cs-137 w paszy pochodzącej ze skażonego terenu przekroczy wartości określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
1) żywności i wodzie pitnej importowanych lub wyprodukowanych w kraju w celu wprowadzenia do obrotu określa załącznik nr 1 do rozporządzenia, z zastrzeżeniem § 4;
2) paszach importowanych lub wyprodukowanych w kraju w celu wprowadzenia do obrotu określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
1) wzór świadectwa eksportowego na żywność, o której mowa w § 4;
2) wykaz krajów eksportujących żywność, o której mowa w § 4
– stanowiące załącznik nr 4 do rozporządzenia.
1) wprowadza się, gdy istnieje możliwość, że w wyniku zdarzenia radiacyjnego nastąpiło skażenie promieniotwórcze środowiska na terenie, z którego pochodzi kontrolowana żywność, woda pitna i pasze, mogące spowodować przekroczenie wartości podanych w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia;
2) odwołuje się, gdy poziom zawartości substancji promieniotwórczych w żywności, wodzie pitnej i paszach, o których mowa w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia, spadnie poniżej wartości określonych w tych załącznikach.
2. Obowiązek kontroli żywności, o której mowa w § 4, w celu stwierdzenia, że zawartość substancji promieniotwórczych w postaci izotopów cezu Cs-134 i Cs-137 nie przekracza wartości podanych w załączniku nr 3 do rozporządzenia, wprowadza się z dniem wejścia w życie rozporządzenia i odwołuje się z dniem 31 marca 2010 r.
Prezes Rady Ministrów: L. Miller
Załączniki do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 6 sierpnia 2002 r. (poz. 1218)
Załącznik nr 1
POZIOM ZAWARTOŚCI SUBSTANCJI PROMIENIOTWÓRCZYCH W SKAŻONYCH W WYNIKU ZDARZENIA RADIACYJNEGO ŻYWNOŚCI l WODZIE PITNEJ IMPORTOWANYCH LUB WYPRODUKOWANYCH W KRAJU W CELU WPROWADZENIA DO OBROTU [Bq/kg]*
Substancja promieniotwórcza | Artykuły spożywcze przeznaczone do karmienia niemowląt1),2) | Mleko i artykuły mleczne2) | Woda pitna i inne płyny spożywcze2) | Inne artykuły spożywcze2),4) |
Izotopy strontu, głównie Sr-90 | 75 | 125 | 125 | 750 |
Izotopy jodu, głównie I-131 | 150 | 500 | 500 | 2000 |
Izotopy alfa promieniotwórcze, głównie pluton Pu-239 i ameryk Am-241 | 1 | 20 | 20 | 80 |
Inne izotopy o okresie połowicznego rozpadu większym niż 10 dni, głównie cez Cs-134 i Cs-1373) | 400 | 1000 | 1000 | 1250 |
|
* W bekerelach na kilogram.
1) Artykuły spożywcze przeznaczone do karmienia niemowląt przez pierwszych sześć miesięcy życia.
2) Artykuły gotowe do spożycia i artykuły wymagające przetworzenia przed spożyciem; w przypadku artykułów skondensowanych podane wartości stosuje się do artykułu w postaci gotowej do spożycia.
3) Nie obejmuje węgla C-14, potasu K-40 i wodoru H-3.
4) Z wyjątkiem następujących artykułów, których spożycie nie przekracza 10 kg na osobę w ciągu roku, dla których poziom zawartości substancji promieniotwórczych jest dziesięciokrotnie wyższy:
– olejki eteryczne (również bezterpenowe), włącznie z ekstraktami i bezwodnikami (absolutami); żywice, koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, w olejach stabilizowanych, woskach i temu podobnych, otrzymane na drodze nawaniania lub maceracji; terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych,
– prowitaminy i witaminy, naturalne lub syntetyczne (włącznie z koncentratami naturalnymi); ich pochodne stosowane głównie jako witaminy oraz ich mieszanki, również w roztworach z dowolnym rozpuszczalnikiem,
– drożdże (aktywne i nieaktywne); inne organizmy jednokomórkowe martwe (wyłączając szczepionki); gotowe proszki do pieczenia,
– grzyby niehodowlane, w tym trufle dowolnie przygotowane z wyjątkiem konserwowanych w occie lub kwasie octowym,
– owoce, orzechy, skórka owocowa i inne części roślin, zakonserwowane w cukrze (osączone, kandyzowane lub krystalizowane),
– pasta kakaowa, również odtłuszczona,
– łuski, skórki i inne odpady kakaowe,
– ziarno kakaowe, całe lub w kawałkach, surowe lub prażone,
– kawior i substytuty kawioru,
– tłuszcze i oleje oraz ich frakcje, uzyskane z ryb i ssaków morskich, również rafinowane, ale niezmodyfiko-wane chemicznie,
– soki i wyciągi roślinne; substancje pektynowe, pektynazy i pektazy; agar i inne substancje kleiste i zagęszczacze pochodzenia roślinnego, również zmodyfikowane,
– szelak nieoczyszczony; guma naturalna, żywice, kalafonia destylacyjna i balsamy żywiczne,
– rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami) używane głównie w przemyśle perfumeryjnym, farmacji lub dla celów owadobójczych, grzybobójczych i podobnych, świeże lub suszone, również cięte, gniecione lub sproszkowane,
– szyszki chmielu, świeże lub suszone, również zmielone, sproszkowane lub w formie granulatu; lupulin (mączka chmielowa),
– mąka lub mączka, korzenie, wytłoczki i miękisz sago,
– skrobia manioku,
– imbir, szafran, kurkuma (szafran indyjski), tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy,
– nasiona anyżku, anyżku chińskiego (badian), kopru, kolendry, kminku; jagody jałowca,
– gałka muszkatołowa, łupiny i olejek kardamonowy,
– goździki (cały owoc, goździki i szypułki),
– cynamon i kwiaty drzewa cynamonowego,
– wanilia,
– pieprz rodzaju Piper, suszone, gniecione lub zmielone owoce rodzaju Capsicum lub rodzaju Pimenta,
– yerba mate,
– kapary świeże lub chłodzone oraz tymczasowo zakonserwowane,
– skórka owoców cytrusowych, melonów i arbuzów, świeża, mrożona, suszona lub tymczasowo zakonserwowana w solance, wodzie siarkowej lub innych roztworach konserwujących,
– czosnek (świeży lub chłodzony),
– maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże lub suszone, w całości, plastrach lub w postaci granulatu.
Załącznik nr 2
POZIOM ZAWARTOŚCI SUBSTANCJI PROMIENIOTWÓRCZYCH W SKAŻONYCH W WYNIKU ZDARZENIA RADIACYJNEGO PASZACH IMPORTOWANYCH LUB WYPRODUKOWANYCH W KRAJU W CELU WPROWADZENIA DO OBROTU [Bq/kg]*
Substancja promieniotwórcza | Przeznaczenie paszy | Zawartość** |
Izotopy cezu Cs-134 i Cs-137 | pasza dla trzody chlewnej | 1250 |
pasza dla drobiu, cieląt i jagniąt | 2500 | |
pasza dla innych zwierząt | 5000 |
* W bekerelach na kilogram.
** W przypadku produktów skondensowanych podane wartości stosuje się do produktu w postaci gotowej do karmienia (mieszanek paszowych pełnoporcjowych).
Załącznik nr 3
POZIOM ZAWARTOŚCI SUBSTANCJI PROMIENIOTWÓRCZYCH W POSTACI IZOTOPÓW CEZU Cs-134 i Cs-137 W ŻYWNOŚCI SKAŻONEJ W WYNIKU AWARII ELEKTROWNI JĄDROWEJ W CZARNOBYLU W 1986 R. [Bq/kg]*
Ustala się poziom zawartości substancji promieniotwórczych w postaci Cs-134 i Cs-137:
1) 370 Bq/kg – mleko, artykuły mleczne oraz artykuły przeznaczone do karmienia niemowląt w ciągu pierwszych sześciu miesięcy życia, wprowadzone do sprzedaży w opakowaniach oznaczonych informacją „żywność przeznaczona dla niemowląt”
2) 600 Bq/kg – w następujących artykułach:
a) żywe zwierzęta, z wyjątkiem:
– koni czystej krwi przeznaczonych do hodowli,
– bydła domowego czystej krwi przeznaczonego do hodowli,
– trzody chlewnej czystej krwi przeznaczonej do hodowli,
– owiec czystej krwi przeznaczonych do hodowli,
– kóz czystej krwi przeznaczonych do hodowli,
b) artykuły mleczne, jaja ptasie, miód naturalny, jadalne artykuły pochodzenia zwierzęcego, niewyspecyfikowane oddzielnie,
c) grzyby (z wyjątkiem grzybów hodowlanych):
– świeże, gotowane (na parze lub w wodzie) i surowe, chłodzone lub mrożone,
– tymczasowo zakonserwowane (np. gazowym dwutlenkiem siarki, w zalewie solnej, wodzie siarkowej lub za pomocą innych roztworów konserwujących) nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia,
– suszone, całe i krojone, a także łamane i w postaci sproszkowanej nieprzygotowywane do bezpośredniego spożycia, poza grzybami hodowlanymi,
– marynowane lub zakonserwowane w kwasie octowym lub occie winnym,
– spreparowane lub zakonserwowane w inny sposób niż z użyciem kwasu octowego i octu winnego,
d) żurawina, czarne borówki i inne owoce z rodzaju borówek (Vaccinium), świeże,
e) owoce z gatunku czarnej borówki (Vaccinium myrtillus):
– surowe i gotowane na parze lub w wodzie, mrożone, z dodatkiem lub bez cukru oraz innych substancji słodzących,
– tymczasowo zakonserwowane (np. gazowym dwutlenkiem siarki, w zalewie solnej, wodzie siarkowej lub za pomocą innych roztworów konserwujących) nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia,
f) owoce z gatunku czarnej borówki amerykańskiej wysokiej (Vaccinium myrtilloides) i niskiej, wąskolistnej (Vaccinium angustifolium) surowe i gotowane na parze lub w wodzie, mrożone, z dodatkiem lub bez cukru oraz innych substancji słodzących,
g) mięso, podroby mięsne i krew,
h) kiełbasa i jej podobne produkty zawierające mięso, podroby lub krew oraz inne artykuły spożywcze przygotowane na ich bazie,
i) ekstrakty i soki mięsne.
|
* W bekerelach na kilogram.
Załącznik nr 4
1. WZÓR ŚWIADECTWA EKSPORTOWEGO NA ŻYWNOŚĆ SKAŻONĄ W WYNIKU AWARII ELEKTROWNI JĄDROWEJ W CZARNOBYLU W 1986 R. IMPORTOWANĄ W CELU WPROWADZENIA DO OBROTU
2. WYKAZ KRAJÓW EKSPORTUJĄCYCH ŻYWNOŚĆ SKAŻONĄ W WYNIKU AWARII ELEKTROWNI JĄDROWEJ W CZARNOBYLU W 1986 R. IMPORTOWANĄ W CELU WPROWADZENIA DO OBROTU
1. Albania
2. Austria
3. Belgia
4. Białoruś
5. Bośnia i Hercegowina
6. Bułgaria
7. Chorwacja
8. Dania
9. Estonia
10. Finlandia
11. Francja
12. Grecja
13. Hiszpania
14. Holandia
15. Irlandia
16. Jugosławia
17. Liechtenstein
18. Litwa
19. Łotwa
20. Luksemburg
21. Macedonia
22. Mołdawia
23. Niemcy
24. Norwegia
25. Portugalia
26. Republika Czeska
27. Republika Słowacka
28. Rosja
29. Rumunia
30. Słowenia
31. Szwajcaria
32. Szwecja
33. Turcja
34. Ukraina
35. Węgry
36. Wielka Brytania
37. Włochy
Załącznik nr 5
- Data ogłoszenia: 2002-09-10
- Data wejścia w życie: 2003-01-01
- Data obowiązywania: 2003-09-06
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA