REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 122 poz. 1050
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 22 lipca 2002 r.
w sprawie otrzymywania wyżywienia przez funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu.
Na podstawie art. 64 ust. 2 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o Biurze Ochrony Rządu (Dz. U. Nr 27, poz. 298 i Nr 106, poz. 1149 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676) zarządza się, co następuje:
1) funkcjonariusz – funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu,
2) wyżywienie w naturze – przygotowanie i wydanie posiłków zgodnie z przysługującą normą wyżywienia,
3) norma wyżywienia – ilość produktów żywnościowych przysługująca jednej osobie w ciągu doby,
4) dodatkowa uzupełniająca norma wyżywienia – ilość produktów żywnościowych lub napojów przysługująca jednej osobie w ciągu doby jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju,
5) należność napojów – ilość płynów przysługujących jednej osobie w ciągu doby,
6) okres zimowy – okres od 1 listopada do 31 marca,
7) służba w systemie skoszarowanym – służba, o której mowa w przepisach w sprawie organizacji i sposobu pełnienia służby kandydackiej w Biurze Ochrony Rządu,
8) funkcjonariusz będący na zaopatrzeniu – funkcjonariusza będącego na zaopatrzeniu logistycznym i finansowym Biura Ochrony Rządu.
1) pełna norma wyżywienia, jeżeli czas ćwiczeń lub szkolenia wynosi ponad 12 godzin,
2) 75% normy wyżywienia, jeżeli czas ten wynosi od 8 do 12 godzin,
3) 35% normy wyżywienia, jeżeli czas ten jest krótszy niż 8 godzin.
2. Do osób wymienionych w ust. 1 zalicza się:
1) oficera wydziału żywnościowego,
2) kierownika kuchni i stołówki,
3) upoważnione osoby, kontrolujące stan sanitarnohigieniczny, pod warunkiem wykonywania regulaminowego obowiązku kontroli jakości posiłków.
1) całodobową służbę w charakterze dowódcy warty, jego zastępcy lub pomocnika,
2) inną służbę całodobową, z wyjątkiem etatowej służby dyżurnej.
1) podstawową – „P”,
2) dodatkową uzupełniającą – „DU”,
3) napojów – „N”.
2. Wymiar rzeczowy podstawowych grup produktów żywnościowych dla norm wyżywienia, o których mowa w ust. 1, określa załącznik do rozporządzenia.
3. Wartość składników rzeczowych norm wyżywienia, o których mowa w ust. 1, stanowi podstawę do ustalenia wartości pieniężnych tych norm.
1) w dniach pełnienia służby w systemie skoszarowanym oraz w dniach składania egzaminów do szkół resortowych poza miejscem zamieszkania,
2) w służbie kandydackiej,
3) pobierającemu naukę lub odbywającemu studia w szkole resortowej, jednostce naukowo-badawczej lub na kursie – w czasie pobytu w szkole, jednostce naukowo-badawczej lub na kursie poza miejscem stałego zamieszkania, a w miejscu zamieszkania wtedy, gdy na czas szkolenia jest skoszarowany,
4) uczestniczącemu w całodobowych szkoleniach i naradach organizowanych przez komórki organizacyjne Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji,
5) biorącemu udział w zadaniach ochronnych trwających ponad 8 godzin, odbywających się poza miejscem stałego pełnienia służby, o których mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o Biurze Ochrony Rządu, oraz w rekonesansach i grupach przygotowawczych,
6) w czasie przebywania na obozach kondycyjnych, zgrupowaniach szkoleniowych – w wymiarze 200% normy,
7) w czasie udziału w zawodach sportowych, spartakiadach,
8) skierowanemu do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby,
9) w służbie stałej i przygotowawczej biorącemu udział:
a) w ćwiczeniach odbywających się poza siedzibą Biura Ochrony Rządu, trwających ponad 8 godzin,
b) w ćwiczeniach na terenie lub obiektach Biura Ochrony Rządu trwających ponad 14 godzin,
c) w doraźnie organizowanych stanowiskach kierowania i wysuniętych stanowiskach kierowania Biura Ochrony Rządu,
d) w ćwiczeniach oraz uczestniczącemu w szkoleniu funkcjonariuszy służby kandydackiej trwającym ponad 10 godzin, a mniej niż 14 godzin
– w wymiarze 50% podstawowej normy wyżywienia „P”,
10) zwalnianemu ze służby stałej – jednorazowo w wymiarze 10 norm podstawowych „P”.
2. Podstawowa norma wyżywienia „P” przysługuje w formie suchego prowiantu – w wymiarze 200% normy – funkcjonariuszowi w służbie kandydackiej i przygotowawczej:
1) w czasie podróży służbowych odbywanych pojedynczo lub w małych grupach, w czasie konwoju oraz w innych okolicznościach, gdy przygotowanie gotowanego posiłku jest niemożliwe,
2) pełniącemu służbę w małych grupach i wykonującemu prace, podczas których zorganizowanie wyżywienia w postaci gotowanych posiłków nie jest możliwe.
1) świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy oraz 24 i 31 grudnia,
2) święta Biura Ochrony Rządu oraz uroczystości z udziałem kierownictwa Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji,
3) składania ślubowań i pożegnań funkcjonariuszy w służbie kandydackiej,
4) w trakcie spotkań z funkcjonariuszami zagranicznych służb ochronnych, którzy przebywają w Polsce w czasie rekonesansów, przygotowania lub realizacji właściwych działań ochronnych.
2. Uroczyste posiłki organizuje się w ramach podstawowej normy wyżywienia „P”.
3. W posiłkach, o których mowa w ust. 1, mogą brać udział funkcjonariusze będący na zaopatrzeniu oraz zaproszeni goście. O udziale i liczbie osób uczestniczących w posiłku decyduje Szef Biura Ochrony Rządu, ogłaszając w rozkazie dziennym.
1) w wymiarze powyżej 4 godzin – w wysokości 50%,
2) w wymiarze powyżej 8 godzin – w wysokości 100%,
3) w wymiarze powyżej 12 godzin – w wysokości 150%.
1) funkcjonariuszowi biorącemu udział w zawodach sportowych i spartakiadach,
2) funkcjonariuszowi w służbie kandydackiej w dniu 24 grudnia i pierwszego dnia Świąt Wielkanocnych, niezależnie od uprawnień do normy wyżywienia uzupełniającej „DU” lub jej części z innego tytułu.
1) biorącemu udział w zajęciach w ośrodku tresury psów służbowych – w dniach zajęć terenowych wymagających zwiększonego wysiłku fizycznego związanego ze szkoleniem psów,
2) wymienionemu w § 8 ust. 1 pkt 4, 5, 8,
3) wchodzącemu w skład załogi ochronnej oraz pełniącemu służbę wartowniczą i patrolową,
4) biorącemu udział w trwających ponad dobę ćwiczeniach poza miejscem zamieszkania,
5) w służbie kandydackiej mającemu nietypowy wzrost i wagę – na wniosek lekarza,
6) w służbie kandydackiej w dniach świąt państwowych, świąt kościelnych ustawowo wolnych od pracy, ślubowań i pożegnań funkcjonariuszy odchodzących do rezerwy oraz dniu 31 grudnia, niezależnie od uprawnień do norm żywienia dodatkowej uzupełniającej „DU” lub jej części z innego tytułu,
7) biorącemu udział w akcjach zwalczania i zapobiegania klęskom żywiołowym,
8) w postaci posiłku profilaktycznego, wykonującemu zadania w okresie zimowym na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie, z wyjątkiem tego, który korzysta w tym czasie z bezpłatnego wyżywienia w naturze w wyższym wymiarze.
2. Normy, o których mowa w ust. 1 pkt 1–7, nie przysługują funkcjonariuszowi w czasie urlopów, całodobowych przepustek, podróży służbowych oraz przebywającemu na leczeniu.
1) w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi przekracza 28°C,
2) na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C,
3) związane ze zwiększonym wysiłkiem fizycznym.
2. Norma, o której mowa w ust. 1, przysługuje wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych.
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji: K. Janik
Załącznik do rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji
z dnia 22 lipca 2002 r. (poz. 1050)
WYMIAR RZECZOWY PODSTAWOWYCH GRUP PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA NORM WYŻYWIENIA P, DU i N
Lp. | Nazwa grupy produktów żywnościowych | Normy wyżywienia dzienne, | ||
P | DU | N | ||
1 | Strączkowe | 27 | - | - |
2 | Zbożowe | 73 | - | - |
3 | Pieczywo | 670 | 100 | - |
4 | Mięso i przetwory przeliczone na mięso | 292 | 85 | - |
5 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 19 | - | - |
6 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 10 | - | - |
7 | Mleko i przetwory przeliczone na mleko | 790 | 400 | - |
8 | Masło i śmietana przeliczone na masło | 46 | 20 | - |
9 | Jaja (g/szt.) | 25/0,5 | 25/0,5 | - |
10 | Ryby i przetwory w przeliczeniu na tusze ryb morskich | 58 | - | - |
11 | Ziemniaki | 700 | - | - |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 132 | 100 | - |
13 | Warzywa i owoce bogate w karoten | 160 | 100 | - |
14 | Inne warzywa i owoce | 365 | 400 | - |
15 | Cukry i słodycze przeliczone na cukier | 73 | 20 | 20* |
16 | Woda mineralna | - | - | 1,5 l |
17 | Herbata lub kawa | - | - | 5* |
* W przypadku wydawania należności w postaci gorącego napoju.
- Data ogłoszenia: 2002-08-01
- Data wejścia w życie: 2002-08-16
- Data obowiązywania: 2010-01-01
- Dokument traci ważność: 2015-07-08
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 7 kwietnia 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie otrzymywania wyżywienia przez funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 23 grudnia 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie otrzymywania wyżywienia przez funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA