REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 98 poz. 888
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI
z dnia 27 czerwca 2002 r.
w sprawie wymagań co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego.
Na podstawie art. 24 ust. 3 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 129, poz. 1446 i Nr 154, poz. 1797) zarządza się, co następuje:
1) zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 23 dni przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,
2) odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
1) zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 30 dni przed datą złożenia oferty sprzedaży przez oferenta albo 30 przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,
2) odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 27 czerwca 2002 r. (poz. 888)
Załącznik nr 1
WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI MASŁA KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI
Lp. | Cechy jakościowe | Wymagania co do jakości |
1 | 2 | 3 |
1 | Surowiec i składniki | śmietanka otrzymana z mleka krowiego pasteryzowana nieukwaszona lub ukwaszona (śmietana); |
2 | Wygląd, barwa i rozmieszczenie wody | jednostka starannie uformowana, barwa jednolita, dopuszcza się nieznacznie intensywniejszą na powierzchni; wygniecenie prawidłowe; powierzchnia gładka, sucha |
3 | Konsystencja | jednolita, zwarta, smarowna, dopuszcza się lekko twardą, lekko mazistą |
4 | Smak i zapach | zapach – czysty, lekko kwaśny, mlekowy; |
5 | Zawartość wody (m/m) | nie więcej niż 16% |
6 | Zawartość tłuszczu (m/m) w: | nie mniej niż 82,0% |
7 | Rodzaj i zawartość soli (m/m) | sól spożywcza, nie więcej niż 2% |
8 | Skuteczność pasteryzacji | dodatnia |
9 | pH plazmy masła | 4,5÷6,9 |
10 | Kwasowość tłuszczu, stopnie kwasowości | nie więcej niż 2 |
11 | Zawartość ołowiu (mg/kg) | zgodnie z wymaganiami określonymi w załączniku nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach |
12 | Zawartość kadmu (mg/kg) | |
13 | Zawartość rtęci (mg/kg) | |
14 | Zawartość arsenu (mg/kg) | |
15 | Zawartość miedzi (mg/kg) | |
16 | Zawartość żelaza (mg/kg) | |
17 | Zawartość pozostałości środków chemicznych (mg/kg) | zgodnie z wymaganiami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 8 października 1993 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin (Dz. U. Nr 104, poz. 476, z 1997 r. Nr 43, poz. 273 i z 2001 r. Nr 9, poz. 72) |
18 | Obecność bakterii z grupy coli | nieobecne w 0,01 g |
19 | Liczba pleśni w 1 g | nie większa niż 100 |
20 | Liczba drożdży w 1 g | nie większa niż 300 |
21 | Obecność pałeczek Salmonella | nieobecne w 25 g |
Załącznik nr 2
WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI ODTŁUSZCZONEGO MLEKA W PROSZKU KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI
Lp. | Cechy jakościowe | Wymagania co do jakości |
1 | 2 | 3 |
1 | Surowiec | – mleko krowie |
– maślanka w ilości do 20%, otrzymana z mleka krowiego, pochodząca z tego samego zakładu przetwórczego, uzyskana ze zmaślenia słodkiej i wysoko pasteryzowanej śmietanki | ||
2 | Wygląd | proszek sypki, jednolity, dopuszcza się lekkie zbrylenia łatwo rozsypujące się |
3 | Barwa | biała, lekko kremowa, jednolita |
4 | Smak i zapach | typowy dla mleka pasteryzowanego bez obcych posmaków i zapachów |
5 | Zanieczyszczenia mechaniczne | niedopuszczalne, dopuszcza się cząstki przypalone oznaczone zgodnie z wzorcem A i B |
6 | Zawartość tłuszczu | nie więcej niż 1,25% |
7 | Zawartość wody | nie więcej niż 4,0% |
8 | Kwasowość mleka regenerowanego | nie wyższa niż 8,0 °SH |
9 | Wskaźnik rozpuszczalności wyrażony jako osad | nie więcej niż 1,0 ml |
10 | Liczba ogrzewania |
|
– mleko nisko ogrzewane | nie wyższa niż 80,0 | |
– mleko średnio ogrzewane | 80,1÷83,0 | |
– mleko średnio-wysoko ogrzewane | 83,1÷88,0 | |
– mleko wysoko ogrzewane | nie niższa niż 88,1 |
1 | 2 | 3 |
| lub zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych, mg/g mleka w proszku |
|
– mleko nisko ogrzewane | nie niższa niż 6,0 | |
– mleko średnio ogrzewane | 4,5÷5,9 | |
– mleko średnio-wysoko ogrzewane | 1,5÷4,4 | |
– mleko wysoko ogrzewane | nie wyższa niż 1,4 | |
11 | Zawartość ołowiu (mg/kg) | zgodnie z wymaganiami określonymi w załączniku nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach |
12 | Zawartość kadmu (mg/kg) | |
13 | Zawartość rtęci (mg/kg) | |
14 | Zawartość arsenu (mg/kg) | |
15 | Zawartość cynku (mg/kg) | |
16 | Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g | nie więcej niż 50 000 |
17 | Obecność bakterii z grupy coli | nieobecne w 0,1 g |
18 | Obecność gronkowców koagulazododatnich | nieobecne w 0,1 g |
19 | Obecność pałeczek Salmonella | nieobecne w 25 g |
20 | Zanieczyszczenia antybiotykami i innymi substancjami hamującymi | niedopuszczalne |
21 | Metoda produkcji | metoda rozpyłowa z mleka pasteryzowanego |
- Data ogłoszenia: 2002-07-03
- Data wejścia w życie: 2002-07-03
- Data obowiązywania: 2003-08-15
- Dokument traci ważność: 2003-11-21
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA