REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 97 poz. 875

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI

z dnia 17 czerwca 2002 r.

w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu cukierniczego

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 23715 § 2 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie określa wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu cukierniczego.
§ 2.
Maszyny i inne urządzenia techniczne stosowane w procesach produkcyjnych ustawia się w niekrzyżujące się ciągi technologiczne.
§ 3.
Otwory zsypowe usytuowane w stropach oraz leje zasypowe maszyn i innych urządzeń technicznych zabezpiecza się rusztami ochronnymi zblokowanymi z wyłącznikami krańcowymi.
§ 4.
1. W pomieszczeniach, w których zachodzi niebezpieczeństwo wybuchu pyłu cukrowego, kakaowego lub z innego surowca sypkiego, wyznacza się strefę zagrożenia wybuchem.

2. Prace związane z przesiewaniem, mieleniem i przesypywaniem produktów sproszkowanych połączone z wydzielaniem ciepła wykonuje się w wydzielonych pomieszczeniach. Pomieszczenia te wyposaża się w urządzenia odpylające oraz w wentylację mechaniczną.

§ 5.
Młyny do mielenia cukru i ziarna kakaowego oraz oczyszczarki i łuszczarki wyposaża się w urządzenia do wychwytywania zanieczyszczeń metalicznych.
§ 6.
Worki po cukrze, proszku kakaowym i innych surowcach sypkich odpyla się mechanicznie w wydzielonych pomieszczeniach, wyposażonych w urządzenia odpylające oraz w wentylację mechaniczną.
§ 7.
Zbiorniki otwarte, których krawędzie górne znajdują się na wysokości poniżej 1,1 m od poziomu podłogi, zabezpiecza się do tej wysokości w taki sposób, aby pracownik nie wpadł do ich wnętrza.
§ 8.
1. Maszyny i inne urządzenia techniczne, których elementy ruchome stykają się bezpośrednio z przerabianym produktem, zabezpiecza się pokrywami zblokowanymi z wyłącznikami, zapewniającymi automatyczne wyłączenie części ruchomych po otwarciu tych pokryw.

2. Pokrywy, o których mowa w ust. 1, wyposaża się w urządzenia służące do ich zamocowania w położeniu otwartym.

§ 9.
1. Kotły warzelne przechylne wyposaża się w mechanizm zapewniający równomierne i bezpieczne ich przechylanie oraz utrzymujący je w stabilnej pozycji.

2. Kotły warzelne służące do zagęszczania roztworów wyposaża się w urządzenia wyciągowe zapewniające usuwanie oparów na zewnątrz budynku.

§ 10.
Instalację gazową przy prażakach wyposaża się w samoczynne urządzenie zamykające dopływ gazu do palników.
§ 11.
1. Wózki służące do transportu masy cukierniczej dostosowuje się do typu wyparki próżniowej.

2. Wózki służące do transportu pojemników lub opakowań wyposaża się w szczególności w:

1) uchwyty zabezpieczające ręce przed urazami,

2) ogumione koła,

3) hamulce.

3. Pojemniki lub opakowania przewożone na wózkach, o których mowa w ust. 2, zabezpiecza się w taki sposób, aby nie spadały i nie przemieszczały się.

§ 12.
1. Napełnianie pojemników służących do przenoszenia mas cukierniczych nie może przekroczyć 80% wysokości pojemnika.

2. Pojemniki służące do ręcznego przenoszenia mas cukierniczych wyposaża się w trwale przymocowane do ich ścian uchwyty, a w przypadku mas gorących – w uchwyty izolowane termicznie.

§ 13.
W razie braku zaworu spustowego w wyposażeniu ubijarki, wyjmowanie nadzień lub mas cukierniczych z ubijarki odbywa się po jej uruchomieniu.
§ 14.
1. Stoły chłodzone wodą wyposaża się w urządzenia uniemożliwiające samoczynne przechylanie się płyty stołu.

2. Niedopuszczalne jest ręczne podsuwanie masy karmelowej na stole ugniatarki w czasie jej pracy.

§ 15.
1. Przeciągarkę wyposaża się w wyłącznik krańcowy.

2. Zakładanie masy karmelowej na przeciągarkę odbywa się po jej unieruchomieniu.

§ 16.
1. Czynności związane z myciem wyparki próżniowej odbywają się w pomieszczeniu wyposażonym w wentylację mechaniczną, przy otwartym zaworze odpowietrzającym i zamkniętym zaworze parowym przy wyparce.

2. Po zamknięciu zaworu parowego, o którym mowa w ust. 1, umieszcza się na nim tabliczkę ostrzegawczą z napisem „REMONT”.

3. Stężenie roztworu sody kaustycznej używanego do mycia wyparki próżniowej nie może przekroczyć 5%.

§ 17.
Ręczne napełnianie lub opróżnianie konsz, mieszarek, melanżerów lub zbiorników pośrednich odbywa się po unieruchomieniu tych urządzeń.
§ 18.
1. Prace wymagające obecności pracownika w cieplarce odbywają się, jeżeli temperatura wewnątrz cieplarki nie przekracza 45°C (318 K) i czas przebywania pracownika w cieplarce nie przekracza 5 minut.

2. Pracownika, o którym mowa w ust. 1, asekuruje inny pracownik znajdujący się na zewnątrz cieplarki.

§ 19.
Niedopuszczalne jest stosowanie ognia do podgrzewania rurociągów i urządzeń, służących do przesyłania gorących czynników technologicznych.
§ 20.
Transportowanie mąki odbywa się w sposób niepowodujący zanieczyszczenia otoczenia.
§ 21.
1. Niedopuszczalne jest ręczne podawanie ciasta na walce wycinarki.

2. Przy oczyszczaniu wycinarki wycinaki zabezpiecza się w sposób uniemożliwiający ich opadnięcie.

§ 22.
Piece gazowe wyposaża się w urządzenia zabezpieczające przed niekontrolowanym wydostawaniem się gazu.
§ 23.
1. Dopuszczalne temperatury komór wypiekowych i gazów spalinowych oznacza się czerwoną kreską na skali pirometru.

2. Przejścia pomiędzy piecami tunelowymi mają szerokość nie mniejszą niż 1,5 m.

§ 24.
Formy do wypieku płatów waflowych wyposaża się w mechanizm uniemożliwiający niekontrolowane otwarcie pokrywy formy.
§ 25.
Górną część krajalnicy wyposaża się w osłonę uchylną z wyłącznikiem krańcowym, a dolną jej część pozostawia się całkowicie osłoniętą.
§ 26.
1. Niedopuszczalne jest ręczne poprawianie i wyjmowanie uszkodzonego wyrobu lub opakowania podczas pracy maszyny zawijającej lub pakującej wyroby cukiernicze.

2. Maszyny zawijające wyroby cukiernicze wyposaża się w wyłączniki przyciskowe, umieszczone przy stanowiskach obsługi.

§ 27.
Odpady produkcyjne gromadzi się w oddzielnych pojemnikach, w zależności od rodzaju, właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych tych odpadów, oraz składuje się je w wydzielonych do tego celu pomieszczeniach, wyposażonych w wentylację mechaniczną.
§ 28.
Traci moc rozporządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 16 grudnia 1967 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu cukierniczego (Dz. U. Nr 48, poz. 235).
§ 29.
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 2 miesięcy od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 3 września 2002 r.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2002-07-02
  • Data wejścia w życie: 2002-09-03
  • Data obowiązywania: 2002-09-02

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA