REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 96 poz. 859
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 20 czerwca 2002 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Na podstawie art. 4 ust. 2 i 2a ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
Minister Gospodarki: w z. A. Szarawarski
Załącznik do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 20 czerwca 2002 r. (poz. 859)
WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH, OBJĘTYCH OBOWIĄZKIEM POBIERANIA OPŁATY CELNEJ DODATKOWEJ
Kod PCN | Wyszczególnienie |
| |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| – Świeże lub chłodzone: |
0203 11 | – – Tusze i półtusze: |
0203 11 10 0 | – – – Ze świń domowych |
0203 12 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
| – – – Ze świń domowych |
0203 12 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
0203 12 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
0203 19 | – – Pozostałe: |
| – – – Ze świń domowych: |
0203 19 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
0203 19 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 19 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
| – – – – Pozostałe: |
0203 19 55 0 | – – – – – Bez kości |
| – Mrożone: |
0203 21 | – – Tusze i półtusze: |
0203 21 10 0 | – – – Ze świń domowych |
0203 22 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
| – – – Ze świń domowych: |
0203 22 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
0203 22 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
0203 29 | – – Pozostałe: |
| – – – Ze świń domowych: |
0203 29 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
0203 29 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 29 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
| – – – – Pozostałe: |
0203 29 55 0 | – – – – – Bez kości |
0203 29 59 0 | – – – – – Pozostałe |
|
|
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| – Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
0207 11 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
0207 11 10 0 | – – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" |
0207 11 30 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
0207 11 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
0207 12 | – – Niecięte na kawałki, mrożone: |
0207 12 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
0207 12 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
0207 13 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
| – – – Kawałki: |
0207 13 10 0 | – – – – Bez kości |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
| – – – – Z kośćmi: |
0207 13 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 13 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 13 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 13 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
0207 13 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki |
0207 13 70 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 13 99 0 | – – – – Pozostałe |
0207 14 | – – Kawałki i podroby mrożone: |
| – – – Kawałki: |
0207 14 10 0 | – – – – Bez kości |
| – – – – Z kośćmi: |
0207 14 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 14 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 14 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 14 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
0207 14 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki |
0207 14 70 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 14 99 0 | – – – – Pozostałe |
| – Z indyków: |
0207 24 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
0207 24 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
0207 24 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane |
0207 25 | – – Niecięte na kawałki, mrożone: |
0207 25 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
0207 25 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane |
0207 26 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
| – – – Kawałki: |
0207 26 10 0 | – – – – Bez kości |
| – – – – Z kośćmi: |
0207 26 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 26 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 26 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 26 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 26 60 0 | – – – – – Podudzia i ich kawałki |
0207 26 70 0 | – – – – – – Pozostałe |
0207 26 80 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 26 99 0 | – – – – Pozostałe |
0207 27 | – – Kawałki i podroby, mrożone: |
| – – – Kawałki: |
0207 27 10 0 | – – – – Bez kości |
| – – – – Z kośćmi: |
0207 27 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 27 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 27 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 27 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 27 60 0 | – – – – – Podudzia i ich kawałki |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 27 70 0 | – – – – – – Pozostałe |
0207 27 80 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 27 99 0 | – – – – Pozostałe |
| – Z kaczek, gęsi i perliczek: |
0207 32 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
| – – – Kaczki: |
0207 32 11 0 | – – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" |
0207 32 15 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
0207 32 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane |
| – – – Gęsi: |
0207 32 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
0207 32 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane |
0207 32 90 0 | – – – Perliczki |
0207 33 | – – Niecięte na kawałki, mrożone: |
| – – – Kaczki: |
0207 33 11 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
0207 33 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane |
| – – – Gęsi: |
0207 33 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
0207 33 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane |
0207 33 90 0 | – – – Perliczki |
0207 35 | – – Pozostałe, świeże lub chłodzone; |
| – – – Kawałki: |
| – – – – Bez kości: |
0207 35 11 0 | – – – – – Z gęsi |
0207 35 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – Z kośćmi: |
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
0207 35 21 0 | – – – – – – Z kaczek |
0207 35 23 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 35 25 0 | – – – – – Z perliczek |
0207 35 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 35 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
0207 35 51 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 35 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 35 61 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 35 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
0207 35 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze |
0207 35 79 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 35 99 0 | – – – – Pozostałe |
0207 36 | – – Pozostałe, mrożone: |
| – – – Kawałki: |
| – – – – Bez kości: |
0207 36 11 0 | – – – – –Z gęsi |
0207 36 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
| – – – – Z kośćmi: |
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
0207 36 21 0 | – – – – – – Z kaczek |
0207 36 23 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 36 25 0 | – – – – – – Z perliczek |
0207 36 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 36 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
0207 36 51 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 36 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – – Nogi i ich kawałki |
0207 36 61 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 36 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
0207 36 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze |
0207 36 79 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 36 90 0 | – – – – Pozostałe |
|
|
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego: |
| – Żółtka jaj: |
0408 11 | – – Suszone: |
0408 11 80 0 | – – – Pozostałe |
| – Pozostałe: |
0408 91 | – – Suszone: |
0408 91 80 0 | – – – Pozostałe |
0408 99 | – – Pozostałe: |
0408 99 80 0 | – – – Pozostałe |
|
|
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: |
0603 10 | – Świeże: |
0603 10 10 | – – Róże: |
0603 10 10 1 | – – – Od 1 czerwca do 31 października |
0603 10 10 9 | – – – Od 1 listopada do 31 maja |
0603 10 50 | – – Chryzantemy: |
0603 10 50 1 | – – – Od 1 czerwca do 31 października |
0603 10 50 9 | – – – Od 1 listopada do 31 maja |
|
|
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub chłodzone: |
0702 00 00 2 | – Od 1 do 30 kwietnia |
0702 00 00 3 | – Od 1 do 14 maja |
0702 00 00 5 | –Od 15 do 31 maja |
0702 00 00 7 | – Od 1 czerwca do 30 września |
0702 00 00 8 | – Od 1 do 31 października |
0702 00 00 9 | – Od 1 listopada do 31 grudnia |
|
|
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: |
0707 00 05 | – Ogórki: |
0707 00 05 3 | – – Od 1 marca do 30 kwietnia |
0707 00 05 5 | – – Od 1 do 15 maja |
0707 00 05 6 | – – Od 16 maja do 30 września |
0707 00 05 7 | – – Od 1 do 31 października |
0707 00 05 8 | – – Od 1 do 10 listopada |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0707 00 05 9 | – – Od 11 listopada do 31 grudnia |
|
|
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenica (meslin): |
1001 90 | – Pozostałe: |
| – – – Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
1001 90 9 1 | – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): |
1001 90 91 1 | – – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej |
|
|
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: |
| – Mąka pszenna: |
1101 00 15 0 | – – Z pszenicy zwyczajnej i orkisza |
1101 00 90 0 | – Mąka żytnio-pszenna |
|
|
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenica: |
1102 10 00 0 | – Mąka żytnia |
|
|
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: |
2002 10 | – Pomidory, całe lub w kawałkach: |
2002 10 10 0 | – – Bez skórek |
2002 10 90 0 | – – Pozostałe |
2002 90 | – Pozostałe: |
| – – O zawartości suchej masy mniejszej niż 12%: |
2002 90 19 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
| – – O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie większej niż 30%: |
2002 90 31 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: |
2002 90 31 1 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
2002 90 31 9 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg |
2002 90 39 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
| – – O zawartości suchej masy większej niż 30%: |
2002 90 91 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
2002 90 91 1 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
2002 90 91 9 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg |
2002 90 99 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
|
|
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
2106 90 | – Pozostałe: |
| – – Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: |
| – – – Pozostałe: |
2106 90 59 0 | – – – – Pozostałe |
- Data ogłoszenia: 2002-07-01
- Data wejścia w życie: 2002-07-08
- Data obowiązywania: 2002-07-08
- Dokument traci ważność: 2002-12-31
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA