REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 78 poz. 708
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 28 maja 2002 r.
w sprawie zakazu przywozu niektórych towarów pochodzących z Republiki Francuskiej, Królestwa Belgii, Królestwa Niderlandów, Królestwa Hiszpanii, Królestwa Danii, Republiki Federalnej Niemiec, Wielkiego Księstwa Luksemburga, Księstwa Liechtenstein, Republiki Portugalskiej, Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Konfederacji Szwajcarskiej, Republiki Irlandii, Republiki Włoskiej, Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej, Republiki Słowenii, Republiki Austrii, Republiki Finlandii, Cesarstwa Japonii i Republiki Greckiej z uwagi na niebezpieczeństwo przeniesienia gąbczastej encefalopatii bydła.
Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752 oraz z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438) zarządza się, co następuje:
Prezes Rady Ministrów: L. Miller
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 28 maja 2002 r. (poz. 708)
TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU Z REPUBLIKI FRANCUSKIEJ, KRÓLESTWA BELGII, KRÓLESTWA NIDERLANDÓW, KRÓLESTWA HISZPANII, KRÓLESTWA DANII, REPUBLIKI FEDERALNEJ NIEMIEC, WIELKIEGO KSIĘSTWA LUKSEMBURGA, KSIĘSTWA LIECHTENSTEIN, REPUBLIKI PORTUGALSKIEJ, ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII l IRLANDII PÓŁNOCNEJ, KONFEDERACJI SZWAJCARSKIEJ, REPUBLIKI IRLANDII, REPUBLIKI WŁOSKIEJ, REPUBLIKI CZESKIEJ, REPUBLIKI SŁOWACKIEJ, REPUBLIKI SŁOWENII, REPUBLIKI AUSTRII, REPUBLIKI FINLANDII, CESARSTWA JAPONII l REPUBLIKI GRECKIEJ
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie |
1 | 2 | 3 |
0102 | 0102 | Bydło żywe: |
| 0102 10 | - Zwierzęta hodowlane czystej krwi: |
| 0102 10 90 0 | - - Pozostałe5) |
| 0102 90 | - Pozostałe: |
|
| - - Gatunki domowe: |
| 0102 90 05 0 | - - - O masie nieprzekraczającej 80 kg |
|
| - - - O masie powyżej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg: |
| 0102 90 21 0 | - - - - Rzeźne |
| 0102 90 29 0 | - - - - Pozostałe |
|
| - - - O masie powyżej 160 kg, ale nieprzekracząjącej 300 kg: |
| 0102 90 41 0 | - - - - Rzeźne |
| 0102 90 49 0 | - - - - Pozostałe |
|
| - - - O masie powyżej 300 kg: |
|
| - - - - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka): |
| 0102 90 51 0 | - - - - - Rzeźne |
| 0102 90 59 0 | - - - - - Pozostałe |
|
| - - - - Krowy: |
| 0102 90 61 0 | - - - - - Rzeźne |
| 0102 90 69 0 | - - - - - Pozostałe |
|
| - - - - Pozostałe: |
| 0102 90 71 0 | - - - - - Rzeźne |
| 0102 90 79 0 | - - - - - Pozostałe |
0201 | 0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: |
| 0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze |
| 0201 20 | - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: |
| 0201 20 20 0 | - - Ćwierci "kompensowane" |
| 0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone |
| 0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone |
| 0201 20 90 0 | - - Pozostałe |
| 0201 30 00 0 | - Bez kości |
0202 | 0202 | Mięso wołowe mrożone: |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze | |
0202 20 | - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: | |
0202 20 10 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | |
0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | |
0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | |
0202 20 90 0 | - - Pozostałe | |
0202 30 | - Bez kości: | |
| 0202 30 10 0 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą. lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy |
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki |
1 | 2 | 3 |
| 0202 30 90 0 | - - Pozostałe |
0206 | 0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, molów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 0206 10 | - Wołowe świeże lub chłodzone: |
| 0206 10 10 0 | - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
- - Pozostałe: | ||
| 0206 10 91 0 | - - - Wątroby |
| 0206 10 95 0 | - - - Gruba przepona i cienka przepona |
| 0206 10 99 0 | - - - Pozostałe |
|
| - Wołowe mrożone: |
| 0206 21 00 0 | - - Ozory |
| 0206 22 00 | - - Wątroby: |
| 0206 22 00 1 | - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
| 0206 22 00 9 | - - - Pozostałe |
| 0206 29 | - - Pozostałe: |
| 0206 29 10 0 | - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
|
| - - - Pozostałe: |
| 0206 29 91 0 | - - - - Gruba przepona i cienka przepona |
| 0206 29 99 0 | - - - - Pozostałe |
0210 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: |
| 0210 20 | - Mięso wołowe: |
| 0210 20 10 0 | - - Z kośćmi |
| 0210 20 90 0 | - - Bez kości |
|
| - Pozostałe, włączając jadalne maki i mączki z mięsa lub podrobów: |
| 2010 99 | - - Pozostałe: |
|
| - - - Podroby. |
|
| - - - - Wołowe: |
| 0210 99 51 0 | - - - - - Gruba przepona i cienka przepona |
| 0210 99 59 0 | - - - - - Pozostałe |
|
| - - - - Pozostałe: |
| 0210 99 80 0 | - - - - - Pozostałe |
| 0210 99 90 0 | - - - Mąki i mączki jadalne, z mięsa lub podrobów |
0504 00 00 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), cale lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
0504 00 00 9 | - Pozostałe1) | |
0506 | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów: |
| 050610 00 0 | - Osseina i kości poddane działaniu kwasu3) |
| 0506 90 00 0 | - Pozostałe3 |
0510 00 00 0 | 0510 00 00 0 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna, żółć, nawet suszona; gruczoły i inne produkty zwierzęce używane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, chłodzone, mrożone albo inaczej tymczasowo zakonserwowane1) |
0511 | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi:7) |
|
| - Pozostałe: |
| 0511 99 | - - Pozostałe: |
| 0511 99 90 | - - - Pozostałe: |
| 0511 99 90 1 | - - - - Embriony bydlęce |
| 0511 99 90 5 | - - - - Embriony zwierząt gospodarskich inne niż bydlęce3) |
| 0511 99 90 7 | - - - - Komórki jajowe zwierząt gospodarskich3) |
1 | 2 | 3 |
| 0511 99 90 9 | - - - - Pozostałe3)4) |
1601 00 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: |
| 1601 00 10 0 | - Z wątroby1) |
|
| - Pozostałe: |
| 1601 00 91 0 | - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane1) |
| 1601 00 99 0 | - - Pozostałe1) |
1602 | 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
| 1602 10 00 0 | - Przetwory homogenizowane1) |
| 1602 20 | - Z wątroby dowolnych zwierząt: |
| 1602 20 90 0 | - - Pozostałe1) |
| 1602 50 | - Z wołowiny: |
| 1602 50 10 0 | - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami |
|
| - - Pozostałe: |
|
| - - - W opakowaniach hermetycznych: |
| 1602 50 31 0 | - - - - Comed beef (wołowina peklowana) |
| 1602 50 39 0 | - - - - Pozostałe |
| 1602 50 80 0 | - - - Pozostałe |
| 1602 90 | - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
| 1602 90 10 0 | - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1) |
|
| - - Pozostałe: |
|
| - - - Pozostałe: |
|
| - - - - Pozostałe: |
|
| - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby: |
| 1602 90 61 0 | - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami1) |
| 1602 90 69 0 | - - - - - Pozostałe1) |
1603 00 | 1603 00 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych: |
| 1603 00 10 0 | - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej1) |
| 1603 00 80 0 | - Pozostałe1) |
1902 | 1902 | Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: |
| 1902 20 | - Makarony nadziewane, również gotowane lub inaczej przygotowane: |
| 1902 20 30 0 | - - Zawierające w masie powyżej 20% kiełbasy i tym podobnych, mięsa i podrobów jakiegokolwiek rodzaju, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia1) |
|
| - - Pozostałe:1) |
| 1902 20 91 0 | - - - Gotowane1) |
| 1902 20 99 0 | - - - Pozostałe1) |
2104 | 2104 | Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane1) |
2301 | 2301 | Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki: |
| 2301 10 00 0 | - Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki3) |
3001 | 3001 | Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i niesproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie i zwierzęce preparowane, do celów |
1 | 2 | 3 |
|
| terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
| 3001 10 | - Gruczoły i inne narządy, suszone, sproszkowane i niesproszkowane: |
| 3001 10 10 0 | - - Sproszkowane1) |
| 3001 10 90 0 | - - Pozostałe1) |
| 3001 20 | - Ekstrakty gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin: |
| 3001 20 90 0 | - - Pozostałe1) |
| 3001 90 | - Pozostałe: |
|
| - - Pozostałe: |
| 3001 90 91 0 | - - - Heparyna i jej sole1) |
| 3001 90 99 0 | - - - Pozostałe1) |
3002 | 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice j pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (poza drożdżami) oraz produkty podobne: |
| 3002 10 | - Antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymane w procesach biotechnologicznych: |
| 3002 10 10 0 | - - Antysurowice1) 8) |
|
| - - Pozostałe: |
| 3002 10 91 0 | - - - Hemoglobina, globulina krwi i globulina surowicy1) 8) |
|
| - - - Pozostałe: |
| 3002 10 99 0 | - - - - Pozostałe1) 8) |
| 3002 90 | - Pozostałe: |
| 3002 90 30 0 | - - Krew zwierzęca przygotowana do stosowania terapeutycznego, profilaktycznego i diagnostycznego1) 8) |
3503 00 | 350300 | Żelatyna (włącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych (nawet kwadratowych), nawet barwionych i obrobionych powierzchniowo) oraz pochodne żelatyny; karuk; pozostałe kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji 3501: |
| 3503 00 10 0 | - Żelatyna i jej pochodne1) 2) 6) |
3503 00 80 0 | - Pozostałe1) 2) |
1) Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją 0102.
2) Dotyczy produktów przeznaczonych do celów spożywczych.
3) Dotyczy produktów zawierających mączki mięsne, kostne, mięsno-kostne, ze zwierząt objętych pozycjami. 0102 i owiec oraz kóz lub produktów z tych zwierząt.
4) Dotyczy produktów otrzymanych od przeżuwaczy innych niż objętych pozycjami 0102 i owiec oraz kóz.
5) Nie dotyczy buhajów hodowlanych czystej krwi, przeznaczonych wyłącznie do produkcji nasienia.
6) Nie dotyczy żelatyny otrzymanej ze skór bydlęcych.
7) Nie dotyczy surowców objętych pozycją 0102 oraz produktów pochodzących z owiec i kóz przeznaczonych do produkcji karmy dla psów.
8) Nie dotyczy preparatów przeznaczonych do diagnostyki laboratoryjnej.
- Data ogłoszenia: 2002-06-19
- Data wejścia w życie: 2002-07-04
- Data obowiązywania: 2002-07-04
- Dokument traci ważność: 2003-08-22
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA