REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 77 poz. 700

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

z dnia 15 maja 2002 r.

w sprawie wykazu substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 38, poz. 452) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Określa się wykaz dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego:

1) substancji dodatkowych, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia,

2) innych składników wspomagających, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia,

3) składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia.

§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

Załącznik 1. [WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 15 maja 2002 r. (poz. 700)

Załącznik nr 1

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp.

Numer wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej

Nazwa

Uwagi

1

2

3

4

1

E 170

Węglany wapnia

2

E 270

Kwas mlekowy

3

E 290

Dwutlenek węgla

4

E 296

Kwas jabłkowy

5

E 300

Kwas askorbinowy

6

E 306

Mieszanina tokoferoli

przeciwutleniacz w tłuszczach i olejach

7

E 322

Lecytyna

8

E 330

Kwas cytrynowy

9

E 333

Cytryniany wapnia

10

E 334

Kwas winowy (L(+)–)

11

E 335

Winiany sodu

12

E 336

Winiany potasu

13

E 341 (i)

Fosforan monowapniowy

środek spulchniający do mąki

14

E 400

Kwas alginowy

15

E 401

Alginian sodu

16

E 402

Alginian potasu

17

E 406

Agar

18

E 407

Karagen

19

E410

Mączka chleba świętojańskiego

20

E 412

Guma guar

21

E 413

Tragakanta

22

E 414

Guma arabska

23

E415

Guma ksantanowa

24

E 416

Guma karaya

25

E 422

(Gliceryna) glicerol

ekstrakt roślinny

26

E 440(i)

Pektyna

27

E 500

Węglany sodu

28

E 501

Węglany potasu

 

1

2

3

4

29

E 503

Węglany amonu

30

E 504

Węglany magnezu

31

E 516

Siarczan wapnia

nośnik

32

E 524

Wodorotlenek sodu

wykorzystywany do polewy na pierniczkach ługowanych zapobiegający zbrylaniu się zmielonych ziół i korzeni w dawce do 30 g/kg

33

E 551

Dwutlenek krzemu

34

E 938

Argon

35

E 941

Azot

36

E 948

Tlen

37

Substancje aromatyczne

aromaty naturalne lub ekstrakty z jadalnych surowców roślinnych, wyprodukowane metodami ekologicznymi

38

Woda

pitna

39

Sól

chlorek sodu, chlorek potasu jako główne komponenty, ogólnie stosowane w przetwórstwie żywności

40

Kultury mikroorganizmów, z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych

używane w przetwórstwie żywności

41

Sole mineralne (łącznie z mikroelementami), witaminy, aminokwasy i inne związki azotowe

dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia

 

Załącznik 2. [WYKAZ INNYCH SKŁADNIKÓW WSPOMAGAJĄCYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO]

Załącznik nr 2

WYKAZ INNYCH SKŁADNIKÓW WSPOMAGAJĄCYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp.

Nazwa

Uwagi

1

2

3

1

Woda

pitna

2

Chlorek wapnia

środek koagulujący

3

Węglan wapnia

4

Wodorotlenek wapnia

5

Siarczan wapnia

środek koagulujący

6

Chlorek magnezu

środek koagulujący

7

Węglan potasu

używany do suszenia winogron

8

Węglan sodu

używany do produkcji cukru

9

Kwas cytrynowy

używany do produkcji oleju i hydrolizy skrobi

10

Kwas siarkowy

używany do produkcji cukru

 

1

2

3

11

Izopropanol

używany do procesów krystalizacji w produkcji cukru*

12

Dwutlenek węgla

13

Azot

14

Etanol

rozpuszczalnik

15

Kwas taninowy

środek filtracyjny

16

Albumina białka jaja

17

Kazeina

18

Żelatyna

19

Karuk rybi

20

Oleje roślinne

używane do smarowania oraz jako środek antyadhezyjny lub antypieniący

21

Dwutlenek krzemu (żel lub roztwór koloidalny)

22

Węgiel aktywny

23

Talk

24

Bentonit

25

Kaolin

26

Ziemia okrzemkowa

27

Perlit

28

Mączka ryżowa

29

Wosk pszczeli

środek antyadhezyjny

30

Wosk carnauba

środek antyadhezyjny

31

Kultury mikroorganizmów, z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych

używane w przetwórstwie żywności

32

Enzymy

używane w przetwórstwie żywności

 

* Dopuszczony do stosowania do dnia 31 grudnia 2006 r.

Załącznik 3. [WYKAZ SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ROLNICZEGO WYTWORZONYCH METODAMI INNYMI NIŻ EKOLOGICZNE, DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO]

Załącznik nr 3

WYKAZ SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ROLNICZEGO WYTWORZONYCH METODAMI INNYMI NIŻ EKOLOGICZNE, DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

1. Produkty roślinne nieprzetworzone

1) Jadalne owoce, orzechy i nasiona:

a) owoce męczennicy (marakuja) (Passiflora edulis).

b) orzeszki koła (Cola acuminata),

c) agrest (Ribes uva-crispa L.),

d) suszone maliny (Rubus idaeus L.),

e) suszone czerwone porzeczki (Ribes rubrum L.).

2) Jadalne przyprawy i zioła:

a) alpinia lekarska (gałgant chiński) (Alpinia officinarum),

b) pieprz peruwiański (Schinus molle L.),

c) rukiew wodna (Nasturtium officinale).

3) Algi jadalne, włącznie z wodorostami – dopuszczone do stosowania po ich konwencjonalnym przygotowaniu.

2. Produkty roślinne przetworzone

1) Tłuszcze i oleje roślinne, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyjątkiem uzyskiwanych z następujących roślin:

a) kakao,

b) kokos,

c) oliwka,

d) słonecznik,

e) palma,

f) rzepak,

g) krokosz barwierski,

h) sezam,

i) soja.

2) Cukier, skrobia oraz pozostałe produkty z roślin zbożowych i okopowych:

a) fruktoza,

b) ryżowy papier,

c) skrobia ryżowa i kukurydziana, niemodyfikowane chemicznie,

d) wafle (opłatki).

3) Białka z grochu (Pisum spp).

4) Rum otrzymywany z soku trzciny cukrowej.

5) Wyrób spirytusowy „kirsch", otrzymany przy użyciu substancji aromatycznych wymienionych w lp. 37 załącznika nr 1 do rozporządzenia.

3. Produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego

1) Żelatyna.

2) Serwatka w proszku „herasuola".

3) Jadalne organizmy wodne, niepochodzące z upraw wodnych (akwakultur), dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2002-06-18
  • Data wejścia w życie: 2002-07-03
  • Data obowiązywania: 2002-07-03
  • Dokument traci ważność: 2004-05-01
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA