REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 77 poz. 699
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI
z dnia 14 maja 2002 r.
w sprawie szczegółowych warunków wytwarzania produktów rolnictwa ekologicznego.
Na podstawie art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 38, poz. 452) zarządza się, co następuje:
2. Stosowanie niekorzystnej dla organizmów glebowych uprawy gleby, w szczególności uprawek pożniwnych i orki głębokiej, ogranicza się do niezbędnego minimum albo nie stosuje się danego rodzaju uprawy.
3. Powierzchnia gleby podczas całego okresu wegetacji powinna być przykryta roślinnością, w szczególności plonem głównym i międzyplonem albo substancją organiczną, w tym w postaci kompostu lub rozdrobnionej słomy.
4. Do zwiększania żyzności gleby, w płodozmianie stosuje się rośliny strukturotwórcze i zwiększające zawartość materii organicznej w glebie oraz rośliny motylkowe wieloletnie, wysiewane głównie w mieszankach z trawami.
5. Termin siewu, ilość wysiewanych nasion, rozstawę rzędów, sposób podstawowej i przedsiewnej uprawy gleby dostosowuje się do potencjalnego zagrożenia uprawianych roślin w związku z występowaniem chwastów, chorób i szkodników.
2. W rolnictwie ekologicznym stosuje się nawozy mineralne wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia, jeżeli zostały dopuszczone do obrotu na podstawie przepisów o nawozach i nawożeniu.
3. Dopuszcza się stosowanie:
1) nawozów naturalnych pochodzących z innego ekologicznego gospodarstwa rolnego, z zastrzeżeniem ust. 4,
2) preparatów biodynamicznych, preparatów i wyciągów roślinnych oraz szczepionek bakteryjnych, w tym do aktywizacji kompostów.
4. W produkcji ogrodniczej dopuszcza się stosowanie nawozów naturalnych pochodzących z gospodarstw rolnych innych niż ekologiczne, po uzgodnieniu z upoważnioną jednostką certyfikującą.
5. W produkcji grzybów można stosować jako podłoże odchody zwierząt, słomę oraz odpady drzewne i torf, niezawierające niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym substancji chemicznych.
6. Do utrzymywania lub podwyższania biologicznej aktywności i żyzności gleby stosuje się substancje wymienione w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
1) ograniczenie występowania chwastów,
2) zabiegi odchwaszczające,
3) ochronę roślin przed chorobami i szkodnikami.
2. Działania mające na celu ograniczenie występowania chwastów polegają na:
1) stosowaniu w płodozmianie roślin dobrze zacieniających glebę,
2) zagęszczaniu łanu roślin uprawnych,
3) uprawie roślin odchwaszczających,
4) pokryciu gleby roślinami uprawnymi przez cały okres wegetacji,
5) ściółkowaniu gleby,
6) stosowaniu materiału siewnego wolnego od nasion chwastów.
3. Zabiegi odchwaszczające polegają w szczególności na:
1) stosowaniu uprawek mechanicznych,
2) stosowaniu herbicydów biologicznych,
3) wyrywaniu chwastów,
4) odchwaszczaniu płomieniowym, przy użyciu specjalistycznych urządzeń.
4. Działania mające na celu ochronę roślin przed chorobami i szkodnikami polegają na:
1) ukształtowaniu krajobrazu gospodarstwa i jego otoczenia w sposób sprzyjający rozwojowi i ochronie naturalnych wrogów szkodników roślin uprawnych,
2) wprowadzaniu do uprawy odmian roślin odpornych na choroby i szkodniki,
3) doborze terminów siewu i zabiegów pielęgnacyjnych, niekorzystnych dla rozwoju chorób i szkodników,
4) przykrywaniu roślin uprawnych osłonami (folią, siatkami, włókniną) w okresie nasilenia chorób lub inwazji szkodników,
5) stosowaniu substancji odstraszających lub zwabiających,
6) stosowaniu pułapek, barier, emitorów impulsów dźwiękowych i świetlnych,
7) wprowadzaniu do uprawy roślin odstraszających lub zwabiających szkodniki.
2. W rolnictwie ekologicznym stosuje się środki ochrony roślin zawierające wyłącznie substancje biologicznie czynne, mikroorganizmy i żywe organizmy, których wykaz stanowi załącznik nr 3 do rozporządzenia.
3. Środki ochrony roślin, o których mowa w ust. 2, mogą być stosowane w rolnictwie ekologicznym, jeżeli zostały dopuszczone do obrotu i stosowania na podstawie przepisów o ochronie roślin uprawnych.
2. Do czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, uli, urządzeń i sprzętu używanych w produkcji pszczelarskiej dopuszcza się stosowanie środków do czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń inwentarskich wymienionych w załączniku nr 6 do rozporządzenia.
3. Podczas pobierania miodu stosuje się naturalne środki odstraszające.
2. W jednym pomieszczeniu nie może przebywać więcej niż:
1) 4800 sztuk kurcząt,
2) 3000 sztuk kur niosek,
3) 2500 sztuk kapłonów, gęsi lub indyków,
4) 4000 sztuk kaczek w przypadku samic albo 3200 sztuk kaczek w przypadku samców,
5) 5200 sztuk perliczek.
3. Pomiędzy cyklami chowu poszczególnych partii drobiu, cały inwentarz usuwa się z:
1) pomieszczenia w budynku inwentarskim – w celu przeprowadzenia dezynfekcji,
2) wybiegu i pastwiska – w celu umożliwienia odrostu roślin.
4. Do uboju przeznacza się drób, który był hodowany co najmniej:
1) kurczęta – 81 dni,
2) kapłony – 150 dni,
3) indyki i gęsi – 140 dni,
4) kaczki pekińskie – 49 dni,
5) kaczki piżmowe:
a) samice – 70 dni,
b) samce – 84 dni,
6) kaczki mulard – 92 dni,
7) perliczki – 94 dni.
2. Minimalne wielkości powierzchni pomieszczeń w budynkach inwentarskich oraz wybiegów dla zwierząt określa załącznik nr 5 do rozporządzenia.
2. Środki żywienia zwierząt, o których mowa w ust. 1, mogą być stosowane, jeżeli zostały dopuszczone do obrotu i stosowania na podstawie przepisów o środkach żywienia zwierząt.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 14 maja 2002 r. (poz. 699)
Załącznik nr 1
NAWOZY MINERALNE STOSOWANE W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Nazwa | Uwagi |
1 | 2 |
Mączka fosforytowa | Maksymalna zawartość kadmu: do 90 mg/kg P2O5 |
Kopalne sole potasu (KCI)* | – |
Siarczan potasu zawierający sole magnezu* | Otrzymany z kopalnych soli potasowych |
Węglan wapnia pochodzenia naturalnego* | – |
Węglany magnezowo-wapniowe pochodzenia naturalnego* | – |
Siarczan magnezu | – |
Roztwór chlorku wapnia* | Opryskiwanie dolistne jabłoni po stwierdzeniu niedoboru wapnia |
Siarczan wapnia (gips) | Wyłącznie pochodzenia naturalnego |
Wapno defekacyjne* | – |
Siarka elementarna | – |
* Celowość stosowania po uzgodnieniu z upoważnioną jednostką certyfikującą.
Załącznik nr 2
SUBSTANCJE DO UTRZYMYWANIA LUB PODWYŻSZANIA BIOLOGICZNEJ AKTYWNOŚCI l ŻYZNOŚCI GLEBY
Nazwa | Uwagi |
1 | 2 |
Produkty pochodzenia zwierzęcego* lub produkty uboczne*: | W postaci przekompostowanej; maksymalna zawartość chromu (VI) w mg/kg suchej masy: 0 |
– mączka z krwi |
|
– mączka z kopyt |
|
– mączka rogowa |
|
– mączka kostna lub mączka kostna odklejona |
|
– spopielone kości zwierząt |
|
– mączka rybna |
|
– mączka mięsna |
|
– mączka z piór, włosów i skóry |
|
– wełna |
|
– sierść |
|
– włosy |
|
– produkty mleczarskie |
|
– guano |
|
Produkty pochodzenia roślinnego lub produkty uboczne (w szczególności wytłoczyny z nasion roślin oleistych, łuska ziarna kakaowego, kiełki słodowe) | – |
Glony morskie i produkty z nich otrzymane* | Otrzymane wyłącznie w drodze: |
| – procesów fizycznych, w tym odwadniania, zamrażania i mielenia |
| – ekstrakcji wodą lub wodnymi roztworami kwasów i zasad |
| – fermentacji |
Fosforyty o podwyższonej zawartości magnezu (fosforyty glinowo-wapniowe i wapniowe) | Maksymalna zawartość kadmu: do 90 mg/kg P2O5; |
stosowanie ograniczone do gleb zasadowych (pH>7,5) | |
Mikroelementy pochodzenia mineralnego* | – |
Chlorek sodu* | Wyłącznie sól kopalna |
Mączka skalna | – |
Torf | Stosowanie ograniczone do produkcji ogrodniczej (uprawa warzyw, roślin ozdobnych, drzew i krzewów, szkółki) |
1 | 2 |
Minerały ilaste (w szczególności perlit, wermikulit) | – |
Podłoże z uprawy grzybów | Sporządzone ze składników dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym |
Trociny i wióry drzewne | Drewno (po wyrębie) nietraktowane chemicznie |
* Celowość stosowania po uzgodnieniu z upoważnioną jednostką certyfikującą.
Załącznik nr 3
WYKAZ SUBSTANCJI BIOLOGICZNIE CZYNNYCH, MIKROORGANIZMÓW l ŻYWYCH ORGANIZMÓW WCHODZĄCYCH W SKŁAD ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN STOSOWANYCH W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
l. Substancje biologicznie czynne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Nazwa | Uwagi |
1 | 2 |
Azadirachtyna ekstrahowana z Azadirachta indica (miodli indyjskiej)* | Insektycyd; |
| stosowanie wyłącznie na rośliny mateczne w produkcji nasiennej i na rośliny rodzicielskie w produkcji innych roślin rozmnażanych wegetatywnie, jak również w produkcji roślin ozdobnych |
Wosk pszczeli | Przy cięciu drzew (do smarowania ran) |
Żelatyna | Insektycyd |
Hydrolizat białkowy* | Atraktant; |
| w połączeniu z innymi odpowiednimi substancjami, wymienionymi w niniejszym załączniku |
Lecytyna | Fungicyd |
1 | 2 |
Olejki roślinne (miętowy, sosnowy, kminkowy) | Insektycyd, akarycyd, fungicyd, inhibitor kiełkowania |
Pyretryny ekstrahowane z Chrysanthemum cinerariaefolium | Insektycyd |
Ekstrakt z gorzkli właściwej (Quassia amara) | Insektycyd, repelent |
Rotenon ekstrahowany z Derris ssp., Lonchocarpus spp. i Tephrosia spp* | Insektycyd |
* Celowość stosowania po uzgodnieniu z upoważnioną jednostką certyfikującą.
II. Substancje biologicznie czynne do stosowania w pułapkach lub dyspensorach
Nazwa | Uwagi |
1 | 2 |
Fosforan dwuamonowy | Atraktant; |
| wyłącznie w pułapkach |
Feromony | Insektycyd, atraktant; |
| w pułapkach lub dyspensorach |
III. Inne substancje biologicznie czynne stosowane tradycyjnie w rolnictwie ekologicznym
Nazwa | Uwagi |
1 | 2 |
Miedź w formie wodorotlenku miedzi, tlenochlorku miedzi, siarczanu miedzi (trójzasadowego), tlenku miedziowego* | Fungicyd |
Etylen | Do przyśpieszania dojrzewania bananów |
Szare mydło (mydło potasowe) | Insektycyd |
Ałun potasowy (kalinit) | Do hamowana dojrzewania bananów |
Siarczan wapnia (wielosiarczan wapnia)* | Fungicyd, insektycyd, akarycyd |
Olej parafinowy | Insektycyd, akarycyd |
1 | 2 |
Oleje mineralne* | Insektycyd, akarycyd; wyłącznie w uprawie drzew owocowych, winnic, drzew oliwkowych i roślin tropikalnych |
Nadmanganian potasu | Fungicyd, bakteriocyd; |
wyłącznie w uprawie drzew owocowych, drzew oliwkowych i winnic | |
Piasek kwarcowy | Repelent |
Siarka | Fungicyd, akarycyd, repelent |
* Celowość stosowania po uzgodnieniu z upoważnioną jednostką certyfikującą.
IV. Mikroorganizmy i inne żywe organizmy stosowane w biologicznym zwalczaniu szkodników
Nazwa | Uwagi |
1 | 2 |
Mikroorganizmy (bakterie, wirusy i grzyby), w szczególności Bacillus thuringensis, Granulosis virus | Wyłącznie produkty niemodyfikowane genetycznie w rozumieniu przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych |
Żywe organizmy (w szczególności owady, pluskwiaki, nicienie, drapieżne roztocza) | – |
Załącznik nr 4
DOPUSZCZALNA OBSADA ZWIERZĄT W EKOLOGICZNYM GOSPODARSTWIE ROLNYM W PRZELICZENIU NA 1 ha UŻYTKÓW ROLNYCH
Gatunek lub grupa użytkowa | Szt. na 1 ha |
1 | 2 |
Koniowate w wieku powyżej 6 miesięcy | 2 |
Cielęta odchowywane na opas | 5 |
Inne zwierzęta zaliczane do bydła w wieku poniżej 1 roku | 5 |
Buhaje; wólce w wieku od 1 roku do 2 lat | 3,3 |
Jałówki w wieku od 1 roku do 2 lat | 3,3 |
Buhaje, wólce w wieku powyżej 2 lat | 2 |
Jałówki przeznaczone do rozrodu | 2,5 |
Jałówki przeznaczone na opas | 2,5 |
Krowy mleczne | 2 |
Krowy wybrakowane | 2 |
Inne krowy | 2,5 |
Samice królików przeznaczone do rozrodu | 100 |
Owce maciorki | 13,3 |
Kozy | 13,3 |
Prosięta | 74 |
Maciory przeznaczone do rozrodu | 6,5 |
Tuczniki | 14 |
Inne świnie | 14 |
Brojlery kurze | 580 |
Kury nioski | 230 |
Załącznik nr 5
MINIMALNE WIELKOŚCI POWIERZCHNI POMIESZCZEŃ W BUDYNKACH INWENTARSKICH ORAZ WYBIEGÓW DLA ZWIERZĄT
l. Zwierzęta, z wyjątkiem drobiu
Gatunek /osobnik/ | POWIERZCHNIA POMIESZCZENIA (powierzchnia wewnętrzna netto dostępna dla zwierząt) | POWIERZCHNIA WYBIEGU | |
| Minimalna waga żywca w kg | Minimalna powierzchnia m2/sztukę | Minimalna powierzchnia m2/sztukę |
Bydło przeznaczone | do 100 | 1,5 | 1,1 |
do rozrodu i opasowe | do 200 | 2,5 | 1,9 |
oraz koniowate | do 350 | 4,0 | 3,0 |
| powyżej 350 | 5,0 przy minimum 1 m2/100 kg | 3,7 przy minimum 0,75 m2/100 kg |
Krowy mleczne | – | 6,0 | 4,5 |
Buhaje hodowlane | – | 10,0 | 30,0 |
Owce i kozy |
| 1,5 (owca, koza) | 2,5 przy minimum |
|
| 0,35 (jagnię, koźlę) | 0,5 m2 na jagnię, koźlę |
Maciory z prosiętami do 40 dnia życia | – | 7,5 (maciora) | 2,5 |
Tuczniki | do 50 | 0,8 | 0,6 |
| do 85 | 1,1 | 0,8 |
| do 110 | 1,3 | 1,0 |
Prosięta | do 30 kg, powyżej 40 dnia życia | 0,6 | 0,4 |
Świnie przeznaczone do rozrodu | – | 2,5 (samica) | 1,9 |
|
| 6,0 (samiec) | 8,0 |
II. Drób
| POWIERZCHNIA POMIESZCZENIA (powierzchnia wewnętrzna netto dostępna dla zwierząt) | POWIERZCHNIA WYBIEGU (powierzchnia zewnętrzna) | ||
Liczba zwierząt/m2 | Długość grzędy w cm na 1 ptaka | Gniazdo | ||
Kury nioski | 6 | 18 | 8 | 4 |
Drób na tucz | 10 | 20 | – | 4 – brojlery kurze, perliczki, |
Drób na tucz | 16 | – | – | 2,5 |
Załącznik nr 6
ŚRODKI ŻYWIENIA ZWIERZĄT, ŚRODKI DO CZYSZCZENIA ZWIERZĄT ORAZ CZYSZCZENIA l DEZYNFEKCJI POMIESZCZEŃ INWENTARSKICH STOSOWANE W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
l. Środki żywienia zwierząt
1. Środki żywienia zwierząt pochodzenia roślinnego
1) Zboża, ziarno, pozyskiwane z nich produkty i produkty uboczne:
owies jako ziarno, płatki, średniej jakości mąka, łuski i otręby; jęczmień w postaci ziarna i średniej jakości mąki; ryż w postaci ziarna, ryż łamany lub otręby i wytłoki z kiełków; proso w ziarnach; żyto w ziarnach, jako średniej jakości mąka lub jako paszowe i otręby; sorgo w ziarnach; pszenica w ziarnach, jako średniej jakości mąka, jako mąka paszowa, otręby i kiełki; orkisz w ziarnach; pszenżyto w ziarnach; kukurydza w ziarnach, otręby, średniej jakości mąka, wytłoki z kiełków i gluten; pył ze słodu; ziarno stosowane w przemyśle piwowarskim;
2) Nasiona oleiste, owoce oleiste, ich produkty i produkty uboczne:
rzepak, śruta i łuski; soja w ziarnach, prażona i łuski; nasiona słonecznika; bawełna w nasionach i śruta; nasiona lnu jako śruta, sezam w nasionach jako wytłoki, pulpa z oliwek (z wytłaczania oliwy);
3) Nasiona warzyw liściastych, ich produkty i produkty uboczne:
ciecierzyca pospolita jako nasiona; wyka w postaci nasion; groszek siewny w postaci nasion poddanych odpowiedniej obróbce cieplnej; groch w postaci nasion, średniej jakości mąka i otręby; bób w postaci nasion, odmiany groszku w postaci nasion i łubin w postaci nasion;
4) Bulwy, ich produkty i produkty uboczne:
pulpa z buraków cukrowych, słodkie ziemniaki w postaci bulw, maniok w korzeniach, pulpa ziemniaczana (produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi), tapioka;
5) Inne nasiona i owoce, ich produkty i produkty uboczne:
pulpa z owoców cytrusowych, wytłoki z jabłek, pulpa pomidorowa i pulpa winogronowa;
6) Susze paszowe i pasze objętościowe:
lucerna, grubo mielona lucerna, koniczyna, grubo mielona koniczyna, trawa (uzyskana z roślin przeznaczonych na susze paszowe), siano, kiszonka, stoma zbożowa oraz warzywa korzeniowe przeznaczone na susze paszowe;
7) Inne rośliny, ich produkty i produkty uboczne:
melasa w postaci środka wiążącego do mieszanek paszowych, grubo mielone wodorosty (uzyskane w wyniku wysuszenia i rozdrobnienia wodorostów, a następnie ich wypłukania w celu obniżenia zawartości jodu); sproszkowane rośliny i wyciągi z roślin, wyciągi z białek roślinnych (przeznaczone wyłącznie dla młodych zwierząt); przyprawy i zioła; kasztany, żołędzie; produkty uboczne i odpadki z towarowej produkcji roślinnej prowadzonej we własnym gospodarstwie: liście z roślin okopowych, odpadki warzyw, plewy, stoma, zielone łęty ziemniaczane;
8) Wyprodukowane we własnym gospodarstwie kiszonki z roślin wymienionych w pkt 1–7.
2. Środki żywienia zwierząt pochodzenia zwierzęcego
1) Mleko i produkty mleczne:
surowe mleko, odtłuszczone mleko w proszku, maślanka w proszku, serwatka w proszku, serwatka w proszku o niskiej zawartości cukru, sproszkowane białko serwatki (ekstrahowane metodami fizycznymi), kazeina i laktoza w proszku;
2) Ryby i inne organizmy morskie, ich produkty i produkty uboczne:
ryby, tłuszcz rybi i tran niepoddany rafinacji; produkty autolizy, hydrolizaty i proteolizaty ryb, mięczaków lub skorupiaków uzyskane w wyniku oddziaływania za pomocą enzymów w postaci rozpuszczalnej lub nierozpuszczalnej, przeznaczone wyłącznie dla młodych zwierząt; mączka rybna.
3. Materiały paszowe pochodzenia mineralnego*
1) Sód:
nierafinowana sól morska
gruba sól kamienna
siarczan sodowy
węglan sodowy
dwuwęglan sodowy
chlorek sodowy;
2) Wapń:
osady z koralowców i alg
skorupy zwierząt morskich (w tym szkielety sepii)
węglan wapnia
mleczan wapnia
glukonian wapnia;
3) Fosfor:
wytrącony fosforan dwuwapniowy z kości
odfluoryzowany fosforan dwuwapniowy
odfluoryzowany fosforan jednowapniowy;
4) Magnez:
bezwodny tlenek magnezowy
siarczan magnezowy
chlorek magnezowy
węglan magnezowy;
5) Siarka:
siarczan sodowy.
4. Dodatki do pasz, niektóre substancje stosowane w karmieniu zwierząt i środki pomocnicze dla przetwórstwa stosowane w paszach
1) Pierwiastki śladowe*:
a) E1 Żelazo:
węglan żelazawy (II)
siarczan żelazawy (ll) x „1H2O
tlenek żelazowy (III)
b) E2 Jod:
jodan wapnia bezwodny
jodan wapnia x 6H2O
jodek potasu
c) E3 Kobalt:
siarczan kobaltu (II) x 1H2O lub x 7H2O
zasadowy węglan kobaltu (II) x 1H2O
d) E4 Miedź:
tlenek miedzi (II)
zasadowy węglan miedzi (II) x 1H2O
siarczan miedzi (II) x 5H2O
e) E5 Mangan:
węglan manganu (II)
tlenek manganawy i tlenek manganowy
siarczan manganawy (II) x 1H2O lub 4H2O
f) E6 Cynk:
węglan cynku
tlenek cynku
siarczan cynku x 1H2O lub 7H2O
g) E7 Molibden:
molibdenian amonu
molibdenian sodu
h) E8 Selen:
selenian sodu
selenek sodu;
2) Witaminy, prowitaminy i dokładnie oznaczone pod względem chemicznym substancje o podobnym działaniu:
a) witaminy naturalnie występujące w świeżych paszach lub
b) witaminy syntetyczne nieróżniące się od witamin naturalnych, przeznaczone wyłącznie dla zwierząt monogastrycznych;
3) Enzymy pochodzenia naturalnego;
4) Mikroorganizmy dopuszczone w żywieniu zwierząt, inne niż organizmy genetycznie zmodyfikowane;
5) Konserwanty:
a) E236 kwas mrówkowy wyłącznie do kiszonek
b) E260 kwas octowy wyłącznie do kiszonek
c) E270 kwas mlekowy wyłącznie do kiszonek
d) E280 kwas propionowy wyłącznie do kiszonek;
6) Lepiszcza, środki zapobiegające zbrylaniu i koagulanty:
a) E551b krzemionka koloidalna
b) E551c kieselgur
c) E553 sepiolit
d) E558 bentonit
e) E559 glinki kaolinitowe
f) E561 vermiculite
g) E599 perlit;
7) Środki pomocnicze do kiszonek:
a) sól morska, gruba sól kamienna, enzymy, drożdże, serwatka, cukier, pulpa z buraków cukrowych, mąka zbożowa, melasa oraz bakterie: mlekowe, octowe, mrówkowe i propionowe,
b) kwas mlekowy, mrówkowy, propionowy i octowy mogą być stosowane w produkcji kiszonki, w przypadku gdy warunki atmosferyczne utrudniają prawidłową fermentację – po uzgodnieniu z upoważnioną jednostką certyfikującą.
5. Mieszanki treściwe
Sporządzone ze składników wyprodukowanych metodami ekologicznymi w rolnictwie. Nie mogą zawierać związków syntetycznych, takich jak:
barwniki, konserwanty, mocznik, stymulatory wzrostu, środki pobudzające apetyt, oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych i komponentów traktowanych rozpuszczalnikami lub poddawanych ekstrakcji.
II. Środki do czyszczenia zwierząt oraz czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń inwentarskich
1) mydło potasowe i sodowe,
2) woda i para wodna,
3) mleko wapienne,
4) wapno,
5) wapno niegaszone,
6) nadchloran sodu – w postaci ciekłego wybielacza,
7) soda kaustyczna,
8) potaż,
9) woda utleniona,
10) naturalne olejki roślinne,
11) kwasy: cytrynowy, nadoctowy, mrówkowy, mlekowy, octowy,
12) alkohol etylowy,
13) kwas azotowy (sprzęt mleczarski),
14) kwas fosforowy (sprzęt mleczarski),
15) formaldehyd,
16) węglan sodu,
17) ogólnodostępne środki do mycia wymion oraz do mycia i dezynfekcji urządzeń dojarskich.
|
* Stosowane zgodnie z przepisami o środkach żywienia zwierząt.
- Data ogłoszenia: 2002-06-18
- Data wejścia w życie: 2002-07-03
- Data obowiązywania: 2002-07-03
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA