REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2001 nr 118 poz. 1268
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI
z dnia 28 września 2001 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze zwierząt gospodarskich
Na podstawie art. 23715 § 2 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:
1) utrzymywanie czystości i porządku, w tym regularne usuwanie odchodów,
2) zwalczanie gryzoni, owadów i szkodliwych mikroorganizmów,
3) niedopuszczanie do zagrzybienia ścian i sufitów,
4) utrzymywanie właściwej wentylacji.
1) używanie ognia otwartego oraz palenie tytoniu,
2) wykonywanie nagłych ruchów oraz wydawanie dźwięków mogących niepokoić zwierzęta,
3) podchodzenie w bezpośrednie sąsiedztwo zwierząt w sposób niezauważalny dla zwierzęcia.
1) powierzchnia podłogi korytarza powinna być nienasiąkliwa i ograniczająca poślizg,
2) szerokość korytarza powinna umożliwiać stosowanie urządzeń technicznych do dowozu i dozowania pasz, zapewniać łatwy i bezpieczny dostęp do zwierząt oraz bezpieczne wykonywanie czynności związanych z ich obsługą,
3) kanały odprowadzające ścieki i gnojowicę powinny być odpowiednio zabezpieczone,
4) drzwi powinny być otwierane na zewnątrz.
1) przestrzegać instrukcji producenta tych środków,
2) stosować odpowiednie środki ochrony indywidualnej.
1) wyposażyć pomieszczenia przeznaczone dla drobiu i trzody chlewnej w urządzenia odpylające lub
2) stosować inne dostępne urządzenia techniczne do odpylania pomieszczeń.
2. W pomieszczeniach inwentarskich, o których mowa w ust. 1, niedopuszczalne jest umieszczanie progów w otworach drzwiowych.
1) buhaje powyżej 12. miesiąca życia powinny być prowadzone za pomocą tyczki o długości co najmniej 140 cm, przymocowanej do pierścienia nosowego,
2) tyczka, o której mowa w pkt 1, powinna być zapinana do pierścienia nosowego w czasie przebywania buhaja w boksie,
3) buhaje poniżej 12. miesiąca życia powinny być prowadzone na uwiązie, w obecności drugiej osoby.
2. Podczas używania koni w zaprzęgach uprząż powinna być założona w sposób uniemożliwiający zerwanie się koni z zaprzęgu.
2. Zwierzęta niebezpieczne powinny być:
1) obsługiwane przez tych samych pracowników,
2) umieszczone w oddzielnych boksach lub przywiązane uwiązami.
3. Niedopuszczalne jest przywiązywanie zwierząt niebezpiecznych do ruchomych lub niedostatecznie umocowanych przedmiotów.
4. Pracownicy zatrudnieni przy obsłudze zwierząt niebezpiecznych nie powinni wykonywać na nich bolesnych zabiegów ani pomagać przy ich wykonywaniu.
5. Zwierzęta wykazujące skłonność do gryzienia ludzi lub innych zwierząt, jeżeli przebywają poza swoim stanowiskiem, powinny mieć nałożone kagańce.
6. Zwierzęta wykazujące skłonność do kopania powinny być umieszczane w boksach, w sposób zapewniający bezpieczeństwo pracowników.
7. Nad stanowiskami dla zwierząt niebezpiecznych powinny być umieszczone napisy ostrzegawcze.
8. Boksy powinny być skonstruowane w taki sposób, aby karmienie zwierząt i zakładanie uwiązów mogło odbywać się bez konieczności wchodzenia do nich, a drzwi otwierały się na zewnątrz.
9. Rozpłodniki powinny być prowadzone w uprzęży, pojedynczo i z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2. Dopuszcza się usytuowanie stanowiska, o którym mowa w ust. 1, wewnątrz budynku, jeżeli:
1) zostanie oddzielone od stanowiska osób nadzorujących proces rozrodu ogrodzeniem wykonanym z drewnianych bali,
2) będzie wyposażone w wyjście awaryjne.
3. W czasie naturalnego rozrodu zwierząt niedopuszczalne jest przebywanie w pobliżu osób postronnych.
2. Załadunek lub wyładunek zwierząt powinien odbywać się przy użyciu ramp, pomostów lub pochylni o podłożu ograniczającym poślizg, wyposażonych w zabezpieczenia boczne.
2. Zabiegi pielęgnacyjne racic lub kopyt powinno się przeprowadzać po unieruchomieniu kończyny zwierzęcia.
3. Strzyżenie owiec przy użyciu sprzętu elektrycznego powinno odbywać się na suchych podestach lub przez osoby wyposażone w kalosze dielektryczne.
4. Przepędzanie stada bydła, koni, owiec lub kóz liczącego powyżej 50 sztuk powinno być nadzorowane co najmniej przez dwie osoby.
5. Pracownicy wykonujący prace przy obsłudze bydła lub koni powinni używać obuwia ochronnego, zabezpieczającego stopy przed urazami.
2. W przypadku zastosowania ogrodzenia elektrycznego powinno ono być oznakowane tablicami ostrzegawczymi.
3. Niedopuszczalny jest wypas buhajów nieuwiązanych oraz w pobliżu krów.
1) karmienie trzody chlewnej spoza boksu,
2) odgrodzenie prosiąt od maciory bez konieczności wchodzenia do boksu,
3) natychmiastową ucieczkę pracownika w przypadku zagrożenia ze strony zwierzęcia.
2. Przeglądu uli w pasiece powinno się dokonywać w dni pogodne, w godzinach przedpołudniowych, w porze najliczniejszego oblotu pszczół.
3. Pracownicy obsługujący pasiekę powinni unikać drażnienia pszczół w szczególności przez wykonywanie gwałtownych ruchów lub silne podkurzanie.
4. Przy przeglądzie pasieki powinno się unikać przechodzenia przed wylotem ula.
1) przewiewną, ale szczelną odzież osłaniającą kończyny,
2) nakrycie głowy,
3) środki odstraszające kleszcze.
2. Pracownicy, o których mowa w ust. 1, powinni być poddani szczepieniu ochronnemu przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu.
2. Posiłki powinny być spożywane w wydzielonym pomieszczeniu, po uprzednim umyciu rąk i twarzy.
2. Pracownicy obsługujący zwierzęta powinni niezwłocznie opatrywać doznane skaleczenia.
3. Pracownicy poszkodowani na skutek ugryzienia lub poturbowania przez zwierzęta oraz na skutek zranienia przez przedmioty zanieczyszczone nawozem organicznym lub ziemią powinni mieć niezwłocznie zapewnioną pomoc lekarską.
2. W przypadku wystąpienia u pracownika objawów nasuwających podejrzenie choroby odzwierzęcej powinien on niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Balazs
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 16 grudnia 2001 r.
- Data ogłoszenia: 2001-10-15
- Data wejścia w życie: 2001-12-16
- Data obowiązywania: 2006-01-11
- Dokument traci ważność: 2018-03-06
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA