REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2000 nr 121 poz. 1303
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 20 grudnia 2000 r.
w sprawie ustanowienia automatycznej rejestracji obrotu w przywozie niektórych towarów rolnych.
Na podstawie art. 8 ust. 2 pkt 3 i art. 10 ust. 4 ustawy z dnia 11 grudnia 1997 r. o administrowaniu obrotem z zagranicą towarami i usługami (Dz. U. Nr 157, poz. 1026, z 1999 r. Nr 55, poz. 587 i Nr 101, poz. 1178 oraz z 2000 r. Nr 119, poz. 1250) zarządza się, co następuje:
Minister Gospodarki: J. Steinhoff
Załącznik do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 20 grudnia 2000 r. (poz. 1303)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH AUTOMATYCZNĄ REJESTRACJĄ OBROTU W PRZYWOZIE
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0102 | Bydło żywe: |
0102 10 | - Zwierzęta hodowlane czystej krwi: |
0102 10 10 0 | - - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka) |
0102 10 30 0 | - - Krowy |
0102 10 90 0 | - - Pozostałe |
0102 90 | - Pozostałe: |
| - - Gatunki domowe: |
0102 90 05 0 | - - - O masie nieprzekraczającej 80 kg |
| - - - O masie powyżej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg: |
0102 90 21 0 | - - - - Rzeźne |
0102 90 29 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O masie powyżej 160 kg, ale nieprzekraczającej 300 kg: |
0102 90 41 0 | - - - - Rzeźne |
0102 90 49 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - O masie powyżej 300 kg: |
| - - - - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka): |
0102 90 51 0 | - - - - - Rzeźne |
0102 90 59 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - - Krowy: |
0102 90 61 0 | - - - - - Rzeźne |
0102 90 69 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - - Pozostałe: |
0102 90 71 0 | - - - - - Rzeźne |
0102 90 79 0 | - - - - - Pozostałe |
0102 90 90 0 | - - Pozostałe |
0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: |
0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze |
0201 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: |
0201 20 20 0 | - - Ćwierci „kompensowane” |
0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone |
0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone |
0201 20 90 0 | - - Pozostałe |
0201 30 00 0 | - Bez kości |
0202 | Mięso wołowe mrożone: |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze |
0202 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: |
0202 20 10 0 | - - Ćwierci „kompensowane” |
0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone |
0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone |
0202 20 90 0 | - - Pozostałe |
0202 30 | - Bez kości: |
0202 30 10 0 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci „kompensowane” w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder – kawałki |
0202 30 90 0 | - - Pozostałe |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| - Świeże lub chłodzone: |
0203 11 | - -Tusze i półtusze: |
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych |
0203 11 90 0 | - - - Pozostałe |
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki |
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki |
0203 12 90 0 | - - - Pozostałe |
0203 19 | - - Pozostałe: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki |
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki |
| - - - - Pozostałe: |
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości |
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe |
0203 19 90 0 | - - - Pozostałe |
| - Mrożone: |
0203 21 | - - Tusze i półtusze: |
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych |
0203 21 90 0 | - - - Pozostałe |
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki |
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki |
0203 22 90 0 | - - - Pozostałe |
0203 29 | - - Pozostałe: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki |
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki |
| - - - - Pozostałe: |
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości |
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe |
0203 29 90 0 | - - - Pozostałe |
0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone: |
0206 10 | - Wołowe świeże lub chłodzone: |
0206 10 10 0 | - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
| - - Pozostałe: |
0206 10 91 0 | - - - Wątroby |
0206 10 95 0 | - - - Gruba przepona i cienka przepona |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0206 10 99 0 | - - - Pozostałe |
| - Wołowe mrożone: |
0206 21 00 0 | - - Ozory |
0206 22 00 | - - Wątroby: |
0206 22 00 1 | - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
0206 22 00 9 | - - - Pozostałe |
0206 29 | - - Pozostałe: |
0206 29 10 0 | - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
| - - - Pozostałe: |
0206 29 91 0 | - - - - Gruba przepona i cienka przepona |
0206 29 99 0 | - - - - Pozostałe |
0206 30 | - Wieprzowe, świeże lub chłodzone: |
| - - Ze świń domowych: |
0206 30 20 | - - - Wątroby: |
0206 30 20 1 | - - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
0206 30 20 9 | - - - - Pozostałe |
0206 30 30 | - - - Pozostałe: |
0206 30 30 1 | - - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
0206 30 30 9 | - - - - Pozostałe |
0206 30 80 0 | - - Pozostałe |
| - Wieprzowe mrożone: |
0206 41 | - - Wątroby: |
0206 41 20 | - - - Ze świń domowych: |
0206 41 20 1 | - - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
0206 41 20 9 | - - - - Pozostałe |
0206 41 80 0 | - - - Pozostałe |
0206 49 | - - Pozostałe: |
0206 49 20 | - - - Ze świń domowych: |
0206 49 20 1 | - - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
0206 49 20 9 | - - - - Pozostałe |
0206 49 80 0 | - - - Pozostałe |
0206 80 | - Inne, świeże lub chłodzone: |
0206 80 10 0 | - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
| - - Pozostałe: |
0206 80 91 0 | - - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów |
0206 80 99 0 | - - - Baranie i kozie |
0206 90 | - Inne, mrożone: |
0206 90 10 0 | - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
| - - Pozostałe: |
0206 90 91 0 | - - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów |
0206 90 99 0 | - - - Baranie i kozie |
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
0207 11 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako „kurczaki 83%” |
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” |
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 12 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: |
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” |
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane |
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
| - - - Kawałki: |
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki |
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby |
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe |
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: |
| - - - Kawałki: |
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez |
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
020714 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki |
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby |
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe |
| - Z indyków: |
0207 24 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” |
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane |
0207 25 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: |
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” |
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane |
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
| - - - Kawałki: |
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez |
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe |
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 26 91 0 | - - - - Wątroby |
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe |
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: |
| - - - Kawałki: |
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki |
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe |
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 27 91 0 | - - - - Wątroby |
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe |
| - Z kaczek, gęsi i perliczek: |
0207 32 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
| - - - Kaczki: |
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako „kaczki 85%” |
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” |
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane |
| - - - Gęsi: |
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” |
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane |
0207 32 90 0 | - - - Perliczki |
0207 33 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: |
| - - - Kaczki: |
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” |
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane |
| - - - Gęsi: |
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” |
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane |
0207 33 90 0 | - - - Perliczki |
0207 34 | - - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone: |
0207 34 10 0 | - - - Z gęsi |
0207 34 90 0 | - - - Z kaczek |
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: |
| - - - Kawałki: |
| - - - - Bez kości: |
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - Z kośćmi: |
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: |
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek |
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek |
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| - - - - - Piersi i ich kawałki: |
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze |
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 35 91 0 | - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby |
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe |
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: |
| - - - Kawałki: |
| - - - - Bez kości: |
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi |
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - Z kośćmi: |
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: |
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek |
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek |
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
0207 36 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| - - - - - Piersi i ich kawałki: |
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
00207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze |
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
| - - - - Wątroby: |
0207 36 81 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie |
0207 36 85 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby kacze |
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe |
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe |
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: |
| - Mięso wieprzowe: |
0210 11 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
| - - - Ze świń domowych: |
| - - - - Solone lub w solance: |
0210 11 11 0 | - - - - - Szynki i ich kawałki |
0210 11 19 0 | - - - - - Łopatki i ich kawałki |
| - - - - Suszone lub wędzone: |
0210 11 31 0 | - - - - - Szynki i ich kawałki |
0210 11 39 0 | - - - - - Łopatki i ich kawałki |
0210 11 90 0 | - - - Pozostałe |
0210 12 | - - Boczek i jego kawałki: |
| - - - Ze świń domowych: |
0210 12 11 0 | - - - - Solony lub w solance |
0210 12 19 0 | - - - - Suszony lub wędzony |
0210 12 90 0 | - - - Pozostały |
0210 19 | - - Pozostałe: |
| - - - Ze świń domowych: |
| - - - - Solone lub w solance: |
0210 19 10 0 | - - - - - Bok bekonowy lub szpencer |
0210 19 20 0 | - - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki |
0210 19 30 0 | - - - - - Przodki i ich kawałki |
0210 19 40 0 | - - - - - Schaby i ich kawałki |
| - - - - - Pozostałe: |
0210 19 51 0 | - - - - - - Bez kości |
0210 19 59 0 | - - - - - - Pozostałe |
| - - - - Suszone lub wędzone: |
0210 19 60 0 | - - - - - Przodki i ich kawałki |
0210 19 70 0 | - - - - - Schaby i ich kawałki |
| - - - - - Pozostałe: |
0210 19 81 0 | - - - - - - Bez kości |
0210 19 89 0 | - - - - - - Pozostałe |
0210 19 90 0 | - - - Pozostałe |
0210 20 | - Mieso wołowe: |
0210 20 10 0 | - - Z kośćmi |
0210 20 90 0 | - - Bez kości |
0210 90 | - Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub podrobów: |
| - - Mięso: |
0210 90 10 0 | - - - Mięso końskie solone, w solance lub suszone |
| - - - Baranie i kozie: |
0210 90 11 0 | - - - - Z kośćmi |
0210 90 19 0 | - - - - Bez kości |
0210 90 21 0 | - - - Z reniferów |
0210 90 29 0 | - - - Pozostałe |
| - - Podroby: |
| - - - Wieprzowe: |
0210 90 31 0 | - - - - Wątroby |
0210 90 39 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - Wołowe: |
0210 90 41 0 | - - - - Gruba przepona i cienka przepona |
0210 90 49 0 | - - - - Pozostałe |
0210 90 60 0 | - - - Baranie i kozie |
| - - - Pozostałe: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
| - - - - Wątroby drobiowe: |
0210 90 71 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie i kacze, solone lub w solance |
0210 90 79 0 | - - - - - Pozostałe |
0210 90 80 0 | - - - - Pozostałe |
0210 90 90 0 | - - Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna. Jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
0403 10 | - Jogurt: |
| - - Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
| - - - Niezawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie: |
0403 10 11 0 | - - - - Nieprzekraczającej 3% |
0403 10 13 0 | - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6% |
0403 10 19 0 | - - - - Powyżej 6% |
| - - - Pozostały, o zawartości tłuszczu w masie: |
0403 10 31 0 | - - - - Nieprzekraczającej 3% |
0403 10 33 0 | - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6% |
0403 10 39 0 | - - - - Powyżej 6% |
| - - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
| - - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
0403 10 51 0 | - - - - Nieprzekraczającej 1,5% |
0403 10 53 0 | - - - - Powyżej 1,5%, ale nieprzekraczającej 27% |
0403 10 59 0 | - - - - Powyżej 27% |
| - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
0403 10 91 0 | - - - - Nieprzekraczającej 3% |
0403 10 93 0 | - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6% |
0403 10 99 0 | - - - - Powyżej 6% |
0403 90 | - Pozostałe: |
| - - Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
| - - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci: |
| - - - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie: |
0403 90 11 0 | - - - - - Nieprzekraczającej 1,5% |
0403 90 13 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nieprzekraczającej 27% |
0403 90 19 0 | - - - - - Powyżej 27% |
| - - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie: |
0403 90 31 0 | - - - - - Nieprzekraczającej 1,5% |
0403 90 33 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nieprzekraczającej 27% |
0403 90 39 0 | - - - - - Powyżej 27% |
| - - - Pozostałe: |
| - - - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie: |
0403 90 51 0 | - - - - - Nieprzekraczającej 3% |
0403 90 53 0 | - - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6% |
0403 90 59 0 | - - - - - Powyżej 6% |
| - - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0403 90 61 0 | - - - - - Nieprzekraczającej 3% |
0403 90 63 0 | - - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6% |
0403 90 69 0 | - - - - - Powyżej 6% |
| - - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
| - - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
0403 90 71 0 | - - - - Nieprzekraczającej 1,5% |
0403 90 73 0 | - - - - Powyżej 1,5%, ale nieprzekraczającej 27% |
0403 90 79 0 | - - - - Powyżej 27% |
| - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: |
0403 90 91 0 | - - - - Nieprzekraczającej 3% |
0403 90 93 0 | - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6% |
0403 90 99 0 | - - - - Powyżej 6% |
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
0405 10 | - Masło: |
| - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85%: |
| - - - Masło naturalne: |
0405 10 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
0405 10 19 0 | - - - - Pozostałe |
0405 10 30 0 | - - - Masło odtwarzane |
0405 10 50 0 | - - - Masło z serwatki |
0405 10 90 0 | - - Pozostałe |
0405 20 | - Produkty mleczarskie do smarowania: |
0405 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale mniej niż 60 % |
0405 20 30 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale nieprzekraczającej 75 % |
0405 20 90 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale mniej niż 80% |
0405 90 | - Pozostałe: |
0405 90 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5% |
0405 90 90 0 | - - Pozostałe |
0406 | Sery i twarogi: |
0406 10 | - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
0406 10 20 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40% |
0406 10 80 0 | - - Pozostały |
0406 20 | - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: |
0406 20 10 0 | - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0406 20 90 0 | - - Pozostały |
0406 30 | - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: |
0406 30 10 0 | - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyère i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 56% suchej masy |
| - - Pozostały: |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
0406 30 31 0 | - - - - Nieprzekraczającej 48% |
0406 30 39 0 | - - - - Powyżej 48% |
0406 30 90 0 | - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36% |
0406 40 | - Ser z przerostami niebieskiej pleśni: |
0406 40 10 0 | - - Roquefort |
0406 40 50 0 | - - Gorgonzola |
0406 40 90 0 | - - Pozostały |
0406 90 | - Pozostałe sery: |
0406 90 01 0 | - - Do przetworzenia (topienia) |
| - - Pozostałe: |
| - - - Emmentaler, Gruyère, Sbrinz, Bergkase i Appenzell: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0406 90 02 0 | - - - - Sery w całości w cenie franco granica powyżej 401,85 EUR, lecz nieprzekraczającej 430,62 EUR za 100 kg masy netto |
0406 90 03 0 | - - - - Sery w całości w cenie franco granica powyżej 430,62 EUR za 100 kg masy netto |
0406 90 04 0 | - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej lecz nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica powyżej 430,62 EUR, ale nieprzekraczającej 459,39 EUR za 100 kg masy netto |
0406 90 05 0 | - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica powyżej 459,39 EUR za 100 kg masy netto |
0406 90 06 0 | - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto poniżej 450 g i w cenie franco granica przekraczającej 499,67 EUR za 100 kg masy netto, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta |
| - - - - Pozostałe: |
0406 90 13 0 | - - - - - Emmentaler |
0406 90 15 0 | - - - - - Gruyère, Sbrinz |
0406 90 17 0 | - - - - - Bergkäse, Appenzell |
0406 90 18 0 | - - - Fromage fribourgeois, Yacherin Mont d'0r i Tête de Moine |
0406 90 19 0 | - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0406 90 21 0 | - - - Cheddar |
0406 90 23 0 | - - - Edam |
0406 90 25 0 | - - - Tilsit |
0406 90 27 0 | - - - Butlerkäse |
0406 90 29 0 | - - - Kashkaval |
| - - - Feta: |
0406 90 31 0 | - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
0406 90 33 0 | - - - - Pozostałe |
0406 90 35 0 | - - - Kefalo-Tyri |
0406 90 37 0 | - - - Finlandia |
0406 90 39 0 | - - - Jarisberg |
| - - - Pozostałe: |
0406 90 50 0 | - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
| - - - - Pozostałe: |
| - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40%, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: |
| - - - - - - Nieprzekraczającej 47%: |
0406 90 61 0 | - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano |
0406 90 63 0 | - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino |
0406 90 69 0 | - - - - - - - Pozostałe |
| - - - - - - Powyżej 47%, ale nieprzekraczającej 72%: |
0406 90 73 0 | - - - - - - - Provolone |
0406 90 75 0 | - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano |
0406 90 76 0 | - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsø |
0406 90 78 0 | - - - - - - - Gouda |
0406 90 79 0 | - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio |
0406 90 81 0 | - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey |
0406 90 82 0 | - - - - - - - Camembert |
0406 90 84 0 | - - - - - - - Brie |
0406 90 85 0 | - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri |
| - - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej: |
0406 90 86 0 | - - - - - - - - Powyżej 47%, ale nieprzekraczającej 52% |
0406 90 87 0 | - - - - - - - - Powyżej 52%, ale nieprzekraczającej 62% |
0406 90 88 0 | - - - - - - - - Powyżej 62%, ale nieprzekraczającej 72% |
0406 90 93 0 | - - - - - - Powyżej 72% |
0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: |
| - Drobiu: |
| - - Wylęgowe: |
0407 00 11 0 | - - - Indycze albo gęsie |
0407 00 19 0 | - - - Pozostałe |
0407 00 30 0 | - - Pozostałe |
0407 00 90 0 | - Pozostałe |
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: |
| - Żółtka jaj: |
0408 11 | - - Suszone: |
0408 11 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi |
0408 11 80 0 | - - - Pozostałe |
0408 19 | - - Pozostałe: |
0408 19 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi |
| - - - Pozostałe: |
0408 19 81 0 | - - - - Ciekłe |
0408 19 89 0 | - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi |
| - Pozostałe: |
0408 91 | - - Suszone: |
0408 91 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi |
0408 91 80 0 | - - - Pozostałe |
0408 99 | - - Pozostałe: |
0408 99 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi |
0408 99 80 0 | - - - Pozostałe |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
0504 00 00 1 | - Żołądki drobiowe |
0504 00 00 9 | - Pozostałe |
0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów: |
0506 10 00 0 | - Osseina i kości poddane działaniu kwasu |
0506 90 00 0 | - Pozostałe |
0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi: |
0511 10 00 0 | - Nasienie bydlęce |
| - Pozostałe: |
0511 91 | - - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3: |
0511 91 10 0 | - - - Odpadki rybne |
0511 91 90 0 | - - - Pozostałe |
0511 99 | - - Pozostałe: |
0511 9910 0 | - - - Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek |
0511 99 90 | - - - Pozostałe: |
0511 99 90 1 | - - - - Embriony bydlęce |
0511 99 90 3 | - - - - Nasienie zwierząt gospodarskich inne niż bydlęce |
0511 99 90 5 | - - - - Embriony zwierząt gospodarskich inne niż bydlęce |
0511 99 90 7 | - - - - Komórki jajowe zwierząt gospodarskich |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0511 99 90 9 | - - - - Pozostałe |
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
1001 10 00 0 | - Pszenica durum |
1001 90 | - Pozostałe: |
1001 90 10 0 | - - Orkisz do siewu |
| - - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
1001 90 91 | - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): |
1001 90 91 1 | - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej |
1001 90 91 9 | - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) |
1001 90 99 0 | - - - Pozostałe |
1002 00 00 0 | Żyto |
1003 00 | Jęczmień: |
1003 00 10 0 | – Nasiona |
1003 00 90 0 | – Pozostały |
1004 00 0 00 | Owies |
1005 | Kukurydza (ziarna): |
1005 10 | – Nasiona: |
| – – Hybrydy: |
1005 10 11 0 | – – – Hybrydy podwójne i hybrydy szczytowo-krzyżowe |
1005 10 13 0 | – – – Hybrydy trójkrzyżowe |
1005 10 15 0 | – – – Hybrydy zwykłe |
1005 10 19 0 | – – – Pozostałe |
1005 10 90 0 | – – Pozostałe |
1005 90 00 0 | – Pozostałe |
1008 | Nasiona gryki, prosa i mózgi kanaryjskiej; pozostałe zboża: |
1008 90 | – Pozostałe zboża: |
1008 90 10 0 | – – Pszenżyto (Triticale) |
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio- pszenna: |
| - Mąka pszenna: |
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum |
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza |
1101 00 90 0 | - Mąka żytnio- pszenna |
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: |
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia |
1102 20 | - Mąka kukurydziana: |
1102 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5% |
1102 20 90 0 | - - Pozostała |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1102 30 00 0 | - Mąka ryżowa |
1102 90 | - Pozostałe: |
1102 90 10 0 | - - Mąka jęczmienna |
1102 90 30 0 | - - Mąka owsiana |
1102 90 90 0 | - - Pozostałe |
1103 | Kasze, grysiki i granulki zbożowe: |
| - Kasze i grysiki: |
1103 11 | - - Z pszenicy: |
1103 11 10 0 | - - - Z pszenicy durum |
1103 11 90 0 | - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza |
1103 12 00 0 | - - Z owsa |
1103 13 | - - Z kukurydzy: |
1103 13 10 0 | - - - O zawartości tłuszczu nie przekraczającej 1,5% masy |
1103 13 90 0 | - - - Pozostałe |
1103 14 00 0 | - - Z ryżu |
1103 19 | - - Z pozostałych zbóż: |
1103 19 10 0 | - - - Z żyta |
1103 19 30 0 | - - - Z jęczmienia |
1103 19 90 0 | - - - Pozostałe |
| - Granulki: |
1103 21 00 0 | - - Z pszenicy |
1103 29 | - - Z pozostałych zbóż: |
1103 29 10 0 | - - - Z żyta |
1103 29 20 0 | - - - Z jęczmienia |
1103 29 30 0 | - - - Z owsa |
1103 29 40 0 | - - - Z kukurydzy |
1103 29 50 0 | - - - Z ryżu |
1103 29 90 0 | - - - Pozostałe |
1105 | Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: |
1105 10 00 0 | – Mąka, grysik i puder |
1105 20 00 0 | – Płatki, grudki i granulki ziemniaczane |
1107 | Słód palony lub nie: |
1107 10 | – Niepalony: |
| – – Z pszenicy: |
1107 10 11 0 | – – – W postaci mąki |
1107 10 19 0 | – – – Pozostały |
| – – Pozostałe: |
1107 10 91 0 | – – – W postaci mąki |
1107 10 99 0 | – – – Pozostałe |
1107 20 00 0 | – Palony |
1108 | Skrobie; inulina: |
| – Skrobie: |
1108 11 00 0 | – – Skrobia pszenna |
1108 12 00 0 | – – Skrobia kukurydziana |
1108 13 00 0 | – – Skrobia ziemniaczana |
1108 14 00 0 | – – Skrobia z manioku (cassava) |
1108 19 | – – Pozostałe skrobie: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1108 19 10 0 | – – – Skrobia z ryżu |
1108 19 90 0 | – – Pozostałe |
1108 20 00 0 | – lnulina |
1205 00 | Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: |
1205 00 90 0 | – Pozostałe |
1502 00 | Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, inne niż tłuszcze z pozycji 1503: |
1502 00 10 0 | - Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1502 00 90 0 | - Pozostałe |
1507 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie: |
1507 10 | – Olej surowy, odgumowany lub nie: |
1507 10 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1507 10 90 0 | – – Pozostałe |
1507 90 | – Pozostałe: |
1507 90 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1507 90 90 | – – Pozostałe: |
1507 90 90 1 | – – – Rafinowane, konfekcjonowane |
1507 90 90 9 | – – – Pozostałe |
1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie: |
1508 10 | – Olej surowy: |
1508 10 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1508 10 90 0 | – – Pozostałe |
1508 90 | – Pozostałe: |
1508 90 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1508 90 90 0 | - - Pozostałe |
1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie, łącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509: |
1510 00 10 0 | – Oleje surowe |
1510 00 90 0 | – Pozostałe |
1511 | Olej palmowy i jego frakcje, rafinowany lub nie, ale niemodyfikowany chemicznie: |
1511 10 | - Olej surowy: |
1511 10 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1511 10 90 0 | - - Pozostały |
1511 90 | - Pozostałe: |
| - - Frakcje stałe: |
1511 90 11 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1511 90 19 0 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
1511 90 91 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1511 90 99 0 | - - - Pozostałe |
1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie: |
| – Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje: |
1512 11 | – – Olej surowy: |
1512 11 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| – – – Pozostałe: |
1512 11 91 0 | – – – – Olej słonecznikowy |
1512 11 99 0 | – – – – Olej z krokosza balwierskiego |
1512 19 | – – Pozostałe: |
1512 19 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| – – – Pozostałe: |
1512 19 91 | – – – – Olej słonecznikowy: |
1512 19 91 1 | – – – – – Rafinowany, konfekcjonowany |
1512 19 91 9 | – – – – – Pozostały |
1512 19 99 | – – – – Olej z krokosza balwierskiego: |
1512 19 99 1 | – – – – – Rafinowany, konfekcjonowany |
1512 19 99 9 | – – – – – Pozostały |
| – Olej bawełniany i jego frakcje: |
1512 21 | – – Olej surowy, niezależnie czy gossypol został usunięty, czy nie: |
1512 21 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1512 21 90 0 | – – – Pozostały |
1512 29 | – – Pozostałe: |
1512 29 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1512 29 90 0 | – – – Pozostałe |
1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych, olej babassu oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie: |
| - Olej kokosowy (z kopry) i jego frakcje: |
1513 11 | - - Olej surowy: |
1513 11 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| - - - Pozostałe: |
1513 11 91 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
1513 11 99 0 | - - - - Pozostałe |
1513 19 | - - Pozostałe: |
| - - - Frakcje stałe: |
1513 19 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
1513 19 19 0 | - - - - Pozostałe |
| - - - Pozostałe: |
1513 19 30 0 | - - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| - - - - Pozostałe: |
1513 19 91 0 | - - - - - VV bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
| Kod PCN | Wyszczególnienie |
| 1513 19 99 0 | - - - - - Pozostałe |
|
| - Olej z ziaren palmowych i olej babassu oraz ich frakcje: |
| 1513 21 | - - Olej surowy: |
|
| - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi: |
| 1513 21 11 0 | - - - - Olej z ziaren palmowych |
| 1513 21 19 0 | - - - - Olej babassu |
|
| - - - Pozostałe: |
| 1513 21 30 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
| 1513 21 90 0 | - - - - Pozostałe |
| 1513 29 | - - Pozostałe: |
|
| - - - Frakcje stałe: |
| 1513 29 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
| 1513 29 19 0 | - - - - Pozostałe |
|
| - - - Pozostałe: |
| 1513 29 30 0 | - - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
ex. | 1513 29 30 0 | Olej z ziaren palmowych |
|
| - - - - Pozostałe: |
| 1513 29 50 0 | - - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
|
| - - - - - Pozostałe: |
| 1513 29 91 0 | - - - - - - Olej z ziaren palmowych |
| 1513 29 99 0 | - - - - - - Olej babassu |
| 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: |
| 1514 10 | - Olej surowy: |
| 1514 10 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1514 10 90 0 | - - Pozostały |
| 1514 90 | - Pozostałe: |
| 1514 90 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1514 90 90 | - - Pozostałe: |
| 1514 90 90 1 | - - - Rafinowane, konfekcjonowane |
| 1514 90 90 9 | - - - Pozostałe |
| 1515 | Pozostałe nielotne tłuszcze i oleje roślinne (łącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie: |
|
| – Olej lniany i jego frakcje: |
| 1515 11 00 0 | – – Olej surowy |
| 1515 19 | – – Pozostałe: |
| 1515 19 10 0 | – – –Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1515 19 90 0 | – – – Pozostałe |
|
| – Olej kukurydziany i jego frakcje: |
| 1515 21 | – – Olej surowy: |
| 1515 21 10 0 | – – –Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1515 21 90 0 | – – – Pozostałe |
| 1515 29 | – – Pozostałe: |
| 1515 29 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1515 29 90 0 | – – – Pozostałe |
| 1515 30 | – Olej rycynowy i jego frakcje: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1515 30 10 0 | – Do produkcji kwasu aminoundekanowego używanego do wytwarzania tekstylnych włókien syntetycznych lub tworzyw sztucznych |
1515 30 90 0 | – – Pozostałe |
1515 40 00 0 | –Olej tungowy i jego frakcje |
1515 50 | – Olej sezamowy i jego frakcje: |
| – – Olej surowy: |
1515 50 11 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1515 50 19 0 | – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
1515 50 91 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1515 50 99 0 | – – – Pozostałe |
1515 60 00 | – Olej jojoba i jego frakcje: |
1515 60 00 1 | – – Olej surowy |
1515 60 00 9 | – – Pozostałe |
1515 90 | – Pozostałe: |
1515 90 10 0 | – – Oleje oiticica (Licania rigida); woski mirtowy i japoński; ich frakcje |
| – – Olej z nasion tytoniu i jego frakcje: |
| – – – Olej surowy: |
1515 90 21 0 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1515 90 29 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – Pozostałe: |
1515 90 31 0 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
1515 90 39 0 | – – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe oleje i ich frakcje: |
| – – – Oleje surowe: |
1515 90 40 0 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| – – – – Pozostałe: |
1515 90 51 0 | – – – – – Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
1515 90 59 0 | – – – – – Pozostałe stałe i płynne |
| – – – Pozostałe: |
1515 90 60 0 | – – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| – – – – Pozostałe: |
1515 90 91 0 | – – – – – Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
1515 90 99 0 | – – – – – Pozostałe stałe i płynne |
1516 | Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, rafinowane lub nie, ale dalej nie przetworzone: |
1516 20 | - Tłuszcze i oleje roślinne oraz ich frakcje: |
| - - Pozostałe: |
| - - - Pozostałe: |
| - - - - Pozostałe: |
1516 20 98 0 | - - - - - Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516: |
1517 10 | – Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej: |
1517 10 10 0 | – –Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka |
1517 10 90 0 | – – Pozostałe |
151790 | – Pozostałe: |
1517 90 10 0 | – – Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka |
| – – Pozostałe: |
1517 90 91 0 | – – – Nielotne oleje roślinne, płynne, mieszane |
1517 90 93 0 | – – –Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy |
1517 90 99 0 | – – – Pozostałe |
1518 00 | Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani nie włączone: |
1518 00 100 | – Linoksyn |
| – Nielotne oleje roślinne, płynne, zmieszane, do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi: |
1518 00 31 0 | – – Surowe |
1518 00 39 0 | – – Pozostałe |
| – Pozostałe: |
1518 00 91 0 | – – Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516 |
| – – Pozostałe: |
1518 00 95 0 | – – – Niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów i olejów zwierzęcych lub z olejów zwierzęcych i olejów roślinnych i ich frakcje |
1518 00 99 0 | – – – Pozostałe |
1522 00 | Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych: |
1522 00 10 0 | – Degras |
| – Pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych: |
| – – Zawierające olej o charakterystyce oleju z oliwek: |
1522 00 31 0 | – – – Sopstoki |
1522 00 390 | – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
1522 00 91 0 | – – – Osady i szlamy olejowe; sopstoki |
1522 00 99 0 | – – – Pozostałe |
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: |
1601 00 10 0 | - Z wątroby |
| - Pozostałe: |
1601 0091 0 | - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1601 00 99 0 | - -Pozostałe |
1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
1602 10 00 0 | - Przetwory homogenizowane |
1602 20 | - Z wątroby dowolnych zwierząt: |
| - - Z wątroby gęsiej lub kaczej: |
1602 20 11 0 | - - - Zawierające w masie 75% lub więcej otłuszczonej wątroby |
1602 20 19 0 | - - - Pozostałe |
1602 20 90 0 | - - Pozostałe |
| - Z drobiu objętego pozycją 0105: |
1602 31 | - - Z indyków: |
| - - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
1602 31 11 0 | - - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze |
1602 31 19 0 | - - - - Pozostałe |
1602 31 30 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów |
1602 31 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 32 | - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: |
| - - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
1602 32 11 0 | - - - - Niegotowane |
1602 32 19 0 | - - - - Pozostałe |
1602 32 30 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów |
1602 32 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 39 | - - Pozostałe: |
| - - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
1602 39 21 0 | - - - - Niegotowane |
1602 39 29 0 | - - - - Pozostałe |
1602 39 40 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów |
1602 39 80 0 | - - - Pozostałe |
| - Z wieprzowiny: |
1602 41 | - - Szynki i ich części: |
1602 41 10 0 | - - - Ze świń domowych |
1602 41 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 42 | - - Łopatki i ich części: |
1602 42 10 0 | - - - Ze świń domowych |
1602 42 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 49 | - - Pozostałe łącznie z mieszankami: |
| - - - Ze świń domowych: |
| - - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
1602 49 11 0 | - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek |
1602 49 13 0 | - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek |
1602 49 15 0 | - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części |
1602 49 19 0 | - - - - - Pozostałe |
1602 49 30 0 | - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
1602 49 50 0 | - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe |
1602 50 | - Z wołowiny: |
1602 50 10 0 | - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami |
| - - Pozostałe: |
| - - - W opakowaniach hermetycznych: |
1602 50 31 0 | - - - - Corned beef (wołowina peklowana) |
1602 50 39 0 | - - - - Pozostałe |
1602 50 80 0 | - - - Pozostałe |
1602 90 | - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
1602 90 10 0 | - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt |
| - - Pozostałe: |
1602 90 31 0 | - - - Z dziczyzny lub z królików |
1602 90 41 0 | - - - Z reniferów |
| - - - Pozostałe: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1602 90 51 0 | - - - - Zawierającej mięso lub podroby ze świń domowych |
| - - - - Pozostałe: |
| - - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby: |
1602 90 61 0 | - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami |
1602 90 69 0 | - - - - - - Pozostałe |
| - - - - - Pozostałe: |
| - - - - - - Z baraniny lub koziny: |
| - - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami: |
1602 90 72 0 | - - - - - - - - Z baraniny |
1602 90 74 0 | - - - - - - - - Z koziny |
| - - - - - - - Pozostałe: |
1602 90 76 0 | - - - - - - - - Z baraniny |
1602 90 78 0 | - - - - - - - - Z koziny |
1602 90 98 0 | - - - - - - Pozostałe |
1603 00 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych: |
1603 00 10 0 | - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej |
160300800 | - Pozostałe |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
| - Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: |
1701 11 | - - Cukier trzcinowy: |
1701 11 10 0 | - - - Do rafinacji |
1701 11 90 0 | - - - Pozostały |
1701 12 | - - Cukier buraczany: |
1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji |
1701 12 90 0 | - - - Pozostały |
| - Pozostały: |
1701 91 00 0 | - - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące |
1701 99 | - - Pozostały: |
1701 9910 0 | - - - Cukier biały |
1701 99 90 0 | - - - Pozostały |
1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: |
| – Laktoza i syrop laktozowy: |
1702 11 00 0 | – – Zawierające wagowo 99% laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę |
1702 19 00 0 | – – Pozostałe |
1702 30 | – Glukoza i syrop glukozowy niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: |
1702 30 10 0 | – – Izoglukoza |
| – – Pozostałe: |
| – – – Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie: |
1702 30 51 0 | – – – – W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie |
1702 30 59 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – Pozostałe: |
1702 30 91 0 | – – – – W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie |
1702 30 99 0 | – – – – Pozostałe |
1702 40 | – Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy: |
1702 40 10 0 | – – Izoglukoza |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1702 40 90 0 | – – Pozostałe |
1702 50 00 0 | – Fruktoza chemicznie czysta |
1702 60 | – Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy zawierające w stanie suchym powyżej 50% fruktozy w masie: |
1702 60 10 0 | – – Izoglukoza |
1702 60 80 0 | – – Syrop inulinowy |
1702 60 95 0 | – – Pozostałe |
1702 90 | – Inne, łącznie z cukrem inwertowanym: |
1702 90 10 0 | – – Maltoza chemicznie czysta |
1702 90 30 0 | – – Izoglukoza |
1702 90 50 0 | – – Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy |
| – – Karmel: |
1702 90 71 0 | – – – Zawierający w masie 50% sacharozy lub więcej w substancji suchej |
| – – – Pozostały: |
1702 90 75 0 | – – – – W postaci proszku, scalonego lub nie |
1702 90 79 0 | – – – – Pozostały |
1702 90 80 0 | – – Syrop inulinowy |
1702 90 99 0 | – – Pozostałe |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: |
1901 90 | – Pozostałe: |
| – – Pozostałe: |
1901 90 99 | – – – Pozostałe: |
1901 90 99 9 | – – – – Pozostałe |
1902 | Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie: |
| - Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej: |
1902 11 00 0 | - - Zawierające jaja |
1902 19 | - - Pozostałe: |
1902 19 10 0 | - - - Niezawierające mąki lub grysiku ze zwykłej pszenicy |
1902 19 90 0 | - - - Pozostałe |
1902 20 | - Makarony nadziewane, również gotowane lub inaczej przygotowane: |
1902 20 10 0 | - - Zawierające w masie powyżej 20% ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych |
1902 20 30 0 | - - Zawierające w masie powyżej 20% kiełbasy i tym podobnych, mięsa i podrobów jakiegokolwiek rodzaju łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
| - - Pozostałe: |
1902 20 91 0 | - - - Gotowane |
1902 20 99 0 | - - - Pozostałe |
1902 30 | - Pozostałe makarony: |
1902 30 10 0 | - - Suszone |
1902 30 90 0 | - - Pozostałe |
1902 40 | - Kuskus: |
1902 40 10 0 | - - Nieprzygotowany |
1902 40 90 0 | - - Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: |
2002 10 | - Pomidory, całe lub w kawałkach: |
2002 10 10 0 | - - Bez skórek |
2002 10 90 0 | - - Pozostałe |
2002 90 | - Pozostałe: |
| - - O zawartości suchej masy poniżej 12%: |
2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg |
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
| - - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nieprzekraczającej 30%: |
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg |
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
| - - O zawartości suchej masy powyżej 30%: |
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale |
| nieprzekraczającej 199 kg |
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg |
2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
2104 | Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane: |
2104 10 | - Zupy i buliony i przetwory z nich: |
2104 10 10 0 | - - Suszone |
2104 10 90 0 | - - Pozostałe |
2104 20 00 0 | - Złożone przetwory spożywcze homogenizowane |
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
2106 90 | – Pozostałe: |
| – – Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: |
| – – – Pozostałe: |
2106 90 51 0 | – – – – Syrop laktozowy |
2106 90 55 0 | – – – – Syrop glukozowy i z maltodekstryny |
2106 90 59 0 | – – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
2106 90 92 0 | – – – Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi |
2106 90 98 0 | – – – Pozostałe |
2301 | Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki: |
2301 10 00 0 | - Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki |
2301 20 00 0 | - Mąki, grysiki i granulki z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: |
2302 10 | - Kukurydziane: |
2302 10 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35% |
2302 10 90 0 | - - Pozostałe |
2302 20 | - Ryżowe: |
2302 20 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35% |
2302 20 90 0 | - - Pozostałe |
2302 30 | - Pszenne: |
2302 30 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
2302 30 90 0 | - - Pozostałe |
2302 40 | - Z innych zbóż : |
2302 40 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
2302 40 90 0 | - - Pozostałe |
2302 50 00 0 | - Z roślin strączkowych |
2309 | Produkty używane do karmienia zwierząt: |
2309 10 | - Karma dla psów lub kotów, przygotowana do sprzedaży detalicznej: |
| - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55 lub produkty mleczne: |
| - - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: |
| - - - - Niezawierająca skrobi lub zawierająca jej w masie 10% lub mniej: |
2309 10 11 0 | - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca ich w masie poniżej 10% |
2309 10 13 0 | - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych |
2309 10 15 0 | - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 50%, ale mniej niż 75% produktów mlecznych |
2309 10 19 0 | - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 75% produktów mlecznych |
| - - - - Zawierająca w masie więcej niż 10%, ale nie więcej niż 30% skrobi: |
2309 10 31 0 | - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca ich w masie poniżej 10% |
2309 10 33 0 | - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych |
2309 10 39 0 | - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych |
| - - - - Zawierająca w masie powyżej 30% skrobi: |
2309 10 51 0 | - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca ich w masie mniej niż 10% |
2309 10 53 0 | - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych |
2309 10 59 0 | - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych |
2309 10 70 0 | - - - Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca produkty mleczne |
2309 10 90 0 | - - Pozostała |
2309 90 | - Pozostałe: |
2309 90 10 0 | - - Roztwory z ryb lub ssaków morskich |
2309 90 20 0 | - - Produkty spełniające wymagania określone w uwadze dodatkowej 5 do niniejszego działu |
| - - Pozostałe: |
| - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55 lub produkty mleczne: |
| - - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: |
| - - - - - Niezawierające skrobi lub zawierające jej w masie 10% lub mniej: |
2309 90 31 0 | - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające ich w masie mniej niż 10% |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
2309 90 33 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych |
2309 90 35 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 50%, ale mniej niż 75% produktów mlecznych |
2309 90 39 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 75% produktów mlecznych |
| - - - - - Zawierające w masie więcej niż 10%, ale nie więcej niż 30% skrobi: |
2309 90 41 0 | - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające ich w masie mniej niż 10% |
2309 90 43 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 10%. ale mniej niż 50% produktów mlecznych |
2309 90 49 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych |
| - - - - - Zawierające w masie powyżej 30% skrobi: |
2309 90 51 0 | - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające ich w masie mniej niż 10% |
2309 90 53 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych |
2309 90 59 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych |
2309 90 70 0 | - - - - Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające produkty mleczne |
| - - - Pozostałe: |
2309 90 91 0 | - - - - Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy |
2309 90 93 0 | - - - - Przedmieszki |
| - - - - Pozostałe: |
2309 90 95 | - - - - - Zawierające w masie 49% lub więcej chlorku choliny, na bazie organicznej lub nieorganicznej: |
2309 90 95 1 | - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów |
2309 90 95 9 | - - - - - - Pozostałe |
2309 90 97 | - - - - - Pozostałe: |
2309 90 97 1 | - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów |
2309 90 97 9 | - - - - - - Pozostałe |
2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe: |
2401 10 | – Tytoń nieodżyłowany: |
| – – Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 10 10 0 | – – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
2401 10 20 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
2401 10 30 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
| – – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 10 41 0 | – – – – Typu Kentucky |
2401 10 49 0 | – – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
2401 10 50 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny |
2401 10 60 0 | – – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental |
2401 10 70 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
2401 10 80 0 | – – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo |
2401 10 90 0 | – – – Pozostałe tytonie |
2401 20 | –Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: |
| – – Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny, tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 20 10 0 | – – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
2401 20 20 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
2401 20 30 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
| – – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 20 41 0 | – – – – Typu Kentucky |
2401 20 49 0 | – – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
2401 20 50 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny |
2401 20 60 0 | – – – Suszony na słońcu tytoń typu Oriental |
2401 20 70 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
2401 20 80 0 | – – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo |
2401 20 90 0 | – – – Pozostałe tytonie |
2401 30 00 0 | – Odpady tytoniowe |
3001 | Gruczoły i inne narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i niesproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; inne substancje ludzkie i zwierzęce preparowane, do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
3001 10 | - Gruczoły i inne narządy, suszone, sproszkowane i niesproszkowane: |
3001 10 10 0 | - - Sproszkowane |
3001 10 90 0 | - - Pozostałe |
3001 20 | - Ekstrakty gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin: |
3001 20 10 0 | - - Pochodzenia ludzkiego |
3001 20 90 0 | - - Pozostałe |
3001 90 | - Pozostałe: |
3001 9010 0 | - - Pochodzenia ludzkiego |
| - - Pozostałe: |
3001 90 91 0 | - - - Heparyna i jej sole |
3001 90 99 0 | - - - Pozostałe |
3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana dla celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i inne frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (poza drożdżami) oraz produkty podobne: |
3002 10 | - Antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymane w procesach biotechnologicznych: |
3002 10 10 0 | - - Antysurowice |
| - - Pozostałe: |
3002 10 91 0 | - - - Hemoglobina, globulina krwi i globulina surowicy |
| - - - Pozostałe: |
3002 10 95 0 | - - - - Pochodzenia ludzkiego |
3002 10 99 0 | - - - - Pozostałe |
3002 20 00 0 | - Szczepionki stosowane w lecznictwie |
3002 30 00 0 | - Szczepionki stosowane w weterynarii |
3002 90 | - Pozostałe: |
3002 90 10 0 | - - Krew ludzka |
3002 90 30 0 | - - Krew zwierzęca przygotowana do stosowania terapeutycznego, profilaktycznego i diagnostycznego |
3002 90 50 0 | - - Hodowle mikroorganizmów |
3002 90 90 0 | - - Pozostałe |
3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: |
| - Albumina jaja: |
3502 11 | - - Suszona: |
3502 11 10 0 | - - - Niezdatna lub uznana jako niezdatna do konsumpcji przez ludzi |
3502 11 90 0 | - - - Pozostała |
3502 19 | - - Pozostała: |
3502 19 10 0 | - - - Niezdatna lub uznana jako niezdatna do konsumpcji przez ludzi |
3502 19 90 0 | - - - Pozostała |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
3503 00 | Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji 3501: |
3503 00 10 0 | - Żelatyna i jej pochodne |
3503 00 80 0 | - Pozostałe |
3505 | Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach: |
3505 10 | – Dekstryny i inne modyfikowane skrobie: |
3505 10 10 0 | – – Dekstryny |
| – – Inne modyfikowane skrobie: |
3505 10 50 0 | – – – Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane |
3505 10 90 0 | – – – Pozostałe |
3505 20 | – Kleje: |
3505 20 10 0 | – – Zawierające w masie mniej niż 25% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi |
3505 20 30 0 | – – Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 55% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi |
3505 20 50 0 | – – Zawierające w masie 55% lub więcej, ale mniej niż 80% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi |
3505 20 90 0 | – – Zawierające w masie 80% lub więcej skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi |
3809 | Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i inne preparaty (np. klejonki i zaprawy) w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
3809 10 | – Na bazie substancji skrobiowych: |
3809 10 10 0 | – – Zawierające w masie poniżej 55% tych substancji |
3809 10 30 0 | – – Zawierające w masie 55% lub więcej tych substancji, ale mniej niż 70% |
3809 10 50 0 | – – Zawierające w masie 70% lub więcej tych substancji, ale mniej niż 83% |
3809 10 90 0 | – – Zawierające w masie 83% lub więcej tych substancji |
- Data ogłoszenia: 2000-12-30
- Data wejścia w życie: 2001-01-01
- Data obowiązywania: 2001-08-12
- Dokument traci ważność: 2001-12-31
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA